• 9.374.446 stemmen

Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971)

Familie / Fantasy | 100 minuten

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Duits

Releasedatum: 3 februari 1972

Plot Willy Wonka & the Chocolate Factory

"It's Scrumdidilyumptious!"

Als de chocoladefabrikant Willy Wonka een prijsvraag uitschrijft waarmee vijf gelukkigen een tour door zijn fabriek kunnen winnen, is de hele wereld in rep en roer. De gelukkige Charlie is één van de winnaars. Maar tijdens de rondleiding krijgen de andere kinderen één voor één pech.

Willy Wonka

Augustus Gloop

avatar van dafoefan

dafoefan

Rientsaliasappie schreef:

Heb je de film wel gezien?

In deze verfilming van het boek heet het jongetje toch echt charlie en niet Sjakie!

Vind de film heerlijk om te zien. Ook erg leuk gemaakt.

Ik had deze film op video, met de Nederlandse stemmen.

In het nederlands noemde ze hem gewoon Sjakie, die NL stemmen waren wel jammer!

avatar van by_the_way

by_the_way

Inderdaad een beetje overdreven vrolijk maar ik vond het nou ook weer niet echt storen.

avatar van enzyme

enzyme

Ik vind deze film niet zo goed als de remake.

De film is realistischer en daarom voor mij niet zo amuserend omdat het eigenlijk een fantasieverhaal is.

Ook al die liedjes waren er teveel aan, als alleen de Oempaloempa's zingen is al meer als genoeg.

En Gene Wilder speelt Willy Wonka te arrogant naar mijn mening (ik heb het boek wel niet gelezen)

En ik vond alle acteurs van deze film onderdoen voor die van de remake, zelfs de kinderen. De kinderen hun karakters waren ook niet zo mooi uitgelijnd.

Het verhaal zelf blijft wel magisch, zowel in deze als de remake.

Al bij al toch een redelijke film (voor gemaakt te zijn in 1971) die toch wel gered is door het verhaal en zeker niet door de acteurs, dus een middelmatige 3 sterretjes.

avatar van timburton

timburton

Gelukkig heb ik eerst deze film gezien en daarna de remake. Want dan had ik deze film een nog slechter cijfer gegeven. Slecht geacteerd, veel te veel liedjes, te nep, en het ompaa-loompa lied van deze versie kan ik niet aanhoren. Al bij al toch wel goed voor een film ui 1971... En ookal lijkt in deze film Wonka meer op de Wonka uit het originale boek, niemand zal Willy Wonka beter kunnen spelen dan Johnny Depp. Ook niet de parodie van Wonka in The Epic Movie. *2,0

avatar van Bambi18

Bambi18

timburton schreef:

Ik vind deze klassieke versie juist geweldig. Ik weet niet of je het boek ook heb gelezen, maar het boek is, wat je zegt, heel goed verfilmd voor een film uit de jaren '70. Het blijft gewoon een heerlijke film om naar te kijken. 4

avatar van timburton

timburton

Bambi18 schreef:

Jepp, heb het boek grijsgelezen. Alle boeken van Roald Dahl overigens. Nogmaals zeg niet dat het een slechte film is. Maar in deze film doen ze, zoals in de meeste gebasseerd op boeken uit de 70's, compleet het boek na. En in Burton's versie doet hij het boek na maar dan alle slechte dingen van Dahl eruit. Dus kies nog altijd voor Burton.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Jepz, bij mij is het niet verbazingwekkend dat ik ook voor Burton kies. Ik hou gewoon veel meer van die sfeer. 2.5*

avatar van Betamax

Betamax

Eerlijk gezegd vind ik de nieuwe versie beter.

Ik vond het een beetje een musical door al dat gezing en ik hou dus echt niet van musicals.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Een film die best te doen was hij heeft wat weg van de nieuwste Sjakie en de Chocoladefabriek maar dat maakt niet uit want ik vind ze allebei even goed, Gene Wilder acteert goed de rol van Willy Wonka en Sjakie en opa worden ook goed vertolkt als je het mij vraagt kortom : niet top maar wel een hartverwarmende en vermakelijke familiefilm !

***

Ps : De Oempa Loempa's vind ik niet zo leuk als in de nieuwste Sjakie en de Chocoladefabriek maar toch goed vertolkt!

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

dit is nog wel een leuke film. De remake vond ik echt verschrikkelijk.

hierin kan ik nog wel wat lol vinden , het verhaal is leuk en het acteerwerk is niet slecht ( ook niet echt heel goed of so ) vind de opa van sjakie ook erg leuk spelen.

3***

ps. ( tommy konijn ) oempa loempa's zijn hier inderdaad wat minder als in de remake , maar dat is dan ook echt het enigste

avatar van Baggerman

Baggerman

De remake heb ik niet gezien, maar deze versie was zeker goed. Ik kan het Oempaloempalied nog steeds zingen.

Nu zal ik er waarschijnlijk geen ene r*** aanvinden, maar als kind vond ik hem fantastisch en dat is toch de doelgroep!

avatar van tommykonijn

tommykonijn

tommykonijn schreef:

***

Nou ik de nieuwe versie een beetje heb laten stijgen laat ik deze ook stijgen want ik vind dat deze toch zeker niet veel minder is als de nieuwste.

avatar van Dirigent

Dirigent

Dit vind ik het tegenover gestelde van die van 2005 deze vind ik juist heel goed en vermakelijk alleen de acteeprestaties waren wat minder vind ik.

avatar van Demoniac

Demoniac

Deze film heb ik eerder ook veel gekeken en het heeft een aantal leuke momenten, maar ook een aantal saaie stukken. Ook een hoop liedjes die ik niet leuk vond.

avatar van Vandernagel

Vandernagel

Herkeken en nog net zo leuk als vele jaren geleden. Wilder doet het toch weer eens prima. Zelf heb ik het staan op 7,5 (uit 10) en dat blijft het ook. Echter op MM gaat de score van 3,5 een 1/2 punt hoger.

4,0 sterren

avatar van Rocco1984

Rocco1984

Behoorlijk bizarre film. Ik had de hele tijd een raar gevoel.

Ik vond ook Willy Wonka een zeer eng mannetje, en dan die Oempa Loempa's die keken echt of ze het niet leuk vonden.

Wel geslaagd hoord dat wel, maar gewoon een hele bizarre en twisted film, oja en ziek ook gewoon.

avatar van anne J

anne J

Vroeger heel vaak gezien en gisteren weer gekeken na een lange tijd. Ik was al veel vergeten, ik denk ook mede door de nieuwe versie.

Deze blijft erg leuk

avatar van FransBosch

FransBosch

Hele leuke film! Ik las vroeger en nu nooit geen boek, maar Sjakie en de Chocolade Fabriek heb ik wel meer dan 10 keer gelezen!

Deze film is echt een perfecte verfilming van het boek, en Gene Wilder speelt super goed zijn rol als Willy Wonka.

Deze film verdiend een echte 5,0! , tegenover de remake die ik veel slechter vond.

avatar van Baggerman

Baggerman

Baggerman schreef:

Afgelopen week weer delen gezien en ik vind hem nog steeds goed!

avatar van niethie

niethie

Vroeger talloze keren gezien en vind hem nog steeds ontzettend leuk.

Een leuke cast maar vooral wilder is top en een paar erg leuke liedjes en fantasiescenes maken dit tot een prima film voor jong en oud die na al die jaren (in mijn ogen) nog steeds niet verouderd aandoet. 3,5 sterren

avatar van ilovekiwi

ilovekiwi

heerlijke film. ik heb geen idee hoe goed hij is vergeleken met het boek. dat heb ik ooit gelezen een keer in groep 6. vele jaren geleden:P gene wilder is geweldig als willy wonka. ik vind deze versie leuker dan de nieuwe. de nieuwe vind ik creepy vergeleken met deze

avatar van Veruca

Veruca

Leuker dan de nieuwe, ik kreeg deze op m'n 5e verjaardag geloof ik, in het Nederlands, moet hem nog steeds in het Engels zien..

avatar van lesamurai

lesamurai

Veruca schreef:

Ja, ik kreeg 'm inderdaad ook voor mijn verjaardag en ik kreeg 'm ook in het Nederlands op VHS waar ik natuurlijk niet echt blij mee was. Inmiddels heb ik 'm nog niet op dvd maar ik vindt het wel een fantasierijke familiefilm.

avatar van Boenga

Boenga

Uitstekende film, uitstekende Oempa Loempa's, uitstekende Gene Wilder.

Sorry Johnny, je komt niet in de buurt...

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Inmiddels ingehaald door de technisch veel betere versie van een paar jaar terug. Maar toch heeft ook deze versie een onweerstaanbaar charisma als een van de leukste kinderfilms ooit. En Gene Wilder's Willy Wonka blijft onovertroffen.

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

leuke film maar de nieuwere versie vind ik toch nog een stuk beter...

mede door de mooiere graphics... al vind ik het verhaal wel heel tof en de acteerprestaties zijn ook behoorlijk... een 3,5

avatar van RodneyS

RodneyS

Film die de sfeer van het boek gaat weet neer te zetten naar mijn idee. Vroeger veel gekeken.

avatar van jonaske12baby

jonaske12baby

Beste kinderfilm voor mij OOoooooiit

"5"

avatar van freeboy

freeboy

Beter dan de remake vindt ik!

Ik heb het zelfde als Veruca, ik las ook ooit graag maar boek van Sjakkie heb ik vaak gelezen, daarin blijkt deze veel dichter bij het boek dan in de remake!

avatar van davy jones

davy jones

Schitterende film, ik vind hem beter dan de remake en dit komt door de prachtige prestatie van Gene Wilder. Depp was goed maar WIlder geeft het personage van Wonka dat ietsje meer waardoor zijn wonka legendarisch is en blijft. Ik ben geboren in 1992 en ik vind het nog steeds een schitterende film. Willy Wonka and the chocolate factory is een echte klassieker die nog jaren kinderen zal bekoren