• 9.376.798 stemmen

Met onder meer: Atsuko Tanaka, Akio Otsuka en Koichi Yamadera

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 24 mei 1996

Plot Kôkaku Kidôtai

"It found a voice... Now it needs a body."

Alles speelt zich af in 2029. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ideale topagent de 'Puppet Master' gemaakt. Deze is niet menselijk, heeft geen lichaam en kan zichzelf verplaatsen via de elektronische snelweg, het net. Wanneer hij beslist om zichzelf een fysisch lichaam te geven, voelt het Ministerie zich bedreigd. Daarom schakelt het de hulp in van Section 9, een geheime organisatie die voor de overheid klusjes moet opknappen. Het is de taak van Motoko Kusanagi, een cyberagente om samen met haar partner op de 'Master' te jagen. Maar de 'Master' ziet in haar echter de kans op een extra-elektronisch leven en biedt haar dan ook de eeuwige wijsheid aan in ruil voor haar lichaam.

Motoko Kusanagi (stemrol)

Batou (stemrol)

Puppetmaster (stemrol)

Togusa (stemrol)

Ishikawa (stemrol)

Aramaki (stemrol)

Director Nakamura (stemrol)

Dr. Willis (stemrol)

Minister of Foreign Affairs (stemrol)

Gaikôkan (stemrol)

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Nogmaals opnieuw gekeken. Dit is én blijft een film die zijn 5 sterretjes volledig verdient. Het enige zwakke puntje begint na verloop van tijd misschien de kwaliteit van de animatie te zijn, maar dat kan ook aan mij liggen, daar het de zoveelste keer was dat ik deze prent zag.

Een megasterk verhaal, een enorm goede sfeerschepping. Gewoonweg prachtige shots. Ik moet toegeven dat de subs op de DVD op niets trokken, en de muziek op een standaard TV niet zo mooi is als op een goede geluidsset op pc. Maar aah, dit is gewoon een klein anderhalf uur genieten! Dit blijft één van de weinige films die je echt meesleurt in een vreemde wereld.

Zo, en nu op zoek naar de dvd van innocense...

Koop de Japanse "International" edition (cdjapan/yesasia) zou ik zeggen. Mooie cover, en Engelse subs

avatar van Bas17

Bas17

En het kost waarschijnlijk veel geld, maar de japanse edities zijn vaak wel erg mooi

avatar van paffy

paffy

vette film. soms verwarrend en langdradig, maar ik geef het toch een 5 voor de actie en het verhaaltje. de scenes zijn ook heel mooi (zoals de duikscene). De OST is ook een onmisbaar kenmerk/

avatar van FillumGek

FillumGek

Ik vond hem af en toe moeilijk te volgen en een beetje vaag. Ik geef hem tot nu toe 3 sterren, maar dat kan wellicht meer worden bij herziening.

Een film waar ik naar blijf teruggrijpen als naar een muziekalbum. Al talloze keren gezien, en toch ... soms zit je gewoon wat te niksen, en denk je plots "Ik heb zin in Ghost in the Shell".

Waarschijnlijk omdat de sterkste scenes uit de film allemaal begeleidt worden door Kawai's machtigste score to date. De actiescenes in Ghost in the Shell zijn kort maar krachtig, maar vooral apart vanwege de ambient soundtrack waarop ze gemonteerd werden. Het geeft de film een zekere stijlvolle tristesse mee die buiten Oshii's werk niet veel terug te vinden is in actiescenes. Dit blijft voor mij dé film met de mooiste originele score.

Visueel begint de film enkele barstjes te vertonen, vooral dan wat de inkleuring betreft, ook de proporties van personages zijn soms een beetje vreemd. Slechts kleine barstjes, want de designs zijn vaak prachtig en overweldigend (het steegje naar het waterplein). Ook de animatie zelf, hoewel niet supervloeiend (wat wil je ook met zo'n detail), is erg effectief en vaak knap. Extra punten voor de machtige camerastandpunten en geweldige montage (de roundhouse kick op het waterplein).

Verder blijft de film vooral een aaneenschakeling van legendarische scenes. De geboorte, de achtervolging op de markt, de duikscene, ... hoogtepunt blijft de impressie in de stad, waar Motoko 'zichzelf' een paar keer tegenkomt, en zo simpel maar krachtig de thematiek van de film raakt, en tegelijkertijd een mooier tijds- en sfeerbeeld schept van de filmwereld dan een Blade Runner ooit gedaan heeft.

Wie het verhaal helemaal tot in de puntjes wil volgen heeft het iets moeilijker. GitS blijft een soort van remix met dezelfde essentie als de manga, maar de fijnere nuances zijn toch vaak achterwege gelaten ten voordele van kleine details die de thematiek van de film versterken. Wat ik niet begrijp is dat mensen deze film niet kunnen volgen. Ik zag hem voor het eerst toen ik een jaar of 13 was, zonder de manga te kennen, en hoewel niet alles even duidelijk was, blijft de essentie van de film redelijk helder en gefocused.

Wat wel irriteert zijn de brakke subs. Veel te duidelijk gebaseerd op de oude Engelse sub, die op zichzelf ook al ontoereikend was. Het zit vaak in kleine details, die toch niet onbelangrijk zijn. Zo hoor je bijvoorbeeld in het begin zeggen dat er veel ruis zit op de lijn tussen hem en Motoko. Je hoort haar antwoorden dat er een draadje los zit. In werkelijkheid zegt ze "dat ze waarschijnlijk ongesteld is". Gezien de thematiek van de film (met het hele cyborg gebeuren) is het een grapje met meerwaarde. Iets wat jammer genoeg totaal verloren gaat in de vertaling. De nieuwe Amerikaanse release (Japanse audio, vernieuwde subs) is daarom ook aan te raden. Die heeft veel minder van dit soort domme versimpelingen.

Wat deze prent toch vooral Oshii's film maakt, en niet de adaptatie van de manga, is de zoom-in op de hele cyborg-mensheid thematiek. Ook aanwezig in de originele strip, maar Oshii structureert er zijn verhaal rond, en licht er enkele kernsituaties uit. De mensheid in GitS kijkt niet meer omhoog met de vraag of er een god is, de mensheid kijkt in zichzelf met de vraag of ze mens zijn. De mensheid is god geworden, en heeft de machine in zijn evenbeeld geschapen. Vind het toch allemaal veel boeiendere materie dan "de oude filosofie". Mooi vooral de scene met de afvalman en de duikscene.

En zo blijft dit gewoon een ijzersterke film, die veel te makkelijk afgeserveerd wordt als een actieanime met boobs met teveel filosofisch geratel, door mensen die het vaag noemen en er amper wat van begrijpen.

4.5* blijven dikverdiend staan. Een lesje in het goed aanwenden van animatie, zonder pratende dieren, domme mopjes en een happily ever after.

avatar van mister blonde

mister blonde

Geslaagde film, vooral door mooie muziek en (eigenlijk slechts af en toe) mooie beelden.

Het verhaal is met veel bravoure gebracht, maar is ondanks een hoop technisch geneuzel, redelijk eenvoudig. De mogelijkheid 3,5 sterren uit te delen lijkt voor films als deze gemaakt.

avatar van Rianneke_Dan

Rianneke_Dan

Vond het een ijzersterke film!

Goed verhaal, heel er mooi getekend, en lekkere actie.

Ik wel een film die ik nog vaker moet zien zodat ik hem nog leuker ga vinden denk ik.

Einde had ik niet zo snel aan zien komen, dat de film daar zou stoppen alhoewel ik wist van het tweede deel.

Uiteraard ga ik die ook kijken, ben er erg benieuwd naar.

Heb me goed vermaakt bij deze film!!

Voor nu 4*

kiriyama

Erg goeie film, het verhaal, de characters, de animatie en muziek zijn allemaal stuk voor stuk geweldig en ik raad deze dan ook zeker aan, aan zowel liefhebbers van anime, de matrix film's en thrillers.

Madecineman (moderator films)

Voor de liefhebber. Deze film draait vanmiddag om 14.00 in Tilburg in de nog in aanbouw zijnde parkeerkelder onder het Pieter Vreedeplein. Toegang is gratis

Ga er denk ik ondanks het goede weer wel heen. Wil de film toch al heel graag zien en deze setting is nog aardig uniek ook.

Madecineman (moderator films)

Hehe, hoop dat er niemand vanaf Groningen richting Tilburg is gekomen want het is pas volgende week Vandaag was er afgezien van het normale winkelend publiek niemand aanwezig. Er draaien dan nog meer films die dag, schijnt de de Dag van de architectuur te zijn; Link

kiriyama

Na er een paar dagen over nagedacht te hebben. Begrijp ik hem stukken beter en verhoog ik mijn stem met een halve punt naar 4.5*

Een mooi geschreven waarheid.

kiriyama

Na hem opnieuw te hebben gezien vind ik hem zelfs nog beter. De muziek is trouwens echt prachtig en ik denk daarom dat ik de cd maar is moet zoeken.

avatar van MrVengeance

MrVengeance

Samen met Spirited Away een van de beste Anime's die ik ooit heb gezien.

kiriyama

Samen met Spirited Away een van de beste Anime's die ik ooit heb gezien.

En grave of the fireflies. Ook geweldig.

avatar van Phoenix

Phoenix

Onderhond schreef:

Is trouwens opnieuw gereleased in Amerika. Erg mooie editie, maar een beetje prijzig. Maar Japanse dub met Engelse sub lijkt me toch ideaal

Deze heb ik op ogen. Maar met al het gezeur rondom dubs/subs etc, ook bij Innocence, wilde ik toch even zeker weten of de Engelse subs van goede kwaliteit zijn?

Het probleem met de Innocence subs had te maken met een vreselijke rushjob van enkele fansubbers. Niks met officiële subs dus.

Lijkt me in ieder geval wel dé editie om aan te schaffen. Je Oshii collectie aan het uitbreiden ofzo ?

avatar van Phoenix

Phoenix

Niet specifiek Oshii. Meer even aan het indexeren wélke edities van wélke films ik wil hebben. Mijn verjaardag komt er aan, en er is bij ons in het dorp net een videotheek op de fles gegaan. Daar wordt dus alles verkocht, en de films die toch nog geen mooie S.E. of ander soort uitgave hebben koop ik dan mooi daar voor een prikje .

Dat ik telkens bij films van Oshii wat moet posten komt meer doordat er telkens zoveel mis is met die dvd's .

avatar van The Lexx

The Lexx

Een van de beste animes ooit gemaakt met een prachtig verhaal, alles loopt vlot door en je vraagt je telkens af hoe het gaat aflopen.

5 sterren topper

Prudh

De eerste keer dat ik deze film keek was tijdens het roken van twee dikke blunts... Non de jus wat heb ik lopen trippen zeg... Bizarre beelden worden ondersteund door evenzo bizarre monologen met daarachter spacemuziek van hier tot ginder! Halverwege wist ik van voor niet meer hoe het er van achter aan toe ging en heb de poging tot het volgen van de film gestaakt.

Toch, na nuchtere herziening, bleek het een zeer goede anime Kan wel uitleggen waarom, maar Onderhond heeft het hierboven al prima uitgelegd dus ga geen dubbel werk verrichten

avatar van fabbyke

fabbyke

Ghost in the shell viel voor mij hard tegen , had de film met heel veel verwachtingen gezien en hij is zo hard tegengeslagen. Misschien interesseert mij het hele manga gebeuren gewoon niet maar ghost in the shell was voor mij een hele slechte film.

Het verhaal was wel origineel gedaan, ik kon het op sommige momenten gewoonweg niet volgen, maar kon mij totaal niet boeien en was soms nogal heel ver gezocht allemaal.

De animaties waren wel redelijk mooi en de muziek ook.

Toen de aftiteling op het scherm kwam , was ik heel blij dat de film gedaan was, op het laatste was de film gewoon zo saai voor mij dat ik een paar keer de neiging heb gehad om hem af te zetten. Ik moet hem denk nog maar eens een keer zien maar ik ga de film nooit echt goed vinden denk ik.

Ik kan mij gewoon beter vermaken met een hersenloze actiefilm zoals terminator 3 dan ghost in the shell.

0,5 voor deze hele saaie film voor mij, ondanks de goede muziek nog zelfs geen 1* japanse manga is gewoon niets voor mij.

avatar van Werwolf

Werwolf

Redelijk goede film. Veel animatiefilms uit Japan heb ik nog niet gezien. Dead Leaves was de eerste die me bijzonder goed was bevallen. Maar dit is toch een heel andere film.
De animatiebeelden vond ik in deze film oke. Bij sommige scenes waren ze overweldigend, maar soms vond ik het een beetje tegenvallen.
Erg sterke scene vond ik ook het gevecht met de tank. Erg indrukwekkend neergezet.
De filmmuziek is erg mooi. Heel gevoelig en het versterkte voor mij mijn gevoel bij deze film.
Alleen vond ik het verhaal soms een beetje warrig, en de dialoog wat gezever. Dat is ook de rede waarom ik niet helemaal in het verhaal zat.
Ik ben wel benieuwd naar Ghost in the Shell 2. De trailer zag er erg goed uit. Is het een vervolg op deze film of staat het verhaal compleet los hiervan?
Vooralsnog deze film op 3,5*

avatar van Finisterra

Finisterra

Zeer goede film. Ghost in the Shell was een unieke ervaring. Het was voor het eerst dat ik iets dergelijks zag. Leuke characters, goed verhaal en schitterende muziek. Het was gisteren vrij laat toen ik em keek, dus er is nog veel aan mij voorbij gegaan en snap dus niet alles goed. De hoofdlijn is echter duidelijk zodat ik toch kon genieten van de vaak heel leuke scenes.

Ga hem binnekort nog eens kijken en dan komt een precieser oordeel. Dat mijn fascinatie voor dergelijke films is aangewakkerd staat echter buiten kijf.

Madecineman (moderator films)

Helemaal geen onaardige film en mijn 5e anime. Meestal vind ik ze best vermakelijk die japanse animatiefilms maar echt helemaal warm word ik er nu ook weer niet van. Dat is ook zo bij deze Ghost in The Shell. Vooropgesteld de animatie is prachtig. Vooral de stad ziet er werkelijk betoverend uit. Het vele water, de mooie luchten het oogt erg sfeervol en samen met de prima muziekscore zorgt dit voor een aangename kijk- en luisterervaring.

Toen ik het hoesje van mijn DVD bekeek en een bozige japanse met donkere zonnebril en getrokken pistool mijn richting in zag kijken vreesde ik even het ergste. Gelukkig valt het reuze mee, het is geen met bloederige actie volgepakte sensatiefilm. Het blijft bij goed gedoseerde actie die er behoorlijk strak en vloeiend geanimeerd uitziet. Beetje opgeblazen schreeuwerig gedoe soms maar dat past wel bij het genre.

Het filosofische thema is, alhoewel niet uitzonderlijk oorspronkelijk, best boeiend en heeft ook zeker wel mijn interesse. Duidelijk is dat de film de kijker meer wil meegeven over deze achterliggende thematiek en filosofie. Als Oshii de beelden en muziek voor zichzelf laat spreken werkt dit mooi (zoals in de scene van Motoko in de stad of wanneer ze aan het duiken is). Ik vind het dan ook jammer dat hij zich regelmatig laat vervallen in filosofisch en technologisch gebrabbel door zijn geanimeerde karakters. Al die woorden zijn helemaal niet nodig om een idee over te brengen als de impact van beeld en geluid krachtig genoeg is. Neem als grote voorbeeld Kubrick's 2001 een film met een minimum aan woorden en uitleg maar geeft wel een enorme kunstzinnige en filosofische dreun om de oren waar je stil van wordt (ik wel dan tenminste).

Daarnaast voel ik mij ook nooit zo ontzettend verbonden met die japanse animatiekarakters, ziet er leuk uit, grappig bedacht maar emotioneel raakt het me gewoon niet zo (met uitzondering van de broer en zus uit Grave of the Fireflies).

Al met al een mooie, vermakelijke animatiefilm die mijns inziens in kunstzinnige en filosofische zin soms wat teveel credit krijgt. Want echt nieuwe inzichten op dit gebied geeft mij deze film niet. Toch kijk ik wel uit naar deel 2 al was het alleen maar omdat de animaties daar nog spectaculairder zouden zijn. Deel 1 blijft staan met een mooie 7 (3.5*) als rapportcijfer.

avatar van balder

balder

Prudh schreef:

ik was er bij geweldige anime

avatar van djelle

djelle

Vanwege de enthousiaste benadering van filmliefhebbers tegenover dit genre, toch maar eens een anime geprobeerd. Vroeger weleens gezien in mijn kinderjaren maar het sprak me toen niet aan, daarmee had ik het dus een hele tijd langs de kant geschoven. Ghost in the Shell leek me verstandig om mee te beginnen, gezien het positieve imago van deze titel.

Erg genoten nu. Grafisch gezien erg oogstrelend (mooi getekend, veel detail en stijlvolle effecten) en de sfeer zit erg snor. De filmmuziek is hemels, kortom veel fraaie momenten. Wat me nu en dan wel een beetje in de weg zat, is dat wederkerende verhaal (waar ik sowieso toch met moeite iets van snapte) waar men zich te veel op concentreerde. Vooral tijdens de minder visuele momenten kon dat nogal eens vervelend zijn. Veel filosofisch geneuzel ook tussendoor, de typische ziel in cyborg praatjes die we al zo vaak in SF films aanhoord hebben. Nee, geef me dan liever nog zo'n sfeerrijke scene met die heerlijke score.

Erg genietbare film, maar met dit verzinseltje was nog een pak meer actie en spectakel voor mij beter geweest. Iig iets anders dan het superingewikkeld semi-achterhaald gedoe dat nu overheerst.

Prudh

Je kiest ook wel een redelijk ontoegankelijke film uit voor een eerste anime. Tenminste, wat dat verhaal betreft. Maar als anime je beviel zou ik zeker eens naar Akira kijken, Jin-Rô of Mononoke-Hime. Stuk voor stuk beter te volgen, en in allemaal zit actie. Verder zit er bakken sfeer gedrenkt in muzikale marinade in andere Miyazaki films buiten Mononoke om. Spirited Away of My Neighbour Totoro bijvoorbeeld zijn werkelijk magistraal

avatar van djelle

djelle

Allez, bedankt voor de aanraders.

Toch een beetje vreemde aanraders. Zou djelle eerst naar films als Dead Leaves sturen. Over-the-top actie en violence, waar die 80s filmpjes compleet bij verbleken.

Verder is GitS ook niet superingewikkeld, noch achterhaald lijkt me, maar weinig zin om die discussie te gaan voeren.

Prudh

Ik raadde de films aan die ik zelf gezien heb en goed vond. Maar voel je inderdaad vrij de lijst aan te vullen...