• 9.376.274 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.262.921)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van Joyy

Joyy

u is zo'n donkere jongen?

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

And so what?

avatar van Kevin13

Kevin13

Steve-a schreef:
Alles klopt gewoon aan deze film.

buiten het hart van Furlong

avatar van dennisje00

dennisje00

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Nog zo'n grapjas.

avatar van EflYn

EflYn

Een hele harde, realistische film. Na een aantal keer kijken blijft hij goed (en kan ik nog steeds niet naar de stoeprand scene kijken)

avatar van starwars321

starwars321

leuk filmpje hebbe we onder de geschiedenis les gekeken

avatar van coldheaven

coldheaven

EflYn schreef:

je hoeft er ook niet naar te kijken, want je ziet namelijk niets

avatar van N811

N811

dennisje00 schreef:

eh mensen ik vind dit een geweldige film , alleen ik heb gehoord over een 2e american hystory? klopt da dat die er is of die geruchten da die nie mog worden vertoond? mag ik anders A.U.B. een link van een torrent of waar ik hem aan kan komen?

bedankt!

Kan je alleen maar krijgen als je hele foute vriendjes hebt.

avatar van RobinF

RobinF

1 van de beste films ooit.

avatar van Denveen

Denveen

orbit schreef:

Lastig he, cliché's.. misschien moet je er eens een boek over lezen

Het is duidelijk dat je de film niet goed vind, vanwege al de cliche's die erin verwerkt zijn. Ik denk dat je jezelf af moet vragen in hoeverre je het moraliserende aspect van deze film mee moet nemen in je beoordeling. Als het echt iets is, waar je niet doorheen kan kijken kan ik daar respect voor opbrengen. Maar zaken waar je sowieso geen halve ster voor kan geven zijn het acteerwerk van onder andere Edwart Norton, de fantastische dineerscene en het rauwe eerste halfuur van de film.

(Tevens wijs ik je graag op het feit dat Edwart Norton nadat de film was uitgekomen ruzie heeft gemaakt met de regisseur juist over dit punt van moraliteit, misschien is het aardig om hier eens naar te kijken.)

avatar van Nar

Nar

vistrida schreef:

Wat een tijd verspilling!

Correct. Een grove schande dat deze zo hoog staat. Discriminatie scoort kennelijk makkelijk, de enige conclusie die ik kan trekken......

avatar van lagaiske

lagaiske

Sprakeloos!!!!

Deze film greep me van het begin tot het einde bij de keel.

Norton verdiend hier een standbeeld voor.

Waaw ik ben nog te overdonderd om hier eigenlijk een deftige recentie neer te zetten.

Een meesterwerk!!!!!!

avatar van Pim1993

Pim1993

Indrukwekkende film! Uitstekende cast en een script uit duizenden.

Het verhaal bracht bij mij ook een boodschap over. Ik heb toch wel moeten nadenken over het onderwerp want dat is geheel gebaseerd op discriminatie en dat onderwerp ligt toch wel gevoelig bij sommigen.

Wat kan die Edward Norton acteren. Super. Vaak blijft een acteur toch bij het genre waar hij uitblinkt. Dit is een van de enige acteurs die ik zo veel verschillende rollen heb zien spelen. En elke rol wordt op sublieme wijze vervuld.

avatar van UomoPazzo

UomoPazzo

Pim1993 schreef:

Zeker op de goede plek in de top 250.

Bij deze sluit ik me helemaal aan op het verhaal van Pim1993 Edward norton zit goed in ze rol speelt het uitstekend!!.

Het verhaal aan deze film vind ik ook heel goed. Eigelijk heb ik niet veel commetaar op deze film behalve dan als je deze film heb gekeken denk dan ik goed na over het stuk wat er helemaal op het laatste van de film word gezegt.

Deze geven togh een 5.0

avatar van theile000

theile000

het einde greep me echt bij de keel.

avatar van Grover

Grover

Mooie film, prima acteerwerk van Edward Norton en zijn doorbraak. Heeft dit m.i niet meer weten te evenaren. Goed verhaal.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Volgens mij was Edward Norton's grote doorbraak toch echt in Primal Fear.

avatar van Grover

Grover

Klopt, maar hier draagt hij de film en is het m.i de rol geweest, die hem in hollywoodland serieus deed nemen als een grote naam.

avatar van Ramie

Ramie

Grover schreef:

Ik ben het niet helemaal met je eens:

Ed Norton (in mijn ogen de beste acteur ever) heeft na deze geweldige film nog een aantal geniale rollen neergezet!

Hij is geweldig in Fight Club en met name in 25th Hour en the Score; films die je gezien moet hebben!

Daarnaast heeft ie in nog een aantal aardige/goede films gespeeld.

avatar van dvdschaaf

dvdschaaf

Ramie schreef:

Ik ben het niet helemaal met je eens:

Daarnaast heeft ie in nog een aantal aardige/goede films gespeeld.

Ondanks Richard Gere vond ik Primal Fear erg goed (mijn eerste kennismaking met Norton)

avatar van Joyy

Joyy

nu lijkt zowat ieder acteur goed naast een lapzwannus als gere, maar toegegeven , ook ik vind norton een heel sterke acteur

avatar van tomola

tomola

Nomak schreef:

Ik moet nog de eerste skinheads tegenkomen die met basketball winnen tegen die donkere jongens.

en hoe is dit relevant?...

Maar ja laten we eerlijk zijn, dit is een van de topflims die je altijd bij zal blijven.

Deze film laat je anders denken, en die films zijn er weinig gemaakt naarmijn idee..

avatar van lagaiske

lagaiske

Ik vind Norton persoonlijk nog sterker acteren in Primal Fear en The Score omdat de rol van een mentaal zwakzinnige en een gespleten persoonlijkheid toch moeilijker zijn dan zijn rol in American History X.

Maar bij American History X klopt gewoon het ganse plaatje!!!

Dan vergeten we nog zijn bijdrage in the illusionist waarin hij schitterde.

In de The Hulk en The Italian Job van ik hem net iets minder.

Maar het is gewoonweg een schitterend acteur!!!!!!!!!Punt.

avatar van Ambru

Ambru

Ik heb de film enkele dagen geleden gezien, en het laat me niet echt los. Norton acteert prachtig. Verder zijn er toch een aantal scene's die voor een tijdje in mijn geheugen gegrift zijn.

avatar van Amercianpie

avatar van MNV2

MNV2

Pim1993 schreef:

helemaal mee eens..

een film die je zeker niet vergeet, zeker die laatste scènes had ik niet direct verwacht.

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Ik kende deze film eerder alleen van de 'stoeprandscene' die wordt geadoreerd door debiele jochies (toen) waar ik woonde. Vandaar dat ik ietwat sceptisch was over deze film

Maaaaar American History X heeft me echt in positieve zin verrast. Heel indrukwekkend verhaal, mooi vormgegeven en natuurlijk Edward Norton . 4*

avatar van geurs

geurs

Statiegeld schreef:

hier ben ik het totaal met je eens. ik kende de film eigelijk ook alleen maar vanwege de 'stoeprandscene' maar nu ik de film een paar jaar later nog eens een keer weer kijk ben ik van mening dat het zeker een goede film is die lang blijft hangen.

avatar van bollepeer

bollepeer

mooie film, maar het acteerwerk liet het soms afweten. met de aktie scenes zat het wel goed. dat deze film zo hoog staat op de top 250 vind ik niet terecht.