• 9.378.981 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.263.651)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van Tim_FilmGek

Tim_FilmGek

wat een overtuiging in deze film! vooral edward norton.. wat een acteur.. die komt er wel

geweldig gewoon!

en zo realitisch..

avatar van Halcyon

Halcyon

Tim_FilmGek schreef:

vooral edward norton.. wat een acteur.. die komt er wel

Ik denk dat hij er al is .

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Halcyon schreef:

Ik denk dat hij er al is .

Behalve dan dat we nooit meer iets van hem horen.

edit: O, hij komt weer terug zie ik zojuist op IMDb..

avatar van NKyou

NKyou

Hij is nooit weggeweest...

avatar van Brechje

Brechje

Dit is een van de allermooiste films dat ik ooit heb gezien.. Het raakte me heel erg en heb er nog lang over na moeten denken. Verschrikkelijk goed geacteerd ik moet deze film snel weer zien. 5 sterren

avatar van Werwolf

Werwolf

Blijft een waar meesterwerk met een uitermate hoge gevoelswaarde. De hele film speelt in op je gevoel, en de voortdurende spanning maakt de film erg aangrijpend. Ontzettende sterke rol van Edward Norton. De verhaallijn vind ik erg sterk; de twee visies die Norton tijdens deze film vergaard, en hoe deze uitgediept worden.

4,5* blijven dikverdiend staan.

avatar van Edgar77

Edgar77

Griezelige film... griezelig omdat deze dingen dagelijks voorbij komen. Geweldig acteerwerk en een verhaal met verrassende wendingen.

Ik heb deze film mogelijk lang afgehouden, omdat ik er niet mee geconfronteerd wilde worden. Toch uiteindelijk maar gekeken... gelukkig maar!

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Goede film maar een beetje te overdreven en die supermarkt overval was wel leuk niet mijn soort van films maar door de gevangenis toch maar een:

avatar van RemiB

RemiB

Goede realistische film. Je ziet ook echt de frustraties die er ontstaan. Ik vond 't wel zielig dat the vinyards, net bijdraaien, en dat dan danny vermoord wordt

avatar van lechim

lechim

zeker een 5, vond hem gewoon supervet.

avatar van gentenaar

gentenaar

Zeer goede film, hard, maar what the hell, het leven is HARD

schitternde acteerprestatie van Norton, toch een ras-acteur

laat je meeleven, is meeslepend, een topper in zijn genre

avatar van Redrabbit

Redrabbit

Absoluut 5*

Vond het een top film, heeft me geboeid van begin tot eind.

avatar van Irene_

Irene_

Natuurlijk een top film!

ook al hou ik niet zo van dit soort films..

Super acteer werk!

Een keiharde,realistische drama over het leven van een skinhead.Het acteerwerk is uitermate goed.

Deze film is een echte topper.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

wat een prachtige, aangrijpende film! ijzersterk geacteerd door Norton! laat heel goed het leven van een skinhead zien en ihet blijft boeiend!

5!

avatar van :DOEMAARGEK*

:DOEMAARGEK*

Vandaag herzien.

3.5 naar 4.5

avatar van JorritS

JorritS

Hoor hier veel over Norton, maar ik was ook zwaar onder de indruk van het acteerwerk van Furlong.

avatar van a bronx tale

a bronx tale

leuke film 3 sterren

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ondroerende film.

Furlong en Norton spelen goed in deze film. Heel bijzonder dat je ziet dat Derek eerst een gestoorde Neo Nazi's en er na zijn straf spijt van krijgt. Harde scenes met o.a. dat die neger zijn mond op de stoeprand moet leggen en dat derek er een trap tegen geeft, je hoord dan ook dat lekkere gekraak. Ook die scenes in de gevangenis zijn hard. Ook mooi dat we de scenes uit het verleden in zwart wit beeld te zien krijgen. Wat wel sneu was is dat Danny op het eind word neergeschoten, alleen maar omdat hij de dag eerder rook in die gene's gezicht blies.

Voor de rest een goede film.

4,0

avatar van miepke

miepke

prachtige film, heeft veel indruk op me gemaakt

uitstekend acteerwerk, en norton laat zich weer van zijn beste kant zien !

geweldige ontroerende film

geen enkel minpunt

avatar van xx_Angel

xx_Angel

Hele goede film. Deze film laat mensen echt nadenken en ik denk dat je er toch wel wat door kan veranderen. Verder acteren beide 'Edwards' heel erg goed. Ze zetten hun personages zo neer dat je niet meer denkt dat het een film is, maar een waargebeurd verhaal wat zich op dat moment afspeeld.

avatar van Kouros

Kouros

Prachtige film,

wat een gewelidig verhaal

een 4,5

avatar van offermans

offermans

Filmtechnisch mooi gemaakt. Mooi verhaal. Alleen dat amerikaanse moralistisch tintje aan de film, maakt het voor mij niet perfect. Een 3,5.

avatar van MovieEter

MovieEter

Indrukwekkend goede film!! Eigenlijk verplichte kost voor iedereen, filmliefhebber of geen filmliefhebber.. ZIEN!! *5

avatar van basketballerke

basketballerke

Een geweldige film is het niet, het is het verhaal en het onderwerp wat hem goed maakt. Edward Norton speelt zijn rol geweldig en er waren genoeg harde en hartverscheurende scènes. Dat vooral aan het eind. Ze waren net aan het bekeren, gaat het mis om iets heel lulligs.

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

Gisteravond gezien en vind het opzich wel een goede film, zitten wel harde stukken in de film maar dat maakt het alleen maar beter...

avatar van blackeagle

blackeagle

Heb hem vorige week op dvd gekocht... geweldige film die een boodschap meegeeft. Van het begin tot eind blijft het boeiend.

avatar van cinefil18

cinefil18

Keigoeie film! Iedereen zou deze moeten bekijken! (Behalve kinderen dan.)

Een heel krachtige film waar je met open mond naar kijkt, niet alleen de gruwel maar ook de acteerprestaties en de harde levensles die erin zit zijn zeer goed verwerkt.

Zeker één van de beste films ooit, plaats in de Top 250 is zeker verdiend!

avatar van dvdschaaf

dvdschaaf

Heb deze film voor t eerst en wel per ongeluk op school laten zien, 3e klas, achteraf vond ik 'm wat te grof voor 14, 15 jarigen...

Het lullige was dat ze de boodschap totaal niet zagen, ergo hun vooroordelen werden zelfs groter(!)

avatar van don vincenzo

don vincenzo

Zeer goede film. Je ziet in de loop van het verhaal ook de hoofdpersoon veranderen, en komt door middel van flashbacks steeds meer over z'n verleden te weten. Heel mooi opgebouwd. Ook mooi acteerwerk van Edward Norton, met veel overtuiging gespeeld.

Het einde vind ik heel tragisch, maar laat je wel nadenken over het probleem wat centraal staat in de film.

Een van de beste films die ik ooit heb gezien.

*5*