- Home
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot Batman Begins
"Evil fears the knight."
Op jonge leeftijd zag Bruce Wayne zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord worden: een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. Het lot laat hem zijn wraak echter niet uitvoeren. Hij vlucht naar het Oosten, waar hij opgevangen wordt door de ninja-leider Ra's Al-Ghul, en als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City vindt hij die in de handen van maffiabendes en andere gangsters. Hij besluit een nieuw persoon te worden, één die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman! Met de hulp van politieman Jim Gordon zet Batman zijn eerste stappen in zijn strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en een mysterieuze derde persoon...
Bruce Wayne / Batman
Earle
Ra's al Ghul
Flass
Arbiter
The dark knight is wel beter daar heb je tenminste nog vijanden, bij dit deel is scarecrow en maffia het enige, ze moesten meer met scarecrow doen maarja of nog een vijand. voor de rest wel goeie film laat zien hoe wayne batman wordt.
elmo4ever
Zeker Niet slecht maar ook niet geweldig. af en toe wat lang dradig en saai! Soms echt Te nep maar wel mooi werk het totaal beeld is ecth goed geslaagt en staat terecht in de top 250 mischien wat te laag maar ja...
Montorsi
Niet zo heel boeiend.
Redelijk matig. Had misschien deze beter kunnen kijken voordat The Dark Knight in de bioscoop kwam, maar ach, denk dat het uiteindelijk voor de beleving niet zo veel heeft uigemaakt. Het zijn uiteindelijk wel heel duidelijk op zichzelf staande projecten. Vond The Dark Knight sowieso een stuk leuker, veel grimmiger, met sterkere karakters en ook vooral met een sterker verhaal.
Eerste uur wordt gebruikt om een soort 'making of Batman' te illustreren wat niet altijd goed werkt, maar opzich een aardig opmaat was. Kenmerkte zich vooral door wat matig acteerwerk van de jonge Bruce en nogal rommelige montage, maar als illustratie vond ik het geen verkeerde zet. Kwam toch best aardig in het verhaal, en het geheel keek aardig weg. Tweede deel is toch een stuk minder. Als Bruce overschakelt naar Batman komt ook Bale in een automatische piloot terecht die hem tot in The Dark Knight heeft vastgehouden. Verhaal vond ik vrij slecht, de motieven van die League vond ik erg duf, net als dat hele personage Scarecrow wat echt een slecht geacteerd en overbodig puzzelstukje moest voorstellen. Ik zie dan toch liever zo'n Joker waarbij het motief zijn handelen niet in de weg staat. Kan me ook vergissen hoor, maar hoe komt het dat de gekte van die stad ook ineens weer voorbij is als Neeson met die trein naar beneden lazert? Zal vast wel een goeie verklaring voor zijn, maar ik had tegen het einde mijn aandacht er niet 100% meer bij.
De film duurde te lang, weet niet eens of hij langer duurde dan The Dark Knight, maar hij duurde te lang. Helpt het ook niet dat die slechte heroische soundtrack dik 2 uur lang aangezwengeld wordt, te pas en te onpas.
Nolan kan aardig zo'n grauwe stad neerzetten, Blade Runner deed het weliswaar ruim 20 jaar eerder al beter, en ook een stuk sfeervoller, maar dat vond ik dan nog een behoorlijk geslaagd element. Verder een leuk eerste uur, maar naarmate de film doorloopt geloofde ik gewoon steeds minder van de flauwe motieven en anderzins. Aardige opmaat naar The Dark Knight, maar deze was toch echt een stuk minder.
Krappe 2.5*
Near_Dark
Ik heb deze film herbekeken met een papiertje bij de hand en de bedoeling over alle scènes die mij opvielen iets aan te merken. Naderhand is dit een slechte tactiek gebleken want het resulteerde in een saaie opsomming i.p.v. een aangenaam lezende bespreking. Hier volgt het resultaat van deze werkwijze, tsja...
Pfieeeuw ! Amper 6 minuten in de film word je al getrakteerd op een prachtige scène waarbij Bruce een blauwe bloem naar de top van de berg moet brengen. Een gevaarlijke tocht langsheen een gletscher brengt hem op zijn bestemming. Hier zou hij er achter moeten komen wat zijn ware doel in zijn verdere leven is.
De muziek die dan speelt is schitterend ! Die creëert een sfeer van ingehouden spanning en verwachting op wat nog komen gaat. De daaropvolgende flash-back naar Bruce's verleden als klein kind vond ik erg aangrijpend. Dit alles speelt zich af gedurende het eerste kwartier, da's klasse !!
Zijn opleiding tot Ninja en de eindproef waarbij hij verondersteld wordt de leider te worden over een groep van "The Legue Of Shadows" is onderhoudende cinema.
Wanneer hij te horen krijgt wat het uiteindelijke doel is van dit Ninja-Team (Gotham City vernietigen...) verzet hij zich hevig !
Nu is Bruce perfect voorbereid om, na 7 lange jaren van zelf-ontplooiing, terug te keren naar huis om Gotham City te zuiveren van corrupte politici, gangsters en ander misdadig tuig !
Zijn ontmoeting met Lucius Fox, de uitvinder van alle vooruitstrevende gadgets en wapentuig, voegt een welkome komische noot toe aan het verhaal. Zijn butler Alfred doet hetzelfde, maar dan ook nog eens op emotioneel vlak.
Bruce's eerste outing als "The Batman" waarbij hij Falcone's drugstraficanten de stuipen op het lijf jaagt aan die containerterminal is prachtig om zien én best spannend, ook al weet je dat hij het is die de gangsters belaagd.
Gotham City heeft een duister en smerig uitzicht, zo hoort het !
"The Scarecrow" creëert met zijn speciale gas schrikwekkende hallucinaties bij zijn slachtoffers. De juten zak die hij op die momenten over zijn hoofd trekt wordt dan écht afschrikwekkend. He becomes "Sackboy"
De manier waarop hij Batman ziet als een demonische verschijning na het inhaleren van zijn eigen gas is bangelijk !
Eigenlijk zou Christopher Nolan eens een rasechte Horrorfilm moeten maken, ik denk dat hij in staat is daar een grensverleggende genrefilm van te maken. Hopelijk komt dat er ooit eens van...
1u30 in de film maakt Gotham City voor het eerst kennis met de "Batmobile" tijdens een spectaculaire achtervolgingsscène, waaaaaw !!
Na die achtervolging moet het volgens mij voor de politie een makkie geweest zijn om het bandenspoor van de Batmobile te volgen tot aan de waterval, maar blijkbaar is dit een gapende "plothole" gebleven...
Ach ja, bij dit soort Blockbusters moet je niet te veel vragen stellen
Liam Neeson bewijst hier dat hij een uitstekend acteur is om op te voeren in actiefilms.
Zijn rol is niet onopgemerkt gebleven en is volgens mij de aanzet geweest voor regisseur Pierre Morel om hem de hoofdrol te geven als wraakengel in zijn actieprent "Taken (2008)".
De finale actiescène is verbluffend !!
Totaal ongeloofwaardig, dat geef ik toe, maar ronduit spectaculair !
Helemaal op't einde krijg je nog een niet mis te verstane hint over wie de slechterik van dienst zal zijn in de vervolgfilm "The Dark Knight (2008)", in de vorm van een speelkaart.
Ik heb deze vroeger een 7/10 gegeven nadat ik hem voor het eerst in de cinema had gezien.
Na deze tweede kijkbeurt op DVD geef ik hem een welverdiende 8/10 !!
Ik kan het niet helpen, dit soort films vindt ik geweldig
dave
Prachtige film die, in tegenstelling tot zijn opvolger, een interessante verhaallijn biedt.
Vanaf de mooi in beeld gebrachte trip door de bergpas en zijn training bij Ra's Al-Ghul, tot bij de ontdekking van de batcave (het ultieme kenmerk van een batman-film) brengt deze film ons vertier en amusement dat ik ook voelde bij het lezen van oude batman comics.
Batman heeft iets authentieks over zich hangen. Misschien komt dit door het deels onthullen van zijn achtergrond. Het laat in ieder geval toe sympathie te voelen voor de held.
De sfeer is grimmig, beklijvend en ik denk dat ik door deze film 'The Dark Knight' op een andere manier zal bekijken.
De verhaallijn is natuurlijk anders, en batman vertrekt vanuit een ander startblok, maar zijn geschiedenis sleept hij mee.
Misschien is deze sympathie overdraagbaar. On verra.
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Een leuke film, maar het ging allemaal veel te snel naar mijn mening. Het verhaal lijkt me nogal wat warrig. Gelukkig zitten er heel wat batman-kenmerken in die de film afwerken. Christian Bale vind ik toch een vreemde acteur. Zijn stem vind ik zo raar en hij praat altijd met zo'n zachte basstem. Op de een of andere manier lijkt het bijna slecht geacteerd. Bovendien vond ik het enige geslaagde grapje, dat Nolan zo hier en daar eens probeerde, dat van Freeman op het einde als de grote aandelenman ontslagen word. Dat is natuurlijk bijkomstig, maar het viel me wel fel op. Een drie, want ik had er meer van verwacht. Exta pluspunten: Gotham is zeer goed verfilmd en de soundtrack is vet!
Jessen0wnt
Net zo verrast als bij ''The dark knight''! Zoiets verwacht je niet (tenminste ik) van een vaag stripheld-figuurtje waarvan je nooit echt het verhaal hebt geweten. Helaas had ik eerst TDK gezien en vandaag Batman begins gekocht, maar ik heb zeker geen spijt gehad van deze film. Over een paar maanden nogmaals herzien en dan misschien gelijk TDK erachter aan.
De film begint met een hoop gerommel in de tijd. Ik ben nooit zo goed in namen onthouden en wie nou goed en slecht is, gelukkig was dat na dik 3 kwartier wel duidelijk. Leuk om te zien hoe Batman begins. Het verhaal was goed uitgewerkt, op de goede momenten actie en op de goede momenten wat drama-achtige scènes. Acteer was te doen, ik ben nooit zo van de heldhaftige mannetjes, maar het stoorde geen seconde. Ik vond de joker wel een leukere slechterik dan de scarecrow, maar dat deed de film niet te min. leuke aanwijzing op het eind, met de kaart, voor het vervolg
Kwam er nou een deel 3?
4 sterren!
polopolo150
Ik heb eerst The Dark Knight gekeken, en dan deze film... omdat ik niet wist dat er een film voor The Dark Knight erwas.
Ik snap nu pas de reden waarom de batman ineens zo'n rare stem heeft, en sommige scene's in TDK waar ik altijd mijn vraagtekens bij had. Dat is door deze film duidelijk beantwoord, soort van dan...
Tja... wat moet ik zeggen over deze film... het heeft geweldige actie scene's, dialogen, verhaal.... bijna alles in deze film is wel goed. Ik heb genoten, het heeft me geboeit, en het facineerde me heel veel. Dus het is een 4,5* voor mij waard.
Waarom geen 5,0*... ik miste toch wel wat orginaliteit, of een echte epische gevoel. Want wat ik zag in het begin van de film over hoe Batman begon... het is mooi uitgewerkt, maar het idee heb ik al heel vaak voorbij zien komen. (meestal bij B-films... dus dit is een schoolvoorbeeld over hoe het WEL moet) Bij The Dark Knight gaf ik wel een 5,0*, simpelweg vanwege de joker... en misschien ook een beetje de two face.
Zo, en nu ga ik The Dark Knight herbekijken...
bennyboy
nou na deze film gezien te hebben heb ik zeker een andere mening over batman in het algeheel. "vroeger" vond ik batman maar niks tot ik TDK had gezien. toen was ik echt ff helemaal fan van batman en da nu deze. ik moet wel zeggen dat ik TDK beter vind. want daar zit een sterker verhaal in. ik vind dit wat slab. ouders vermoord, wraak een beetje standaard en de acteerprestaties was wel goed maar ook daarvan is TDK beter. en ik vind hem wel goed maar om hem nou een plaats in de top 250 te geven? deze plaats kan beter van TDK zijn of jurassic park ofzo.
huVILEub
Mooie actiefilm. Ik vond hem minder dan The Dark Knight, maar hij heeft wel een veel beter verhaal. De actie is wat minder maar nog steeds goed. Aardig geacteerd, maar zeker niet door allemaal goed. En wat The Dark Knight voor mij zo goed maakte was The Joker. Die speelt hier helaas niet in. Dus vind ik het een aardige actiefilm, maar niets heel bijzonders.
Sportingerke
Batman Begins is op een zeldzame Spiderman na de eerste comic-heldenfilm die ik ooit bekeken heb.
Op voorhand liep ik niet echt warm voor dit soort films, omdat ik - onterecht zo bleek - te veel bovennatuurlijke en andere krachten verwachtte. Op zijn made in China-kostuum na blijkt Batman echter een relatief gewoon figuur
Het verhaal zit goed ineen en is mooi afgelijnd. De sterrencast (met vooral de oude garde van Hollywood) zorgt ervoor dat er qua acteerprestaties niet te klagen is.
Enig minpuntje vond ik dat de actiescènes (bv. het gevecht met de knechtjes naar het einde toe) niet altijd even goed in beeld kwamen. Vandaar 'maar' 4 sterren.
The Dark Knight staat al op de digicorder te wachten om bekeken te worden
Thorongil
8 jaar na het kritisch neergesabelde Batman & Robin krijgen we een reboot van het gekende DC-personage. Weg zijn de kleurrijke, fluo kostuums en kinderlijke aspect van de Schumacher films. In plaats krijgen we een volwassen en duistere film.
Christian Bale mag als 4e acteur de rol van Batman op zich nemen.
We krijgen de traumatische jeugd van Bruce Wayne mooi uitgewerkt. Hoe de moord op zijn ouders er voor zorgde dat hij uiteindelijk de misdaad zou bestrijden.
De vaste elementen die eigen zijn aan de stripheld keren terug in deze film: de Batcave (die helaas in The Dark Knight vervangen werd door een container), Butler Afred (gespeeld door de sympathieke Michael Caine) en de Batmobile (die door de filmmakers ge-upgrade werd tot een blitse zwarte tank).
De film introduceert 2 ongebruikte villains uit het Batman-universum, Ra's Al Ghul en Scarecrow. Deze 2 dreigingen worden mooi gecombineerd om tot een coherent verhaal te komen. De League Of Shadows wil met behulp van Scarecrow's angstversterkend en hallucinerende drugs de ondergang van het decadente, corrupte en immorele Gotham bewerkstelligen. Bruce Wayne, vroeger nog door hen opgeleid is de enige die hen kan stoppen.
De productiewaarde is er enorm op vooruitgegaan en het is moeilijk te geloven dat de Burton/Schumacher films over hetzelfde personage gingen.
Schitterende races over de daken en straten van Gotham, Batman die tussen hordes fladderende vleermuizen naar beneden vliegt. Het is top-entertainment van begin tot eind. Stiekem vind ik deze film beter dan The Dark Knight. Hier staat Batman centraal in het verhaal, terwijl 'The Joker' de grote focus was van de sequel.
Lennert
Persoonlijk houd ik erg van Batman als personage, maar is de filmserie kan behoorlijk wisselvallig zijn wat betreft kwaliteit. Batman Begins blijft voor mij echter wel het hoogtepunt van deze reeks films over onze vleermuisheld, nog een stuk meer dan de sprookjes-sfeer die Burton waar iedereen zo'n fan van is. De samenwerking van Nolan en Goyer zorgt voor een frisse visie op het al zo vaak vertelde verhaal (al blijf ik wel vinden dat het toch echt The Joker moet zijn die Bruce' ouders doodt) en levert ook niet de meest voor de hand liggende schurken op. In plaats van te gaan voor platgetreden paden als The Joker, Two-Face, The Riddler of The Penguin, krijgen we de minder bekende Ra's al Ghul en Scarecrow (sterke rollen van Neeson en Murphy), die meteen de mogelijkheid geven tot gevaren waar het puur film-kijkende publiek nog geen ervaring mee had.
Bale is een goeie Batman, helemaal nu hij in deze film zijn overdreven 'death metal grunt' nog niet zoveel gebruikt als hij in The Dark Knight doet. Andere fijne rollen vinden we vooral van de al eerder genoemde badguys, de immer sympathieke Michael Caine en onze eigen Rutger Hauer. Ook Gary Oldman heeft hier een interessante, doch voor zijn doen ietwat normale, rol als Gordon. Katie Holmes is daarnaast een leuke heldin, benieuwd waarom zij niet gewoon mee kon blijven doen in het vervolg. Ook Morgan Freeman doet het zeker niet verkeerd, al blijf ik in de tussentijd wel het idee krijgen dat hij steeds meer eenzelfde soort rol aanneemt in films.
Waar Batman Begins verder in uitblinkt zijn prachtige shots van onder andere IJsland (doorgaand voor Azie) en het imposante Gotham. Doordat we goed te zien krijgen hoe Batman ontstaat, de keuzes die hij heeft gemaakt en hoe hij aan zijn technische snufjes komt, heeft de film een relatief realistisch en veel rauwer karakter dan de voorgaande films uit de reeks. Jammer genoeg blijft het meer bij karakter dan een echt rauwe film, want de vechtscenes zijn ietwat voorzichtig en bloedeloos in beeld gebracht, waardoor het toch echt duidelijk is dat men probeerde een groot publiek te bereiken. Een R-rating had de film wat mij betreft veel goeds gedaan om het helemaal een waar meesterwerk te maken.
Toch is het allemaal zeer genietbaar, zeker een van de betere verfilmingen van deze DC-held.
TMP
Prima voorloper op TDK. Bale zet zijn rol als Batman hier goed hier. Persoonlijk vind ik TDK een stuk beter qua actie, maar dit is ook een prima film.
Justinw
Wel fijn weer even een Nolan op zijn tijd. Lekkere CGI, wat goede actie en daar leent de Batman Franchise zich uitstekend voor. Maar als je naderhand het even objectief bekijkt, en zelfs tijdens de film, dan zie je dat deze film niet vlekkeloos is.
Ja, de film heeft een zeer leuke cast. Met acteurs die ik allemaal waardeer. Maar het verhaaltje komt eigenlijk best 'lame' over.
Standaard opleiding, om vervolgens met een twist te komen die je eigenlijk(moet hebben) ziet aankomen. Ook de villians vond ik niet erg goed. Heb niks tegen Cillian Murphy als acteur kijk maar naar Sunshine, maar vond het gewoon niet sterk geschreven.
Dit even terzijde, ik had wel weer even zin een lekker Hollywoodblockbuster en daarvoor is deze prent erg geschikt.
Daarom gewoon een ruime 3. En of ik TDK nog steeds een 4 geef na een herziening?Who knows...
flaphead
ik hou totaal niet van superhelden en dergelijke films. maar omdat Nolan deze regisseert en Bale de hoofdrol speelt, begon ik toch te twijfelen hem eens te bekijken. toen ik hoorde dat ik bij deze film geen jaren '70 stripfiguur gevoel hoefde te verwachten, maar dat het een fijne duistere sfeer had, heb ik hem toch maar bekeken.
het is me wat dat betreft inderdaad meegevallen. er zit meer verhaal in dan gedacht, althans qua dialoog en acteerwerk. het ontstaan van Batman was wel leuk om te zien. de actie is zoals het hoort in dergelijke superheldfilms over the top en niet bepaald mijn smaak. de sfeer is lekker donker, net als Bale's stem als ie in zijn pakje zit. en als ie niet in zijn pakkie zit, zet ie een goed arrogant ventje neer. leuk om Holmes, Hauer en Freeman te zien.
het is leuk om te zien wat Nolan van een oude stripheld gemaakt heeft, maar het is en blijft een beetje teveel blockbuster wat mij betreft.
Sergio Leone
Na het zien van Burton's films werd de goesting in deze Nolan weer aangewakkerd. Nadat ik een 3-tal jaar geleden deze voor het eerst zag, was het nu tijd voor een herziening.
Prima verhaal, pak beter dan dat van The Dark Knight. De voorhistorie van Wayne/ Batman wordt prima uit de doeken gedaan. Heel het verhaal met Ra's Al Ghul is goed ineengestoken. Ook een pluspunt is dat de relatie tussen Batman en butler Alfred duidelijk wordt uitgewerkt, iets wat ik toch een beetje miste in de Burtons (ook al was Michael Gough een erg goeie Alfred).
Nolan scoort ook punten door de Batcave, de Wayne-villa en alle andere snufjes in deze film op te nemen. Hierdoor is er meer een Batman-gevoel dan in The Dark Knight.
Stevige cast. Michael Keaton is voor mij zowel een betere Wayne als Batman, maar Bale komt in de buurt. Prima rol ook van Gary Oldman. Ook de rest deed het erg goed, al had Katie Holmes duidelijk wat minder talent ten toon te spreiden.
Nolans Gotham komt nooit in de buurt dan Burtons, maar hier is de stad toch beter uitgewerkt dan in The Dark Knight. Qua sfeer prefereer ik toch Burton.
Wat ik ook een beetje miste was een bedreigende vijand, evt. naast de League of Shadows. Liam Neeson en de League of Shadows waren prima, maar de Scarecrow vond ik niet hoogstaand. Ook de maffia komt niet echt tot z'n recht, misschien niet onlogisch in een film met een vliegende vleermuisman. In The Dark Knight fikst Nolan dit veel beter door de heerlijke vertolking van The Joker.
Voor 'Rises' worden Bane en Catwoman aangekondigd. Ben benieuwd.
Stijging naar 4.
david bohm
Goede Batman met een overtuigende Mr Bale in de hoofdrol die een Mr Wayne neerzet met de mijns inziens bijbehorende aristocratische trekjes. Het verhaal is stukken beter dan in de overige Batman films, zelfs tikje beter dan The Dark Knight . Mr Wayne en het alter ego Batman krijgen voor het eerst echt karakter in een film.
eavymetal
ik moet inderdaad zeggen dat ik dezen film beter vond dan the dark knight
Ik vond het echt super leuk! kijkt hem ook best vaak!
Bij mij is het precies andersom, want ik vind The dark knight een stuk beter.
El Loco
Afgelopen weekend nog blockbuster op Tv, zodat ik hem na een lange tijd nog eens kon herbekijken. Het was zeker en vast geen pretje om deze film helemaal tot het einde te bekijken. Ik hou sowieso al niet echt van Bat-, Spider- of Supermangedoe, maar deze was echt wel ondermaats.
Het eerste deel van de film gaat over de jonge Bruce Wayne die zijn ouders ziet vermoord worden. Daarna gaat hij even de stad te verlaten, om daarna terug te komen en het onrecht in Gotham City te bestrijden. Het tempo in het eerste deel ligt ontzettend laag en het duurt erg lang vooraleer we wat noemenswaardige actie te zien krijgen. Na het eerste deel hoop je dan dat er wat meer vaart in de film komt. Dat gebeurt dan ook, het tempo stijgt en de actiescènes nemen sterk toe, maar echt spectaculair wordt het echter nooit.
Ook het hele verhaal is erg matig, idem dito de acteerprestaties. Christian Bale heeft geen uitstraling en van Morgan Freeman had ik meer gehoopt. Ook jammer dat de film veel te lang duurt. Als hij 90 à 100 minuten had geduurd had ik er nog enigszins mee kunnen leven, maar meer dan 2 uur is veel te lang.
Enig pluspuntje was de coole auto, maar meer dan 1.5* kan ik daar niet voor geven.
movie acteurs
Batman en realisme gaan niet bepaald goed samen. De leuke fantasie, zoals het oorspronkelijk hoort, is er van afgeblazen door Nolan. Dark Knight is nog wel een aardige film, komt ook omdat de film interessanter is. Deze film is vrij saai eigenlijk, vooral dat hele gebeuren over dat verhaal uit het verleden van Bruce Wayne met die ouders enz. Het enige echt goede is het duistere wat deze film heeft. En Christian Bale als Batman daar ben ik geen fan van. Sowieso een Batman film zonder fantasie is niet voor mij . Na een paar kijk beurten kan dat veranderen want we moeten altijd aan iets wennen. Uiteindelijk gedaan maar het heeft niet gewerkt. Of het interesseerde me niet. Met 2,0 ben ik nog wat te mild.
killerfreak
gisteren gezien en zeker niet ontevreden gesteld geworden. Het acteerwerk van Christian vind ik in deze film, in tegenstelling tot anderen, niet uitmuntend, maar hij zet wel een geloofwaardig karakter neer. Voor de rest natuurlijk wel een uitstekende regie van meester Christopher Nolan die al eerder enkele pareltjes heeft neergezet (en later nog zou doen).
De film schetst mooi het verleden en het heden van Batman, en laat op het einde natuurlijk het kiertje open voor de volgende film uit de 'trilogie'. Ik kijk hier dan ook zeer zkeer naar uit!
DonPeliculón
Prima eerste deel van Christopher Nolan's Batman-trilogie. De film verklaart het ontstaan van Batman met een relatief simpel maar pakkend verhaal. De cast is dik in orde met Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman, Rutger Hauer, Cillian Murphy en Ken Watanabe. Katie Holmes vond ik ook niet zo slecht als vele anderen.
Verder ziet het er visueel allemaal goed uit, met goede special effects en de soundtrack van Hans Zimmer. Een zeer vermakelijke film.
John Lee Hooker
Straight-forward heldenverhaaltje die zichzelf veel te sirieus neemt en helaas geen greintje humor bevat. Er zijn een hoop bekende namen ingeschakeld maar aangezien zij maar een relatief korte speeltijd tot beschikking hebben kunnen ze helaas niet zo veel bijdragen. En dat terwijl zij zichzelf al lang hebben bewezen: Cillian Murphy, Gary Oldman, Morgan Freeman, Rutger Hauer, Michael Caine, Tom Wilkinson en Liam Neeson... het zijn stuk voor stuk meer dan degelijke acteurs. Blijkbaar was Nolan's budget aan de ruime kant maar ik vind het onnodig om het in een cast te investeren terwijl die weinig kan toevoegen aan deze simpele goodguy-badguy structuur. Ook de actie met redelijk doorsnee special-effecten en muziek van Hans Zimmer deed me vrij weinig. Oké, het is niet realistisch, natuurgetrouw of alledaags maar voor een popcornfilmpje mocht er echt wat meer zout bij gegooid worden want ik hou niet van zoete popcorn. Voorspelbaar, cliché-bevattend en bovendien gewoon iets te saai.
K. V.
Deze eens her bekeken en 'k blijf hem goed vinden. Het verhaal zat goed en de cast ook. De film is wel een stijlbreuk met de voorgaande films, maar dit is wel positief bedoelt.
Een duistere film waar het ontstaan van Batman goed in beeld wordt gebracht. Scarecrow's rol mocht misschien nog iets uitgebreider geweest zijn, maar voor de rest was de film dik in orde.
Tall man
Ijzersterke film van superheld Batman. Nolan heeft de stad lekker duister neergezet in mijn ogen. Hier is de fantasie-achtige sfeer van de eerste Batman (1989) volledig weg.
ik vind het ook meer weg hebben van een actiefilm. En dan wel een goeie.
De personages zijn mooi neergezet met een goeie badguy. Batman zelf wordt ook goed gespeeld door Bale. De scene dat zijn ouders worden neergeschoten in het steegje vind ik ook mooi neergezet. Zo hebben de meeste personages goed geacteerd en wordt de film nergens irritant.
Kortom: Topfilm
Binnenkort maar eens naar the Dark Knight kijken, want die is vast nog beter als ik de gemiddeldes en reacties zo eens lees en bekijk.
voomzap
Nolan's eerste films vond ik okee en ook The Prestige kon er goed mee door, maar het hele batman epos is een wanproduct van de bovenste plank naar mijn mening. Vond dit een ontzettend saaie, voorspelbare en gladgestreken film. Duidelijk te merken dat hier een complete PR machine achter zit die ieder detail benut om een zo breed mogelijk publiek tevreden te houden. Hap-slik-weg, semi-diepgang en Hollywoodaanse melodramatica en bovenal een belediging. Lachwekkend leeghoofdige vertoning. Evenals The Dark Knight trouwens, die nog een fractie minder is en wat mij betreft terecht door een gebruiker als "overgewaardeerrd puber-prentje' werd bestempeld.
Ben je boos?
Wacht tot hij Inception heeft gezien, dan verandert hij in de Hulk.
Insignificance
Fear, fear, fear. Geen idee hoe vaak dat woord wel niet voorbij komt in het eerste half uur. Irritant gedram. Niet het enige dat stoort in de aanloop. De hele back story vormt een beroerd onderdeel van de film. De scènes met het jongetje zijn niet te harden, idem voor die met Bruce Wayne in een latere fase (Katie Holmes is daar al een aanfluiting) en de training e.d. ergens in Azië heeft bijzonder weinig om het lijf. Het is zelfs hevig tandenknarsen wanneer het daar verandert in een pover Oosters strijdtheater onder begeleiding van misplaatste avonturenmuziek.
Veel knip- en plakwerk zodat het heel wat lijkt, maar een lekker gevecht is het op die manier natuurlijk niet meer. En beter worden ze verderop ook al niet. Aangekomen in Gotham gaat het dat wel. Sowieso staat de stad er in het donker fijn op. Lekker duister en onaangenaam in sfeer. Daar werkt die wat realistischer aanpak van Nolan nog wel, maar het blijft een man in een vleermuispak. Wanneer hij iemand ophijst en met een ridicule grimas gaat grommen, druipt het kinderachtige er van af. Een gevoel wat het toch al bomvolle scenario wel vaker oproept.
Neem alleen al de jongens van de waterleiding. Ze zijn niet de enige die je onderweg even bijpraten over hoe 't er voor staat. De lullige grapjes her en der doen het ook geen goed. Daarmee wankel van toon en van de voortgang moet het het sowieso al niet hebben. Wat rest en wat het ook verteerbaar maakt zijn enkele individuele prestaties en capriolen. Veel kanonnen in de cast, maar het is toch stiekem Cillian Murphy die er met de buit vandoor gaat. Scarecrow en z'n goedje zijn leuk en de robuuste Tumbler is geeky cool. Veel meer kan ik niet met dit begin.
Filmkriebel
Ja inderdaad... omlaag met dat gemiddelde en weg uit de top 250. Snel! Is toch een film waar van alles aan mankeert. Bovendien is hij veel te lang. Wat er zoal misloopt heb ik hier al uitgebreid gelezen en ben wel akkoord met de meer kritische stemmen.
- wat heb ik een serieuze bad guy gemist waardoor de interesse als een lamp uitdooft.
- Batman zelf : Bale die grommend gaat praten telkens als hij zijn masker aan heeft terwijl bvb Neeson toch weet wie erachter zit, Holmes die hem niet herkent terwijl de helft van zijn gezicht zichtbaar is.
- slappe actie, slap in beeld gebracht
- de vormgeving van Gotham City. Totaal geen visie. Het zou gewoon New York kunnen zijn. Kijk eens naar Blade Runner en zie wat een verschil op dat vlak. Of zelfs wat Burton deed in Batman met Nicholson.
- Te veel drama en te lang aanslepend, vooral dat "control your fear" verhaaltje in de bergen. Ik ben niet tegen uitdieping en karaktervormgeving maar je moet ook niet gaan overdrijven hé.
- Flauwe pogingen tot humor, die vaak van Michael Caine kwamen.
Kortom : een nichterige superheldenfilm. 2* wat nog best veel is. Dark Knight vond ik een heel stuk beter, en hopelijk gaat het volledig de goede kant op met Dark Knight Rises.
jumpstylemovie
Met Batman Begins begon Nolan aan een volledig nieuwe Batman reeks en ze zijn nog erg goed ook. Deze film heeft een super cast met acteurs als Freeman, Bale, Caine, Neeson en Murphy als Crane!
Nu vind ik Batman niet bepaald een stoere superheld, ook na deze nieuwe reeks nog steeds niet, maar in dit eerste deel laten ze heel mooi zien hoe alles begon en dat is zeker leuk. Doordat de cast zo goed is vond ik de personages ook meteen een stuk vetter. Met name Crane, ik vond hem een leukere vijand dan Ra's Al-Ghul eerlijk gezegt. Vooral de scenes waarin mensen worden gedrogeerd door dat gas en Crane in "The Scarecrow" veranderd.
Andere vette scenes vond ik wanneer Bruce zijn nieuwe equipment gaat uitproberen en dan met name de Tumbler natuurlijk. Dat apparaat vind ik dan ook nog wel bruut.
De beste scene uit de film vind ik persoonlijk wanneer iedereen op het laatst high is en Crane er dan aan komt op dat vuurspugende paard. En dan die schreeuw wanneer hij die tazer in zijn kop krijgt
Verder is Gotham gewoon een vette locatie die hier nog echt sfeervol is, iets wat voor mij ontbrak in het vervolg. Die speciale treinen zijn ook mooi en ze worden op het eind nog belangrijk.
Over het algemeen ben ik duidelijk enthousiast over deze film maar als ik dan een minpunt zou moeten bedenken zou ik waarschijnlijk zeggen dat ik niet 100% zeker ben of Nolan de juiste man is voor deze films. Hij levert fantastische actiefilms af met deze Batman reeks (en ik weet zeker dat deel 3 ook niet zal teleurstellen) maar af en toe vraag ik me wel eens af of hij hier genoeg fantasie voor heeft. Nu zijn de films behoorlijk duister en heeft Nolan bijna alleen maar films met een apart verhaal op zijn naam staan dus meestal verdwijnt die gedachte al snel weer uit mijn hoofd. En natuurlijk ook dankzij de finale in Arkham als iedereen hem tript en er evil uit komt te zien want dat is dan wel weer heel fantasievol.
Ook vind ik Batman dus niet bepaald stoer. Dat stemmetje van hem blijf ik wat irritant vinden en in sommige shots staat hij er gewoon als een idioot bij.(volgens mij werd dit nog een stapje erger in TDK)
Maar al met al is dit een uitstekende film en eentje die ik nog wel vaker ga zien.

The Dark Knight Rises
2012

The Dark Knight
2008

'Batman Begins' van Christopher Nolan vanavond (22 juli) op televisie te zien

'Batman Begins' is morgenavond (13 januari) te zien op televisie: 'Sublieme nieuwe start'

Deze drie goed beoordeelde films verdwijnen deze week onder meer van Netflix

The Shawshank Redemption

The Lord of the Rings: The Two Towers
Avontuur / Fantasy, 2002

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008
verlies van geliefdevechtsportendc comicscrime fightergeheime identiteitundercoverburgerwachtsuperheldgebaseerd op striprivaliteittragic heroninjasuperkrachthaunted by the pastevil doctormaster villainfighting crimeunfulfilled love dc extended universe (dceu)inspirationalbatmancomic book adaptation dccomic