• 9.378.849 stemmen

American History X (1998)

Misdaad / Drama | 119 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Tony Kaye

Met onder meer: Edward Norton, Edward Furlong en Fairuza Balk

IMDb beoordeling: 8,5 (1.263.651)

Releasedatum: 12 mei 1999

Plot American History X

"Some Legacies Must End."

Danny Vinyard is een tiener die helemaal onder invloed staat van zijn oudere broer, de skinhead Derek. Wanneer Danny op school een enthousiast verslag maakt over Hitlers 'Mein Kampf', stelt het schoolhoofd hem voor de keus, of een opstel schrijven over zijn broer Derek, of van school getrapt worden. Dereks haat tegen andere rassen vloeit voort uit de moord op zijn vader. Derek sluit zich aan bij een bende en belandt in de gevangenis voor moord. Weer vrij is Derek veranderd. Hij wil een aantal mensen een lesje leren, waaronder zijn eigen broertje...

avatar van Lola3

Lola3

2 woorden: fantastische film!

4,5

avatar van Jivethem

Jivethem

prachtig mooi verfilmd drama. geeft echt goed weer hoe groot het verschil tussen de samenleving en de gevangenis is in america.

movie*freak

Een van de beste films die ik ooit heb gezien.

*5*

In jouw geval de beste, als ik je top 10 lijst bekijk.

movie*freak

Persoonlijk zelf vond ik deze film erg sterk, het bleef me vanaf het begin tot het eind boeien, het acteerpserentaties van Norton vond ik erg goed, hij speelt de rol van skinhead erg overtuigend, de flashbacks waren zeer sterk, en vanaf de moment dat derek vrij komt vraag je zelf af wat met hem gebeurt is dat die zo is veranderd, deze film zit erg goed in elkaar met een hele duidelijk boodschap het is eigelijk een soort alarm voor nazi,s ik snap echt niet dat sommige mensen heel anders gaan denken en helemaal geobsedeerd zijn door sommige flashback scenes, verder vond ik einde persoonlijk heel sterk, en gevangenis scenes, je kan heel goed zien wat voor gevolgen het kan hebben, een ding snapte ik alleen niet

derek vind het niet goed wanneer zijn eigen mensen in gevangenis gunst bewijzen aan mexicanen en hij wil niet meer bij hun horen terwijl die aan andere kant zelf vrienden wordt met een neger.

avatar van Doom

Doom

In mijn ogen niet onbegrijpelijk, maar juist positief. Derek heeft namelijk duidelijk een hekel aan allochtonen, dus ook aan Mexicanen die een handje helpen. Na een tijd in de gevangenis te hebben gezeten realiseert hij zich dat hij allochtonen verkeerd heeft behandeld. Hij begint anders over het leven te denken. Juist mede hierdoor is hij in staat om een vriendschap op te bouwen met een neger.

avatar van YOUNG_G

YOUNG_G

goede film

niet alleen om het geweld maar er zit echt een verhaal in echt zielig op het eind

avatar van --Nancy

--Nancy

zo'n gave film.

een kei goed verhaal,

op het laatste een zielig stukje.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Trouwens klopt de beschrijving van deze film absoluut niet.

Ten eerste is Derek door zijn bende er niet bijgelapt, en hij leert ook niemand een lesje (In ieder geval niet in de context waarvan dit stuk het insinueert.)

avatar van Maartenn

Maartenn

Drs. DAJA schreef:

Trouwens klopt de beschrijving van deze film absoluut niet.

Voel je vrij om het te corrigeren zou ik zeggen!

avatar van tekie

tekie

wow wat een film. Ik heb 'm net voor het eerst gezien en het is een hele goeie film. Goed en mooi acteerwerk, het einde was heel zielig.

Echt goed gemaakt. Ook hoe je ziet hoe derek langzaam verandert. Goed gedaan, dat stukje wanneer die donkere jongen met zijn mond open op de stoeprand moest liggen, dat vond ik zo erg. Ik heb echt met open mond voor de tv gezeten.

Deze film heeft me echt "geraakt"

De beschrijving klopt inderdaad niet. Drs. Daja

avatar van hollandpride

hollandpride

erg boeiende film van begin tot het einde, erg goed geacteerd door de personages. 4,5 waard

ze zeggen dat er ook een deel 2 zou zijn/komen, maar dat die niet uitgebracht mag worden

hollandpride schreef:

Waar heb jij het over, hoe denk je nou dat ze een deel twee kunnen maken.

avatar van Goof

Goof

hmm volgens mij was het anders... het einde zou anders zijn dat die danny toch verder ging als skinhead... weet niet meer precies... zal wel ff dr naar zoeken;)

gevonden:

SPOILER: The script's conclusion had Derek shaving his head in the bathroom of the school, transforming back into a naziskin after the death of his brother. However, this was never filmed and dropped from subsequent re-writes of the screenplay.

Goof schreef:

gevonden:

Ja ik kan wel begrijpen dat dit afgewezen is, want het slaat natuurlijk nergens op om een deel 2 maken.

mooie film, goede verhaallijn, maar heeft wel propaganda.

avatar van lakeonfire

lakeonfire

Mooie film..

goed verhaal..

Afwachten dat er nog een deel 2 ,, komt.

Een *5*

avatar van Sander2

Sander2

Ukrainianfellow schreef:

mooie film, goede verhaallijn, maar heeft wel propaganda.

Verklaar je nader.

avatar van JDS

JDS

Wat een debuut! Typisch een film waar het (brute) geweld goed gebruikt wordt door de kijker er keihard mee te confronteren. De persoonlijke ontwikkeling van Derek staat centraal. Edward Norton vertolkt deze rol geweldig en gaat helemaal in zijn personage op (iets dat Leonardo DiCaprio nog steeds niet helemaal lukt, je ziet voor de helft zijn karakter, en voor de helft Leonardo). 4.5 sterren voor dit bikkelharde drama

avatar van SndR

SndR

Goeie film ! vaak gezien

avatar van %%%%%%

%%%%%%

don vincenzo schreef:

Zeer goede film. Je ziet in de loop van het verhaal ook de hoofdpersoon veranderen, en komt door middel van flashbacks steeds meer over z'n verleden te weten. Heel mooi opgebouwd. Ook mooi acteerwerk van Edward Norton, met veel overtuiging gespeeld.

Het einde vind ik heel tragisch, maar laat je wel nadenken over het probleem wat centraal staat in de film.

Een van de beste films die ik ooit heb gezien.

*5*

kan er niks aan toevoegen. Helemaal met eens ook een dikke 5

Deze film is egt TOP.

Hy leek me eerst niks aan.. maar toen ik hem keek vond ik hem egt mooi.. Deze film zouden ze gewoon aan iedereen moeten laten zien!

avatar van Bartel

Bartel

hoe komen jullie erbij dat er een deel 2 komt? bron informatie?

avatar van jasha

jasha

Nooit een acteur het woordje F*CK zo overtuigend horen zeggen dan Norton

Film heeft me meer bekoren dan ik had verwacht vandaar een terechte 4*

avatar van JorritS

JorritS

Bartel schreef:

hoe komen jullie erbij dat er een deel 2 komt? bron informatie?

Dit is echt geen film voor een deel 2, kan me niet voorstellen.

avatar van Tribe

Tribe

Geeft een keihard beeld over neo-nazi's, meeslepend en het wordt geen seconde langdradig.

een vet goeie film, 1 van de beste die ik ooit heb gezien

avatar van mikeh

mikeh

super mooie film, toen hij was afgelopen was ik er tog wel stil van.

super film!!!

5*****

avatar van *__ANIME__*

*__ANIME__*

Ik ga hem zeker een keer kijken, want het lijkt me een superfilm.

avatar van AFX

AFX

Een half puntje voor de beginsequentie, de rest verdient niks. Het opgestoken, moraliserende vingertje zit me dwars en ook het einde van de film was zo voorspelbaar. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog gespannen.

avatar van Hyperbolic

Hyperbolic

Topfilm..ook educatief, maar het is ook 'de' film geworden voor de nazi's hier in nederland..dat weerspiegelt hun intellectueel niveau