Genre: Misdaad / Drama
8,5 (1.262.921)
Releasedatum: 12 mei 1999
Bekijk via Prime Video
Plot American History X
"Some Legacies Must End."
Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...
Derek
Murray
Cameron
Dennis
Maartenn
mooie film, maar het acteerwerk liet het soms afweten. met de aktie scenes zat het wel goed. dat deze film zo hoog staat op de top 250 vind ik niet terecht.
Acteerwerk laat het afweten?? Goede beargumentatie trouwens voor de rest...
Dollie300
Echt een zeer indrukwekkende film.. Had hem jaren geleden al eens gezien, maar gisteren weer gekeken. Het verhaal is zo ontzettend indrukwekkend en meeslepend. Heb me geen moment verveeld en vind dat deze film zeker de ogen opent van mensen.
Las hier sommig commentaar dat discriminatie hoog scoort en dat daarom de film een succes is, maar dat is klinklare onzin als je mij vraagt. Het onderwerp van de film is iets wat vroeger veel gebeurde en nog steeds gebeurd.
Maargoed... gewoon een klasse film!
maikel pk
Dit is gewoon een van die films die je gewoon gezien moet hebben. Zo indrukwekkend, zo goed geacteerd, gewoon alles perfect. Het zet je echt een het denken, hoe dat soort mensen denken.
Het is gewoon iets wat nu ook nog speelt, je herkend er dingen uit.
Mocht je de film nog niet gezien hebben (wat me zou verbazen). Wacht niet langer en kijk hem vanavond nog! je zult er zeker geen spijt van krijgen
Mads Smikkelsen
Ooooooooooohhhhhhhhh Edward Norton.........wat is het toch een dijk van een acteur!!
In deze geweldige rauwe film van Tony Kaye.
Er zit een scene in waar je maag van omdraait maar dat is juist het rauwe. De film begint meteen......je zit meteen op de punt van je stoel als Norton een gozer in elkaar tremt die z'n auto probeert te stelen, ja verder...........je moet deze film gewoon zien.
!!!!*Lucky
Jaar geleden ongeveer voor het eerst gezien, maakte toen een hele indruk op me. En dat doet het nog steeds. Edward norton acteert geweldig en de rest van de cast doet het ook goed tot zeer redelijk.
5 sterren voor mijn nr. 2
The One Ring
Pfff, zelden een zo teleurstellende herziening van een film gehad als bij deze. Ik zou zelfs willen stellen dat de film bij herziening totaal door de mand valt.
American History X bedoelt het goed, maar kan zijn bedoelingen niet echt waarmaken. De karakterschommelingen van Norton en Furlong zijn te simpel. Met name dat Norton, die schijnbaar een zeer intelligente jongen speelt, na een simplistische monoloogje van zijn vader ineens niet meer in zijn voorheen aanbeden leraar gelooft is wat belachelijk. De meeste discussies in de film zijn interessant, maar tegelijkertijd niet geheel overtuigend. Er lijkt overigens ook meer gepraat te worden over waarom wél een nazi te worden dan waarom niet, dat kan ook niet de bedoeling zijn. Alles komt regelmatig te bedacht en te geschreven over. Ik schreef in mijn eerste bericht al dat ik de bijrollen allemaal te stereotype vond en daar blijf ik ook duidelijk bij.
Het feit dat de meest 'foute' en dramatische gebeurtenissen juist het mooist en coolst gefilmd zijn is eigenlijk ook niet helemaal in lijn met het doel van de film. Neem die Californian curb kick. Pijnlijk en overduidelijk moreel verwerpelijk, maar Kaye probeert het toch een soort mythische kracht mee te geven door de beelden en de muziek die hij erbij gebruikt. Het past gewoon niet. De film hemelt iets op dat hij tegelijk probeert neer te halen.
En dan dat einde, dat einde. Ik vond het bij de eerste keer kijken al het zwakke punt van de film en bij herziening is het mogelijk nog erger. Als de film zou eindigen met Norton of Furlong die gedood zou worden door een neo-nazi dan zou het een perfect passend einde zijn. Die zwarte jongen die Furlong om praktisch niets neerschiet is gewoon een verschrikkelijke keuze om meerdere reden. Ten eerste is hij scritptechnisch of dramatisch gewoon niet het meest interessant. Ten tweede, en ik weet dat dit niet de bedoeling is van de film, kan het gezien worden als een tegenspreking van het idee van de film. De neo-nazi's krijgen gelijk dat de zwarten schietgraag zijn, want laten we eerlijk wezen, de reden voor de moord was wel een klein akkefietje. Ik geloof best dat er wat zinloze moorden gepleegd worden, zelfs om zoiets onzinnigs als dat Furlong een zwarte jongen rook in het gezicht blaast. Maar dan zou die moord meer als directe reactie plaatsvinden. Zou die zwarte jongen er werkelijk zo erg overin zitten dat hij Furlong een dag later zou opwachten met een pistool in een wc waar nota bene honderden mensen per dag langskomen en waar hij praktisch onmogelijk goed mee weg zou kunnen komen? Niet waarschijnlijk. Het voedt alleen maar het standpunt van de nazi's dat zwarten erg ver gaan als je zo ook maar een klein beetje beledigt.
En dan zijn er nog wat vreemde elementen in het plot zoals neo-nazi's die een homoseksuele verkrachting uitvoeren, terwijl dat toch echt tegen hun ideologie zou moeten ingaan. Homo's zijn voor hun immers net zo slecht als joden en zwarten.
De film wordt nog enigzins gered door een paar sterke scènes, een boeiend onderwerp, maar bovenal een simpelweg ijzersterke Edward Norton, die zo goed is dat hij de zwakten van het script haast kan verbergen. Haast.
Ik verlaag naar 2,5*
Replicant
Niets maakt uit wat er gezegd wordt.
Deze film is gewoon ontzettend goed en een giga aanrader...
Een waar gemis als u deze film nog niet gezien heeft.
Jammer dat 5 sterren de max is, want deze film stijgt ver boven de massa uit....
Youp Elzing
Ik verlaag naar 2,5*
Ik ben het er deels mee eens daarom geef ik ook een 4,0. Maar over het einde ben ik het niet mee eens. Het is juist één van de sterkste, dramatische en onverwachtse die ik ooit heb gezien vandaar ook 4,0*
styn07
Wat een indrukwekkende film! Prachtige acteerprestaties en de film laat me geen seconde los. Ik vind het ook een interessant thema en het verhaal zit perfect in elkaar.
De mensen die op deze film iets aan te merken hebben hebben heel ver gezocht en letten teveel op de details. (homoseksuele verkrachting door neo-nazi's).
Maarja, iedereen heeft zijn eigen mening daarover...
chasinn
einde was inderdaad niet sterk, maar het thema en de indrukwekkende acteerprestatie van Norton maken veel goed!
pluislim
Een heftige film, maar echt een super film.
Een film met waarheid!! Goede spelers en een super goed verhaal.
Heb de film in totaal 3x gezien en ik denk dat er dat toch wel meer gaan worden.
dikkop
Zeer zeer aangrijpende en boeiende film. Erg goede verhaal en geweldig geacteerd van Norton, the rising star, met deze film.
Voor meerdere herhalingen vatbaar....
Saaimen
Top film met Edward Norton op z'n best... Met natuurlijk een van de meest besproken scenes ooit in een film. Ik heb hiervan genoten en een van de weinige films die ik zo nog en keer kan zien
bauwens
ik heb deze film inmiddels meer dan 5 keer gezien en keer op keer vind ik hem weer geweldig. Deze film heeft van alle films die ik tot nog toe gezien heb de schokkendste liquidatie. namelijk die op het einde van danny.
Paddooh
In twee woorden Te Gek. Norton is een van mij favoriete acteurs en dit is een van zijn beste mester werken ooit. Meer dan een 4,5 kan ik het niet maken want, een 5 betekend voor mij ''Kan niet beter'' maar, alles kan beter.
Stefan360
Maargoed... gewoon een klasse film!
Niks aan toe te voegen!
Arie18
I love de stoeptegel-scène.
Idd, ''indrukwekkend'' is het goeie woord voor deze film.
Piirre
Indrukwekkende film. Norton is weer magistraal goed natuurlijk.
Na een tweede keer kijken heb ik echter moeilijkheden met het einde. Dat is wellicht dramatisch, maar zoals The One Ring zei, de film slaat daar een beetje de bal, in dit geval zijn aanklacht tegen racisme, mis. Ofwel kan je het zien als een bevestiging, of anders als teken dat het van beiden kanten kan komen, geen idee welke interpretatie ik er nu aan moet geven.
Dat terzijde, een verdiende 4,5*
doodah
I love de stoeptegel-scène.
Idd, ''indrukwekkend'' is het goeie woord voor deze film.
I love the stoeptegel-scène.
Is dit misschien niet een beetje fout uitgedrukt?
Ik vond dit nu niet direct zalig om te zien. Stel je eens voor hoe verschrikkelijk dat zoiets moet zijn...
ma_ris
Een film die je niet zo maar vergeet.
Goed acteer werk.
Ik heb me er niet mee verveeld in iedergeval.
Rabbitto
Moeten ze maar niet in proberen te breken daarzo . Soms heb je een oma huisje , soms een huis met een neo nazi die je te pakken neemt en je kop breekt op de stoeprand. Ik had vandaag ff zin ongenuanceerd te zijn vandaar.
toppie film trouwens.
Arie18
I love the stoeptegel-scène.
Is dit misschien niet een beetje fout uitgedrukt?
Ik bedoelde meer dat het indruk op me heeft gemaakt, maar idd je hebt ergens wel gelijk!

'American History X' verschijnt morgenavond (7 april) op TV: 'Dit is zo'n film die in mijn ogen niet beter kon'

De veelgeprezen 'American History X vanaf deze week ook te zien op HBO Max: 'Een meesterwerk'

Geprezen misdaadfilm 'American History X' vanavond (2 augustus) te zien op televisie

Deze drie klassiekers worden zeer binnenkort van Netflix verwijderd

The Shawshank Redemption
Drama, 1994