Kôkaku Kidôtai (1995)
Met onder meer: Atsuko Tanaka, Akio Otsuka en Koichi Yamadera
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 24 mei 1996
Plot Kôkaku Kidôtai
"It found a voice... Now it needs a body."
Alles speelt zich af in 2029. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ideale topagent de 'Puppet Master' gemaakt. Deze is niet menselijk, heeft geen lichaam en kan zichzelf verplaatsen via de elektronische snelweg, het net. Wanneer hij beslist om zichzelf een fysisch lichaam te geven, voelt het Ministerie zich bedreigd. Daarom schakelt het de hulp in van Section 9, een geheime organisatie die voor de overheid klusjes moet opknappen. Het is de taak van Motoko Kusanagi, een cyberagente om samen met haar partner op de 'Master' te jagen. Maar de 'Master' ziet in haar echter de kans op een extra-elektronisch leven en biedt haar dan ook de eeuwige wijsheid aan in ruil voor haar lichaam.
Motoko Kusanagi (stemrol)
Batou (stemrol)
Puppetmaster (stemrol)
Togusa (stemrol)
Ishikawa (stemrol)
Aramaki (stemrol)
Director Nakamura (stemrol)
Dr. Willis (stemrol)
Minister of Foreign Affairs (stemrol)
Gaikôkan (stemrol)
Naomi Watts
Ik snap ook niet waarom je niet genoegen neemt met iets anders dan de originele audiotrack.
TheShadowking
Omdat het dan veel moeilijker te volgen was aangezien de Engelse ondertitels erg lomp zijn. Dat zei ik toch al?
groente12
Ik kijk altijd naar een anime met Japanse audio bij de eerste kijkbeurt, maar bij de hele GITS reeks inclusief de serie kijk ik altijd in het Engels. Simpelweg omdat het niet slecht klinkt, en soms worden de gesprekken een beetje complex dan is het wel prettig als je niet de hele tijd de ondertiteling moet gaan lezen.
Inland Rabbit
Weinig mis met de Engelse subs, als je tenminste een originele dvd(rip) te pakken hebt van 1 van de UK edities. Naar het schijnt zijn er wel wat grapjes verkeerd vertaald in de 1e UK editie (dus ook die NL editie die er voor 5 euro ligt), maar daar merk je weinig van.
groente12
Engelse dub van GITS is dramatisch slecht.
Daar ben ik het met je eens over deze film. Bij Innocence, Stand Alone Complex bijv niet.
TheShadowking
Sowiezo kun je daar makkelijker NL ondertitels voor vinden. Ik had deel 2 in 720p gekeken met Engelse audio en NL ondertitels, maar deel 2 is gewoon moelijk te volgen. Na het lezen van het plot op IMDB bleek het verhaal eigenlijk heel simpel te zijn maar door een hoop filosofie en ruis kon ik de verschillende scenes maar moeiljik aan elkaar knopen.
RuudC
Het is een raar gevoel dat ik blijf houden bij Ghost in the Shell. Enkele jaren geleden was ik erg onder de indruk van de trailer, waarna ik de dvd heb aangeschaft. De eerste kijkbeurt viel wat tegen in ieder geval. De interesse bleef en inmiddels ben ik enkele kijksessies verder. Het belangrijkste voor mij is dat ik de film beter begrijp. Visueel valt er weinig op aan te merken. Er zitten namelijk veel prachtig tekenwerk tussen. Sommige overviews zijn verbluffend mooi, pure kunst. Hetzelfde geldt voor de muziek. Ghost in the Shell valt verhaaltechnisch op bepaalde punten stil om plaats te maken voor mooie afbeeldingen en prachtige, Japanse zang.
Aangezien een goed verhaal erg belangrijk voor me is, had ik eerst toch wat moeite met GitS. Zeker tijdens de eerste keer vond ik het lastig om er een rode draad in te vinden. Het is geen verhaal die onmogelijk is om te volgen, mits je de aandacht erbij houdt. Hoe vaker je de film kijkt, des te meer puzzelstukjes er op hun plaats vallen. Je moet wel een liefhebber zijn van SF en enige interesse in filosofie hebben om dit te kunnen waarderen. Doe je dat niet, dan is Ghost in the Shell een verspilling van tachtig minuten. Voorlopig ben ik nog niet uitgekeken op deze drama over cyborgs en existentiële vraagstukken. Het leuke is misschien wel dat ik niet weet in hoeverre ik Ghost in the Shell nog niet begrijp. Heb ik na een handvol kijksessies het grootste deel wel gezien of is het nog maar het topje van de ijsberg? Voorlopig zet ik ‘m op een krappe 4,5 *
Lennert
Toch wel Oshii's magnum opus, want hoe goed ik Angel's Egg en Innocense ook vind, Ghost In The Shell blijft toch uiteindelijk de film die anime een compleet nieuw gezicht gaf voor de rest van de wereld en mij voor het eerst liet zien dat er meer Japanse animatie bestaat dan de variant met giechelende schoolmeisjes of pratende beestjes. Ondanks het feit dat Ghost In The Shell dus bij een groter publiek bekend is, betekent dit niet dat de film daardoor simpel en toegankelijk is, want de typische Oshii gedachtekronkels over techniek, bewustzijn en menselijkheid zijn nog steeds niet voor iedereen weggelegd. Misschien dat het toch voornamelijk het niveau van de animaties en de manier hoe men actie (en zelfs het gebrek aan actie) zo meesterlijk weet te schieten is dat de film zo aantrekkelijk maakt voor een groter publiek.
In visueel opzicht is het vervolg toch een behoorlijk stapje hoger, maar qua script blijft de eerste film voor mij toch echt onovertroffen. Ik herinner me na mijn eerste kijkbeurt dat ik een urenlange discussie heb gehouden met mijn vriendin (neurobioloog) over onze definities van 'leven', want het idee dat een computerprogramma op een dag zijn eigen bestaan ervaart en hieruit concludeert dat hij leeft is iets wat een hoop ruimte geeft voor een (wetenschaps)filosofische discussie. Het interessante van deze film is wel dat het filosofische aspect belangrijker is dan de actiescenes, maar dat qua scenes de actie en dramatische stukken niet voor elkaar onderdoen. Tegenover het prachtige eindgevecht met die spinnentank staat bijvoorbeeld de dialoog tussen Batou en Kusanagi op de boot, die visueel minstens even imposant is. En de nachtelijke shots met ijzingwekkende soundtrack moet ik al helemaal niet vergeten, dat heb ik tot nu toe qua impact nog niet beter gezien in wat voor (animatie)film dan ook.
Het grappige is dat ik een hoop animeliefhebbers ken die deze film afgrijselijk saai en langdradig vinden, wat mij toch behoorlijk wat vraagtekens bij hun liefhebberij doet zetten. Ghost In The Shell is verplichte kost voor iedere serieuze cinemaliefhebber en hopelijk zet het, net zoals het bij mij het geval was, meer mensen aan tot een ontdekkingstocht door dit uitzonderlijk rijke genre.
Die eer is toch wel weggelegd voor Akira
Lennert
Hehe, daar heb je wel gelijk in, ik spreek hier meer voor mezelf dan voor de rest van de wereld
Dit weekend ook maar weer eens gezien.
GitS blijft een unieke film, vreemd genoeg één van de weinige films op MM die z'n status niet vertaald ziet in een hogere score. Het zal wel aan het beperkte verhaal liggen, dat in veel recensies als lastig te volgen wordt aangehaald. Heb er zelf nooit zo'n last van gehad, maar in vergelijking met de manga is het inderdaad bijna niet veel meer dan een kanttekening.
Audiovisueel blijft dit echter gewoon imponeren, vooral de score van Kawai is helemaal niet kapot te krijgen. Die zorgt dan ook nog voor de geweldige sfeer die er doorheen deze film hangt, met als hoogtepunt de scene halverwege.
Verder een aaneenschakeling van legendarische scenes, een film die me nog nooit verveeld heeft en blijft staan als een huis.
4.5* en een uitgebreide review
Lennert
Vind de score hier ook verbazingwekkend laag, al kan dat ook te maken hebben met het feit dat deze film overal vrij goedkoop te vinden is en je op deze manier een hoop kopers hebt die gewoon eens een anime willen proberen (en het uiteindelijk niet leuk vinden).
Montorsi
Vind de gemiddelde score helemaal niet zo laag. Al met al toch een redelijk ontoegankelijke film, en zeker voor mensen die uit interesse anime gaan kijken beginnen toch snel met een film als deze. Ook ik begon op 2.5*.
IMDb zet hem op 3.8, dat zou hem op MM in de top 250 plaatsen. Vind persoonlijk wel dat de film daar thuishoort.
yyaldrin
Ik las je review ook op Twitch en ben er achter dat mijn DVD dus de verouderde ondertiteling heeft. Is het de moeite waard om achter de vernieuwde ondertiteling te gaan? Kijk trouwens nu toevallig op die DVD en er staat ook "Directed by MAORU OSHII".
Of het een aanschaf waard is weet ik niet, ikzelf vind persoonlijk van niet maar ik ben niet iemand die makkelijk iets dubbel koopt. Maar het maakt toch wel een verschil, dus als je de keuze hebt is het zeker iets om mee te nemen.
Inland Rabbit
Lol ja, heb die dvd ook, moet zeggen voor dat prijsverschil, kan er niet van wakker liggen.
Dreiecke
Een zeer mooie anime met een even zo goed geluid eronder. Echt een topproduct, schitterend zelfs.
Het verhaal zit goed in elkaar, is intelligent en breed uitgewerkt met veel details. Ik moet zelfs deze film nogmaals zien om meer details te kunnen opnemen. In hoofdlijnen is het echter prima te volgen en het geeft zaken mee om te overdenken.
Het enige waar ik mee zit is dat ik de sfeer zo bedrukt vond, in de zin van een negatief toekomstbeeld (de hele iindeling en vorm van de maatschappij in de film). Misschien had ik daar niet zo'n trek in gisterenavond, dat kan ook
Maar er komt gegarandeerd een volgende kijkbeurt, dat is deze film meer dan waard.
wilofski
Een prachtige film!
Wel helemaal niet wat je zou verwachten als je een film onder het label "anime" ziet, maar ik hoopte daar eigenlijk op. Het verhaal op zich is zeer eenvoudig, maar daardoor is het juist wel veel beter uitgewerkt dan de gemiddelde film.
De filosofische kwesties maken deze film alleen maar sterker voor mij.
Ik moet de meeste mensen hier onder mij wel gelijk geven dat dit idd wel niet de meest toegankelijke film is die er bestaat. Maar als je goesting hebt om eens een serieuze film van kwaliteit te zien dan is dit zeker een aanrader!
Ratsgiz
Ongelooflijk... het is lang geleden dat een film nog zo'n indruk op me heeft kunnen maken - alles zit perfect; thematiek, muziek, een schitterende sfeer. Sommige van de scènes weten een gevoel in me op te wekken dat ik onmogelijk onder woorden kan brengen - eenzaam, desolaat, herkenning, en toch verlangen.. nee ik kan het niet onder woorden brengen. Bijvoorbeeld de scène helemaal in het begin, wanneer Motoko wakker wordt, en haar raam uitgeeft op de stad. Of wanneer we de vuilnisman zien wiens herinneringen zijn aangepast, en vervolgens wordt overgeschakeld naar een beeld van zijn lege kamer. De details ook, bijvoorbeeld in de shots die de stad afbeelden. Ook indrukwekkend vond ik de scène op de boot, nadat ze is gaan duiken - wanneer die stem hen plotseling weet te bereiken.
Fenomenaal staaltje cinema, onvergelijkbaar met gelijk welke andere film die ik tot nog toe heb gezien.
psychopath
1 van de eerste anime's die ik zag en de beste, epische muziek die ik zo nu en dan zelfs op youtube luister.
the new guy
Goed gemaakte animatie met mooie muziek. Eigenlijk is de synopsis hier veel te uitgebreid, want werkelijk het hele verhaal staat hier omschreven. De film zelf heeft buiten de animatie en de muziek als verhaal weinig meer te bieden. Ik vind het idee achter het verhaal wel sterk, de vergelijking tussen DNA en een programma. Maar als pure actie/sf film vind ik het nog niet echt overtuigend.
Vanavond deel 2, ben benieuwd.
Het is dan ook veeleer een filosofische sci-fi met spaarzame actiescenes. Deel 2 gaat hier nog een stuk verder in.
RuudC
Ghost in the Shell moet je sowieso vaker zien. Ik ken weinig mensen die na de eerste keer gekeken te hebben, dolenthousiast waren.
Lennert
Hetzelfde probleem had ik toen ik laatst een vriend deze film liet zien die na de clip van 'King Of My Castle' ervan overtuigd was dat dit een briljante film moest zijn. Spijtig dat het niet het actiespektakel was wat hij verwachte, want het heeft veel meer van een pure sciencefictionfilm dan een sf/actie film. Dat het verhaal niets te bieden heeft, vind ik dan weer totaal niet weer.
the new guy
Ik snap wat jullie bedoelen. Ik heb de film ook niet gekeken als zijnde actie/sf film. Mijn punt is alleen dat ik het gevoel had dat de film zelf nog niet echt wist wat het ging worden. De verhouding tussen het filosofische en filmische vond ik niet altijd even lekker.
Dat is dus bij deel twee in mijn ogen beter voor mekaar.
Lennert
Kan ik me wel voorstellen hoor, de tweede film is in andere opzichten ook een stuk sterker dan de eerste film, ik vind het verhaal hier alleen net iets intrigerender dan bij de tweede het geval is. Als je zoekt naar filosofisch en filmische combinaties raad ik je echt aan om Tenshi No Tamago van Oshii eens te proberen!
Prudh
Eigenlijk is alleen de soundtrack die vijf sterren al waard YouTube - Ghost in the Shell - Resurrection I-Making of Cyborg
K. V.
Me eens aan deze gewaagd zonder echt te weten waarover hij zou gaan. Het is wel niet de meest toegankelijke film. Je moet er echt in komen, want het verhaal is niet zo eenvoudig.
Visueel zat het wel snor. De animatiefilm zag er erg goed en realistisch uit. De film voelde ook nog niet gedateerd aan.
'k vond hem wel de moeite om te bekijken. Hij duurt ook niet zo lang en 'k heb door naar deze film te kijken wel interesse om deel 2 er van te zien.

Kôkaku Kidôtai 2.0

Father and Daughter
Animatie / Drama, 2000

Pâfekuto Burû
Animatie / Thriller, 1997
kunstmatige intelligentieman vs machinecyborgandroidcomputer virusdystopieimplantat voortvluchtigevrouwelijke hoofdrolspelercyberpunkgebaseerd op mangavolwassen animatietech noiranime2020sghost in the shellaward winner