Genre: Familie / Fantasy
Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Duits
Releasedatum: 3 februari 1972
Plot Willy Wonka & the Chocolate Factory
"It's Scrumdidilyumptious!"
Als de chocoladefabrikant Willy Wonka een prijsvraag uitschrijft waarmee vijf gelukkigen een tour door zijn fabriek kunnen winnen, is de hele wereld in rep en roer. De gelukkige Charlie is één van de winnaars. Maar tijdens de rondleiding krijgen de andere kinderen één voor één pech.
- Trailer (YouTube)
- Charlie and the Chocolate Factory (BoekMeter)
- Willy Wonka & the Chocolate Factory (MusicMeter)
Willy Wonka
Violet Beauregarde
Mr. Beauregarde
Augustus Gloop
Consurgo
Ja, maar ik druf te wedden dat het allemaal nog steeds over kinderen en chocolade gaat.
En toen ik 10 was lette ik niet op welke versie wat was.
Ik heb gewoon Sjakie en de Chocolade fabriek gelezen en Sjakie en de glazen lift.
En zelfs toen zou ik niks quoten uit die boeken, laat staan uit een slechte verfilming van die boeken.
Consurgo
Wanneer chocolade-fabrikant Willy Wonka een prijsvraag uitschrijft waarmee vijf gelukkigen een tour door zijn fabriek kunnen krijgen, is de hele wereld in rep en roer. De arme Charlie is één van de winnaars. Tijdens de tour krijgen de andere kinderen één voor één met pech te kampen.
En daar quote jij dagelijks uit.
Lekkerlekker
yosemite44
Al quote ik uit de teletubbis, wat maakt jou dat uit? Niet dat er echt veel uit te quoten valt
Ik vind de filmversie uberhaupt niet echt een kinderfilm, de meeste humor is gericht op volwassenen en komt deze niet uit het boek! Zo is de bekende quote "Candy is Dandy but Liquor is Quicker" van dichter Ogden Nash.
En wat zit je nou te zeuren over "slechte verfilmibng", je hebt de film niet eens gezien. Zo nu jij weer

Oh ja, welke van de twee versies?
Twee versies? Er is er maar 1 toch?
Er is wel een vervolg, maar die heet anders.
yosemite44
Nee hoor er zijn twee versies, waarvan de meeste (jonge) lezers de nieuwste zullen hebben gelezen. En ja, consurgo, ze gaan allebei over kinderen en chocolade
Zal er straks wat meer over typen.
aSMoDeuS
Ik ook, daar is trouwens ook een vervolg op, in het Nederlands "Sjakie en de grote glaze Lift".
Dat klopt, ja!
Die is ook vet kicke!
Ik heb ze alletwee gelezen! Erg cool!
sn@ke
- 2077 berichten
Erg lang geleden gezien en ik vond het een zeer fantasierijke en fleurige film voor jong en oud.4*
yosemite44
van het boek zijn twee versies: eentje uit 1964 en de "normale" versie uit 1973. in deze editie zijn de oompaloompas politiek correct veranderd van 'slaven' in een soort van fantasie dwergen.
Consurgo

Ik wist dat je dat ging zeggen
Ik hebd e film ook niet gezien, maar jij zei dat de film erg afwijkt van het boek en RD niet tevreden was...een slechte verfilming dus! (kan de film nog wel goed zijn)
En ik zal er ook echt niet om wakker liggen dat jij quote uit de teletubbies, k3 of willy wonka, maar het is best....hmmm...naja, laat ik het zo zeggen, veel vrienden maak je er volgens mij niet mee.
En ook al is de humor zo nu en dan een beetje volwassen, de film is toch op kinderen gericht (in tegenstelling tot bijvoorbeeld The Simpsons en Southpark). Want het lijkt me marktechnisch niet slim om Willy Wonka bijvoorbeeld voor 16 jaar en ouder te maken.
yosemite44

oh dus een goede verfilming is een film die precies zo is als het boek
jammer
dat ik hier nog serieus op in ga... maar ok: je zou eens moeten weten. en nee, niet alleen kinderen
daarom quote ik de humor.
wat hebben die zinnen in godsnaam met elkaar te maken?
yosemite44
veel vrienden maak je er volgens mij niet mee.
ik heb eens gekeken op imdb en 62% van alle vrouwen tussen 18-29 geeft deze film een 8 of meer... ideale quotes voor mijn target groep zeg maar
Freud
Spijtig, zeer humoristische berichten hier eigenlijk. Ik ga deze film trouwens niet zien, want ik kan mij niet voorstellen dat iemand hier een betere film over kan maken dan Tim Burton, de regisseur met de grootste fantasie aller tijden, ook al moet hij er nog aan beginnen.
Gaat het écht door?
Hobbes
Laatste wat ik gehoord heb is dat Depp gecast was als Wonka.
IMDB heeft hem nog steeds als announced staan.
Deze versie is trouwens best goed als ik het me juist herinner.
Derek
met die oempa whoempa mannetjes toch? leuke verfilming van een goed boek
Esteban
Weinig overtuigende adaptatie van een fantastisch jeugdboek. Dhael was érg duidelijk in z'n beschrijvingen, omschrijvingen en karakterschetsen, terwijl die hier blijkbaar allemaal compleet overboord werden gegooid. Gene Wilder is miscast, de prent ontbreekt aan magie en het geheel is beschamend fantasieloos en pure kitsj.
Of Tim Burton, die graag z'n eigen sfeertjes maakt, een mooie film zal brengen met de remake laat ik in het midden. Wat voor mij telt is of hij er al dan niet in zal slagen het boek zo goed mogelijk op het scherm te brengen.
Willy Wonka & the Chocolate Factory **
Pierre1
met die oempa whoempa mannetjes toch? leuke verfilming van een goed boek
oempa loempa's
Esteban
Wilder miscast? Wat mij betreft het beste uit de film.
Mja, je kan het natuurlijk op 2 manieren bekijken, op zich is dit wel een leuke film en is Wilder te genieten. Maar als ik het moet zien als dé verfilming van het boek zit Wilder verkeerd, om over de rest maar te zwijgen.
HALLOWEEN
iK heb gehoord dat er een remake komt.
Met Johnny Depp als willy Wonka.
Ben benieuwd.
jOzh
iK heb gehoord dat er een remake komt.
Met Johnny Depp als willy Wonka.
Ben benieuwd.
Spuit elf
Janneke-van-Jip
eigenlijk heb ik niet zo veel over de film te zeggen, behalve dat ik vind dat hij het hele beeld van het boek heeft verpest. Tip: download eens de umpalumpa hardcore versie, heel grappig, zelfs als je niet van hardcore houdt! ik geef 1,5 ster
Ziggy007
In het begin leek even mijn Annie jeugdtrauma naar boven te komen met dat vreselijke gezang ertussendoor, en die oranje lilliputters die de kinderen hun slechte gewoontes moesten afleren met hun liedjes, uiteindelijk viel het nog wel mee maar dit is toch niet mijn ding zeg maar. De arrogante Gene Wilders was wel ok
Toch heeft deze film mijn eigen ideeën bij het lezen van het boek wel een serieuze knauw gegeven... Geen verfilmingen voor mij meer.
Soeperman87
Heerlijk jeugdsentiment, alhoewel ik het boek ook tot twee keer aan toe heb gelezen.
Helaas kan ik niet met iedereen mijn mening delen, tot tegenstelling van enkele andere vind ik dit een prachtig vervolg die zeker niet onder doet voor het boek!
Mooi uitgewerkt, heerlijke special effects en natuurlijk de film die ik al van kleins af aan jaarlijks bewonder met de kerst.
Zavo
Gene Wilder is miscast
Gelukkig, ik ben niet de enige die dit vond. De film begint erg leuk, maar zodra we de fabriek ingaan is het over. Het lijkt eropt alsof ze niet wisten hoe ze Wonka neer moesten zetten. Er is geen enkele spanning, Wonka hoort toch ook een beetje eng te zijn, als ik mij het boek goed herinner. Het is allemaal veel te vrolijk, al die kinderen die verdwijnen in de fabriek, het heeft geen enkele impact.
Miscast? Wilder is wat mij betreft het beste uit de film. Wilder is helemaal niet vrolijk, maar een getroubleerde excentrieke zonderling, die een tikje kierewiet is.
Teskuh17
inderdaad!

'Wonka'-regisseur Paul King wil nu al een vervolg maken: "Ik zou graag meer tijd in deze wereld willen doorbrengen"

Vanavond op televisie: 'Grease' en 'Love Actually'

A Close Shave
Animatie / Komedie, 1995

October Sky
Biografie / Drama, 1999
chocolatefactory workergebaseerd op boekcandytv addicted person overweight childgrootouder kleinkind relatiefabriekaffectationmusicalsingleleraargebaseerd op een kinderboekpoor kid kerstmiseccentric mangrandfather grandson relationshipplayfulirreverentcandy bar absurdwhimsicalmelodramaticmocking sarcastic