• 9.379.001 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.263.651)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van cornelis

cornelis

Ik heb altijd verondersteld dat er een American History 1 en American History 2 schoolvak bestond, en dat American History X de naam is van de extra opdracht voor Danny.

Natuurlijk refereert de titel ook aan de verankering van racisme in de Amerikaanse cultuur.

avatar van kiriyama

kiriyama

Sterke film die je aan het denken zet. Norton en de andere acteren goed en het kleur/zwart-wit gebruik is erg mooi.

avatar van kArIzMa_TuRk

kArIzMa_TuRk

gewoon een superfilm.. toen Edward ging trappen op die neger bij die stoeprand was echt zo erg.. en toen Edward van achter werd gepakt in de douche.. en op het einde ging een neger die vriend van Edward neerknallen.. oeff.. supergoeie film..

avatar van renske

renske

Er is iets dat ik niet snap. Derek krijgt een gevangenisstraf van drie jaar voor het vermoorden van twee mensen (en poging tot moord op de jongen die wegreed in de auto).
Als die moord als zelfverdediging ofzoiets bedoeld is, kan ik me nog voorstellen dat iemand er met een lage gevangenisstraf vanaf komt, en als er een jury was die volledig bestond uit racisten en dus een witte jongen bevoordeelde, kan ik me ook nog wat bij voorstellen.
Maar deze Derek heeft iemands hoofd ingeschopt. Dat valt buiten elke zelfverdediging.
Ik weet dat hij de gevangenis is uitgekomen met dank aan zijn inspirerende leraar Engels, maar die drie jaar... het lijkt zo weinig.
Of was hij minderjarig? Want in Amerika maakt dat toch niet altijd wat uit? Tenminste, ik lees regelmatig krantenberichten over minderjarige of zelfs mentaal gehandicapte delinquenten die toch heel zware gevangenisstraf krijgen.
Nou ja, goed, voor de rest niet belangrijk. Goeie, indrukwekkende film. Had die documentaire van Het uur van de Wolf ook wel willen zien hierover, waar Kappeuter het over had.

avatar van Thomas83

Thomas83

JJ_D schreef:

De ommezijde van "de grootse" geschiedenis waar elk patriot zo trots op is. Dit is het resultaat van hun zogenaamde "multicultuur". De keerzijde van de medaille.

Ja, dat klinkt niet onlogisch.

Al vind ik de andere theoriën die ik hier lees ook niet bepaald onlogisch klinken. Misschien valt de X wel op meerdere manieren te interpreteren.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Is het gemiddelde nou gestegen?

avatar van lowhusky

lowhusky

matthijs_013 schreef:

Is het gemiddelde nou gestegen?

Voordat hij op tv kwam stond hij 4,13 maar daarna werd het 4,14 maar het gemiddelde gaat alweer bijna omlaag...

avatar van Yphygenia

Yphygenia

Ik heb deze film voor het eerst gezien toen ik 12 of 13 was, en toen vond ik het al een mooie film. (Dat wil iets zeggen, aangezien de film niet licht is.)

Nu heb ik hem laatst weer op TV gezien en het blijft een érg goede film. Heel erg goed geacteerd, en het verhaal is heel realistisch.

5,0

avatar van danny4826

danny4826

superfilm!!!

het hoofdpersonage wordt niet als slecht afgeschilderd omdat hij toevallig neonazi is. er wordt eerst de reden gegeven waarom hij dat doet. dit laat ook goed zien dat lonsdalers géén neonazi`s zijn... daar waar nogal veel verwarring over bestaat. die lonsdaler houden meestal alleen van hardcore maar die lonsdalers die wél racisten verpesten het hele hardcore!!!!

denk er over na................

avatar van daanos;

daanos;

gister avond gekeken, ik was helemaal stil gevallen na afloop, wat een schitterende film is dit, met een SUPER verhaal...

Offtopic berichten verwijderd.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

Gisteren weer eens gekeken, geweldige film en het geeft je een heerlijk gevoel dat de Vinyards weer hun leven op het rechte pad krijgen, en daarom gaat de laatste scène ook weer door merg en been.

4 > 4,5

avatar van DAMN

DAMN

Eerst gezien toen ik jonger was en toen vond ik hem alleen prachtig door de geweld etc die voor komt in de film, en nu sinds ik ouder ben zie ik daar een een sterk (erg sterk) verhaal in zit.

Het is op zijn kortst gezegd gewoon een prachtige film die wel 20 x te zien is (heb hem zelf ook behoorlijk vaak gezien) en die absoluut de 5 sterren verdient.

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

DAMN schreef:

Precies, je zegt wat ik denk/dacht.

Veel mensen zien alleen het geweld in deze film. Sommige juichen dit toe (skinheads) anderen laten de film dan links liggen.

Maar als je naast dit geweld ook eens kijkt naar het verhaal, de opbouw, de karakterpersonages die veranderen en de boodschappen van deze film, dan is en blijft het gewoon een geweldige film om te zien.

avatar van felix89

felix89

kArIzMa_TuRk schreef:
* * * * ½

deze film bevat gewoon schokkende beelden maar daarom maakt dat een film niet goed, het is meer een filmpje die zeer zwak handelt over een zeer zwaar thema, volledig overdreven laten overkomen, het bekeren van Edward norton ging wel zeer snel volgens mij, als iemand verkracht word krijgt die gewoon nog meer agressie, vooral doordat hij dan in de gevangenis zit omdat er zwarten bij hem hebben ingebroken, in een edward zijn ogen mag hij zijn erfgoed beschermen en waren die zwarten de slechteriken, en als eward verkracht word dan is dat de schuld van de zwarten want door hun zit hij in de gevangenis.Neen, die scene zit enkel in de film omdat ze anders niet wisten hoe ze hun verhaal moesten verder afwerken 2.5* dankzij Norton die de film nog wat draagelijk maakte

avatar van deppfan

deppfan

2.5* dankzij Norton die de film nog wat draagelijk maakte

Sorry hoor, maar ik vind dit echt een ontzettend goeie film. Was behoorlijk onder de indruk nadat ik 'm gezien had. Maaarrr ik vond Norton juist een beetje tegenvallen, vooral dat laatste moment in de film, dat ie zn dode broertje in zn armen heeft, het raakte me wel, maar iig zeker niet door de emoties die ''Derek'' toonde. In de rest van de film acteerde hij wel heel sterk moet ik toegeven. Echt een prachtfilm, mooi gedaan ook met dat zwartwit, maar die laatste scene, mja, die miste gewoon iets naar mijn idee. Jammer van het einde dus maar verder een meesterwerk.
Ik wist trouwens niet dat je een schedel in kan trappen..? Heftig
4 *

avatar van danny4826

danny4826

felix89 schreef:

ik weet het niet hoor, maar edward heeft wel 3 jaar in de bak gezeten. dan heb je wel de tijd om te bekeren...

avatar van felix89

felix89

juist niet, 3 jaar in de gevangenis zitten door dat er zwarten bij jou hebben in gebroken omdat ze een match hadden verloren, en dan ben je plots geen racist meer

avatar van matthijs_013

matthijs_013

felix89 schreef:

Niet mee eens. in een gevangenis gaat het er zwaar aan toe. hij moest wel zijn racisme aan de kant zetten om daar te overleven. Daar waren eenmaal de negrs de baas. Gewoon een handeling die hij heeft verricht om te overleven dus.

avatar van murtcelP

murtcelP

Hele aangrijpende film! Super gespeeld door Edward Norton. Beste film die over het onderwerp rasicme gaat.

****1/2

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

Zeer boeiende en aangrijpende film. Goed acteer werk.

avatar van *Loes*

*Loes*

Superfilm. Elke keer weer als ik hem zie blijft 'ie indrukwekkend. Dit is een film met een boodschap, niet zomaar een film voor vermaak. Ik heb hem voor de eerste keer tijdens levensbeschouwing op school gezien, zoals op veel scholen volgens mij. Ik vind het goed dat ze zo'n soort film daar laten zien. Het eind vond ik erg verrassend, maar wel goed, het is niet zo'n 'en ze leefden nog lang en gelukkig'-einde. Dat zou niet bij deze film passen. Sommige stukken zijn wel heftig zoals in de gevangenis onder de douche en wanneer die neger met zijn hoofd op de stoeprand ligt maar dat maakt het verhaal zo goed, zo realistisch. Want zó is de realiteit (in Amerika).

Sterke film die op geen enkel moment verzwakt, een fraai stukje acteerwerk van Edward Norton.

avatar van Hando

Hando

* * * * ½

het bekeren van Edward norton ging wel zeer snel volgens mij, als iemand verkracht word krijgt die gewoon nog meer agressie, vooral doordat hij dan in de gevangenis zit omdat er zwarten bij hem hebben ingebroken, in een edward zijn ogen mag hij zijn erfgoed beschermen en waren die zwarten de slechteriken, en als eward verkracht word dan is dat de schuld van de zwarten want door hun zit hij in de gevangenis.Neen, die scene zit enkel in de film omdat ze anders niet wisten hoe ze hun verhaal moesten verder afwerken [/quote]

Derek heeft die zwarte niet slechts gedood om zijn erfgoed te beschermen. Als dat zo was, had hij die neger, die al overmeesterd was, niet op zo'n gruwelijke wijze om het leven gebracht. Hij pleegde die moorden uit pure woede, woede mede vanwege de dood van zijn vader en van wie was de truck?

In de gevangenis ebte zijn woede weg, doordat hij gedwongen was te werken met een neger. Je kunt elkaar nog zoveel haten, maar als je samen moet werken, leer je elkaar gewoon kennen. Na die ruzie met de andere skinheads wist hij dat ze niet zoveel met zijn idealen op hadden en had hij geen reden meer om met ze om te gaan. Daarom hing hij maar met dat clubje rond van zijn vriend.

Na de verkrachting kwam het gesprek met zijn oud-leraar, toen realiseerde Derek zich dat woede zijn gedrag bepaalde maar dat die woede hem niets dan ellende heeft gebracht, en toen was hij eigenlijk om. Nog niet helemaal, maar hij stond weer open voor andere ideeën. Toen ging hij die boeken lezen van Sweeny en langzamerhand kwam zo de ommekeer.

Is dit nu echt zo ongeloofwaardig?

avatar van by_the_way

by_the_way

Prachtige film. De acteerprestaties van edward Norton zijn echt heel goed. Zoals op het einde echt hartverscheurend. Hele goede film.

4,5 ster*

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Wat een film. Geweldig geacteerd, en een zeer goed maar duidelijk en apart verhaal. Is denk ik zeer realistisch.

avatar van zandertjuh

zandertjuh

Geweldige film, zeer realistisch en geweldig acteerwerk.

Dat van zo'n simpel onderwerp zo'n geweldig verhaal gemaakt kan worden.

*4.5

avatar van Stemmertje

Stemmertje

Met keiharde beelden wordt hier een groot probleem in de maatschappij neergezet! echter in de loop van de film kom je erachter waarom er van die harde acties in voorkomen. Deze film pakt je, sleurt je mee en laat je nadenken!!

avatar van Valeriya.

Valeriya.

Edward Norton.. wat een natuurtalentje, deze film blijft tog zeker wel 1 van de beste, gewoon zooo realistisch, deze film moet je gewoon minstens 1 x gezien hebben !! 4,5*

avatar van X. Hernandez

X. Hernandez

Film enkele jaren teruggezien in les godsdienst, klasse film waarbij een alledaags probleem wordt aangeklaagd zonder ooit te vervelen. Door het flitsend begin zit de kijker al van seconde 1 op het puntje van zijn stoel, en zal zijn aandacht nooit verzwakken. Gewoon een meesterwerk.