Genre: Misdaad / Drama
8,5 (1.262.921)
Releasedatum: 12 mei 1999
Bekijk via Prime Video
Plot American History X
"Some Legacies Must End."
Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...
Derek
Murray
Cameron
Dennis
- 19752 berichten
Ik ga mezelf niet herhalen, maar denk dus dat de makers er wel iets mee wilden zeggen, wat jou niet kan schelen. Gevangenis-films in kleur heb ik er misschien ook wel teveel van gezien. Dus de 1 ziet het als meerwaarde en de ander niet. Ik vond het net als bij Schindler's List prima passen bij de film en de boodschap.
Skylar_Malfoy
Dit was een erg mooie film met puik acteerprestaties.
Een beetje overdreven was het wel, en ook al vinden mischien velen van niet, voor mij was het einde voorspelbaar: man wordt racistisch door verkeerde vrienden, man moord iemand, man komt in de bak, man komt helemaal gezond uit de bak, man wordt verstoten door vrienden, er wordt wraak genomen (wel in extremere vorm dan ik verwachtte) door de racistische vrienden.
Toch was het erg mooi en de sfeer was prachtig overgebracht. Jammer alleen van al die 12-jarige jongetjes die graag een voorbeeld nemen aan het geweld en racisme die deze film laat zien
Miss Antoinette
Sterk verhaal en mooi gefilmd. Goede boodschap, blijft na het kijken nog een tijdje in m'n gedachte spelen.
ILDIB
De zwart wit scenes waren enkel om het verleden aan te duiden. Niet de gevangenis.
Mooie ingrijpende film, al vond ik de omslag van furlong wel erg snel gaan.
gukker
Mooie ingrijpende film, al vond ik de omslag van furlong wel erg snel gaan.
Daar ergerde ik me dus aan. Het was helemaal niet nodig geweest.
jumpstylemovie
Ontzettend sterke (historie) film. Goed acteerwerk, met name door Norton. Fantastisch verhaal en geweldig uitgewerkt. Ook een aardig verassend einde.
jumpstylemovie
Is er geen enkele DVD-cover waar het hakenkruis op de borst is te zien? Je ziet Derek precies zoals ie hier staat maar dan zonder het teken
Kevin13
Op mijn dvd staat hij met het kruis op zen borst.
Edit: Heb hierjuist gecontroleerd. Blijkt dat het er toch niet op staat.
chevy93
Binnen 2 minuten deze gevonden:
Cdcovers.cc / DVD / American History X Widescreen Custom / front
Thom1994
Jongens , ik heb een film gezien die ook over skinheads en racisme gaat. De heet " this is England " , hij is erg mooi geacteerd , echt een aanrader voor mensen die deze film waarderen.
Binnen 2 minuten deze gevonden:
Cdcovers.cc / DVD / American History X Widescreen Custom / front
Ik bedoel als cover van de DVD hoes.
Lovely Boy
Eindelijk dan eens gezien. Die bijzonder film en ik kwam tot de ontdekking dat ik er wel eens wat van gezien had.
Aardige film maar ook niet meer dan dat. Goede acteerprestaties van Furlong en Norton. Ik vond wat dat betreft de omslag van Furlong ook wel erg snel gaan. Tja....al met al kon hij na alle positieve reacties toch niet helemaal aan mijn verwachting voldoen. Ik had meer verwacht. Het was achteraf allemaal wel redelijk voorspelbaar.
Misschien nog maar eens kijken.
Fixi88
Film die ik wel tig keer gezien heb en mij elke keer weer aan de buis kluistert. Een film die dicht bij de waarheid komt en laat zien hoe ziek de gedachtes van het nazisme zijn. Het bende probleem laat ook zien dat de blanke jeugd meer radicaal word. Wat in veel landen nu ook nog steeds een hot item is. Jammer dat Tony Kaye er bijna een eind aan wou maken na al de kritiek. De film is en blijft een meesterwerk.
Bla
Gisteren opnieuw bekeken, blijft 1 van de beste films ooit gemaakt. Edward Norton laat een machtig staaltje acteren zien, net als Edward Furlong.
Popeye Doyle
Mooie film die me van begin tot eind bleef boeien. Vooral de stoeprand-scene is toch wel één om over na te denken en het einde vind ik een goede afsluiter van de film. Als ik eerlijk ben had er toch ''iets'' meer ingezeten omdat twee uur krap is om het hele verhaal rustig te kunnen vertellen.
4 ****
Gadverdamme...
Dat was echt heel erg goor. Maar , wel zijn verdiende loon.
- 19752 berichten
Je weet het antwoord daar zelf ook op yeyo, maar je vraagt het om toch maar het woord neger of iets dergelijks te horen?
yeyo
Ja, want op dat woord kick ik ongelofelijk.
Ik twijfelde eigenlijk tussen twee scènes. Maar waarom het zogezegd de persoon in kwestie "zijn verdiende loon" was, begrijp ik hoe dan ook niet.
- 19752 berichten
Ze waren aan het inbreken en het was een gevalletje wrong place wrong time. Het is niemands verdiende loon om zo aan je einde te komen op een stoepje. Maar in zo'n situatie met een gast als Norton en zijn politieke voorkeur ga je los en wacht je niet op de politie. Niet goed te praten, maar in de context van de film goed te begrijpen.
yeyo
Uiteraard zeer begrijpbaar, maar dat is nog een groot verschil met dat het die zwarte z'n verdiende loon was. Maar goed, dat heb je ook niet beweerd, mijn commentaar was op iemand anders bedoeld.
Asaharo
En dat is waar ik de film dan ook uit de bocht zie gaan. Als je het in die context bekijkt zou Norton's haat jegens het systeem en ras alleen maar groter moeten worden. Want bij die gasten is het oftewel zwart of tewel wit. Geen middenweg. Terwijl het in de film als scharnierpunt wordt gebruikt voor zijn mentale verandering in de gevangenis. Wat natuurlijk totaal fout is.
Siem Shady
@ Asaharo
Goed punt!
alleen misschien kan dat per persoon verschillend zijn natuurlijk
M.B.87
Het idee achter de film is sterk, maar het geheel is wat zwak uitgewerkt. Binnen twee uurtjes wordt gepoogd een heel levensverhaal neer te zetten en de kijker te overtuigen van het ontstaan en daarna verdwijnen van de neo-nazistische overtuigingen bij zowel Norton als Furlong. Hierin slaagt de film mijns inziens niet.
Hier en daar zijn er indrukwekkende scènes - Derek die op het einde zijn broertje dood aantreft, de stoeprandscène - maar er had meer in deze film gezeten als het allemaal wat dieper was uitgewerkt.
Thom1994
Moeten ze dan een tien uur durende film maken? En het is een levensverhaal en deels waargebeurd, dus waarom zou het verhaal dan "niet kloppen".
Asaharo
Omdat het extreem-rechts gedachtegoed op een zeer ridicule manier wordt aangepakt. zie mijn vorige bericht.
Bottleneck
Ha ik dacht bijna dat ik de enige was die dat vind, zo'n versimpelde boodschap, vandaar dat het ook op middelbare scholen wordt getoond (niet lullig bedoeld, makkelijk toegankelijk).

'American History X' verschijnt morgenavond (7 april) op TV: 'Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon'

De veelgeprezen 'American History X vanaf deze week ook te zien op HBO Max: 'Een meesterwerk'

Geprezen misdaadfilm 'American History X' vanavond (2 augustus) te zien op televisie

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

The Shawshank Redemption
Drama, 1994