• 9.377.055 stemmen

Met onder meer: Atsuko Tanaka, Akio Otsuka en Koichi Yamadera

Gesproken taal: Japans

Releasedatum: 24 mei 1996

Plot Kôkaku Kidôtai

"It found a voice... Now it needs a body."

Alles speelt zich af in 2029. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ideale topagent de 'Puppet Master' gemaakt. Deze is niet menselijk, heeft geen lichaam en kan zichzelf verplaatsen via de elektronische snelweg, het net. Wanneer hij beslist om zichzelf een fysisch lichaam te geven, voelt het Ministerie zich bedreigd. Daarom schakelt het de hulp in van Section 9, een geheime organisatie die voor de overheid klusjes moet opknappen. Het is de taak van Motoko Kusanagi, een cyberagente om samen met haar partner op de 'Master' te jagen. Maar de 'Master' ziet in haar echter de kans op een extra-elektronisch leven en biedt haar dan ook de eeuwige wijsheid aan in ruil voor haar lichaam.

Motoko Kusanagi (stemrol)

Batou (stemrol)

Puppetmaster (stemrol)

Togusa (stemrol)

Ishikawa (stemrol)

Aramaki (stemrol)

Director Nakamura (stemrol)

Dr. Willis (stemrol)

Minister of Foreign Affairs (stemrol)

Gaikôkan (stemrol)

Halcyon schreef:

Als mijn recensie kant noch wal slaat, wat trouwens niet de eerste keer is dat je zoiets zegt, moet je ze in het vervolg misschien maar negeren? Ik kan er best mee leven dat je het oneens bent met m'n stelling, maar om mijn mening hier een beetje in het belachelijke te trekken...sorry, daar ben ik niet van gediend.

Ik zeg nergens dat ik je mening niet respecteer, maar de punten die je opsomt in je recensie slaan wat mij betreft kant noch wal, vooral omdat alle elementen in deze film ook weer terugkeren in deel 2, die je dan wel weer plezant vindt.

Zoals Onderhond al zegt: het is vreemd dat je dit een banale praatfilm vindt, terwijl dit deel meer actie en minder filosofisch gelul bevat dan deel 2. Alleen tegen het einde aan wordt het wellicht wat verwarrend, maar de rest is imo goed te volgen.

En okay, GitS 2 mag er dan een stuk mooier uitzien, maar je kan/mag niet verwachten dat een film die 13 jaar ouder is van dezelfde kwaliteit is.

En dan ook de kritiek op de muziek, terwijl het in weze niks verschilt met de soundtrack van Innocence. Hoewel de muziek in beide films goed te pruimen is, is het in deel 2 in principe een klakkeloze kopie van de muziek in deel 1. Maar ja, dat is iets wat Kenji Kawai eigen is, en al deed ten tijde van Patlabor.

Dus punten die feitelijk onjuist zijn, vandaar de 'kant noch wal' opmerking.

Pastichio Rocker schreef:

Zoals ik zei: de actiemomenten in Inosensu vind ik intenser, beter gedoseerd en ze leken mij beter te contrasteren met de filosofische lading, waardoor ze dus beter uit de verf kwamen.

Weet ik. En ik verwacht ook helemaal niet dat hij (visueel) mooier is, ik geef gewoon de voorkeur aan Inosensu en dat zeg ik ook. Wel verwachtte ik een goede film die het midden houdt tussen verhaal en audiovisuele inkleding. Hier niet het geval in mijn ogen.

Als je mijn kritiek bij Inosensu hebt gelezen, dan zul je weten dat ik daar eveneens opmerk dat de soundtrack voor mij futuristischer en technologischer mocht. Wat ook geldt voor dit eerste deel. In dat opzicht is m'n kritiek dus erg consequent, lijkt me.

Dus punten die feitelijk onjuist zijn, vandaar de 'kant noch wal' opmerking.

Helemaal niet feitelijk onjuist. Als je gewoon leest wat er staat en geen onjuiste interpretaties maakt, dan zie je dat mijn commentaar heel consequent is, en dat voor het overige mijn mening simpelweg verschilt van de jouwe.

Denk dat het probleem vooral is dat als je puur feitelijk beide films vergelijkt dat zal blijken dat Innocence toch wat meer filosofisch "gewauwel" bevat.

Alleen mag duidelijk zijn dat jij dat gewoon anders ervaren hebt (door een andere/betere balans in deel 2), en dat de lezer van een recensie er dat zelf ook wel even mag uithalen.

Goto schreef:

Er komt een nieuwe versie van Ghost in the Shell. Met aangepast beeld en geluid. Hier is een trailer te vinden plus een paar vergelijkings shots. Ziet er strak uit.

Ai, daar gaat de magie

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Tsja, deze film heeft een enorme cultstatus die ik nooit zo heb begrepen. De dosering van diepgang ( lees: esoterisch geblaat ) en actie is gewoon heel mager. Er wordt de hele film gepraat in louter stompzinnig ''wetenschappelijke'' gelul waarbij ik nooit het gevoel had dat het me ook maar iets deed. De schitterende animatie maakt een hoop goed, maar zeker niet alles.

louter stompzinnig ''wetenschappelijke'' gelul

Voor het meer typisch filosofisch gelul moet je bij deel 2 zijn. Wat mij betreft vind ik dat "wetenschappelijk" gelul doorgaans interessanter en minder melig.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Onderhond schreef:

Dan hoef ik die tweede bij voorbaat al niet te zien.

Ach, ik ben nu ook hypocriet. Bij sommige Aziatische films vind ik het wel zijn charme hebben, hier was het voor mij helaas alleen saai.

avatar van stephan73

stephan73

Wat deze film zo mooi en goed maakt zijn voor mij eigenlijk alleen maar de decors en bepaalde animaties. Qua verhaal is het voor mij een behoorlijk rommelig geheel met een vaag verhaal over het inbrengen van een ziel in cyborgs en machines.

Dat ik deze film dan toch een goede voldoende geef is enkel en alleen maar te danken aan de rest van de film. De decors zagen er prachtig uit, de muziek was bij tijd en wijle zelfs briljant en de actie was goed.

avatar van wibro

wibro

Onderhond schreef:

Het filosofische "gelul" van deel 2 vond ik interessanter dan het wetenschappelijk "gelul" in deze film. Maar ik ben dan ook meer filosofisch dan wetenschappelijk ingesteld.

Deze animatiefilm was weer zeer de moeite van het bekijken waard, maar ik vond hem toch beduidend minder dan deel 2. Misschien had ik toch eerst deze film en dan pas deel 2 moeten bekijken. Niettemin vind ik van de animatiefilms die ik tot nu toe gezien heb die van Mamoru Oshii zonder meer de beste. De muziek van Kenji Kawai was weer geweldig, hoewel het volgens mij dezelfde soundtrack was als in deel 2.

btw Onderhond, kun je überhaupt wel een negatieve term gebruiken zoals "filosofisch gelul" voor een film die bij jou op nr 3 in je top 10 staat?

Ik neem uiteraard gewoon een term over, maar het filosofisch aspect van GitS heeft mij nooit echt zwaar geboeid. Het weteschappelijk en sociologisch aspect des te meer.

avatar van DVD-T

DVD-T

Het filosofisch "gelul" sprak mij in Ghost in the Shell juist wel aan, meer nog dan het wetenschappelijke.De eerste keer dat ik hem zag kon ik er weinig mee en vond ik hem vooral saai, de tweede keer vond ik hem veel beter.Nu voor de derde keer gezien maar vond hem nog niet heel veel beter geworden dan de laatste keer dat ik hem zag.

Een animatie film die dieper gaat dan de andere animé 's die ik tot nu toe gezien heb.Er zijn veel uitleg/filosofische scènes die mij toch wel erg blijven boeien.Het sf. sfeertje was heerlijk, de animaties erg mooi en de muziek was zoals Stephan73 al zei op sommige momenten briljant.

De weinige actie die er in zat vond ik wat minder maar toch noch wel aardig, de karakters die er in zaten kon ik af en toe weinig mee, de enige die ik echt interessant vond was Batou.Verder vond ik de film ook wat aan de korte kant het had van mij nog wel een kwartiertje langer mogen doorgaan,alleen al om er nog wat dieper op in te gaan wat er nu precies met de majoor is gebeurd, maar misschien haal je daar dan ook wat van de mysterie mee weg.De sterren blijven dus voorlopig nog even staan op,

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Mijn allereerste ervaring met Japanse anime/ manga.

En die is niet goed bevallen. Natuurlijk, de details zijn oogverblindend. De jacht op 'de heer met de sik' is adembenemend en heeft een prachtige climax.

Verder vind ik GhostitS vooral langdradig. "Wanneer mag deze film afgelopen zijn..." Opeens was het einde daar. O. "Ik heb zeker iets gemist."

Nee, dit is (nog niet) niet aan mij besteed. Wel ga ik de film nogmaals zien, het zou zo maar kunnen dat wanneer ik meer van het verhaal ga begrijpen de rating van Ghost voor mij omhoog gaat schieten. Ik heb zo'n gevoel dat de film deze potentie bezit.

Ik wil mij ook nog wagen aan Spirited Away, wat volgens mij een totaal verschillende ervaring gaat zijn.

Maar als mijn waardering voor Ghost (en Spirited) zo blijft zoals die nu is, zie ik het somber in voor de combinatie Japanse anime/ikzelf.

Pastichio Rocker

Spirited Away heeft inderdaad helemaal niks met Ghost in the Shell te maken.

Veel mensen verwachten bij deze film een sci-fi actiefilm, terwijl de instelling meer richting filosofie gaat. Actie is gedoseerd en de stof nodigt uit tot nadenken. Het ligt er dus maar net aan met welke instelling je aan de film begint en of je er open voor staat.

Halcyon

Ik kan je wel volgen josseheijmen, maar ik raad je toch het vervolg aan. Die vind ik namelijk op alle facetten beter dan het origineel. Iets overzichtelijker en ook de actiemomenten zijn een stuk intenser in beeld gebracht. Een veel aangenamere film om naar te kijken als je het mij vraagt, zowel inhoudelijk als audiovisueel.

Pastichio Rocker

Hij vindt deze film al langdradig, dan zou ik hem zeker niet deel 2 aanraden want dat is de overtreffende trap.

Halcyon

Mja, dat vond ik dus niet. Vreemd dat ik die film helemaal anders heb ervaren dan, want de meeste users hebben blijkbaar die mening. 't Zal niet rationeel te verklaren zijn veronderstel ik, maar los daarvan is het vervolg zwaar de moeite omwille van de prachtige visuals.

Deel 2 is puur qua plot veel eenvoudiger en rechtlijniger. Als je wil kan je daar gewoon naar een catch-the-bad-guy plotje kijken. Bij deze film is dat een stuk lastiger gezien het einde.

avatar van Phoenix

Phoenix

Mwoah, bij het stuk in dat kasteel moet je wel even goed opletten hoor.

avatar van josseheijmen

josseheijmen

Dankjulliewel voor alle adviezen!

Phoenix schreef:

Mwoah, bij het stuk in dat kasteel moet je wel even goed opletten hoor.

Ja én nee. Als je echt wil weten wat er aan de hand is wel, als je een beetje abstraheert is het gewoon een obstakel die de twee moeten nemen, waar ze toekomen en met bepaalde info weer vertrekken. Niet zo lastig dus.

Als je het einde van GitS mist dan blijf je met een gebrek aan climax zitten. Toch wel wat anders.

avatar van Spetie

Pastichio Rocker schreef:

Hij?

Pastichio Rocker

Ik ga er altijd automatisch van uit dat hier alleen maar bleke filmnerds van het mannelijke geslacht reageren.

avatar van rocco101

rocco101

Even over manga-films: Ik had toen ik deze film zag Akira en menigeen gezien.

De meeste mangaliefhebbers zijn lyrisch over deze film. Over het verhaal enzo en de manier waarop het is getekend.

Met deze film besef je pas hoe saai manga eigenlijk is, of anime.

Japanners hebben een andere smaak dan de meeste europeanen, waar het bij vaag ophoudt gaan zij nog een stukkie verder (zie Ichi).

Ghost in the Shell is een film voor liefhebbers.

avatar van Chr.s

Chr.s

Zojuist Ghost in the shell 2.0 gezien.

Het gebruik van 3D:

Enkele scènes waaronder de introductie van Motoko zijn volledig in 3D geanimeerd. Verder zijn enkele stukken waarin helicopters voorkomen, de credits aan het begin, de duik scene, de (voorheen) groene computer graphics en de korte muziek intermezzo tegen het einde waarbij de helikopter over de stad vliegt nu voorzien van "fancy" 3D animaties.

Helaas voegde dit alles niets tot weinig toe aan de gehele belevenis van de film. Sterker nog, het irriteerde vaak enorm. De eerder genoemde introductie van motoko zag er op z'n zachts gezegd belabberd uit; erg plastic en sfeerloos. Ditzelfde geld voor de duik scene waar motoko ook 3D geanimeerd is.

Het is me een raadsel waarom ze ervoor gekozen hebben om Motoko (en ook voertuigen) in bepaalde scènes 3D te renderen en andere scènes conventioneel te animeren. Dit zorgde ervoor dat de 3D scènes er op een negatieve manier uitsprongen. Ze hadden dit veel subtieler, consequenter aan moeten pakken zoals in Innocence; alle personages getekend en de backgrounds 3D. In dit geval had ik liever gewoon geen 3D gezien.

De kleurcorrecties.

De kleurnuances in 2.0 zijn vele malen subtieler en natuurlijker dan in het origineel. Verder viel meteen op dat over de gehele film het kille groen/blauwe kleurgebruik, wat erg kenmerkend was voor het origineel, praktisch verdwenen is. Ook deze zijn vervangen voor meer natuurlijkere kleuren. De groene computergraphics zijn in de zelfde orange stijl als die in innocence.

Over het geluid kan ik niet heel veel vertellen. Wat ik begrepen heb is dat de stemmen overnieuw ingesproken zijn en dat ook Kawai's muziek bewerkt is om mooier te klinken bij een dolby set. Ik ben zelf in het bezit van een cheap-ass 2.1 set en kon geen drastische verschillen ontdekken.

Conclusie

De 3D animaties zijn ronduit slecht en overbodig. De verbetering zit hem vooral de scherpte en het kleurgebruik. Maar de vraag is natuurlijk of de film dit nodig had? Ik vind van niet. Als je visuele wijzigingen aanbrengt veranderd ook de sfeer en het gevoel bij een film en dat is in het geval van ghost in the Shell erg sonde.

avatar van Nomak

Nomak

Chr.s schreef:

Zojuist Ghost in the shell 2.0 gezien.

...............................

Als ik het zo lees zou je eigenlijk voor deze versie een lagere stem uitbrengen als het kon.

Als dat zo is, dan moet die film toch toegevoegd worden. De screens die je had gepost heb ik ook bekeken en de verschillen zijn wel heel erg duidelijk te zien.

avatar van neo

neo

De witte gloed van sommige stills die ik zag beloven niet veel goeds. Ben wel erg benieuwd naar die bewerking van Kawai's muziek. Het is dus enkel in de mix aangepast?

avatar van Chr.s

Chr.s

neo schreef:

Kon geen wijzigingen in de compositie ontdekken.

avatar van Montorsi

Montorsi

Tja, Anime. Volgens mij niet helemaal aan mij besteed.

Na Akira de tweede grote Manga-titel die ik heb gezien, en Akira vond ik toch wel wat beter te pruimen. Ook niet echt my cup of tea, maar Ghost in the Shell beviel me duidelijk minder.

Vond het maar een rommelig en onoverzichtelijk verhaal, zeker het laatste kwartier, dat was echt maar moeilijk bij te houden. Vond het verhaal ook maar nauwelijks interessant en allemaal erg gemaakt. De aanloop vond ik daarnaast behoorlijk saai en nietszeggend.

Aan de andere kant waren de animaties uitmuntend. Bizar gedetailleerd en erg levendig, dat was dan wel weer een vooruitgang tov Akira.

Hoe dan ook ben ik benieuwd of ik nog iets interessants zal tegenkomen in het genre. Binnenkort maar eens Spirited Away proberen.

voor GitS 2.5*

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

tnx stukje verplaatst.

avatar van Erwinner

Erwinner

Eigenlijk was dit best onverwacht een grote meevaller!

Ik verwachtte misschien een moeilijk te volgen film vol met personages in ver doorgevoerde onderwereld praktijken.

Het bleef me bespaard en zat er falikant naast.

Het onderwerp boeit me zelden maar deze film bezit balans.

Zeer knap geanimeerd, mooier dan ik alwéér verwachtte. Muziek was zeker mooi maar niet overdonderend.

Minpunten zijn er niet op de korte speelduur na, jammer dat ik deel 2 nog niet bezit.