Fahrenheit 9/11 (2004)
Gesproken taal: Arabisch en Engels
Releasedatum: 22 juli 2004
Plot Fahrenheit 9/11
"Controversy...What Controversy?"
Fahrenheit 9/11 handelt over de vermeende relatie tussen de families van George Bush enerzijds, en de families van Osama bin Laden anderzijds. De film start kort na de controversiële verkiezingsuitslag van november 2000. Al Gore aanvaardde de nederlaag en George Bush werd de nieuwe president van de Verenigde Staten. We volgen Bush tijdens zijn eerste maanden 'in office' tot aan de dag waarop de Verenigde Staten de zwaarste terroristische aanslagen uit hun geschiedenis meemaken: 11 september? Moore analyseert de periode na de aanslagen: de omverwerping van het Taliban-regime in Afghanistan en Moore neemt vooral de aanzet voor de oorlog in Irak zwaar op de korrel.
Zichzelf
Zichzelf (as Cpl. Abdul Henderson USMC)
Anatolia
O, ik maak er geen geheim van hoor dat ik Bush haat. Blind kan ik (en menig medemens met mij) dit niet meer noemen. Ik weet heel goed waar deze haat op gebasseerd is. Het is echt niet alleen zijn uiterlijk.
Knap hoor, dat je tot zo'n conclusie kan komen op een virtueel forum.
chiquita
Dat voorbeeld van die Nazi's is natuurlijk ook totaal niet relevant, Bush is absoluut geen nationaal-socialist.
Hij hoeft ook geen nationaal-socialist te zijn. Zo stelt een Russische schrijver* dat het verbranden van de Reichstag en de 9/11 aanslagen zich hebben voltrokken om het fascisme te installeren. In het ene geval door de Nazi's en in het andere door de neoconservatieven in de VS.
* Boris Kagarlitskiy in "Noveisha istoriia: Podzhog reistaga v Niu Iork''
Menni
Al was Bush een pollepel, het ging enkel om het 'bizarre' (waarbij ik toegeef dat het aanhalen van de Nazi's inderdaad een subtiele hint is). En nee, ik geloof niet eens in een 'objectieve waarheid', laat staan dat Moore me die voorschotelt. Ik sluit echter niet uit (bemerk de nuance, ik vertrouw noch blindelings CNN, noch blindelings Moore, noch blindelings de kat van de buren) dat Bush en/of een hele batterij machthebbenden achter hem, aanslagen in scène hebben gezet om er politiek gewin en dus meer macht uit te slepen. Dat is een geheel legitieme gedachte, gezien bewijzen en ervaringen uit de historie.
Hannibal
4* voor Michael Moore die Bush maar mooi voor paal zet.(voor zover hij dat zelf niet doet) Stel je toch eens voor dat het allemaal waar is!
Agony
- 1985 berichten
Gelukkig na Bowling for Columbine niet weer zo'n ikke ikke ikke film van Moore. Dit keer blijft ie wat meer op de achtergrond en probeert ie niet zo overdreven zijn eigen gelijk te halen als in BFC. Daardoor is F9/11 een stuk leuker/beter! 4 sterren. Prima hoofdrol van de grootste schurk van deze aardkloot: G.W.B
grijp79
Heb mij verbaasd over de werkwijze van Moore. Wat wil hij nu precies zeggen vroeg ik mij vaak af. Had ook sterk het idee dat het zijn mening over Bush is en niet de feiten. Tevens had ik de indruk dat hij teveel tegelijk wilde zeggen, alsof hij niet kon kiezen.
Waarom moet ik zien dat hij gaat vissen of op vakantie gaat ?
Totaal niet relevant en behoorlijk oppervlakkige stemmingmakerij.
In het begin van de film was ik hoopvol, toen het ging over de relatie tussen De Bin Laden Group en dat bedrijf waarvoor Bush Sr werkt.
Als Moore dat had uitgediept en alles boven tafel had gekregen, en tot een evenwichtig geheel had kunnen smeden, had hij pas echt een schadelijk film gemaakt.
Nu is het een onbeduidende film die zijn uitwerkeing volledig mist.
2,5 ster
Hannibal
hij zet Bush enkel neer als een onnozele sukkel.
Dat doet Bush grotendeels zelf
Juist om te laten zien wat een onnozele sukkel hij is, meneer gaat wekenlang op vakantie terwijl het land grote problemen heeft.
Dustyfan
Omdat die vakantie 42% van Bush' tijd in beslag neemt, oftewel 22 weken per jaar...
cornelis
Als er nou iets duimendik bovenop ligt dan is het toch wel wat Moore precies wil zeggen, lijkt me.
redrizla2
Heb deze film nu 2x gezien en ookal vind ik het 2e gedeelte van de film nu wat minder, iets teveel directe sentiment erin en de boodschap komt wel héél duidelijk over, hij bleef me nog steeds verbazen. Mijn vrouw zei het (weer eens) het beste:
"En nog werd ie voor een 2e keer gekozen eh?"
Tja, euh, daar had ik ook geen antwoord op.
Maar ik vind dat Michael Moore altijd al een leuke directe manier van docu's maken had, en dit bewijst het weer eens
Ik zou de tegenfilm hiervan nog wel eens willen zien die ze gemaakt hadden, de pro Bush movie.
Zelfs na 2x kijken nog steeds een 4 waard
nathan_666
nu nog maar wachten op het vervolg van deze film.
JackTorrance
wat een nare, valse, manipulerende domme slappe te linkse kut film zeg.
gatverdamme.
ik ben niet heel erg pro-Bush ofzo maar dit soort laag bij de gronds geneuzel vind ik zeer min.
het filmpje is verschrikkelijk manipulerend in elkaar gezet waarbij de waarheid er geloof ik weinig toe doet.
michael Moore, "go find a real job"
hahahaha
een zeer irritante film van een zeeeer irritant persoon.
Goude Palm is volledig terrecht. Ik ben het wel eens met het juryraport dat het voor de vorm en stijl van filmmaken is en niet voor de inhoud.
De vorm, waarbij alle hoofdrolspelers tijdens de openingsscene geschminkt worden en tijdens de eindcredits weer worden afgeschminkt, als waren het acteurs die aan een absurde theatervoorstelling meewerken is geniaal! En ook de verpeinsingen van George Bush, terwijl hij voor de kinderklas zit voor te lezen, zijn zeer manupulatief, maar dolkomisch!
Film wordt alleen een beetje flauw als Micheal Moore zelf in beeld komt en senatoren gaat vragen hun zoon op te geven voor de oorlog.
Brilliante film, Niet meer zo hard gelachen om een actuele kwestie sinds Not the Nine O'Clock Neuws.
flokkie
Hallo, ben voor het eerst op deze site
Leuk al dat commentaar, alleen lijkt het erop dat sommige er alles aan willen doen om een ander maar te overtuigen van hun gelijk en vervolgens hun hele woordenboek doorspitten om maar indruk te maken??
dat is erg vermoeiend om te lezen!
oh ja,oeps, moet de film nog kijken.
jordybeukeboom
Ik vind dat het geheel erg langdradig en rommelig gebracht wordt, met echter wel goede en interessante stukken ertussen.
Moore speelt het allemaal echter wel heel erg op de persoon, en de hele voorgeschiedenis van Bush en zijn bedrijven met de Saoedi's is interessant om te weten, maar Moore maakt er een mijns inziens onterechte complottheorie van.
Toch heeft deze film wel een goede boodschap, namelijk dat de amateuristische Bush ongeschikt is als president van de VS
Volgens mij heb je de film niet helemaal begrepen. De film toont haarfijn aan dat er grotere machtstrukturen zijn die de wereld besturen en dat de democratie in veel gevallen buitenspel wordt gezet door deze machtstrukturen (Lees: Olie en wapenindustrie).
Neemt niet weg dat je het niet al te letterlijk moet nemen, wan het wordt natuurlijk wel allemaal heel manipulatief gebracht (En geestig)
ikkezelf
Film???? Ik vind deze "film" gewoon een documentaire. Kon me totaal niet boeien. Daarom 1,5 ster
Dustyfan
Het is een documentaire...
Ac,h als ik zo naar je moviemeter naam kijkt kan de wereld politiek je blijkbaar wienig boeien.....
JackTorrance
ach, het heeft niets te maken met of de wereldpolitiek je wel of niet boeit.
deze film is gewoon een manipulatief stuk vuiligheid.
ach, het heeft niets te maken met of de wereldpolitiek je wel of niet boeit.
deze film is gewoon een manipulatief stuk vuiligheid.
Maar wel erug geestig
dat is dan weer afhankelijk van (wan)smaak
dat is dan weer afhankelijk van (wan)smaak
Heeft meer met gevoel voor humor te maken:)
hihihihi
nu ja, smaken verschillen en da's maar goed ook.
clairest
Heel grappig! Genieten!
Maar wie kan mij de naam van deze film uitleggen...? het Fahrenheit-gedeelte van de naam bedoel ik.
Heel grappig! Genieten!
Er is een beroemde film van Truffaut, Fahrenheid 451 die over boekverbranding gaat. Fahrenheid 451 is de temperatuur waarbij papier gaat branden.
Fahrenheid 9/11 is het moment dat Amerika ging branden
clairest
Dankjewel Reinbo! Leuk om te weten! Ik had die naam Fahrenheit 451 al zien staan toen ik deze film hier opzocht. Goede vondst deze naam.
jacom
wat een nare, valse, manipulerende domme slappe te linkse kut film zeg.
gatverdamme.
michael Moore, "go find a real job"
hahahaha
een zeer irritante film van een zeeeer irritant persoon.

Thrillerklassieker ‘The Silence of the Lambs’ gaat binnenkort Netflix verlaten

Sciencefictionserie 'Person of Interest' van Jonathan Nolan komt binnenkort naar Netflix

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' best bekeken serie van Netflix: bekijk de Top 10

Onderzoek naar overname Warner Bros. door Netflix kan veel langer duren dan verwacht

Magnolia

Saturday Night and Sunday Morning
Drama, 1960

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
Documentaire / Biografie, 2003
president van de verenigde statenwar on terrorjihad saudi arabiairaqregeringoorlog9/11oil companyoil war