Genre: Familie / Fantasy
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Duits
Releasedatum: 3 februari 1972
Plot Willy Wonka & the Chocolate Factory
"It's Scrumdidilyumptious!"
Als de chocoladefabrikant Willy Wonka een prijsvraag uitschrijft waarmee vijf gelukkigen een tour door zijn fabriek kunnen winnen, is de hele wereld in rep en roer. De gelukkige Charlie is één van de winnaars. Maar tijdens de rondleiding krijgen de andere kinderen één voor één pech.
- Trailer (YouTube)
- Charlie and the Chocolate Factory (BoekMeter)
- Willy Wonka & the Chocolate Factory (MusicMeter)
Willy Wonka
Mr. Beauregarde
Augustus Gloop
Eem
Het was weer prachtig.
Ik vind dit zo'n leuke film! Ik ben dol op sjakie en de chocoladefabriek
En ondanks alle technische hoogstandjes bij de film met Johnny Depp, heeft deze écht een magische sfeer, zonder er te veel aan te prutsen.
Wauw
Demeter
Ik heb deze laatst voor het eerst gezien en snap niet waarom mensen deze film goed vinden. Voor de jaren zeventig is deze film misschien goed, maar nu echt niet meer. Ik stoorde me aan alle liedjes (die van de Oempa Loempa's waren tenenkrommend moralistisch), maar ik houd dan ook niet van musicals. Ik stoorde me aan het acteerwerk van alle kinderen en van de meeste volwassenen: ze schreeuwen bijna alleen maar tegen elkaar, overacting van de bovenste plank, totaal ongeloofwaardig. Het gedeelte voor ze de fabriek ingingen duurde veel te lang. Pluspunten zijn Gene Wilder, die grappig acteert, en de creatieve uitvindingen.
De film uit 2005 sluit veel meer aan bij het beeld dat ik vroeger bij het boek had en dat ligt natuurlijk grotendeels aan de sfeer die wordt gecreëerd met behulp van de art-direction in combinatie met de special effects, maar ook de onderliggende boodschap wordt beter uitgewerkt. Als minpuntje in deze film vond ik dat Depp soms wel erg gekke bekken trok om zijn personage gestalte te geven.
otherfool
Hmm. Redelijk filmpje en het verhaal is een klassieker in de dop, maar de liedjes zijn helaas zo vreselijk irritant... Wilder is wel goed, een beetje een hit-and-miss film.
3*.
babraaf
Voor een film uit 1970 is dit niet eens zo´n slechte in vergelijking met de nieuwe! die vond ik aardig tegenvallen!!! had ik veel meer van verwacht!
peter74
Erg leuke film. 3.5 ster.
Voor zo'n oude film blijft hij z'n charmes toch houden
Inperfections
Linnythepooh
Ik vond de nieuwe film hartstikke goed, maar deze blijft toch eigenlijk mijn favoriet. Elke keer als ie op tv komt, ga ik kijken.
Hannibal
De film komt toch niet uit 2006? Wat een waardeloos argument zeg.
D-ark
Deze verfilming vindt ik toch een stuk minder dan die van Burton maar heeft zeker weten wel de sfeer van het boek.
3,0
dafoefan
Deze film is goed totdat sjakie, in de chocoladefabriek komt.
Dan vind ik alles zo nep. Zoals die Oempaloepa's, of hoe ze ook heten.
Ik hoop dat de nieuwe verfilming met Johny Depp, beter is.
Black-Pearl
Ik moet zeggen deze is wat zieliger ivm met de familie van Sjakie dan die met Johnny Depp! Alhoewel ik Johnny depp leuker vin als Willy wonka je herkent hem genees
Rientsaliasappie
Deze film is goed totdat sjakie, in de chocoladefabriek komt.
Dan vind ik alles zo nep. Zoals die Oempaloepa's, of hoe ze ook heten.
Ik hoop dat de nieuwe verfilming met Johny Depp, beter is.
Heb je de film wel gezien?
In deze verfilming van het boek heet het jongetje toch echt charlie en niet Sjakie!
Vind de film heerlijk om te zien. Ook erg leuk gemaakt.
lowhusky
In het nederlands zeggen we sjakie en de chocoladefabriek. In het Engels is het Charlie and the chocolate factory. Charlie en sjakie betekent dus hetzelfde in dit geval.
movie*freak
Net afgekeken de remake met johhny depp vind ik leuker.
2 en half sterren
Gwendoline
Heb hem net weer gekeken en hij blijft leuk. De nieuwe versie vond ik minder. Ik miste Gene Wilder.... maby a bit sentimental.
film_kaza
Dit was nou een film waar ik als kind maar weinig aan vond. Nu vind ik hem en stuk vermakelijker. Niet goed, geen aanrader, gewoon vermakelijk. Het bste van de hele film vond ik nog wel het Oempa-Loempa lied.
Vind de nieuwe versie ook veel beter omdat die meer in mijn smaak valt. De nieuwe versie word ook meer verteld over Charley & Willie Wonka. Die heeft meer te vertellen. Deze heeft alleenmaar als amusument de maffe fabriek. Meer niet.
Verhoogt naar 3 sterren.
sangha
ik vind de versie van 2005 stukken beter. het acteren is echt slecht bij deze film, op gene wilder na. bovendien vond ik de hele sfeer rond deze film minder dan bij de nieuwe versie. die nieuwe sluit veel beter aan bij de gedachtengang van roald dahl. dit is leuk als je van sentiment houdt, maar voor mij was hij toch wat te zoet. ook willy wonka vond ik eigenlijk een beetje te lief, vooral als ze in die eerste kamer komen met de chocolade rivier enzo, daar begint hij een liedje te zingen waarbij ik zwaar de neiging krijg een bakje te pakken. de nieuwe versie ging bovendien veel dieper in op charlie. ook vond ik het jammer dat de vader eruit was gehaald. de fabriek vond ik ook klein uitzien. de fabriek zou eigenlijk het aandachttrekkende punt moeten zijn, maar hier viel hij nauwelijks op.
neo
Vind deze juist leuker als de Tim Burton versie. Enige nadeel was de grotere hoeveelheid musical scenes. Herrinner mij maar twee Oempa Loempa liedjes in nieuwere versie. Daarom komen toch beiden bij mij op 3 sterren uit.
sangha
ik vond dit gewoon echt te zoet, ik vond het echt totaal niet passen bij de sfeer die roald dahl creëert. maar ja, meningen verschillen he
Comanchero
Blijf deze leuker vinden dan de remake...zal wel gewoon jeugdsentiment zijn.
JJ_D
Saaie film, met slecht gezongen liederen en te weinig fantasie. De setting was helemaal niet boeiend, ik hoop dat Burton's versie in alle opzichten beter is...
xenne
eerste gedeelte vond ik vermakelijk (3½), eens aangekomen in de fabriek werd het een puur moralistisch sprookje (2) - wat me niet echt ligt. ben ook geen fan van al die liedjes in een film ... 5½ op 10 btw, wel raar dat het voor Charlie bij deze éne filmrol gebleven is
Friac
Een heerlijk verhaal verpakt in een degelijke film. Gene Wilder is een fantastische Willy Wonka (vooral zijn droge "Oh no, please don't, stop" blijft grappig), de andere acteurs doen hun werk en de manier waarop de chocoladefabriek met al zijn inwoners en uitvindingen wordt uitgebeeld is erg speels en fantasierijk.
Persoonlijk vond ik de liedjes, of althans de uitvoering ervan, in deze film overigens fijner dan bij de Burtonversie (de Oempa Loempa's uit deze film zien er gewoon ook meer bizar uit).
Leuke film, die echter niet zonder fouten is en vooral gedragen wordt door de prachtige vondsten van de schrijver van het boek en de acteerprestatie van Gene Wilder.
Gentlepeople
Tegenvallende kinderfilm met een moralistisch karakter. Ondanks een goed acterende Charlie kon de film niet die kwaliteit genereren die je ervan zou verwachten. Gene Wilder speelde z'n rol redelijk, doch was maar te kort in beeld over de gehele film. Ik had meer verwacht van deze Roald Dahlverfilming.

'Wonka'-regisseur Paul King wil nu al een vervolg maken: "Ik zou graag meer tijd in deze wereld willen doorbrengen"

Vanavond op televisie: 'Grease' en 'Love Actually'

A Close Shave
Animatie / Komedie, 1995

October Sky
Biografie / Drama, 1999
chocolatefactory workergebaseerd op boekcandytv addicted person overweight childgrootouder kleinkind relatiefabriekaffectationmusicalsingleleraargebaseerd op een kinderboekpoor kid kerstmiseccentric mangrandfather grandson relationshipplayfulirreverentcandy bar absurdwhimsicalmelodramaticmocking sarcastic