• 9.379.969 stemmen

Genre: Actie / Misdaad

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Christian Bale, Michael Caine en Morgan Freeman

IMDb beoordeling: 8,2 (1.696.866)

Gesproken taal: Engels, Urdu en Mandarijn

Releasedatum: 16 juni 2005

Plot Batman Begins

"Evil fears the knight."

Op jonge leeftijd zag Bruce Wayne zijn ouders voor zijn ogen wreed vermoord worden: een trauma dat hem voor de rest van zijn leven vervult met wraakgevoelens. Het lot laat hem zijn wraak echter niet uitvoeren. Hij vlucht naar het Oosten, waar hij opgevangen wordt door de ninja-leider Ra's Al-Ghul, en als hij terugkeert naar zijn thuisstad Gotham City vindt hij die in de handen van maffiabendes en andere gangsters. Hij besluit een nieuw persoon te worden, één die de harten van misdadigers met vrees vervult: Batman! Met de hulp van politieman Jim Gordon zet Batman zijn eerste stappen in zijn strijd tegen het onrecht. Zijn strijd begint tegen de maffiabaas Don Falcone, de gekke dokter Jonathan 'Scarecrow' Crane en een mysterieuze derde persoon...

avatar van zxstyle

zxstyle

Zeker geen slechte film, maar de verhaallijn is nogal erg samengeraapt.

Uit allerlei genres worden elementen gepakt, maar dat maakt de film nog niet samenhangend.

Ik was wel blij verrast door het grauwe sfeertje van Gotham en Arkham, dit sfeertje kwam de film zeer ten goede.

Leuke wegkijker, maar geen hoogvlieger wat mij betreft.

avatar van El ralpho

El ralpho

Herziening

Naar aanleiding van het binnenkort te verschijnen slotstuk van de Batman reeks van Christopher Nolan, werd het voor mij weer eens tijd om de voorgaande delen te bekijken, te beginnen met dit eerste deel.

Wat mij opvalt na al die jaren deze film opnieuw gezien te hebben is toch dat het voornamelijk een beetje tegenvalt. Ik heb het dan niet over de rol van Christian Bale als Batman maar meer over de mate van actie en andere rollen van personages. Dit eerste deel staat er om bekend dat hij erg zijn tijd neemt voor het vertellen van een verhaal wat bij mij soms iets te slepend werd, doordat de moraal met momenten te veel aan de kijker opgedrongen werd. Ook ontbreekt er een indrukwekkende bad guy in dit verhaal waarbij Neeson als leider van de Ra's Al-Ghul te weinig indruk maakt en Scarecrow te gemakkelijk verslagen wordt. Ook werd er met het zenuwgas van laatstgenoemde te weinig gedaan en hadden ze hiervan meer kunnen laten zien in de zin van meerdere hallucinaties. Ook de bijdrage van Victor Zsaz, die wel degelijk bekend is in het Batman universum was mij een raadsel, aangezien deze gereduceerd werd tot bijrol van zulke minimale proporties dat deze net zo goed meneer Y had kunnen heten.

De achtervolgingsscène blijft echter wel fenomenaal en ook de uiteenzetting van het personage waar het allemaal om draait (The Batman) is sterk. Er wordt hier namelijk de tijd voor een ontwikkeling genomen die (hoewel eerder aangegeven soms iets te slepend) echt inzicht geeft over het personage zelf. Je ziet dat de man onder het masker ook nog steeds gewoon een mens is die bepaalde motivaties heeft om te zijn wie hij wil zijn wat goed voor de kijker belicht wordt.

Als ik terug kijk op de film als geheel hebben we hier te maken met een vrij sterke binnenkomer die het personage absoluut eer aan weet te doen. De visie van Nolan op het personage is behoorlijk goed, maar had soms iets minder moraal mogen gebruiken en wat meer straightforward mogen zijn. Goed, maar wel lichtelijk overschat door de jaren heen.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Nu het laatste deel van de trilogie bijna het grote scherm bereikt, toch maar eens tijd voor een herziening van die eerste film, die de eerste keer eigenlijk maar weinig indruk op me heeft achtergelaten. In tegenstelling tot diens vervolg vond ik Batman Begins altijd maar zo zo. De film nog een keer kijken heeft daar eigenlijk maar bar weinig verandering in gebracht.

Na Batman Forever en (vooral) Batman & Robin snap ik de populariteit van Nolan's visie prima. Geen pakken met tepels, strontvervelende Robin, superhelden op ijsschaatsen of Bat creditcards, maar een wat donkere, realistischere insteek. Een prima keuze, het is duidelijk geen herhalingsoefening van de twee films van Tim Burton. En al helemaal niet van het circus dat Schumacher ervan heeft gemaakt. Toch blijf ik Batman zelf maar een matige held vinden en ook hier vind ik 'm maar een vrij saai en suf karakter. Niet voor niets zijn de menselijke karakters in deze film vele malen interessanter en sterker. De meest interessante scènes van de film zijn ongetwijfeld Wayne en zijn relatie met Alfred, Gordon of Fox. Voor deze rollen zijn ook nog eens prima acteurs gecast. Het blijft toch bijzonder om Gary Oldman in zo'n gewone, sympathieke rol te zien. Je zou verwachten dat áls hij in een Batman film gecast zou worden, hij de show zou stelen als geflipte villain of iets dergelijks.

En daar zit meteen ook het grote probleem van Batman Begins; er mist een goede villain. De scènes met Wayne, die zijn alter-ego creëert zijn even leuk, maar je zit toch te wachten op een Pinguin, Joker of Riddler. Jammer genoeg krijgen we hier echter een charismaloze Liam 'Monotome' Neeson en een erg karig rolletje van Murphy als Scarecrow. Nolan heeft dat met Legder in het vervolg wellicht helemaal rechtgezet, het is toch overduidelijk dat zonder interessante villain zo'n film als dit niet echt ver komt. Verder is Batman Begins gewoon precies wat je van een eerste film in zo'n reeks verwacht; veel backstory en introducties van karakters met af en toe een actiescène of achtervolging erin gepropt om sommige mensen even wakker te houden. Maar uiteindelijk lijkt het enkel een opstapje voor de volgende film, een film die wat mij betreft wél tot één van de betere superheldenfilms behoort. Deze introductie is weliswaar noodzakelijk, maar echt een impact laat het totaal niet achter.

3 sterren.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Herzien ter voorbereiding op TDKR.

Nolan blijft een zeer kundig regisseur. Indrukwekkende decor en set pieces, narratief goed vloeiend, werkt altijd onder een solide script en bovendien kan de man zeer goed het uiterste uit zijn budget halen. Toch loopt zijn origin deel niet van een leien dakje. In een comicverfilming juich ik creatieve inbreng toe, en dat doet Nolan dan ook maar helaas wil het voor mij niet helemaal werken. Vooral de rol die hij Ducard en Al-Ghul geeft blijven voor mij niet werken. Maar dat is meer een persoonlijke preferentie dan dat Nolan echt de mist in gaat.

Wel blijft het een probleem dat hij niet echt weet waar ie heen wil, je mist een echte villain die zowel Ducard als Scarecrow niet is. Het is bij beiden eigenlijk maar twee keer half werk. En twee halven maken hier geen hele. Voor de rest loopt de ontwikkeling bij Bruce Wayne ook zeer goed, en Bale heeft hier ook een sterk aandeel in. Sowieso blijft de cast uitermate solide. Zeer kundig gemaakte film maar helaas wil Nolan hier iets te veel. zeer vermakelijk maar de balans is een beetje zoek.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ook Batman Begins weer is gekeken en dan aankomend weekend The Dark Knight die ik destijds in de bioscoop zag en er daarna geen behoefte was voor een herziening.

Ik vind BB één van de betere origin stories en deze film pakte mij sowieso gevoelsmatig veel meer dan TDK. Er is weinig ruimte voor een villian omdat het verhaal zich bijna 100% focused op Bruce Wayne. Dit gaat niet ten koste van de film vind ik. De bad guy Henri Ducard krijgt een prima introductie, maar verdwijnt daarna van het toneel en komt tegen het einde van de film weer opdagen. Geen probleem, want Scarecrow met zijn hallucinerende gas is een hele fijne bijkomstigheid.

Deze film heeft voor mij weinig nadelen. Batman is duidelijk nog onervaren in sommige scènes en dat is goed. Alleen op het einde wanneer Batman aan die trein bungelt, vond ik het een beetje overdreven en pastte dit niet in een verder vrij realistische film.

avatar van rep_robert

Morgen ga ik naar TDKR en uiteraard hoort een herziening van de eerste twee films daar ook weer bij. Mijn herinnering heeft mij niet in de steek gelaten en ik weet weer waarom Batman Begins voor mij beter is dan The Dark Knight.

Het komt hier allemaal aan op sfeer. Gotham City is fenomenaal in haar nachtelijke, mistelijke en bovenal ook rauwe vormen. Daglicht zien we amper. Dit zijn voor mij cruciale punten in een Batman film. Raar dat Nolan geen vaste stijl weet te hanteren, want in the Dark Knight is dit weer compleet verdwenen. Van mij een brevet van onvermogen. Jammer, want de sfeer uit Batman Begins had TDK een stuk beter kunnen maken.

Anyway, Batman Begins voelt heerlijk authentiek aan. De origin story van Batman is helaas iets te flets en het is natuurlijk absurd dat bij het verlaten van een theater men opeens in een donker, vies steegje komt. Dit slaat helaas nergens op. Daarnaast vraag ik me ook af wat verlaten door de voordeur nou zo moeilijk maakt. Dit had wel iets zorgvuldiger gemogen door Nolan. Voor de rest is het allemaal aardig interessant en vind ik de creatieve manier waarop Bale zijn personage uiteindelijk Batman vormt erg leuk gedaan. Hierbij doel ik vooral de praktische manier(het pak, de grot etc.).

Qua bad guys legt BB het helaas af tegen zijn vervolg. Neeson zijn rol is te klein om echt te imponeren en de Scarecrow is ondanks zijn fijne presence niet heel indrukwekkend.

Al met al een fijne en sfeervolle herziening waarin Nolan laat zien dat hij i.t.t. het vervolg wel bijzonder veel sfeer in een Batman film weet te brengen. Met het oog op de derde film blijf ik me helaas wel afvragen waarom Nolan geen vaste stijl weet te hanteren en eigenlijk twee compleet verschillende films aflevert. Maar dat is meer een algemene kritiek dan kritiek op Batman Begins.

avatar van Ajacied16

Ajacied16

Zeker een hele goede film, dat staat buiten kijf. Maar beter als The Dark Knight is het zeker niet voor mij. Het begin van deze film is daarvoor te matigjes, soms zelfs een beetje saai. Dat wordt als Wayne weer terugkeert in Gotham City ruimschoots goed gemaakt. Heerlijke actie in een prachtige omgeving. De sfeer van deze film is wel stukken beter met de nacht en al de mist. Ik geef deze film 4* aangezien ik TDK net iets beter vond. Ik ben nu wel extra benieuwd naar The Dark Night Rises die ik morgen ga bekijken

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Gisteren maar eens herkeken in 'voorbereiding' op The Dark Knight Rises, en het was zeker geen zware opgave! Batman mag een beetje een vreemde eend in de bijt zijn tussen de andere superhelden, maar persoonlijk heb ik hem liever dan vele anderen. Christopher Nolan is natuurlijk ook niet zomaar iemand die een niemendalletje-superheldenfilm maakt, en de acteurs zijn ook niet de minste.

Liam Neeson is zeer goed op dreef (ik kan, op Schindler's List na, geen film bedenken waarin hij beter was, hoewel ik The Grey nog niet heb gezien) en Michael Caine en Morgan Freeman doen ook gewoon waar ze goed in zijn. Christian Bale maakte de vorige keer niet zo veel indruk, maar hij is me dit keer toch positief opgevallen. Voorheen zag ik toch vooral zijn wat afstandelijke houding als superheld of zijn hooghartige, stinkendrijke façade als überrijke upperclasser, maar nu zag ik ook echt dat hij emoties had (hij verandert haast in een blozende jongen van 13 als hij Rachel Dawes ziet). Ik ben geen fan van Katie Holmes en prefereer de wat pittigere versie van Maggie Gyllenhaal als Rachel, maar ik kan niet zeggen dat Holmes het slecht deed. Alleen Tom Wilkinson vond ik niet echt overtuigen als maffiabaas, maar gelukkig zaten er nog genoeg 'goede' schurken in deze film.

De acteurs máken deze film, maar visueel ziet het er zeker goed uit en ook de muziek draagt bij aan het duistere sfeertje, waardoor Batman Begins een stuk grootser is dan bijna elke andere superheldenfilm. Het goede nieuws is dat er hierna nog twee komen...

avatar van Neder0001

Neder0001

Wat een heerlijke film... net pas voor het eerst gezien, omdat ik normaal gesproken toch niet zo into superhelden films ben. Maar omdat The Dark Knight wel een goede film was wil ik binnenkort ook The Dark Knight Rises gaan zien en dan wil je natuurlijk ook even het hele verhaal van tevoren gezien hebben.

Prachtig verhaal waarbij je duidelijk te zien krijgt hoe Batman op het idee kwam om zichzelf Batman te noemen en waarom hij doet wat hij doet. De actie is heerlijk en ik heb mij geen moment verveeld de afgelopen 2,5 uur.

Bij zulke films vraag ik mij dan af... wat zou er beter kunnen? En voor zover ik kan zien niets, dus de vijf sterren zijn meer dan verdient.

Morgen The Dark Knight nog eens herzien en dan zo snel mogelijk The Dark Knight Rises!

Petje af voor Christopher Nolan hoor

avatar van Arrie

Arrie

The Dark Knight moet toch wel één van de populairste films van de afgelopen vijf jaar zijn. Dat maakt een mens nieuwsgierig, en aangezien het een trilogie is, ben ik eens begonnen met deze film. Hoge verwachtingen natuurlijk, maar zo bijzonder bleek het ook weer niet te zijn.

Voor mijn gevoel hoort het een beetje thuis in de categorie 'best vermakelijke actiefilms', en ik zie niet helemaal waarin het zich daarvan echt weet te onderscheiden. Natuurlijk, ze kan nog wat dieper in op de achtergrond van Wayne zelf, etc, maar dat vond ik nog het matigste gedeelte van de film ook. Echt een sterk verhaal vond ik het niet, ook al volgen ze, geloof ik, de strips. Er komen vooral wat clichés langs (in een put met vleermuizen vallen, vleermuizen zien tijdens een voorstelling). Hoe het begint, dat ie ergens in oost-Azië in een gevangenis zit, en dan ineens wordt bezocht door Ra's al Ghul, etc., dat vond ik allemaal vrij vergezocht (waarom komt die kerel ineens precies naar hem toe?). Overigens wel een prachtige omgeving, heeft wel voor wat mooie beelden gezorgd.

Hoe dan ook, als Wayne daadwerkelijk zich als batman gaat voordoen, en in actie komt, dan wordt het toch wat interessanter, en vooral vermakelijker, en dat ondanks dat de actie eigenlijk vrij matig in beeld wordt gebracht. Overigens vond ik de stem die Bale opzet als ie batman is echt lachwekkend. En dat is negatief. Overigens vond ik Bruce Wayne als personage wel interessant, ondanks dat ie niet echt sympathiek was. Verder nauwelijks interessante personages. Geen al te sterk verhaal, matige actie. Maar toch heeft het me bij vlagen nog wel weten te vermaken, dus laat ik soepel zijn met een krappe 3*.

avatar van Metalfist

Metalfist

Theatricality and deception are powerful agents

Ik ben al een tijd van plan om de nieuwste Batman film eens te gaan zien maar het is er nog altijd niet van gekomen. Eén van de volgende dagen zijn het de BNP Paribas Fortis Film Days waarmee je voor 4 euro een film kunt gaan zien in de Kinepolis dus leek het me een mooie gelegenheid om Nolan's afsluiter te gaan kijken. Het schoot me echter opeens te binnen dat het al erg lang geleden was dat ik dit eerste deel had gezien (stem dateert uit 2008) dus een herziening was wel gewenst, al was het maar om de kleine details in de trilogie op te merken. Zo gezegd, zo gedaan dus.

En de stem van 4* blijft staan, maar het wordt wel erg nipt. Ik ben nooit zo'n fervente DC comic lezer geweest (geef mij maar Marvel of Darkhorse) maar de Batman saga fascineert me op de één of andere manier wel. Ik keek vroeger altijd naar de versie met Adam West en ook de eerdere verfilmingen heb ik allemaal ooit wel eens gezien. Toch krijg ik het gevoel dat er hier misschien iets meer in had kunnen zitten omdat het qua verhaal niet altijd even interessant aanvoelt. En dat is grotendeels de schuld van Nolan want hoewel de plot op zich erg veel potentie heeft (Scarecrow blijft één van de leukste villains), geraakt de vaart compleet uit de film door te lange uitgesponnen actiescènes zoals de achtervolging met de Tumbler. Op den duur heb je het allemaal wel gezien en is de speelduur van meer dan 2 uur simpelweg te lang. Nolan probeert er wat de humor in te houden met de aanwezigheid van Alfred (subliem gespeeld door Michael Caine trouwens) maar vervalt voor de rest naar het einde toe iets te vaak naar het in je strot duwen van moraal. Ook de aanwezigheid van twee villains (Scarecrow en Ra's Al-Ghul) komt niet altijd even goed tot zijn recht. Het had beter geweest als er maar één was geweest, voelt in dit opzicht wat aan als Spider-Man 3 die ook genekt werd door de aanwezigheid van teveel slechteriken. Visueel is de film over het algemeen overtuigend (al vond ik Burton's sfeerbeeld van Gotham net iets meer geslaagd) maar zijn er toch hier en daar fronsende wenkbrauwen bij onder andere de wel erg slechte geanimeerde vleermuizen.

Je zit hier echter wel met een ijzersterke cast die er nogal snel voor zorgt dat je dit soort minpunten vergeet. Bale is over het algemeen een degelijke Bruce Wayne maar doet om de één of andere bizarre reden iets verschrikkelijks idioot met zijn stem wanneer hij in zijn alter ego verandert. Het lijkt wel alsof hij stoer wilt overkomen door een soort van grommen in zijn stem te leggen (het resulteerde er trouwens in dat hij een aantal keer compleet zijn stem kwijt geraakte) en het werkt voor geen meter. Ik noemde daarjuist al Michael Caine maar gewoon voor de fun of it doe ik het nog eens want die is erg sterk in zijn rol als Alfred, de butler. Die heerlijke Britse finesse en een fantastisch droge timing zorgen voor een geweldige rol. Cillian Murphy was oorspronkelijk in de running voor de rol van Wayne maar Nolan koos er voor om hem de rol van Crane te geven. Een rol die Murphy in ieder geval perfect weet in te vullen. Ook Gary Oldman en Rutger Hauer zijn erg sterk maar de kleine bijrol van Morgan Freeman is er dan net weer teveel aan. Het is zo'n typische Morgan Freeman rol en daar begin ik langzaamaan toch genoeg van te krijgen. De enige die echt niet tot haar recht lijkt te komen is Katie Holmes maar die weet zich precies in elke productie slecht op te stellen.

De cast blijft enorm sterk maar het geheel is dat niet. Ik was van plan om een nipte 4* te houden maar ik verlaag toch met een halfje want dit is simpelweg niet van hetzelfde niveau als zijn opvolger. Nolan weet Gotham degelijk in beeld te brengen maar mist af en toe op narratief gebied. Binnenkort de opvolger nog maar eens bekijken, al heeft die al een recentere herziening.

avatar van MovieFan79

MovieFan79

Ik had Batman al gezien in de bios destijds.. maar wil nog wel even mijn mening delen. Superrrr film.. veel en veel beter dan batman forever, batman and robin (met arnold als ice man, george clooney als batman, jim carrey als the riddle en val kilmer ook als batman)

Christian Bale is gewoon geweldig als batman (micheal keaton vond en ik vind ik nog steeds niet slecht en een van de betere batman uit de eerste serie batmans)

Batman begins heeft een goed verhaal, is realisticher.. actie perfect de opbouw van begin tot eind zit gewoon goed in mekaar.. smaakt naar meer .. ook credits voor Gary oldman als Jim Gordon, Morgan Freeman en Liam Neesan.

avatar van Tarkus

Tarkus

Tarkus schreef:

Ik was al maanden aan het uitkijken naar de DVD, en nu hij er eindelijk is... ik heb er van genoten.. deze film is werkelijk grandioos en verslaat de 4 vorige allen tezamen. Er wordt hier een pracht van een Batman neergezet door Christian Bale. Ook de andere rollen zijn werkelijk goed gekozen, Caine als Alfred, subliem. Liam Neeson als de leraar/schurk, en Gary Oldman (bijna onherkenbaar) als de (latere) commissaris Gordon. Om van de altijd prachtig acterende Freeman maar te zwijgen.. kortom.. subliem deze film !!!!

Heb deze prent naar aanleiding van het verschijnen van de derde film, en ook omdat ik hem nu op blu-ray heb opnieuw bekeken.

Het is en blijft een prachtfilm, en zodoende heb ik aan mijn eerste commentaar niets toe te voegen.

avatar van patrick17

patrick17

Batman Begins

Ik heb The Dark Knight Rises hier liggen dus begin maar vooraan bij het eerste deel.

Een heel sterk begin van de trilogie.

Een goede opbouw richting het ontstaan van waarom Bruce Wayne in Batman ontstaat.

De film interesseert in elk deel.

Er zaten hele gave scene's bij met o.a de wagen van Batman. Voorspelbaarheid zit er natuurlijk

wel in maar dat neem ik voor lief.

Een serie vol met grote namen: Morgan Freeman toch wel een van me favoriete acteurs, Michael Caine die altijd en over in een film past. Katie Holmes als mooie dame en onze good-old Rutger Hauer, leuk.

Al trekt Christian Bale natuurlijk de kar met een zeer sterke rol als Batman.

Ik verhoog me stem naar het herzien van deze film.

avatar van schrans

schrans

Duidelijk de minste van de Batmantrilogie. Het gaat minder diep, is ook minder duister dan films die erna zullen komen. Maar Batman Begins is nog altijd beter dan de standaard superheldenfilm en daarom ook de 3.5*. De acteurs spelen goed, maar zitten nog niet op het topniveau van de volgende films. Het is wel aangenaam om het hele begin van Batman te schetsen, maar dat duurde me net iets te lang waardoor de rest van de plot toch wat minder boeit.

avatar van Mr_Mephisto

Mr_Mephisto

Een realistische Batman werd mij vooraf verteld. Geen kinderachtige verfilming, geen over-the-top comic gevechten. Dat is dan spijtig, want een realistische Batman bestaat volgens mij niet.

Christian Bale begon hoopgevend, maar vanaf het moment dat hij zijn pak aantrekt en een stoere stemvervormer gebruikt, gaat hij de mist in. Ook bij de bad guy van dienst had ik mijn twijfels: die boeit voor geen meter. Klein lichtpunt was de sfeer en chaos in Gotham City, hoewel het soms aanvoelt als New York City in de mist. Michael Caine verdient een vermelding: hij was een welkom rustmoment tussen nietszeggende dialogen en gevechten die Batman - uiteraard - veel te gemakkelijk wint.

avatar van Mitchel_M&M

Mitchel_M&M

Vandaag maar eens de eerste van de Nolan Batman-trilogie gezien en hij beviel me zeer goed.

Deze wat meer realistische superhelden film vond ik het grootste gedeelte van die film wel geslaagd, maar het moment dat ze met dat gas en die groep ninjas heel de stad gek wouden laten worden was zoeen beetje het enige stukje die echt onrealistisch was. Verder moet ik ook zeggen dat deze ook veel donkerder is ,wat me ook wel goed beviel.

Christian Bale deed het heel goed als Batman en Michael Caine als Alfred vond ik ook heel goed, al vond ik Rachel een beetje tegenvallen.

Verder vond ik ook wel interessant waarom hij koos om zen pak te baseren op een vleermuis, hoe hij aan de batmobile kwam en deze meer futuristische stijl van het kostuum vond ik mooi. Scarecrow vond ik nou niet bepaald een super villian maar hij was wel grappig, maar het was wel jammer dat hij zou weinig in beeld kwam.

Als laatste het begin met Liam Neeson was zeer vermakelijk en je zag ook dat hij Batman veel goeie lessen gaf en dat hij totaal geen genade toonde.

avatar van Gon1234

Gon1234

Gister deze film maar even uit de kast gepakt.
Over The Dark Knight ben ik erg positief, dus ik was erg benieuwd wat ik van deze film zou vinden.

Vanaf het begin werd ik al gelijk in de film gezogen. De beelden waren erg mooi en interessant om naar te kijken. Wel viel het me op dat het tempo in deze film (ondanks de speelduur) erg hoog ligt. Aan sommige belangrijke gebeurtenissen hadden ze wat mij betreft wel wat meer diepgang en tijd mogen besteden. (Zijn angst voor vleesmuizen, hoe hij zo sterk is geworden en de band die hij met zijn vader had bijvoorbeeld.)
Nu moet ik zeggen dat hier inderdaad al aardig wat tijd in gestoken is, maar omdat de gebeurtenis zo essentieel zijn had ik bij deze gebeurtenissen liever nog wat extra diepgang gezien. Ook gebeurden er regelmatig onlogische en onrealistische dingen terwijl dat dingen zijn die je niet verwacht bij een regisseur als Christopher Nolan. Het verhaal was daarentegen erg interessant om te zien! Ook duurde de film lekker lang, waardoor de film zich niet alleen op het ontstaan van Batman hoefde te richten, maar er ook nog genoeg tijd genomen werd om verschillende bad-guys in de film te betrekken!

Ik vind het een erg goede film waarbij de speelduur eerder een plus- dan een minpunt is. Toch had ik stiekem op wat meer originaliteit gehoopt. De film onderscheid zich namelijk niet veel van andere actiefilms. 4* (7,7)

avatar van YAH87

YAH87

Deze reboot van Batman telt veel sterke punten. Het script is erg sterk en vakkundig geschreven door Nolan en Goyer aangezien er voldoende aandacht wordt geschonken aan de motieven van Bruce en het pad die hij aflegt tot de totstandkoming van The Caped Crusader. Met een speelduur van ruim twee uur verveeld de film geen moment en kijkt het vlot weg. Nolan bewijst dat hij ook actie kan regisseren en zorgt de muziek van Hans Zimmer mede voor een enerverende film. De cast mag ook niet onbesproken en is van hoge kwaliteit. Iedereen overtuigt en stelt niet teleur; Bale als de miljonair Bruce Wayne en misdaadbestrijder Batman, Caine als de wijze, adviserende Alfred, Cillian Murphy als de enge, gluiperige Dr. Crane en Scarecrow en ga zo maar door. Zelfs Katie Holmes als Rachel Dawes, de jeugdvriendin en love interest, deed het niet verkeerd. Het einde, met een specifieke speelkaart, is een heerlijk tease en zorgt ervoor dat je direct het vervolg in je speler doet.

avatar van filmfan0511

filmfan0511

Erg goede film!

Persoonlijk vind ik dit eerste deel minder dan deel 2, maar beter dan deel 3. Dit eerste deel is vooral interessant doordat Bruce Wayne hier centraal staat. In de volgende films draait het toch allemaal wat minder om hemzelf. De actie was erg goed en special effects ook. De acteerprestaties waren goed, Michael Caine vond ik persoonlijk de beste acteur, maar ook Bale, Neeson en Oldman zijn goed. De vijand in deze film (scarecrow) was wel redelijk teleurstellend. Muziek was erg goed.

avatar van arno74

arno74

Hoewel deze film tamelijk spannend begon, verzandt het in clichés. Het gedoe rondom het overwinnen van angsten werd voor mij op den duur vermoeiend, na één keer had ik die boodschap al begrepen, waarom zo doorhameren? Die introductie duurde me veel te lang. Een ander punt van ergernis was het geluid, absurd hard om wat spanning en 'schrikeffecten' te creeren, in ieder geval op de DVD.

Buiten de hoofdpersonages om is het acteerwerk vrij matig, het lijkt vaak meer op een jeugdfilm. Geldt eigenlijk ook voor andere aspecten zoals script, dialogen, sfeer, etc. Oppervlakkig filmpje die mij niet in het verhaal mee wist te krijgen.

Puur popcornvermaak voor de fans en voor liefhebbers van veel actie en explosies.

avatar van baspls

baspls

"Deep down you may still be that same great kid you used to be. But it's not who you are underneath, it's what you do that defines you."

Na een lange tijd stellig te hebben volgehouden dat Batman (1989) gewoon de beste batman-verfilming allertijden is toch maar eens begonnen aan de Nolan-trilogie. En ik moet zeggen dat de eerste film mij zeker niet tegenviel.

Als eerst de acteurs, de film heeft een goede cast. Bale is een sterke Bruce Wayne en weet ook een goede batman neer te zetten. Al vind ik de stem veel te overdreven. Verder hebben we Liam Neeson in een sterke rol. Gary Oldman die ook erg goed is als Gordon. Morgan Freeman die erg over-used is maar toch goede prestaties. En een leuke verassing was onze eigen Rutger Hauer die weer eens laat zien dat er ook goede nederlandse acteurs zijn.

Het verhaal vond ik goed. Zoals de titel van de film al zegt is dit het begin van Batman. Weleens waar totaal anders dan in de eerdere verfilming. In deze versie is Bruce Wayne bang van vleermuizen, hij raakt in de problemen in Gothan en vlucht naar het oosten waar hij ninja-trainer Ra's Al-Ghul ontmoet, die hem traint en wil toevoegen aan zijn Leage of Shadows. Bruce weigert echter zijn laatste opdracht te voltooien, het doden van een oosterse boer die zijn buurman heeft vermoord. Bruce ontsnapt en keer terug naar Gothan waar hij samen met zijn trouwe Alfred op het idee van Batman komt. Als Batman neemt hij het op tegen maffiabaas Don Falcone en Scarecrow met hulp van de sympathieke politieagent Gordon.

Ik vond de plottwists hier redelijk slim gevonden. Dat Liam Neesons personage eigenlijk Ra's Al-Ghul is en door middel van geweld Gotham wil zuiveren van de criminaliteit door het te vernietigen.

Vond dit veel beter dan de meeste hersenloze superheldenfilms die we de laatste tijd zien. Batman oogt sowieso veel realistischer en serieuzer dan andere superheroes.

De soundtrack was een beetje stereotype maar op zich wel goed. Paste goed bij de film en gaf mooi een duistere sfeer.

Eigenlijk is het wel beter dan Tim Burton's film maar die vind ik op zichzelf als film weer veel beter. Het is nostalgisch, en het blijft mijn eerste kennismaking met Batman.

Erg goede film, vermakelijk, goede actie, goede stunts, goede effecten. Aanrader.

avatar van rcuppen79

rcuppen79

Nadat de Batman-reeks met de film Batman & Robin uit 1997 bijna de das om was gedaan, kreeg de serie in 2005 alsnog een nieuwe start met deze film. De voorgaande films werden hierbij buiten beschouwing gelaten en voor het eerst krijgen we in de bioscoop te zien hoe Bruce Wayne verandert in Batman.

De film is grauwer, realistischer en beter uitgediepte karakters. Dit moest ervoor zorgen dat de Batman-reeks nieuw leven werd ingeblazen en daar is Nolan met vlag en wimpel in geslaagd. Net als Tim Burton in de jaren 80 was ook Nolan niet de meest voor de hand liggende keuze om een Batman-film te maken. Hij had tot dat moment nog geen enkele grote film op z’n naam staan, maar was wel al bij een schaars publiek bekend vanwege z’n films Memento en Insomnia. Batman Begins was z’n eerste echte commerciële film.

Dit eerste deel van de Batman-trilogie is een goede start, maar bevat nog wel wat startproblemen. De film opent uitermate sterk met de dood van Bruce Wayne's ouders en hoe hij langzaam maar zeker verandert in de held Batman. Maar wanneer Batman daadwerkelijk ten tonele verschijnt, verliest de film aan kracht. Dat is met name te danken aan het feit dat de film een goede schurk ontbeert. De hoofdschurk Ra’s Al Ghul komt veel te weinig voor in beeld om echt te intimideren en de Scare Crow is eigenlijk een beetje te kinderachtig voor woorden en doet een denken aan de schurken uit de Batman-films van Joel Schumacher. Nolan is er wel ingeslaagd om van Bruce Wayne een interessant personage te maken (iets wat in de vorige filmreeks nergens het geval was). Zijn karakterontwikkeling is het sterkste punt van de film en het is jammer dat Nolan deze ontwikkeling niet doorzette in de twee vervolgen. Al met al is deze film een prima begin van een nieuwe Batman-reeks die later zou uitgroeien tot één van de meest succesvolle filmtrilogieën aller tijden.

avatar van Kondoro

Kondoro

Batman Begins

De eerste batman film die ik gezien heb... Ja echt waar, best wel schandalig eigenlijk haha! Batman Begins staat al een hele tijd in mijn lijstje op Netflix, vandaag maar even poging gewaagd. Ik moet zeggen dat ik hem prima vind! Heb me erg vermaakt!

Ik krijg van veel kanten te horen dat Christian Bale een hele goeie acteur is. Ik moet eerlijk toegeven, dat ik hem in deze film prima vind acteren! Insgelijks met Michael Caine. Leuke ober ! Ook leuk, vond ik, dat Liam Neeson een rolletje had! Ik vind deze man goed acteren.. Maar, Liam, alweer schurk... Haha, de ene keer zie je hem in een film waar die zijn dochter moet redden, en iedereen neergeknald, en hier zie je hem met zwaarden vechten en ten onder gaan... Leuk!

Met Batman Begins had ik verdeelde verwachtingen. De ene kant dacht ik "Dit word een langdradige film" de andere kant had ik er erg zin in. Het is beide een beetje geworden. Ik vond sommige stukjes beetje te lang, goed, dat heb je in BIJNA elke film. De actie scnene's waren leuk! Ik vond het helaas jammer dat het best wel lang duurde tot dat je pas echt Batman zag.. Maar er zat wel een heel sterk verhaal voor! Goed gedaan!

Toch nog een 4.0* omdat ik me onlangs de paar minpuntjes prima vermaakt heb en het is een goeie wegkijker!

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Eindelijk weer is een keer herzien en wat was het weer genieten. Ik weet nog wel dat ik, voordat ik hem in de Nolan trilogie gezien had, m'n twijfels had bij Christian Bale als Batman. Nu is ondertussen wel duidelijk dat hij perfect gecast is voor deze rol. Hij zet een geweldige prestatie neer en mede daardoor is deze film (en de vervolgen) zo goed. Overigens ook nog een eervolle vermelding voor Cillian Murphy, die de Scarecrow heerlijk creepy neerzet.

8/10 (IMDB)

avatar van Film Pegasus

Film Pegasus schreef:

Batman Begins... Batman is niet bepaald één van de leukste stripfiguren. Tot voor deze film werd hij in de films trouwens met gemakzucht weggespeeld door z'n vijanden. The Joker, The Pinguin, Catwoman, Two-Face, The Riddler, ... dat zijn de figuren die onthouden worden. De acteurs van Batman waren perfect inwisselbaar en het personage kreeg weinig inhoud. Dat pas Nolan wel aan hier en levert op papier een leuk idee op. Bij de uitwerking valt dat wel mee omdat de basis van Batman kan rekenenn op sterke acteurs als Michael Caine (geweldig in dit soort rollen), Morgan Freeman als een soort Q en Christian Bale zelf. Aan de andere kant loopt het wat mis en lukt het Nolan niet altijd om de teugels in handen te houden. Teveel figuren zodat het soms een zootje wordt. De settings is met momenten wel goed uitgewerkt en enkele scènes waren best wel leuk. Het resultaat is een leuke actiefilm, maar Batman blijft het buitenbeentje tussen de superhelden imo. Nolan had enkele figuren uit het script mogen schrappen trouwens (of zet een andere regisseur achter de camera) en een half uur korter om het geheel vlotter te maken.

Ik mis nog altijd de figuren uit Burton's filmreeks. Ra's Al-Ghul is niet boeiend genoeg, ondanks de prestatie van Liam Neeson. En andere karakters als Falcone en Crane komen amper uit de verf. Het gaat dan ook vooral over Batman zelf. Maar zonder deftige tegenspeler komt een held minder uit de verf. Enkel Caine en beetje Freeman kunnen zich perfect handhaven. Wel complimenten voor Nolan om het genre een volwassen gezicht te geven. Het is dan wel een comic, maar de films van Schumacher waren er toch dik over.

avatar van des1

des1

Gut, heb je dat nep drama weer van Nolan. Beetje martial arts, een filosofische warlord die patroon is van een Bruce Wayne die als Kung Fu Caine (TV serie jaren '70) aan het zwerven is geslagen en dan in een klooster beland, wat baddies die in Gotham huishouden.... en dan komt die patroon als een duvel uit een doosje (letterlijk) weer tevoorschijn met een vage motivatie om Gotham te terroriseren. Zo zal Nolan het ook wel bij elkaar geraapt hebben, deze interessantdoenerij. Gedoe noem ik zoiets. Waar het publiek klaarblijkelijk zo intrapt. Pump & circumstances over substance. Opvolger, die met Heath Ledger als The Joker vond ik nauwelijks beter.

avatar van W.V.

W.V.

Prima vermaak, Nolan houdt een donkere sfeer in deze film, net als de comics uit de jaren 70 van batman en dat werkt prima. Batman wordt door Bale perfect neergezet, was een moeilijke job want hij had nogal wat voorgangers die er een beetje met de pet naar gooiden, maar moet gezegd worden hij slaat zich er prima doorheen. Van kanonnen als Caine, Freeman en Neeson mag verwacht worden dat zij een wezenliojke bijdrage aan de film leveren, ik vind dat Neesom toch uit de boot valt. Zijn karakter te oppervlakkig en te voorspelbaar. Freeman en Caine doen het wel prima.

Dat het verhaal deels in flash backs wordt verteld en dat niet alles zich in Gotham afspeelt is een pluspunt voor de film, het maakt ook dat Bale geloofwaardiger als Batman overkomt. De actie is van een goed niveau en goed in beeld gebracht. Al met al een zeer genietbare film.

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Ik heb dit altijd met afstand de minste film van de trilogie gevonden, zij het om puur persoonlijke redenen: met Liam Neeson heb ik nooit veel gehad, de aanwezigheid van een mafiabaas als schurk in een Batman-film is niet erg markant of inventief, Katie Holmes heeft niets anders dan haar fraaie kapsel in te brengen, en de opzet van Ra's Al Ghul om de maatschappij te ontwrichten is mooi bedacht maar lang niet zo bedreigend of perfide als de plannen van de Joker en Bane, zodat er al met al gewoon te weinig tegenwicht is voor een personage dat ook nog eens wordt gespeeld door een acteur wiens enigszins arrogante uitstraling (perfect voor bijvoorbeeld American psycho) ik niet goed kan zetten.

Maar ja, na het her- en hèrzien van de hele trilogie en het mezelf onderdompen in de (aardige want niet overdadige) making of-docu's op de Blu-ray van Batman begins kan ik toch niet anders concluderen dan dat dit deel niet alleen een waardige opmaat is naar de twee briljante volgende delen, maar ook al een geweldige film op zichzelf, met een zeer dwingende verhaallijn, een enorm tempo (wat is er na amper een half uur al niet gebeurd?), een vloeiende manier van vertellen waarbij Nolan er in slaagt om heel veel balletjes tegelijk in de lucht te houden, briljante sets, subtiele humor (Batman na het analyseren van de duivelse plannen van Ra’s Al Ghul: “I may need your help.” Gordon: “What do you need?” Batman: “Can you drive stick?”), diverse personages die tot leven komen op een manier die in superheldenfilms nog niet eerder vertoond is (waarbij ik nu niet verder inga op de toepasbaarheid van de term "superheld"), en schurken die weliswaar kleurrijk en larger than life zijn, maar tegelijkertijd ook driedimensionele mensen met opmerkelijk "ideologische" plannen die nu eens niet gebaseerd zijn op financieel gewin, wereldhegemonie of grootheidswaanzin. Zelfs Christian Bale gaat me steeds beter bevallen...

Elders op deze site zijn er nogal wat kritische geluiden over Christopher Nolans "oppervlakkigheid" te beluisteren. Zelf geloof ik dat hij een supertalent is wiens produkties we moeten koesteren: grootschalig en gedetailleerd, vol actie en ideeënrijk, spectaculair en menselijk. Dit begin van een briljante trilogie kan in mijn ogen in ieder geval nauwelijks verbeterd worden.

avatar van FlorisV

FlorisV

Pas The Dark Knight bekeken en toen nog eens deze opgezet. Wat een verademing! Een veel betere film. Interessanter verhaal en betere schurken. Er wordt rustig de tijd genomen voor de oorsprong van de vleermuisman. De training van Batman in het kasteel van Ras al Ghul is gaaf om mee te maken. De locaties zijn merendeels best mooi en zelfs voor ontwerp van een deel van Gotham City (bijv. de trein naar Wayne Tower) is zowaar moeite gedaan, wat in het vervolg een saaie, treurige, kleurloze stad bleef. Ook de actie is superieur aan TDK. Gordon krijgt meer te doen en Cilian Murphy steelt de show als Scarecrow. De spookachtige visuele effecten van zijn gif zijn ook bijzonder gefilmd. Liam Neeson speelt met authoriteit en is met name in het begin genietbaar als de mentor.

Qua oneliners ook een stuk leuker. Bijvoorbeeld die als een boemerang terug worden geslingerd: "did you not receive the memo?" Of in het begin: "You're in hell. And I'm the devil. - No, you're practice!" Of de wijsheden van Ras Al Ghul over hoe politiek correcte slappelingen de misdaad te welig laten tieren en het belang van wilskracht boven alles.