• 9.372.315 stemmen

Willy Wonka & the Chocolate Factory (1971)

Familie / Fantasy | 100 minuten

Gesproken taal: Frans, Engels, Italiaans en Duits

Releasedatum: 3 februari 1972

Plot Willy Wonka & the Chocolate Factory

"It's Scrumdidilyumptious!"

Als de chocoladefabrikant Willy Wonka een prijsvraag uitschrijft waarmee vijf gelukkigen een tour door zijn fabriek kunnen winnen, is de hele wereld in rep en roer. De gelukkige Charlie is één van de winnaars. Maar tijdens de rondleiding krijgen de andere kinderen één voor één pech.

Willy Wonka

Mr. Beauregarde

Augustus Gloop

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Grappige situaties, mooie decors en niet-vervelende liedjes maken dit een aangename film. Het mooie verhaal van Dahl helpt natuurlijk erg mee. De remake van Burton is superieur ten opzichte van dit, maar ook dit is gelukkig leuk om te zien. Tot slot mag de heersende de Oompa Loompa Song niet onvermeld blijven

avatar van chevy93

chevy93

Jeugdsentiment! .

Zo vaak gezien dat ik het hele script gewoon mee kan praten, haha

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Erg vermakelijke familiefilm met bijzondere filmsets en Gene Wilders die heerlijk in z'n rol zet. En niet vergeten de geniale Oompa Loompa song! Duidelijk voor kinderen bedoelt, maar ook voor volwassenen entertainnent, 3,5*.

avatar van Filmkonyn

Filmkonyn

1 van mijn favorieten... Heb de remake nog niet gezien, maar deze staat als een huis. Gene Wilder is geniaal, Charlie is goed als simpele jongen en Opa die altijd bij hem is... Mooie kleuren in de fabriek... Echt een aanrader

avatar van namingway24

namingway24

Het zit allemaal erg vernuftig in elkaar, maar toch ben ik niet erg te spreken over deze film. Dit ligt voor mij vooral aan de personages. Ik vind niemand echt sympathiek. Nu hoort dat natuurlijk zo bij de andere kinderen, maar ook Charlie vond ik maar een vervelend jongetje.

Wilder speelt aardig Wonka aardig als een bijdehandte grappenmaker. Maar het hoogtepunt van de film zijn natuurlijk de Oempa Loempa's met hun liedjes, en de decors zijn ook erg fraai.

avatar van Bambi18

Bambi18

Ik kan deze blijven kijken! Hij is niet op en top geacteerd en het verhaal is ook niet waterdicht. Maar toch vind ik het verhaal van Dahl en de uitwerking van Stuart geweldig. All time favourite.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Blijft wel leuk. De songs zijn leuk, de cast is goed. Beste verfilming van Roald Dahl naar mijn mening. 3,5.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Zo dat was even een flashback naar lang geleden..

Sommige decors zien er niet al te goed uit en het acteerwerk is niet echt denderend van enkele ouders (goed het is een kinderfilm), maar Gene Wilder, de Oompa Loompa's en de liedjes zijn top. En uiteraard hun lijflied, weergaloos.

Mooi boottochtje ook, bijna psychedelisch.

avatar van rep_robert

Mooi stukje jeugdsentiment, alleen voelt het hier en dar een beetje gedateerd aan. Vooral in het acteerwerk en het verhaal merk je dat, het eerste half uur ligt het er net even te dik bovenop hoe arm Charlie wel niet is en zo.

Wat ik wel leuk vind zijn de scenes in de chocoladefabriek, vrolijk en kleurrijk allemaal. De Oompa Loompa's zijn veel leuker en hebben ook leuke liedjes dan in het nieuwe deel.

De andere liedjes die werden gezongen in de film vond ik vn minder niveau en interesseerden me minder.

Al met al een leuke jeugdherinnering en her en der ook nog geslaagde scenes en de Oompa Loompa's vind ik geniaal. Helaas voelt het her en der gedateerd aan, is het acteerwerk ook niet altijd even goed en zijn niet alle liedjes even leuk.

avatar van kleine oorlam

kleine oorlam

dit is de beste beter dan de niewe

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

Alleen al voor die groen/oranje dwergen is die film onvergetelijk.

avatar van Turkse gast

Turkse gast

Deze film is echt een mooie veel beter dan diene lelijke remake met Johnny Depp ze zouden moeten remakes verbieden want ze maken zo'n mooie film als deze echt belachelijk terwijl deze zeker niet belachelijk is

avatar van chevy93

chevy93

Er zijn genoeg re-makes die wel geslaagd zijn, dus een beetje cru om alle re-makes te laten afschaffen. Wel ben ik het met je eens dat de re-make met Depp zeker geen goede is.

avatar van louie

louie

Nee, ik vind gene wilder ook veel beter, ooit als kind gezien op tv. Kwam hem laatst tegen, maar de re-make met Depp zie je meer liggen in de bakken.

avatar van Akkiej

Akkiej

Sowieso beter dan de Tim Burton versie! Zonder al dat computergepruts heeft de film toch iets meer magie. En de oudjes zijn hier veel leuker!

avatar van maurice32

maurice32

duizend keer beter dan de remake , 4 sterren

avatar van mister blonde

mister blonde

In welke opzichten dan wel niet? Films doen weinig voor elkaar onder...

avatar van Boenga

Boenga

mister blonde schreef:

Films doen weinig voor elkaar onder...

Het is de sfeer die het 'm hier maakt; de sfeer die er voor zorgt dat ik de remake 1x zag en er zal geen tweede keer komen. Deze film zag ik al 7 of 8 keer, en dat aantal zal de komende jaren nog wel verdubbelen. Het doet me als volwassene weer kind worden...

avatar van lars-pixar

lars-pixar

Niet speciaal die 5 sterren aan het verhaal of aan het acteer werk nee, de sweer en de beelden zijn erg mooi om te zien daarvoor, en ik geef niet zo maar 5,0 sterren dan moet de film wel erg goed zijn.Het verhaal is leuk om te zien ik heb deze in het Nederlandse gekken en de Nederlandse casting was erg goed, het verhaal was halverwege erg voor spel baar, maar dat maakt niet egt uit er zat veder een redelijk goed tempo in 5,0*

avatar van Butchers

Butchers

Vind deze eigenlijk minder goed als de Burton versie. Vooral omdat Wonka er niet zo speciaal uitziet. Daarom verliest hij een stuk van zijn 'magie'. Nog altijd een fijne film, maar de Burton versie had ik ook eerder gezien dan deze versie.

avatar van speranza

speranza

Vervelende film met slecht acteerwerk.

avatar van lotteke_ik

lotteke_ik

De sfeer in deze film is gewoon geweldig. Natuurlijk niet te vergelijken met die nieuwe. Maar voor die tijd echt zeker een leuke film.

avatar van GGG

GGG

Blijft een echt geweldige film. Sorry voor Depp en Burton maar het origineel blijft echt het beste! Oompa Loompa song blijft toch heerlijk. Misser dat die niet in de remake zat. Die hadden ze, als ik deze weer terug zie, beter niet kunnen maken!

avatar van misterd3000

misterd3000

Vroeger vaak gekeken!

Heel erg mooie muziek en liedjes en voor die tijd echt een prachtige fabriek!

Wel zijn er een aantal dingen uit het boek vervangen waarschijnlijk omdat dat te moeilijk was om erin voor te laten komen!

Al bij al een goede film dus 4 sterren net als de remake.

avatar van wilofski

wilofski

Heb deze beoordeling puur op herinneringen gebaseerd (heb deze film vroeger ettelijke malen gezien). Maar eerlijk: als je het oempa-loempa lied u na jaren nog kunt herinneren dan moet dat wel fantastisch geweest zijn.

Moet ik wel nog eens opzoeken om opnieuw te zien.

Ben er ook vrij zeker van dat ik deze beter ga vinden dan de remake.

avatar van davy jones

davy jones

Je kan deze film en de remake niet echt vergelijken. Ook al is het verhaal hetzelfde. De visie van de oude film is compleet anders dan die van de remake. Ook het personage Wonka is compleet anders gebracht.

Ook ik ben fan van deze oude versie, hiermee is mijn liefde voor de film zelfs begonnen, maar de remake vind ik gedurfder, en is ook trouwer aan het boek dan deze versie.

avatar van JustMike

JustMike

maurice32 schreef:

duizend keer beter dan de remake , 4 sterren

1000 keer? als je hier een vier voor geeft wat dan voor de nieuwe -400?

avatar van movies2323

movies2323

Ik vond Gene Wilder hierin zo verschrikkelijk goed! De sfeer was prima in orde, want de hele film had echt iets magisch over zich heen. Verder was het verhaal ook erg origineel (van Dahl) en is dit optimaal benut en prima verfilmd, want ik heb het boek ook gelezen! Ik ben ook van mening dat de remake, niet heeft kunnen brengen wat deze film, qua sfeer, wel bracht.

3,5***

avatar van wittie5

wittie5

Cinemaniak schreef:

Alleen al voor die groen/oranje dwergen is die film onvergetelijk.

Zijn oempa loempas geen dwergen haha

avatar van scorsese

Leuke film waarin vijf gelukkige kinderen de chocoladefabriek van de fameuze Willy Wonka mogen bezoeken. Een fantasierijk en origineel verhaal van Roald Dahl. De uitvoering is kleurrijk en ook al ziet het er soms wat knullig uit allemaal, het draagt wel bij aan de charme van de film. Gene Wilder weet de juiste toon te raken in de titelrol.