Fahrenheit 9/11 (2004)
Gesproken taal: Arabisch en Engels
Releasedatum: 22 juli 2004
Plot Fahrenheit 9/11
"Controversy...What Controversy?"
Fahrenheit 9/11 handelt over de vermeende relatie tussen de families van George Bush enerzijds, en de families van Osama bin Laden anderzijds. De film start kort na de controversiële verkiezingsuitslag van november 2000. Al Gore aanvaardde de nederlaag en George Bush werd de nieuwe president van de Verenigde Staten. We volgen Bush tijdens zijn eerste maanden 'in office' tot aan de dag waarop de Verenigde Staten de zwaarste terroristische aanslagen uit hun geschiedenis meemaken: 11 september? Moore analyseert de periode na de aanslagen: de omverwerping van het Taliban-regime in Afghanistan en Moore neemt vooral de aanzet voor de oorlog in Irak zwaar op de korrel.
Zichzelf
Zichzelf (as Cpl. Abdul Henderson USMC)
mikey
Dat is een hele oude uitspraak van Bush tegen Moore. Bush was toen geen president maar deed mee als gouverneur kandidaat voor Texas, meende ik. Daarna ging Moore zijn papa bellen of hij (daddy) even een paar olievelden voor hem kon kopen. Goeie grap van moore.
Mark86
Heb deze film gezien, en moet zeggen dat Michael Moore me niet echt overtuigd heeft, als dat al zijn bedoeling was. Als je nu die nieuwe feiten ziet, dat een Boeing 757 bijv. onmogelijk zo'n klein gat aanricht. Dat vind ik veel interessanter en overtuigender.
Pieter Montana
Not knowing what to do, with no one telling him what to do, and with no secret service rushing in to take him to safety, Mr. Bush just sat there, and continued to read "My Pet Goat" with the children.

savi_7
Michael Moore is erg mild tegen Bush in deze docu had het niet verwacht van hem maar goed ik raad aan om eens, martial law 9/11 the police state eens tegan bekijken daar sneiden ze heavy punten aan die Moore nie aandurfde. en Moore die bush alleen maar als een idioot daar stelde is in the Police State niet aanwezig maar laten zien dat Bush een Nieuwe Hitler is
Lord Vader
wat een walgelijk, manipulatief, vals in elkaar gedraaid stukje foute linkse propaganda zeg, deze flut "documentaire".
Lord Vader
trouwens, Jacom, wat een neerbuigende reactie van jou naar Jack Torrance?
jij hebt ook zijn mening gewoon te respecteren.
niet iedereen vind dat valse linkse geneuzel van Moore nu eenmaal leuk of interessant.
en niet iedereen met een wat rechtsere mening is automatisch fout of dom.
hou daar rekening mee, je bent met je 19 jaar nog niet alwetend.
Lord Vader
nu ja, ik vond gewoon een aantal zaken erg ver gezocht:
bijv het moment waarop Bush te horen krijgt dat de Twintowers zijn gesneuveld.
Dan suggereert Moore dat Bush niet weet wat te doen en daarom maar doorgaat met voorlezen, omdat hij zonder adviseurs als een hulpeloos kind is.
Ok, dat ZOU zo kunnen zijn.
Een andere optie is dat hij BIJVOORBEELD net als de rest van de wereld gewoon even een paar minuten geschokt was.
Of dat hij dacht, laat ik de kids niet bang maken en dit verhaaltje van 3 minuutjes nog even afmaken.
Of dat hij dacht: shit, dit worden moeilijke tijden, goddamn, hier ben ik even perplex van.
Er zijn dus vele interpretaties mogelijk en door die van Moore krijg je wel een stukje stemmingmakerij, die niet perse correct hoeft te zijn.
Dat mag ook, want het is nu eenmaal een documentaire en het is Moore;s goed recht om dit soort zaken te suggereren. Maar niet iedereen hoeft van die interpretaties gediend te zijn e nde waarheid hoeft het al hellemaal niet perse te zijn.
Ander voorbeeld: op een gegeven moment zegt Moore:
Bush werkt altijd heel hard en vervolgens zijn er tallzoe scene's achter gemonteerd waarin Bush vakantie viert en lol trapt.
Tsja..... er zullen ook vele scene's te vindne zijn waarin hij daadwerkelijk hard werkt en ik geloof niet dat hij een makkelijke job heeft die altijd vakantie betekent.
Dus mijn punt is NIET dat Moore's docu niet waar kan zijn.
Mijn punt is: het kan ook allemaal heel makkelijk NIET waar zijn.
Ik word er hier wel waarschijnlijk meteen weer op aangevallen maar denk er nu eens logisch over na:
zo gek is mijn mening toch niet??
Dat zeg ik niet om dwars te liggen ofzo hoor, heus niet.
Het is gewoon heel erg subjectief allemaal, vind ik tenminste.
En erg stemmingmakend.
mikey
en niet iedereen met een wat rechtsere mening is automatisch fout of dom.

ja wat nou?
is mijn opmerking niet waar ofzo?
jezus, er zijn hier mensen.........
aegron
rustig Vader, rustig
Maar je hebt helemaal gelijk hoor, dat Moore niet altijd even eerlijk te werk gaat. Maar daarvoor is het een documentaire, dan hoeft dat niet.
Het idee is ook niet dat iedere scene op zichzelf de waarheid in pacht heeft, het gaat meer om een algemeen beeld als je al voorkennis over het onderwerp hebt.
Ik vind deze docu dan ook helemaal niet geschikt voor mensen die er geen kennis van hebben of die er letterlijke informatie uit willen halen.
mikey
Ik vind het maar raar dat mensen zo moeilijk doen over politieke voorkeuren. Ik noem uitspraken als 'links flutpropaganda' politiek hooligangedrag. Moore heeft ook gewoon toegegeven dat hij een anti-bush film heeft gemaakt om bush uit het witte huis te krijgen. Ik noem het een nobel streven. de film lijkt me ook niet zo boeiend.
jaaaaa!!
en wellicht krijgt Spurlock ook de Mac nog ten gronde, joepie!!!
en daarna kan er wellicht in NL nog een film komen die Wilders, Nawijn en Herbens de doodsteek toebrengt.
er is immers niets fout met een dictatuur zolang hij links is, niet waar?
hahaha, vrijheid blijheid Mikey : >
dit lijkt me voor de moderators een mooi punt om te zeggen:
nu weer on-topic graag.
vanuit dat oogpunt bezien:
is het iemand wel eens opgevallen dat de passes van de 20- spelers minder zuiver zijn en dat 'em daar waarschijnlijk nu net het verschil in zit met hun 20+ collegae?
Lord Vader
zo herinner ik me die keer dat Klaas Terweij uit Klazinaveen op een goeie koude winter-dag in 1985 (het kan ook '84 geweest zijn hoor!) over zijn akkers liep en plots uitriep: "Krek, noe benne d'n roape goaaarrrrr!"
uiteindelijk dat ik Michael Moore een jokkebrok vind
mikey
Ik kan daar geen oordeel over vellen want ik ken de film niet. Ik vond columbine en roger & me wel erg goede en beslist niet leugenachtige films.
RemyBl
De documentaire is geslaagd als anti-bush film. Alleen is de film niet echt boeiend. Moore maakt verbindingen tussen verschillende onderwerpen die veels te suggestief zijn en verbindingen die zoals Lord Vader zegt stemming maakt.
Naar mijn mening haalt Moore veel te veel onderwerpen aan en raffelt ze te snel af. Verschillende interessante onderwerpen tipt hij aan zoals mogelijke belangenverstrengelingen voor politici die vroeger voor grote bedrijven hebben gewerkt, die ''toevallig'' het contract krijgen om Irak weer op te bouwen. Alleen na het aantippen schiet hij weer over na de volgende verdachtmaking...
Uiteindelijk is de film te veel gericht op anti-bush en had ik liever gezien dat hij wat dieper was ingegaan op enkele onderwerpen en andere onderwerpen had laten liggen.
Kortom: als anti-bush film geslaagd, als interessante documentaire (waar je wijzer van wordt) minder.
meerhoff
Michael Moore weet een aantal zaken op een wel erg suggestieve wijze aan elkaar te praten. Dat neemt niet weg dat er ook wel degelijk interessante feiten aan het licht worden gebracht, die ook goed worden onderbouwd. Ook als je sceptisch staat t.o.v. de regisseur kun je niet ontkennen dat deze film de gebeurtenissen op, en vooral na, 9/11, deels in een ander perspectief plaatst.
Deze film afdoen als "linkse propaganda" is daarmee erg kort door de bocht, hoewel het ook zeker niet 100% incorrect is.
lennox
Toch weer goed geflikt van moore. hij brengt een aantal zeer schokkende feiten aan het licht, zoals de fictieve overwinning van bush teegn gore. iets wat we allemaal al wisten, maar moore weet het altijd zo sarcastisch mooi uit te leggen...
Dynamovie
Gelukkig dat er nog kritische journalisten zijn in de USA. Moore overdrijft wellicht wat, maar om zijn boodschap over te brengen is dat m.i. geoorloofd.
RemyBl
Omdat je het eens bent met zijn boodschap?
Yuma Q.
Ik vind het juist dom van hem om zo te overdrijven, daarmee trekt hij zijn kritische geluiden meteen weer volstrekt in het belachelijke, waardoor niemand hem eigenlijk nog serieus kan nemen. Zou hij het goed onderbouwen en de argumenten van de medestanders van Bush weerleggen, wat op zich meer dan makkelijk is met zo'n ongenuanceerd persoon als Bush en het optreden van diens overheid rond 9/11 en de oorlogen in afghanistan en irak.
2* (Door de komische inslag)
michaeleo
Viel me zwaar tegen. Had vanaf het begin het idee dat ik naar een uitgerekte Democratische campagnefilm aan het kijken was. Moore heeft jaren geleden bedacht dat hij Bush niet mag en haalt er in deze documentaire allerlei belachelijke zaken bij om zijn mening te ondersteunen. Op dergelijke manipulatieve wijze kan elke Amerikaanse president onderuit worden gehaald. Bovendien vond ik zijn betoog vaak rommelig en ongestructureerd. Op het beleid van Bush zijn zeker kritische kanttekeningen te maken. Daarom is het erg jammer dat Moore zichzelf verliest in deze stemmingmakerij. 1*
Fabrice
Ik ben het volledig met je eens !
Daarom beoordeel ik deze productie niet als een documentaire maar als een komedie - ik heb gelachen om zijn domme conclusies .. daarom een 3* voor stand-up comedian Moore
Fiend
Als je een documentaire met feiten wil zien, moet je "Confronting the Evidence Reopen 9/11". Gaan ze meer op het technische aspect van de aanslag in.

Sciencefictionserie 'Person of Interest' van Jonathan Nolan komt binnenkort naar Netflix

Duitse spionageserie 'Unfamiliar' best bekeken serie van Netflix: bekijk de Top 10

Onderzoek naar overname Warner Bros. door Netflix kan veel langer duren dan verwacht

Netflix-hit ‘K-Pop Demon Hunters’ hint op mogelijk vervolg

Saturday Night and Sunday Morning
Drama, 1960

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
Documentaire / Biografie, 2003
president van de verenigde statenwar on terrorjihad saudi arabiairaqregeringoorlog9/11oil companyoil war