Genre: Drama / Fantasy
Geregisseerd door: Ingmar Bergman
Met onder meer: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand en Bengt Ekerot
Gesproken taal: Zweeds
Plot Det Sjunde Inseglet
"The story of a challenge to death."
Een ridder keert huiswaarts van de kruistochten en komt terug in het door de pest geteisterde Zweden. Als De Dood hem komt halen, daagt de ridder hem uit voor een spel schaak om zijn leven. De ridder en De Dood spelen hun schaakpartij, terwijl de personen in de omgeving proberen om te gaan met de gevolgen van de plaag.
Jöns
Witch
Karin
Mute Girl
Raval
Je begrijpt de vragen nog steeds niet.
Zo alwetend, zo vooringenomen, en dan toch zo los in het wild slaan. De MM filosoof is makkelijk te typeren.
Verder is het een beetje jammer dan godsdienstelijke discussies niet toegestaan zijn op MM, maar als analogie wil ik in ieder geval zeggen dat men een chronische ziekte niet geneest met geneesmiddelen, netzomin als men de hierboven gestelde vragen oplost door er jaren over na te denken en erover te filosoferen.
eRCee
- 1980 stemmen
Heh.
Mijn laatste reactie was misschien een beetje flauw (wel leuk om te maken, zoals een ongenuanceerde recensie ook leuk is om te schrijven). Inhoudelijk blijft mijn punt staan.
Warm!
En nu houd ik ermee op, want ik wil nog niet dood.
"Afrekent" is een veel te sterke uitdrukking op basis van de gequote tekst, maar ik geloof best dat je mag stellen dat de meesten zich die vragen wel al gesteld hebben tegen de tijd dat ze naar het middelbaar onderwijs verhuizen.
Verder mag ik hopen dat er toch een hoop mensen tegen hun 17de wél hebben afgerekend met dat soort vragen.
Volgens mij blijft die vraag je hele leven onbeantwoord en speelt het sterker naarmate je dichter bij de dood komt. Dus om te stellen dat je er op je 17e klaar mee bent, tekent de onwetendheid van een 17 jarige....
danuz
En ookal is hier voor geen levende een tastbaar bewijs (of 'oplossing') voor gevonden (alhoewel de meningen hierover natuurlijk ook weer verschillen), betekend toch niet dat erover denken/filosoferen direct in het hokje 'nutteloos', 'afgehandeld' of 'niet interessant' hoeft worden geschoven?
Vind het wel fijn dat mensen als Bergman dit soort thema's zo expliciet aansnijden.
Animosh
Welnee. Volgens Animosh is het alleen al aan de orde stellen van deze kwesties een onderschatting van de intelligentie van iemand die de basisschool is ontgroeid. Zo staat het er toch.
Veel belangrijker is hoe de vragen in de film worden behandeld, zijnde erg religieus: 'zou er mogelijkerwijs geen God kunnen bestaan?', 'bestaat er wel leven na de dood?' etc. Persoonlijk heb ik vele jaren terug al lang met zulksoortige vragen afgerekend, dus vanuit mezelf redenerend komt de film inderdaad over als filosofie voor beginners.
Van zulke vragen? Absoluut. Over de zin van het leven, een mogelijk leven na de dood en dergelijke zal ik zonder twijfel nog veel nadenken, maar dan wel buiten een religieuze context.
Misschien dat jij jouw jeugd op die manier beleefde, maar ik niet.
Jammer, want ik hoopte eigenlijk dat jij níet de amateurpsycholoog uit zou gaan hangen. Je moet je vast erg volwassen voelen terwijl je mij degradeert tot mijn leeftijd, zonder enige kennis te hebben over zowel mijn persoonlijkheid als mijn denkwijzen.
Als tijdverdrijf/enterainment niet nee, maar ben benieuwd wat ander nut het nadenken over niet relevante vragen nog dient.
The One Ring
Ik geloof ook niet in een God en als ik nadenk over de dood doe ik dat ook niet zozeer in een religieuze context. Wat dat betrefd zijn we het eens en er zullen vast wel meer mensen op MovieMeter zijn die er zo over denken.
Maar wat mij zo tegenstaat in dit bericht, en duidelijk vele met mij, is dat je degene die denken over de dood in een religieuze context afstempelt als beginners. Een vreselijk arrogante en kleinerende houding. Alsof jij alle antwoorden hebt en veel mensen hier te dom zijn om dat te bevatten.
Grindhouse
Het lijkt hier de tweede kamer wel zeg.
Met z'n allen proberen een klein groepje onwetende relschoppers met een grote mond in bedwang te houden....
Animosh
Oh, maar dat zijn ze toch ook op dit gebied? Zolang ze hun geloof niet kunnen relativeren tot een mogelijkheid staan ze altijd één stap achter.
The One Ring
Ten eerste toont deze film natuurlijk geloof als een mogelijkheid en iedereen die deze film om zijn filosofie waardeert snapt dat geloof een mogelijkheid is, want anders zouden ze zich niet kunnen identificeren met de film.
Mensen die wel echt gelovig zijn zien geloof inderdaad niet als een mogelijkheid, want anders zouden ze niet gelovig kunnen zijn. Maar zelfs tegenover gelovigen hoef je nog geen superieure houding aan te nemen.
Paalhaas
Het lijkt hier de tweede kamer wel zeg.

Misschien dat als je recalcitrante tiener jaren voorbij zijn je hier wat minder vooringenomen naar kunt en wil kijken.
Best knap om films zo te simplificeren dat ze voor jezelf te begrijpen zijn en dan gaan roepen dat het te simpel is.
Animosh en jij vinden dat niet, dan zien jullie blijkbaar iets over het hoofd.
Sorry, maar dit is puberale onzin, grootheidswaan en domheid ineen.
Animosh
Ten eerste toont deze film natuurlijk geloof als een mogelijkheid
Eens, maar persoonlijk vind ik het niet interessant om mezelf vragen te stellen over onderwerpen die slechts een minieme mogelijkheid betreffen.
'Zelfs tegenover gelovigen' duidt anders ook op een behoorlijk stroeve houding tegenover godsdienstigen, maar terug naar relevantere zaken: ik stel mijn levensvisie op dit punt superieur boven die van religieuzen op basis van pure logica, maar het moge duidelijk zijn dat ik mijzelf als persoon niet boven hen plaats.
The One Ring
Oké, begrijpelijk, maar dat maakt mensen die wel belang hechten aan dergelijke vraagstellingen toch niet tot beginners? Dat zijn gewoon mensen met andere levenshoudingen. Dat kun je niet echt goedkeuren of afkeuren.
Een onbedoelde, maar ongelukkige woordkeuze van mij, helaas. Excuses.
Animosh
Als mensen een levenshouding aanhangen waarin enige logica ontbreekt keur ik hem keihard af, hoe respectloos het ook over mag komen.
Dat schatte ik al in, maar ik hield de mogelijkheid 'Freudiaanse verspreking' nog even open tot verdere verduidelijking.
wibro
Zo dacht ik er ook over toen ik net zo oud was als jij. 25 jaar later dacht ik daar radicaal anders over. Hoe ouder je wordt, hoe wijzer je wordt. Dat is in ieder geval ook voor jou te hopen. Waarom jij deze film met een 1,0* gewaardeerd hebt is mij nu ook volkomen klaar. Deze voor mij zeer diepzinnige film is dus duidelijk niet aan jou besteed.
Apollinisch
"Die boom, dat is God."
Animosh
Hoe ouder je wordt, hoe wijzer je wordt.
Hoe vreemd het ook moge klinken, ik zie vaak het tegendeel gebeuren: naarmate mensen ouder worden gaan ze minder filosoferen, verliezen ze veelal hun idealen en obsessies, kroppen ze zich op in gezamelijke hokjes waarin meepraterij beloond wordt, blijven de discussies beperkt tot al wat opgepikt wordt van het nieuws etc., waar studenten zich volop ontwikkelen door middel van levendige, verscheidene discussies waarin ze een duidelijke eigen mening naar voren trachten te brengen.
"Die boom, dat is God."
Ik heb het niet eens over God gehad. En wat moet ik met het theophanisme? Voor levensvragen raadpleeg ik meestal de filosofen; Spinoza, Nietsche, Wittgenstein enz. Of soms vind ik inspiratie uit een roman; "De ondraaglijke lichtheid van het bestaan", "Nachttrein naar Lissabon" enz. Of inspiratie uit een film "Der Himmel über Berlin" van Wim Wenders bv of uit films van Bergmann uiteraard, waaronder "Det Sjunde Inseglet" , de film die zoveel discussies te weeg brengt.
wibro
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.
... een kleine bloemlezing "superieure houding".
Misschien zijn we het ook wel.
eRCee
- 1980 stemmen
... een kleine bloemlezing "superieure houding".
Vind ik niet helemaal fair. Je kan ook de hele recensie van Animosh en jouw opmerking over 'alwetend, vooringenomen en wild om je heen slaan' quoten met dezelfde opmerking eronder.
Nogal vreemd; waarom zou logica ineens zaligmakend moeten zijn?
Verder ook volstrekt logisch dat mensen die in een God geloven wat minder belang hechten aan 'logica', die is immers zuiver menselijk.
Maar wat ik eigenlijk tot nu toe elke keer heb proberen aan te geven is dat vragen naar God en leven na de dood erg menselijk zijn en voorkomen bij atheisten, agnosten en gelovigen. Niet eens zozeer op filosofisch niveau maar gewoon concreet in bepaalde levensfasen, vaak ook in 'religieuze context'. Dat is niet iets wat een beetje weldenkend mens perse moet of kan overwinnen.
Natuurlijk zullen er mensen zijn voor wie het allemaal niet zo speelt maar dat rechtvaardigt allerminst een superieure houding tegenover diegenen die er wel mee zitten of degenen die het (daardoor) inderdaad interessante vraagstukken vinden.
Legan
Een hoop gemist zie ik. Leuk.
. En dat geldt trouwens ook voor enkele posts van 'dat andere clubje'.
Hando
Nogal vreemd; waarom zou logica ineens zaligmakend moeten zijn?
Volstrekt betekenisloze uitspraak en ook nog onwaar in twee betekenissen. Het is een boeiende vraag wat logica nou precies is maar dat het een menselijk verzinsel is, is erg moeilijk hard te maken. Ook voordat de mens bestond waren er geen vierkante cirkels. Het is verder helemaal niet zo dat gelovigen geen waarde hechten aan logica. Het is dan ook diep treurig dat we deze discussie houden via een uitvinding die zijn bestaan te danken heeft aan moderne logica. Verder doen gelovigen er alles aan om een logisch consistent Godsbegrip te hebben. Dus spreek voor jezelf en niet voor alle gelovigen. Een discussie lijkt me verder niet veel zin te hebben aangezien je je toch niets aantrekt van logica.
Ik vraag me trouwens ook sterk af hoeveel van jullie in een onlogische wereld zouden willen leven. eRCee zou een dictator kunnen zijn die denkt dat hij de verkiezingen heeft gewonnen ondanks dat 0 procent op hem heeft gestemd. Ach, logica is iets van het nietige volk, daar trek ik me niet van aan. Ik ben gewoon populair ondanks dat niemand mij steunt. Is dat een wereld waarin jullie zouden willen leven??
wibro
Iets wat in mijn ogen volstrekt onmogelijk is, maar helaas te veel gedaan wordt, vandaar ook de eindeloze discussies waar je nooit uitkomt. God openbaart zich niet in de wereld en heeft daarom met logica niets te maken. Er is maar een synoniem voor God en dat is "Niets". Aan God kunnen we geen enkele eigenschap toekennen. Doen wij dat wel dan scheppen wij een God naar menselijke maat en in naam van deze
(af)god is de afgelopen 2000 jaar al heel wat ellende uit voortgekomen.
Hando
God is een synoniem voor niets? Dat begint toch echt verdacht veel op atheisme te lijken.
wibro
Dat is het eigenlijk ook. Bedenk wel dat het (Zen)Boedhisme en Taoisme ook atheïstisch zijn en voor mij zijn dat toch zeer belangrijke levensbeschouwingen.

Ruben van der Meer stopte zijn liefde voor films in 'Bad Slippers': 'Ik wil het ook eens zelf doen'

Kijktip op Netflix: 'Scoop' behandelt controverse rond prins Andrew

Eerste Italiaanse titel van HBO Max: waargebeurde miniserie 'Portobello' nu te zien

Kritiek op Prime Video-docu 'Ferry Lost' over Ferry Doedens: 'Deprimerend'

Seppuku
Drama, 1962

Le Trou
Thriller / Drama, 1960
chessplattelandheksblacksmithallegorysymbolismartiestlast judgment pestcrusadejuggler witch burningsense of lifesterven en doodmatter of life and deathgrim reaperzwart en witdemonbelief in godmiddle ages (476-1453)meaning of lifevirgin mary black deathplaying chessdeath personifieddeath incarnatelife teachermetaphysical 14th centuryseeking a godrelaxedmetaphysical dramametaphysics, mysticism, kabbalah, spiritismthe virgin mary