• 9.378.486 stemmen

Donnie Darko (2001)

Mystery / Drama | 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Genre: Mystery / Drama

Speelduur: 113 minuten / 133 minuten (director's cut)

Geregisseerd door: Richard Kelly

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Jena Malone en Patrick Swayze

Releasedatum: 20 juni 2002

Plot Donnie Darko

"28 days, 6 hours, 42 minutes, 12 seconds... that is when the world will end."

2 oktober 1988, een gewone dag in het leven van de verwarde 16-jarige Donnie Darko. Dan valt er vanuit het niets een vliegtuigmotor door het dak van z'n huis, recht in Donnie's kamer. Gelukkig ligt Donnie niet in bed, aangezien hij hiervoor in een visioen gewaarschuwd is door een 2 meter lang konijn. Terwijl Donnie het leven en de liefde begint te verkennen ontdekt hij de geheimen van het universum waardoor hij de mogelijkheid krijgt om de tijd en zijn lot te veranderen.

Donnie Darko

avatar van Yak

Yak

narva77 schreef:

Dat heb ik gemerkt: Dream with the Fishes, Donnie Darko, Spoorloos

Toevallig drie die misgingen. Hier en daar verliezen ze wel eens een boek of video, maar voor de rest leen ik mezelf arm. En ze hebben alle Homescreen-titels, die vind je niet gauw in een reguliere v'theek.

narva77 (crew films)

Maakte maar een grapje. Vind het echter wel frappant Dus je hebt 'Spoorloos' ook niet kunnen afkijken, zwaar balen zeg!

Als ik nou zeg dat 'Le Grand Bleu' misschien ook wel een tip voor jou is, zijn ze die dan ook kwijt in de OB?

Of weet je wat, huur anders ipv 'Spoorloos' of 'Donnie Darko' eerst 'Happiness'

Die titels van Homescreen zijn om te smullen zeg: A Vendre, Drifting Clouds, Los Amantes del Circulo Polar, Festen, Fucking Amal enz. enz.

[edit]misschien hoort dit thuis in het forum; nu staan Yak's en mijn berichtjes op verschillende plekken; bij 'Amelie', bij het topic 'Moviemeter Prijsvragen' en hier.[/edit]

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

Het heeft namelijk te maken met de bewegingen van de tong. Bij het woord "Cellar" beweegt de tong namelijk langzaam van het harde gehemelte ( voorin de mond) naar het zachte gehemelte ( bij de huig) en hetzelfde geldt voor het woord "Door", waardoor de zogenaamde "perfecte klank" ontstaat.[bron: m'n leraar Duits ] Probeer het maar!

mr.Frielink schreef:

Als ik cellardoor uitspreek, begin ik bij de C met een Bredeglimlach-positie, en dan aan het einde bij de R eindig ik met een Zoen-positie. Van glimlach tot kus, vind ik ook wel een mooie filosofie

Ik heb trouwens vandaag de dvd gekocht. Ik verheug me nu al op de eerste bezichtiging op een echt tv-scherm ipv computerscherm

avatar van jay73

jay73

[bron: m'n leraar Duits ]

Ha! Leraren zijn zo slecht nog niet!

Bedank je leraar maar, mr. Frielink. Ook namens deze MM-gebruiker.

avatar van EmDee

EmDee

mr.Frielink schreef:

Op de vraag waarom "Cellar Door" nou het perfecte woord was, heb ik antwoord gekregen. [bron: m'n leraar Duits ]

En ik maar denken dat Cellar Door Engelse woorden waren.

avatar van Pitbull

Pitbull

Ik weet niet wie jouw leraar Duits is, maar dit staat in de trivia van DD op ImdB:

There's some debate over who said "cellar door" was the most beautiful sounding phrase in the English language. In the DVD commentary, writer/director Richard Kelly (II) says he thinks it was 'Edgar Allen Poe' but this contradicts the dialogue in which Karen Pomeroy attributes the line to a linguist. On the other hand, 'J.R.R. Tolkien' was a linguist, and Humphrey Carpenter tells us on page 56 of "Tolkien: A Biography" that he did make such an assertion about "cellar door".

Ik heb ook nog ergens gelezen dat Poe cellar door het mooiste woord vond en Tolkien het met hem eens was - en dus Poe de 'bedenker' zou zijn - maar dit is in ieder geval wat Tolkien er van vond:link

avatar van mr.Frielink

mr.Frielink

En mijn leraar klonk nog wel zó overtuigend en wie is Tolkien om dat te zeggen?

mr.Frielink schreef:

Het heeft namelijk te maken met de bewegingen van de tong. Bij het woord "Cellar" beweegt te tong namelijk langzaam van het harde gehemelte ( voorin de mond) naar het zachte gehemelte ( bij de huig) en hetzelfde geldt voor het woord "Door", waardoor de zogenaamde "perfecte klank" ontstaat.[bron: m'n leraar Duits ] Probeer het maar!

Bedankt mr. Frielink

> Francine Krasowska said, "I remember reading that 'they' had

> determined the most beautiful word in English to be 'cellardoor.'

> Anyone else remember this? (And since when is that one word?)"

> In fourth-grade French class we were taught that it was the French

> who voted "cellardoor" as the most beautiful English word.

> For one thing, you're right, it's two words. But more importantly, how >

likely is it that such a survey really happened??!!

Oh, yes, indeed such a poll was conducted, about 60 years ago. In it, famed

writers were asked which English words they considered the most beautiful.

The quote about the cellar door is from H.L Mencken, who claimed that it was a Chinese lad, a student, who liked the word(s) cellar door -- not as a word, but rather as the most musical combination of sounds he had heard in our language.

avatar van herman78

herman78

Voor de geïnteresseerden: ik lees net bij Vido Liber dat Mad World van Gary Jules ook in dit Japanse animatiefilmpje zit. Ik heb het zelf nog niet gezien.

avatar van EmDee

EmDee

Geinig filmpje

avatar van rzasa

rzasa

Tamelijk briljante film, alleen vond ik het jammer van die vliegtuigmotor, die niet het hele huis vernielde, maar zo ongeveer bij DD op bed bleef liggen.. Heb met veel belangstelling en plezier bovenstaande berichten gelezen. Ik dacht dat cellardoor met het fear----love principe te maken had, maar ik kom er even niet uit.Een film om nooit meer te vergeten! 5 sterren

avatar van empirekees

empirekees

Is dit geen spoiler?

rzasa schreef:

Nee hoor, Cellardoor heeft daar niks mee te maken.
Inderdaad een film om niet snel te vergeten!

yosemite44

wil straks deze film kijken en ik vroeg me af of ik misschien van te voren te spoilers moet lezen aangezien hij zo wazig schijnt te zijn. (bij mulholland dr. vond ik de wazigheid niet erg en was het leuk om achteraf meer te weten te komen) advies?

yosemite44 schreef:

wil straks deze film kijken en ik vroeg me af of ik misschien van te voren te spoilers moet lezen aangezien hij zo wazig was. (bij mulholland dr. vond ik de wazigheid niet erg en was het leuk om achteraf meer te weten te komen) advies?

Eerst kijken, dan uurtje bijkomen, dan spoilers lezen

avatar van Phoenix

Phoenix

Of beter, eerst kijken, spoilers lezen, nog een x kijken, soundtrack luisteren tot de cd is doorgebrand .

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Eerst kijken en zelf ontdekken, dan alle spoilers lezen en dieper gaan in de film en allemaal interessante bijlijnen zien. Dat is volgens mij de manier waarop deze film behandeld moet worden

Phooze schreef:

Voorlopig door het toch niet volledig begrijpen en het missen van wat belangrijke clues (denk ik) 3,5 sterren.

Hmmm, hoe een film in een paar maanden van een 3,5 naar een top10 notering kan gaan (persoonlijk dan)

Vandaag weer ns gekeken, en heb me echt verbaasd over hoe alles klopt bij deze film. Ik heb nu een andere visie van de film, dan dat ik eerst had. Prachtig.

Phooze

Er viel me trouwens iets op:

Als Donnie voor het eerst met Gretchen wil zoenen, dan wil ze dat niet omdat oa. er een dikke man in een rood pak naar ze zit te kijken. Volgens mij zag ik diezelfde dikke man in een rood pak, op straat staan voor het feest, op het einde van de film. Heeft deze man ook nog een betekenis?

avatar van NERD

NERD

vond het in ieder geval wel een hilarisch moment haha.

"No, not now"
"Why not??"
"There is a fat guy watching us"

Of zoiets

yosemite44

eeeindelijk deze film gezien en kan na het lezen van de spoilers niet wachten tot viewing #2. voor nu 4.5*!

avatar van mister blonde

mister blonde

ik had zoiets van; donnie darko in de top 40?? te veel eer. ben hem gaan kijken zo van; bewijs het maar.

ik moet zeggen de film is idd gewoon heel goed. drama met humor, begeleid door geweldige muziek en een uitmuntende cast. Met een geweldig slot. 4,5.

rzasa schreef:

Nee, Cellardoor heeft daar niks mee te maken.
Het heeft wel te maken met de deur die leidt naar de geheime kelder (de Cellar door) van Jim Cunningham, waar hij zijn smerige praktijken uitvoerde. Ook in het huis van Grandma Death komt geloof ik een Cellar Door voor, maar dat weet ik niet meer zeker.
Moet em eigenlijk weer eens kijken! (En jij ook, Yak!)

avatar van De Knip

De Knip

Zojuist voor de 3e maal gezien en hij blijft fantastisch.

Voor mensen die na de 1e keer er niet veel van begrijpen, is er maar e e n aanrader: gewoon nogmaals bekijken. Er wordt je dan vanzelf dingen duidelijk, echt waar!

Ik heb na deze viewing duidelijk iets van: ja, afgaande op verscheidene theorieen heb ik zelf weer een veel beter beeld van de film gekregen. Maar DD blijft een genot om te zien, elke keer weer!

DD van 2 naar 1 in mijn top 10.

avatar van Yak

Yak

narva77 schreef:

En jij ook, Yak!

Toevallig dat je erover begint, want ik heb Donnie Darko er juist opzitten. En het spijt me zeer, maar hoger dan 2,5 sterren kom ik niet. Allereerst vond ik Jake Gyllenhaal véél te overdreven in zijn mimiek. Maar het grootste manco vond ik dat de film veel te vaak de kant op ging van 'hippe weirdness': vertel een all-american verhaal over gepest worden, verliefdheid, vriendschap, familie, pubertijd, gooi daar wat wormholes, timetravelling, kluizenaars die van betekenis blijken en andere interessante vaagheden doorheen et voilá. Onvergeeflijk is het bovendien dat Stephen Hakwing erbij wordt gesleurd met een theorie waar hij het nooit ook maar over heeft gehad.
Verre van een meesterwerk.

Bedankt voor je verfrissende mening Yak. Ik snap je kritiek wel, al vind ik het zelf een goede film. Bij de tweede keer kijken vielen bij mij de meeste puzzelstukjes op zijn plaats, dus misschien nog een keertje kijken ?

avatar van BoordAppel

BoordAppel