Kôkaku Kidôtai (1995)
Met onder meer: Atsuko Tanaka, Akio Otsuka en Koichi Yamadera
Gesproken taal: Japans
Releasedatum: 24 mei 1996
Plot Kôkaku Kidôtai
"It found a voice... Now it needs a body."
Alles speelt zich af in 2029. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ideale topagent de 'Puppet Master' gemaakt. Deze is niet menselijk, heeft geen lichaam en kan zichzelf verplaatsen via de elektronische snelweg, het net. Wanneer hij beslist om zichzelf een fysisch lichaam te geven, voelt het Ministerie zich bedreigd. Daarom schakelt het de hulp in van Section 9, een geheime organisatie die voor de overheid klusjes moet opknappen. Het is de taak van Motoko Kusanagi, een cyberagente om samen met haar partner op de 'Master' te jagen. Maar de 'Master' ziet in haar echter de kans op een extra-elektronisch leven en biedt haar dan ook de eeuwige wijsheid aan in ruil voor haar lichaam.
Motoko Kusanagi (stemrol)
Batou (stemrol)
Puppetmaster (stemrol)
Togusa (stemrol)
Ishikawa (stemrol)
Aramaki (stemrol)
Director Nakamura (stemrol)
Dr. Willis (stemrol)
Minister of Foreign Affairs (stemrol)
Gaikôkan (stemrol)
Goodfella
Staat al op het lijstje, maar waarschijnlijk komen de Patlabor's eerst aan de beurt
Ja, ben ik óók van plan.
Nu eerst even een scène terugzien om Daniels ghost-theorie te ontkrachten
Padd0
Ja, ben ik óók van plan.
Nu eerst even een scène terugzien om Daniels ghost-theorie te ontkrachten
Jammer dan lees het forum maar en zie mijn post aldaar. Je zult zien dat mijn ghost-theorie de juiste blijkt te zijn.
Goodfella
Om dit even aan de rest duidelijk te maken: Padd0 dacht dat hoofdrolspeelster Motoko vroeger mens was, maar dat ze nu hevig gemodificeerd is en alleen nog haar ghost overheeft. Dat is het enige dat haar nog menselijk maakt. Ik beweerde dat ze een cyborg is die dankzij haar supergeavanceerde AI twijfelt aan zichzelf, maar dat er geen duidelijkheid rondom haar oorsprong ontstaat.
Het stukje dat ik daarna op een ander forum heb geschreven, voor de zekerheid tussen spoilertekens (ja, ik let wel op m'n tellen nu!
Nadat de cyborg die door de Puppetmaster gehacked is wordt gevonden vinden ze iets in die cyborg dat op een ghost lijkt. Iemand (volgens mij Bateau) vraagt zich af of alle technologische onderdelen in een cyborg samen misschien wel een ghost vormen? Het zal ook wel wat te maken hebben met het gegeven dat de Puppetmaster deze cyborg heeft overgenomen, maar hoe dat met de ghost in verband staat is me niet helemaal duidelijk maar ook eigenlijk niet relevant wat ons punt betreft.
Even daarna, in de liftscène, blijkt Motoko over haar oorsprong te twijfelen door de 'vondst' van de ghost in die aangereden cyborg. Misschien stierf ze wel lang geleden en is haar echte brein in haar huidige cyborg-shell gezet? vraagt ze zich af... Of is ze helemaal synthetisch zoals de gehackte cyborg? Bateau zegt tegen haar dat alle cyborgs een stukje menselijke hersenen hebben, maar Motoko beweert terecht dat je dat als cyborg niet kan weten. "Heb jij wel eens in je hoofd gekeken?" Het enige dat haar mens maakt is het feit dat ze als mens wordt behandelt. Wie ze echt is of óf ze echt iemand is is onduidelijk en dat zet haar aan het twijfelen. Bateau: "Twijfel je aan je eigen ghost?" Dat doet ze dus, twijfelen tussen AI en een écht bewustzijn.
Tenslotte haar vraag: "Wat als een cyborg zijn eigen ghost maakt? Waarom is het dan nog zo belangrijk mens te zijn..?"
Eigenlijk wel een griezelig toekomstperspectief dat Oshii hier schetst. Het leven bestaat dankzij de ultieme opkomst van internet (en dat voor een film uit 1995!!) enkel nog maar uit datastromen. Cyborgs vervangen mensen al langzamerhand. Dan beginnen ze automatisch een bewustzijn te ontwikkelen en komen ze qua 'ghost' minstens op gelijke hoogte met de mens. Als deze evolutie zich doortrekt ontstaat er dus een nieuwe dominante levensvorm en heeft de mens z'n eigen ondergang gecreeërd.... Een doemscenario dat natuurlijk niet al te origineel is voor een film, maar de manier waarop de vragen rondom de mensheid gesteld worden zijn erg sterk in dit verhaal verveven.
Ben ook wel benieuwd hoe anderen hierover denken
IamBernie
Goodfella, ben blij dat je 'm (zij het na 5 jaar
) herzien hebt, en terecht!
Wat betreft het toekomstperspectief..
Ja, dat is zeker een enge gedachte, wij mensen zijn met de dag steeds meer en meer afhankelijk van computers, automatisering en alles wat daar mee te maken heeft. Zo erg dat we eigenlijk niet meer zonder kunnen. Stel je voor dat wij dus ooit een computer/robot of wat dan ook zo slim programmeren dat het onze intelligentie kunstmatig kan evenaren, (wat theoretisch dus gewoon mogelijk is, alleen onmenselijk veel werk zou zijn) dan zou ons bestaan dus min of meer afhankelijk zijn van hen, oftewel "Ghosts".
'k denk alleen niet dat het ooit zo ver zal komen, want aan de andere kant denk ik dat wij (hopelijk) slim genoeg zijn om Artificial Intelligence, UNintelligent te houden. Ze mogen slim genoeg zijn om ons leven te vergemakkelijken, zolang ze maar een stuk dommer blijven dan ons, haha
Maargoed, je hebt natuurlijk altijd mensen die weer die ene stap verder moeten...
IamBernie
Oh, een ding ben ik het overigens niet mee eens, "het automatisch ontwikkelen van een bewustzijn". Want de enige manier waardoor zij op minstens gelijke hoogte als de mens zou kunnen komen, is als wij dat toestaan. Ik bedoel... het blijven programma'tjes
Sjoerd
Dit was voor mij een grote tegenvaller... Had hier veel meer van verwacht. Vond het verhaal vooral heel erg wazig en bij vlagen was de film saai. Daartegenover stonden dan wel weer enkele mooie scenes.
Kom, laat ik eens gek doen: 3*
Phoenix
Na Princess Mononoke pas de 2e anime die ik heb gezien. Vond deze veel beter als PM. Animatie (misschien niet echt goed te vergelijken maar toch) is veel mooier en het verhaal is ontzettend fascinerend. Ook de (schaarse, wat absoluut niet deert btw) actiescènes zijn prachtig. Ik vond hem helemaal niet saai, vond het jammer dat hij was afgelopen. 4,5*
PS. Is Motoko nou toch "overgenomen" door de Puppet Master? Op het einde zegt ze zoiets raars.
Menghini
Zeer mooie anime en een heel diep verhaal, ik denk dat ik ook deze nog een keer moet zien om het echt goed te begrijpen. Het zet je allemaal wel aan het denken...
neo
Mijn gedachte over Motoko op het einde:
Motoko is als het ware hergeboren. Ze is Motoko niet meer, ook geen gedeelte van de Puppetmaster. Een nieuwe persoon, een nieuw lichaam.
Uit de manga : Motoko: I was contacted by an AI that called itself a life-form, and it proposed that we fuse together. - I Accepted.
Als je meer details over personages en het verhaal wil, moet je de manga lezen. Oshii's bedoeling was een impressie van het GitS universum te geven, niet de manga opnieuw te vertellen.
neo
De fusering was ook mijn eerste gedachte. Maar wat zij zegt of denkt moet je dat nauw opvatten?
Menghini
Mijn gedachte over Motoko op het einde:
Zij en de puppetmaster hebben het ook over "kinderen"/nageslacht... is dit misschien ook iets waardoor motoko en de puppetmaster nu niet meer motoko en de puppetmaster is, maar iemand anders?
Vat het zo op : Motoko en The Puppet Master zijn de ouders. Zij zijn gemerged in een nieuwe entiteit, hun kind. Alleen bestaan de originele Motoko en TMP niet meer, maar ze leven wel samen voort als nieuwe entiteit in hun kind.. Allemaal niet zo moeilijk hoor
Kenshin
Ik moet deze film nog zien, maar dat ga ik dus ook cker doen!
Bespaar je de moeite.
Devastation HCT
Manga is niet echt mijn ding, maar deze is best oké. Lekker fantasievol en af en toe grof.
Chr.s
Damn, hoe ben je daar aan gekomen dan ?:)
Maar had een vraagje voor je over het einde:
Major gaat op het laatst "samen" met the puppitmaster, als ik het goed heb gaf de puppitmaster als een van de redenen om samen te gaan met haar zodat hij zich zoals mensen zou kunnn voortplanten ( zichzelf dupliceren zou niet werken omdat een virus of bug zijn hele "soort" zou kunnen uitroeien omdat het allemaal gelijke copyen waren ) maar kan major zichzelf wel voortplanten als cyborg zijnde?
alvast bedankt
Njah, uhm ... zal wel zeker ? Bij mij hoe je niet te zijn voor plotholes en uitleg over onduidelijke punten in de film, ik kijk vooral voor de sfeer. De rest zal allemaal wel
Die poster hebben ze trouwens gewoon in een winkeltje in Antwerpen.
predator
- 1951 stemmen
mooie, zo af en toe wat warrige film. De Matrix "avant la lettre", zoals dat zo mooi heet. Echt prachtige beelden zitten er in. Zo af en toe niet te volgen, maar ik mag dat wel in deze film.
Ramon K
Leuk plot, mooi geanimeerd en geweldige muziek. Vermakelijk. Volgens de extra's is Ishii een liefhebber van de films van Ingmar Bergman. Er wordt zelfs een vergelijking getrokken tussen Motoko Kusanagi en Antonius Block, de ridder in Bergman's Det Sjunde Inseglet; deze personages zijn allebei op zoek naar een bevestiging van hun 'zijn'. Volgens mij heb ik de film toch al eens eerder gezien, maar toen bleef de film niet zo hangen. 3,5*
*kuch*Oshii*kuch*. Er zijn al Ishii's genoeg
Oshii was trouwens wel te vinden voor (Oost-)Europese cinema, Godard en Tarkovsky worden ook geregeld genoemd, dus een Bergman zal er nog wel bijkunnen..
Hoe je aan een leuk plot komt weet ik niet trouwens. Echt ranzig cut & paste werk van de manga ... al maakt dat bij deze film weinig.
Ramon K
Oshii! (wat een fout he?)
Ik bedoel natuurlijk een interessant plot.

Kôkaku Kidôtai 2.0

Father and Daughter
Animatie / Drama, 2000

Pâfekuto Burû
Animatie / Thriller, 1997
kunstmatige intelligentieman vs machinecyborgandroidcomputer virusdystopieimplantat voortvluchtigevrouwelijke hoofdrolspelercyberpunkgebaseerd op mangavolwassen animatietech noiranime2020sghost in the shellaward winner