• 9.376.732 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.263.067)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van chevy93

chevy93

Hoe meer je discussieert over een film des te meer je de positieve/negatieve aspecten gaat onthouden (je bent daar immers volledig op gefocust in een discussie).

Ik heb het vooral met The Shawshank Redemption. Soms denk ik wel eens, waarom die 5,0*? Maar dan vraat er weer eentje 'wat is er zo goed aan deze film?' Dan weet ik het weer. Na dit bericht had ik dat heel sterk. (laatste zin is een beetje raar)

rep_robert schreef:

1* blijft een cjfer voor een film die rotslecht is. Of is dat tegenwoordig ook al een goede beoordeling?

Of heb je jezelf inmiddels zo erg moeten verdedigen de hele tijd dat je de film slechter bent gaan vinden?

Daar was ik inderdaad nog veel te mild. Mijn recensie nu zou er veel anders uitzien (ook sommige kritiek zou ik weglaten of anders formuleren) Trouwens, soms kunnen bepaalde negatieve aspecten zo zwaar doorwegen dat de rest echt niks meer uitmaakt. Ik zie film nu eenmaal niet als een exacte wetenschap.

• 12092 berichten

Ook best moeilijk.. sommigen lijken film een beetje te beschouwen als een voetbalwedstrijd (ook al geen exacte wetenschap trouwens).. oja, er wordt gescoord! Ja, we hebben een stoeprand scène! 1-0! Vette neonazi's met tattoos en wat straattaal.. 2-0! Daar wordt nog wat ge-fucked en ge-shit, 3-0! Wat een vette wedstrijd is dit zeg! Boodschap? Sfeer? Acteerprestaties? Muziek? Hoezo? Ging het dan verder nog ergens over?

avatar van rep_robert

Nounou Yeyo, ik ben het eigenlijk wel met je eens hoor. Films zijn voor mij ook een pure gevoelskwestie. Vind dat gezeik over een camerahoekje hier en daar en een kleurenfiltertje dat een scene verkeerd staat vaak ook muggenzifterij. Het gaat er vooral om hoe je de film hebt beleefd.

Echter heb ik ook standaarden voor mn waardering, als ik genoeg goede dingen in een film zie kan ik het onmogelijk een flop 100 waardige notering geven. Het moet wel een beetje te vergelijken blijven met andere films. Het lijkt soms wel alsof mensen het er om doen met die extreem lage waarderingen. Een beetje nuance in een stemmenlijst aanbrengen lijkt me ook wel normaal eigenlijk. Schrik me soms een apenhoedje hoeveel 0,5* en 1,0* mensen hier soms uitdelen.

Ik was ook zwaar teleurgesteld in Inception, maar ik vind het onzin om er dan gelijk een halve ster tegenaan te gooien, aangezien er genoeg aspecten overblijven aan de film die me wel positief stemden. Ik ben er ook weer niet zo 1 die een 0,5 uitdeelt omdat de film me niet beviel. Nee, dan moet een film echt de grootste bagger ooit zijn en dat is AHX gewoon niet. Hoe laag je cijfer ook uit mag vallen. Ik geloof er in ieder geval niks van, behalve dat je de film niet zo fantastisch vindt als ons.

Gelukkig hebben Orbit en jij wel een piramidevormig stemtabel, dat vind ik altijd wel een teken van genuanceerd stemmen hehe.

Anyway, mijn nachtelijke praatje duurt te lang en ik brabbel te veel onzin.

Trusten!

• 12092 berichten

Ben het grotendeels eens met je Rep.. maar mijn 0,5* voor deze film blijft staan, net zoals mijn 0,5* voor LOTR of voor andere hoog gewaardeerde films, juist omdat er zoveel moeite en geld voor is uitgetrokken en het zo bitter weinig heeft opgeleverd. Ik kan best een voor de moeite bijtellen, maar waarom? Ik vind het verschrikkelijk vervelende films en met idiote pretenties bovendien, dat neem ik mee in mijn beoordeling. Films als deze moge m.i. gewoon niet gemaakt worden, niet zo en niet met die acteurs.. alles staat me tegen, kan gebeuren toch? Is geen kritiek aan jouw adres of wie dan ook die dit een meesterwerk vind, gewoon mijn eigen gevoel.

avatar van ference-b

ference-b

deze film moete ze laten zijn aan de nederlandse ''neo-nazi's''...

zien ze mischien in hoe dom ze zijn...

avatar van rep_robert

Ooh, heb je LOTR ook zulke cijfers gegeven, foei Orbit

Ach het is een nachtelijk relaas van mij. Overdag denk ik altijd veel nuchterder

rep_robert schreef:

Ik vind het altijd spijtig hoe de laagste beoordelingen weggelegd lijken te zijn voor puur pretentieloos vermaak. Er zijn genoeg films die ik 0,5-1* geef, juist omdat ze hun mogelijkheden en bedoelingen totaal niet benutten.

ference-b schreef:

deze film moete ze laten zijn aan de nederlandse ''neo-nazi's''...

zien ze mischien in hoe dom ze zijn...

Tot zover die groep bestaat in NL denk ik dat ze hiervan bitter weinig gaan opsteken.

• 19752 berichten

Wat ik wel een beetje vaag vind is dat de Neo Nazi's in AHX zich vooral richten tegen de zwarten en niet tegen de Joden.

Het blanke ras is superieur volgens hun ok, maar het is toch vooral gericht tegen de Joden? Niet dat het minder erg is, maar op 1 of andere manier denk ik niet meteen aan zwarten-haat bij Neo Nazi's.

yeyo

Hun antisemitisme komt ook wel naar voren hoor, bijvoorbeeld als Elliot Gould 'fucking kike' wordt genoemd door Derek.

Daarnaast leek de buurt ook vooral 'geteisterd' door zwarte bendes en niet door Joodse.

• 19752 berichten

Dan nog als je hakenkruizen aan je muur hebt hangen en meer van die onzin zou je toch denken dat ze vooral hun vizier op Joden in het algemeen zouden richten. Het gaat teveel over neger-haat en bijna nergens over de Joden-haat, die ongetwijfeld bij die gasten aanwezig moet zijn geweest.

yeyo

Ik weet niet veel over het neo nazi-milieu, maar ik veronderstel dat ze zelf bitter weinig weten over waar ze precies voor staan. 'White supremacy' is het enige waar ze naar sterven.

Bovendien is een film over racisme tegen de zwarte bevolking uit een commercieel oogpunt interessanter, zeker in Amerika.

• 19752 berichten

Ja niet omdat het minder erg is, omdat het hier over zwarten gaat hoor, maar de films die over Joden-haat gaan maken over het algemeen wel meer indruk bij mij. Als de Joden vooral de buurt in handen hadden gehad in AHX, had ik denk nog een puntje meer kunnen geven.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

orbit schreef:

Je kunt ook stellen dat je eenvoudigweg iets mist om iets gewaagders dan standaard hollywood crap te snappen, ipv je irritatie te botvieren op mensen die iets hebben dat jij niet hebt

Heb trouwens geen idee over welke films we het nu nog hebben, en allang niet meer over dit prul in elk geval.

Houd jij het daar maar op, maar je kan ook denken shit, eindelijk heeft iemand door, dat wat ik denk voor te hebben op de rest, elitaire onzin is.

yeyo

What's the point? American History X is geen kunst, pretendeert dat niet te zijn en daar is ook helemaal niks mis mee. Ik verwacht niks artistiek of abstract bij een film rond racisme, gewoon een prent die met eerlijke emoties en menselijke personages omspringt en de complexiteit van het thema aan de kaak stelt.

83Utreg! schreef:

Ja hoor, ga jij nou maar lekker tekeer tegen al die gestudeerde moeilijke mensen die net doen alsof ze je van alles aan het wijsmaken zijn Ik weet nog steeds niet over welke films het gaat, maar volgens mij over films die behoorlijk hoog scoren en waarvan hele volksstammen menen dat het meesterwerken zijn, het zou erg vreemd zijn als dat allemaal een complot was om simpele lui als jou op het verkeerde been te zetten, denk je niet?

yeyo schreef:

Is ook zeker geen kunst, zo plat als een pannenkoek schreef ik al eerder. Zit werkelijk niets subtiels of emotioneel gelaagds in... helaas. En als gewone simpele entertainment werkt hij ook al niet.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

yeyo schreef:

Huh... ze voelen zich bedreigt in hun buurt. Overvallen en moorden door zwarten, etc. Daarom sloot Derek zich ook daarbij aan.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

orbit schreef:

Nee je ziet het verkeerd, ik geef juist aan dat ze mij niet voor de gek kunnen houden, en dat ze mij als een van de weinigen niet op het verkeerde been zetten. Wel leuk trouwens keihard en gericht reageren, en dan doen alosf je niet weet waar het over gaat.

Daarbij probeer je gevat uit de hoek te komen, met terugkerende vaktermpjes als één dimensionaal, en met simpele one-liners als ''plat als een pannekoek'', van iemand die pretendeerd geniaal te zijn, verwacht ik toch meer.

83Utreg! schreef:

Vaktermpjes? Zijn gewone Nederlandse woorden hoor Verder ga je maar op een kluit bieten zitten met je belachelijke "samenzweringstheoriën" van de intelligentia.. ik weet in ieder geval dat het geen enkele zin heeft jou van enigerlei betekenis van een bepaalde film te proberen overtuigen. Misschien probeer je zelf nog wel eens wat bij te lezen of op onderzoek uit te gaan, maar dat lijkt me ijdele hoop

orbit schreef:

Kan zeker gebeuren, maar wat is er mis met Edward Norton? Ik vind hem hier (net als in Fight Club) geniaal.

• 12092 berichten

Vind het een irritant zeikerdje.. alles aan die gast staat me tegen.. in Fight Club was hij ongeloofwaardig, hier vond ik het gehele personage al ongeloofwaardig, hij deed daar weinig goeds aan.

dEUS

Hoe je hem ongeloofwaardig kan noemen, het gaat men petje te boven. Heb jij iemand overtuigender racist zien spelen dan?

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Tim Roth in Made in Britain, hoewel ik ook fan ben van Edward Norton.

dEUS

Bedankt voor de tip. Ik ga die film eens gaan bekijken dan.

• 12092 berichten

Tim Roth was veel overtuigender ja! Maar mijn aversie tegen Norton is persoonlijk.. maar persoonlijke smaak telt ook mee in de beoordeling van een film toch?

dEUS

Absoluut. Maar blijkbaar is het niet alleen Norton dat je niet aanstaat in deze film. Nuja, ik zie dat je je relaas al genoeg hebt gedaan, dus ik laat het verder voor wat het is (al betreur ik die 0.5*).

avatar van DBTim

DBTim

Vroeger vaak gekeken. Tijdje terug weer eens opgezet. Snap hem nu wat beter (bijv. de scene over Rodney King). Verder een uitstekende film met een goede boodschap, zonder al té zoetsappig te worden. Vind alleen Edward Furlong een irritante acteur. Ook nog een foutje gespot aan het einde van de film. Danny gaat de wc in en legt zijn werkstuk op de wc, hij draait om en wordt neergeschoten. Een shot later ligt ie dood op de grond met het werkstuk in zijn handen, terwijl die 'm op de wc had gelegd

dEUS

Let je even op voor spoilers!

Edit: Hij neemt zijn werkstuk wel degelijk terug, voor hij wordt doodgeschoten.