• 9.381.643 stemmen

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Michael Caine en Morgan Freeman

IMDb beoordeling: 8,2 (1.697.286)

Gesproken taal: Engels, Urdu en Mandarijn

Releasedatum: 16 juni 2005

Plot Batman Begins

"Evil fears the knight."

Op jonge leeftijd zag Bruce Wayne zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord worden: een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. Het lot laat hem zijn wraak echter niet uitvoeren. Hij vlucht naar het Oosten, waar hij opgevangen wordt door de ninja-leider Ra's Al-Ghul, en als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City vindt hij die in de handen van maffiabendes en andere gangsters. Hij besluit een nieuw persoon te worden, één die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman! Met de hulp van politieman Jim Gordon zet Batman zijn eerste stappen in zijn strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en een mysterieuze derde persoon...

avatar van ChelseaH

ChelseaH

ik moet inderdaad zeggen dat ik dezen film beter vond dan the dark knight

Ik vond het echt super leuk! kijkt hem ook best vaak!

avatar van Akron777

Akron777

Ik heb ze een paar dagen terug allebei nog eens gekeken en ik vind deze zelf ook beter dan The Dark Knight. Ze zijn overigens allebei goed, maar deze introduceert het hele personage op een prachtige manier. Ik hou zelf helemaal niet van superhelden en stripboeken en heb ook geen verstand van de geschiedenis achter het personage, maar deze film weet het op een fantastische manier te brengen. Als ik het vergelijk met andere superhelden dan staat Batman toch hoog boven de rest uit. Wellicht zal dat ook komen door de manier waarop we het personage aan de hand van deze film leren kennen.

avatar van flaphead

flaphead

ik hou totaal niet van superhelden en dergelijke films. maar omdat Nolan deze regisseert en Bale de hoofdrol speelt, begon ik toch te twijfelen hem eens te bekijken. toen ik hoorde dat ik bij deze film geen jaren '70 stripfiguur gevoel hoefde te verwachten, maar dat het een fijne duistere sfeer had, heb ik hem toch maar bekeken.

het is me wat dat betreft inderdaad meegevallen. er zit meer verhaal in dan gedacht, althans qua dialoog en acteerwerk. het ontstaan van Batman was wel leuk om te zien. de actie is zoals het hoort in dergelijke superheldfilms over the top en niet bepaald mijn smaak. de sfeer is lekker donker, net als Bale's stem als ie in zijn pakje zit. en als ie niet in zijn pakkie zit, zet ie een goed arrogant ventje neer. leuk om Holmes, Hauer en Freeman te zien.

het is leuk om te zien wat Nolan van een oude stripheld gemaakt heeft, maar het is en blijft een beetje teveel blockbuster wat mij betreft.

avatar van Seifer

Seifer

Volgens mij heb ik deze nog nooit gezien.

Sergio Leone

Na het zien van Burton's films werd de goesting in deze Nolan weer aangewakkerd. Nadat ik een 3-tal jaar geleden deze voor het eerst zag, was het nu tijd voor een herziening.

Prima verhaal, pak beter dan dat van The Dark Knight. De voorhistorie van Wayne/ Batman wordt prima uit de doeken gedaan. Heel het verhaal met Ra's Al Ghul is goed ineengestoken. Ook een pluspunt is dat de relatie tussen Batman en butler Alfred duidelijk wordt uitgewerkt, iets wat ik toch een beetje miste in de Burtons (ook al was Michael Gough een erg goeie Alfred).

Nolan scoort ook punten door de Batcave, de Wayne-villa en alle andere snufjes in deze film op te nemen. Hierdoor is er meer een Batman-gevoel dan in The Dark Knight.

Stevige cast. Michael Keaton is voor mij zowel een betere Wayne als Batman, maar Bale komt in de buurt. Prima rol ook van Gary Oldman. Ook de rest deed het erg goed, al had Katie Holmes duidelijk wat minder talent ten toon te spreiden.

Nolans Gotham komt nooit in de buurt dan Burtons, maar hier is de stad toch beter uitgewerkt dan in The Dark Knight. Qua sfeer prefereer ik toch Burton.

Wat ik ook een beetje miste was een bedreigende vijand, evt. naast de League of Shadows. Liam Neeson en de League of Shadows waren prima, maar de Scarecrow vond ik niet hoogstaand. Ook de maffia komt niet echt tot z'n recht, misschien niet onlogisch in een film met een vliegende vleermuisman. In The Dark Knight fikst Nolan dit veel beter door de heerlijke vertolking van The Joker.

Voor 'Rises' worden Bane en Catwoman aangekondigd. Ben benieuwd.

Stijging naar 4.

avatar van AC1

AC1

Wel leuk dat er toch mensen bestaan die deze beter vinden dan TDK. Dat had ik niet verwacht omdat de hetze zoveel groter was bij laatstgenoemde. Wat een surrealistische periode was dat toch! Bijna iedereen zei met schuim op de lippen: "Weet je wel dat dit de laatste film was van Heath Ledger, de beste acteur ter wereld?!!!" Die algemene hystery rond Ledger, een vrijwel onbekende acteur, vond ik altijd zo bizar.

Sergio Leone

Ik weet niet of ik deze beter vind dan The Dark Knight. Beiden hebben hun plus- en minpunten.

Heath Ledger, toen toch niet onbekend door rollen in oa Brokeback Mountain, zet voor mij één van de beste acteerprestaties ooit neer.

Als ik de totaalplaatjes vergelijk zijn beide films min of meer even goed.

avatar van AC1

AC1

Ik ben eens benieuwd hoeveel mensen toen zeiden: "Wat?! Heath Ledger is dood?! Neeee!" Terwijl ze hem niet eens kenden want TDK speelde nog niet in de zalen. Zelfs al had je Brokeback Mountain gezien wil nog niet zeggen dat de naam Heath Ledger plotseling een 'household name' was. De topic was beruchter dan de acteurs in die film.

avatar van david bohm

david bohm

Goede Batman met een overtuigende Mr Bale in de hoofdrol die een Mr Wayne neerzet met de mijns inziens bijbehorende aristocratische trekjes. Het verhaal is stukken beter dan in de overige Batman films, zelfs tikje beter dan The Dark Knight . Mr Wayne en het alter ego Batman krijgen voor het eerst echt karakter in een film.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

AC1 schreef:

Klopt! Ik vind deze ook beter dan Dark Knight.. betere actiescènes, meer to the point verhaal en geen rare nevenplotjes met twofaces e.d.

Verder was Ledger niet meer dan een up and coming acteur natuurlijk, best wat talent, maar een grote acteur of veel indruk gemaakt tot dan toe? Nee, niet echt.. kan zo een twintigtal acteurs opnoemen die even veelbelovend waren/ zijn in deze tijd. Ik denk dat Gyllenhaal meer indruk heeft gemaakt in dezelfde Brokeback Mountain en zijn verdere oeuvre. Ook de rol van de Joker vind ik nogal overdreven bejubeld nu (ook te wijten aan het overlijden denk ik), zo impressive vond ik die niet.. in de een-op-een confrontaties met Batman maakte hij eerder een zwakke indruk.

Ik vond die dokter hier eigenlijk veel creepyer met dat hallucinante gas en dat touwmasker.

avatar van Akron777

Akron777

Zelf vind ik het verhaal stukken interessanter dan in TDK. Ik heb nooit Batman comics gelezen, en vond zo'n introductie echt fantastisch. Het zorgt er toch wel voor dat ik een superheld als deze beter kan waarderen dan Spiderman bijvoorbeeld, doordat de introductie daar m.i. een stuk minder was.

avatar van JustMike

JustMike

mwah, Dark Knight vind ik wel beter

avatar van richiedoom

richiedoom

Doet niet zo heel erg veel onder voor the Dark Knight. Maar het grote verschil zit m vind ik in de bad guys. Ras Al Ghul vind ik wel een bad ass (Liam Neeson, zegt genoeg), maar Scarecrow vond ik maar een lulletje. The Joker is natuurlijk de ultieme bad guy, sowieso mijn all time favoriet. Dat die nog eens fantastisch wordt vertolkt in the Dark Knight is alleen maar mooi meegenomen.

Maar toch zeker wel een topfilm deze! 4.5*

richiedoom schreef:

Helemaal met eens.
Ra's al Ghul is een prima bad guy, maar niet genoeg om alleen de film op te vullen. Scarecrow werkte niet. Er wordt alleszins te weinig gedaan met de kernidee van zijn "wapen".
In TDK is The Joker gewoon zo goed neergezet dat er geen plaats was voor een 2e vijand (Two-Face bereken ik nu niet echt als badguy, want alleen het laatste halfuurtje wordt die ellendig).

avatar van movies2323

movies2323

Batman Begins is voor mij, de nummer 1 Batman film.

Liam Neeson doet het grandioos als R'as Al Ghul en Bale speelt in de eerste helft een zeer sterke Bruce Wayne en overtreft zichzelf misschien nog wel in de tweede helft als Batman. In The Dark Knight vond ik Bale ook erg sterk als Bruce Wayne, maar zijn Batman was wel beduidend minder. In Begins was Batman zeer intimiderend, en het verhaal erachter was zo mooi uitgewerkt.

Batman kwam echt als een vigilante over, maar ook als een mythe. Men zag Batman als iets bovennatuurlijks, en ik weet ook wel dat in TDK criminelen inzagen dat Batman 1 regel had( het niet moorden),maar in Begins was hij op de een of andere manier toch meer Batman. Misschien komt dit door zijn stem in Begins, of door zijn maniertjes, maar ik vond Bale en Neeson hierin zo sterk, dat ik zelfs durf te zeggen dat ze net zo goed als H. Ledger in TDK waren, en misschien nog wel wat beter.

En bovendien was de muziek in Begins zeer sterk, net als in TDK overigens. Het enige waar ik op hoop voor in The Dark Knight Rises, is dat Nolan de backups (bats) terugbrengt. Dit helpt om de illusie te creeeren dat Batman, meer is dan alleen een man verkleed in een kostuum!

Zelfde aantal * als The Dark Knight (die qua actie toch wel de betere was van de 2)

4****

avatar van Virix

Virix

Normaliter houd ik helemaal niet van Superman, Batman e.d. stripfiguren. Als kind al niet en nu eigenlijk nog steeds niet. Maar ik vernam van vrienden dat je deze film dan ook nog zeker kunt zien, dus ik heb een gok gewaagd.

En dat is erg goed uitgepakt! Deze film heeft mij positief verrast! Ik had een beetje moeite om er helemaal in te komen, maar op het moment dat dat gebeurde dacht ik er ook niet aan om hem af te zetten.

Batman is natuurlijk wel een fantasie maar wordt toch redelijk realistisch gebracht. Erg vette actiescenes, goede acteerprestaties en een hele vette auto! Batman wordt echt heel gaaf gespeeld, om bang van te worden!

Ik heb me gewoon prima vermaakt met een gave actiefilm!

****

avatar van ThuG_

ThuG_

beest film meer niet

avatar van movies2323

movies2323

Vanwege het hogere ''Batman gehalte'' in deze film dan in The Dark Knight een 0,5* erbij. 4,5****

avatar van puckb96

puckb96

Hehe, lekker duistere Batman. De laatste twee waren echt waardeloos. Nolan kan in ieder geval een goeie Bat-Man film maken. Zowel spannend als gewoon kei gaaf.

avatar van eavymetal

eavymetal

ChelseaH schreef:

ik moet inderdaad zeggen dat ik dezen film beter vond dan the dark knight

Ik vond het echt super leuk! kijkt hem ook best vaak!

Bij mij is het precies andersom, want ik vind The dark knight een stuk beter.

avatar van MyOwnStyle

MyOwnStyle

AC1 schreef:

Mee eens, maar ik vind het toch één van de beste acteerprestaties ooit. Ik kende Heath Ledger wel al eerder van oa. Ned Kelly en The Patriot.

Ik vind TDK en Batman Begins beiden erg goede films, behoren zeker tot mijn favoriete films.

avatar van stefan dias

stefan dias

Vermakelijk, maar maar een tot voorbeeld strekkende exponent van de zevende kunst is het toch niet.

Ik zag 'm voor de tweede keer en een derde hoeft echt niet. Holmes heeft het charisma van een natte dweil, Morgan Freeman voor de zoveelste keer gecast als sympathiekerd en Hauer als de booswicht, echt origineel is het allemaal niet.

Misschien toch maar gewoon de strips lezen.

avatar van El  Loco

El Loco

Afgelopen weekend nog blockbuster op Tv, zodat ik hem na een lange tijd nog eens kon herbekijken. Het was zeker en vast geen pretje om deze film helemaal tot het einde te bekijken. Ik hou sowieso al niet echt van Bat-, Spider- of Supermangedoe, maar deze was echt wel ondermaats.

Het eerste deel van de film gaat over de jonge Bruce Wayne die zijn ouders ziet vermoord worden. Daarna gaat hij even de stad te verlaten, om daarna terug te komen en het onrecht in Gotham City te bestrijden. Het tempo in het eerste deel ligt ontzettend laag en het duurt erg lang vooraleer we wat noemenswaardige actie te zien krijgen. Na het eerste deel hoop je dan dat er wat meer vaart in de film komt. Dat gebeurt dan ook, het tempo stijgt en de actiescènes nemen sterk toe, maar echt spectaculair wordt het echter nooit.

Ook het hele verhaal is erg matig, idem dito de acteerprestaties. Christian Bale heeft geen uitstraling en van Morgan Freeman had ik meer gehoopt. Ook jammer dat de film veel te lang duurt. Als hij 90 à 100 minuten had geduurd had ik er nog enigszins mee kunnen leven, maar meer dan 2 uur is veel te lang.

Enig pluspuntje was de coole auto, maar meer dan 1.5* kan ik daar niet voor geven.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Batman en realisme gaan niet bepaald goed samen. De leuke fantasie, zoals het oorspronkelijk hoort, is er van afgeblazen door Nolan. Dark Knight is nog wel een aardige film, komt ook omdat de film interessanter is. Deze film is vrij saai eigenlijk, vooral dat hele gebeuren over dat verhaal uit het verleden van Bruce Wayne met die ouders enz. Het enige echt goede is het duistere wat deze film heeft. En Christian Bale als Batman daar ben ik geen fan van. Sowieso een Batman film zonder fantasie is niet voor mij . Na een paar kijk beurten kan dat veranderen want we moeten altijd aan iets wennen. Uiteindelijk gedaan maar het heeft niet gewerkt. Of het interesseerde me niet. Met 2,0 ben ik nog wat te mild.

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

Ik mag me toch wel een fan noemen van Batman sinds het indrukwekkende 'The Dark Knight'. Met de gedachte dat deze film hetzelfde niveau zou evenaren als 'The Dark Knight'. Dat doet het helaas niet, maar het is alsnog een goede film. Deze film is het begin van een trilogie waarvan Christopher Nolan de verantwoordelijke is. Hier wordt het verleden en waarom Bruce Wayne (Christian Bale) veranderde in de Batman getoond. Voor iemand die de geschiedenis van Batman enkel kent via site's als Wikipedia vind ik dit het zeer gelijkend is aan de geschiedenis van Batman in de comics.

Bij een film als Batman horen er uiteraard vijanden. Die vijanden zijn ook gelijkend aan die van de comics. De vijanden zijn de volgende: Maffia-baas Don Falcone, Scarecrow en Ra's Al-Ghul. Allebei (Don Falcone onder een andere naam) hebben ze hun roots in de Batman-comics .Hun 'superkrachten' worden op een realistische manier gebracht, zodat men geen onrealistische situaties tegenkomt. Het acteerwerk vind ik heel goed gedaan, maar helaas was deze film niet zo goed als The Dark Knight (die film werd door mij met een tien beoordeeld). Iets wat ik jammer vind, maar allicht te wijten is aan het feit dat dit Nolan zijn eerste Batman-film is. Qua Batman-films staat Batman Begins stipt op nummer twee.

avatar van GrobbekuikenXL

GrobbekuikenXL

In 2005 in Londen gezien, nu pas teruggezien. Een van de betere Batmanfilms. De eerste 2 van Burton en TDK natturlijk zijn ook ok.

avatar van killerfreak

killerfreak

gisteren gezien en zeker niet ontevreden gesteld geworden. Het acteerwerk van Christian vind ik in deze film, in tegenstelling tot anderen, niet uitmuntend, maar hij zet wel een geloofwaardig karakter neer. Voor de rest natuurlijk wel een uitstekende regie van meester Christopher Nolan die al eerder enkele pareltjes heeft neergezet (en later nog zou doen).

De film schetst mooi het verleden en het heden van Batman, en laat op het einde natuurlijk het kiertje open voor de volgende film uit de 'trilogie'. Ik kijk hier dan ook zeer zkeer naar uit!

avatar van DonPeliculón

DonPeliculón

Prima eerste deel van Christopher Nolan's Batman-trilogie. De film verklaart het ontstaan van Batman met een relatief simpel maar pakkend verhaal. De cast is dik in orde met Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Morgan Freeman, Gary Oldman, Rutger Hauer, Cillian Murphy en Ken Watanabe. Katie Holmes vond ik ook niet zo slecht als vele anderen.

Verder ziet het er visueel allemaal goed uit, met goede special effects en de soundtrack van Hans Zimmer. Een zeer vermakelijke film.

avatar van herder

herder

Katie Holmes vind ik meesterlijk acteren in deze film als we haar performance met die van Maggie Gyllenhaal uit The Dark Knight vergelijken.

avatar van rayman

rayman

herder schreef:

helemaal mee eens, ziet er ook nog beter uit ook.

Ik snap ook niet waarom ze Katie Holmes hebben ingeruild voor Maggie Gyllenhaal in TDK.