- Home
Releasedatum: 28 september 2000
Bekijk via Netflix
Plot American Psycho
"Killer looks."
Patrick Bateman lijkt op het eerste zicht de perfecte man: hij is knap, intelligent en verdient veel geld. Hij mag dan wel door zijn uiterlijk geobsedeerd zijn, voor zijn omgeving lijkt hij een normale man. 's Nachts houdt Patrick er echter van om onschuldige mensen op een gruwelijke manier om het leven te brengen. Jaloezie, haat, woede, elke reden is goed om zowel onbekenden als vrienden te vermoorden. De politie vermoedt niets van zijn slachtpartijen, tot een detective lucht krijgt van zijn daden...
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- American Psycho (BoekMeter)
- American Psycho (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Luis Carruthers
Paul Allen
Donald Kimball
voskat
Ik zal waarschijnlijk niets nieuws vertellen als ik zeg dat de film nogal braafjes overkomt (zeker in vergelijking met het boek). Uitgerekend in deze film zou je wat baanbrekende ranzigheden kunnen verwachten, maar je ziet juist helemaal niets gebeuren. Alsof ik naar een zwaar gecensureerde Tarantino-film zat te kijken.
Ik geil zelf helemaal niet op bloederigheid of zo, maar dit plaatje klopt gewoon niet. Net zoiets als een Transformers-film zonder robots.
De nihilistische toon mis ik eigenlijk ook volledig. Je hebt nergens dat Ellis-achtige gevoel van vervreemding.
Blijft over een serie mooie plaatjes, de perfect gecaste Christian Bale, en een paar grappige momenten overgenomen uit het boek.
3 sterretjes voor deze gemiste kans.
Ben benieuwd of die Glamorama-film er nog komt of niet..
Bottleneck
And I réally can't stress blonde enough. Blonde!!
Materialisme, yuppies en geweld, heerlijke combinatie.
Bale speelt echt de pannen van het dak, vooral die mimiek bij het telefoontje met Harold, erg goed gecast voor de rol van Bateman. Lekkere (foute) jaren tachtig muziek en een prachtverhaal natuurlijk.
Toch had de film een veel grotere impact kunnen hebben als het de focus nog meer had gelegd op het grenzeloze materialisme, het gelul over merken en vooral de maatschappijkritiek in combinatie met het ultra-geweld. Althans, het boek bewijst dat dat beter werkt. Vergelijkingen met boeken zijn soms flauw (daar gaan we weer..), maar deze film heeft imo teveel onbenutte potentie. De komische invalshoek staat hier zelfs als eerste genre vermeld (beetje overdreven, is niet het eerste dat in me opkomt).
Jammer, het had met zo'n strak verhaal een cultklassieker kunnen worden zoals A Clockwork Orange als de juiste keuzes waren gemaakt. Het camerawerk had ook wat inventiever en afwisselender mogen zijn gezien het dollemansverhaal en de psychische aftakeling, het blijft nu steken op een zeldzaam slomootje, zonde!
Zandkuiken
I'm leaving. I've assessed the situation, and I'm going.
Deze film voor een derde keer bekeken, en wat blijft ie heerlijk. Grappig, verontrustend en met een werkelijk sublieme Bale.
Heb 'm al een aantal sterke rollen zien spelen, maar nergens past hij beter dan hier met z'n wat arrogante uitstraling. Kan me echt niemand indenken die een betere Patrick Bateman zou neerzetten.
Eveneens genoten van z'n oppervlakkige bekommernissen (There is a moment of sheer panic when I realize that Paul's apartment overlooks the park and is obviously more expensive than mine) en zijn uitleg telkens bij die onnozele muziek waar hij naar luistert.
Zeer goede prent die er wat mij betreft overigens beter in slaagt een beeld te schetsen van de New Yorkse yuppiewereld dan het vaak bejubelde Wall Street. En ook de humor kan ik geweldig smaken! 4*
decicco
Geweldige film, en wat een prachtig acteerwerk van Christian Bale!
In deze film komt hij zeer zeker over als een echte psychopaat.
Om het een beetje een horror-film te maken had Mary Harron de killing-scenes een beetje beter in beeld mogen brengen.Dan was de film denk ik nog een tikkeltje beter geweest.
De manier van praten en de gezichtsuitdrukkingen van Christian Bale zijn buiten gewoon magnifique. Chloë Sevigny vond ik ook erg leuk acteren en kwam in deze film echt over als een lief meisje.
simonvinkie
Een beetje tegengevallen toch wel. Had er iets meer van verwacht. Hoogtepunt van de film is absoluut Christian Bale, want wat een geweldige acteerprestatie zet hij hier neer. Geweldig personage ook die Patrick Bateman. De rest van de cast deed het ook prima. Minpuntjes waren er ook. Verhaal was een beetje zwak vond ik .De film was ook zelden echt grappig, dat was wel jammer.
Gewoon prima filmpje 3*
TrickySmalls
Tja, wat moet je over deze film zeggen.
Christian Bale verdient voor deze rol gewoon een standbeeld.
Heb erg moeten lachen over zijn filosofische gesprekken over Phil Collins en anderen.
Het verhaal is op zich niet bijzonder, maar hoe deze film zich gaandeweg ontwikkelt, des te meer vermakelijk het werd.
chevy93
Zeker een aparte film. De film is erg luchtig, maar tegelijkertijd pakt deze je wel bij de strot. Het achteloze gemoord is aan de ene kant langwekkend, maar aan de andere kant toch vreemd.
Er zit erg veel humor in deze film, met name de scène met de kaartjes was lachwekkend. Waar je je al niet druk om kan maken.
Bale speelt natuurlijk de sterren van de hemel, maar dit is al genoeg gezegd volgens mij.
Jammer alleen dat het allemaal net niet goed genoeg is voor een topper en dat hij bij tijd eerder saai is dan vermakelijk. Er wordt naar mijn idee teveel afgeweken van het daadwerkelijke verhaal.
Leuk gegeven nog dat het einde zo dubbelzinnig is en ik ben er nog steeds niet uit hoe het nou precies ziet. Ik denk eerlijk gezegd ook dat ik er nooit achter zal komen.
Vermakelijk en beter dan de gemiddelde film, maar veel meer toch niet.
dEUS
Aardige film.
Het probleem van Patrick Bateman is dat hij zich alles kan permitteren maar toch iets mist in zijn leven. Als gevolg hiervan gaat hij kicks opzoeken en gaat daarin extreem gewelddadig en vooral erg onverschillig te werk. Hij vermoord mensen met een bijl of kettingzaag en dat met dezelfde emotie als wanneer hij 's morgens boterhammen aan het smeren is. Het probleem hiermee is dat wanneer je van dergelijk verhaal een film probeert te maken, deze ook een onverschillig karakter krijgt.
Er was dan ook weinig meeleven aan deze film. De verschillende scènes zijn een droge opsomming van, eerder dan een boeiend en meeslepend verhaal. Ik vroeg mij ook voortdurend af hoe dit nu op de kijker moest overkomen. Die scène bijvoorbeeld waarin een vrouw probeert weg te vluchten uit Bateman's appartement. Die moest spannend zijn? Was het eigenlijk helemaal niet...
Ik heb het boek niet gelezen - wel eens een paar fragmenten op de middelbare school - maar ik heb zo het vermoeden dat het daarin allemaal beter tot zijn recht zou komen. Dit omdat American Psycho typisch zo'n verhaal is waarin je je eigen fantasie moet kwijt kunnen.
Positieve aan de film is dat zijn onverschillig karakter ook voor een cynische inslag zorgt die de kritiek op de Amerikaanse maatschappij uit de jaren '80 nog eens extra in de verf zet. Daarnaast is er ook Christian Bale die ongelooflijk uitblinkt in zijn rol. Heerlijk hoe die man zo cynisch kan acteren.
Verder heb ik ook heel wat mooie scènes gezien, zoals het begin waarin Bateman zijn dagelijkse routine beschrijft. Erg leuk, zeker met het pianodeuntje op de achtergrond. Jammer alleen dat dit snel wordt verstoord door het vervelende Walking On Sunshine.
Al bij al vond ik dit best een genietbare film die het echter door gebrek aan diepgang soms wat liet afweten. Ergens heb ik het gevoel dat het beter kon...
3.5*/5.0*
huVILEub
Heerlijke film!
Mooie rol van Christian Bale, zowel acteerwerk als tekst. Leuk verhaal, alleen het einde vond ik wat minder. Leuke humor, foute muziek die er goed bij paste. Erg geslaagde en vermakelijke misdaad komedie.
M.Goodkat
Gisteren weer gezien in Blu Ray en nog steeds een geweldige film.
Je ziet dat P.Bateman alles heeft wat hem kan bekoren maar steeds niet gelukkig is (als ik heb wat die heeft, dan zou ik zot worden van geluk)
De manier ook hoe die over muziek filosofeert is fenomenaal= prachtige soundtrack ook trouwens!
Af en toe werd het wel wat crazy op het einde,maar kan niks slechts erover vertellen.
Super goeie rol trouwens van Christian Bale
Elineloves
Would you like to hear today's specials?
- Not if you want to keep your spleen.
Tsja. American Psycho. Ik ben niet meer zo onder de indruk als tijdens de eerste kijkbeurt (jaren geleden). Uiteraard is het een degelijke, maar ook kille film. Ik heb het boek ook gelezen en het grote pluspunt daarvan was dat Bateman nog een klein beetje menselijk was. In de film lijkt hij op de automatische piloot te staan en krijg je niet of nauwelijks uitleg waar zijn moordlust vandaan komt. De eerste keer kon ik hier wel overheen stappen, maar deze keer viel het meer op. Ook was het lang niet meer eng, want daarvoor zijn de moorden te netjes en stilistisch in beeld gebracht. De sfeer is dan ook eerder grappig dan angstaanjagend. Volgens mij had ik nog steeds het beeld in mijn hoofd dat het een thriller/horror was. Dat is dus niet het geval. Je hebt 0,0 medelijden of medeleven met de onschuldige slachtoffers, ze worden afgeslacht and that's it. Op naar de volgende. Een tikkeltje meer emotionele lading was voor mij wel welkom geweest.
Pluspunten zijn wel de mooie beelden van New York, de zorgvuldig gekozen muziek en ook de uitvoerige beschrijvingen hier van. Denk aan de scène met de Whitney Houston CD, dat is toch wel een erg leuk moment. Phil Collins idem dito. Aan humoristische scènes geen gebrek. Chainsaw, anyone?
Het einde is naar mijn mening een beetje ‘’makkelijk’’ afgeraffeld. Het laat mij achter met een dubbel, maar ook onbevredigd gevoel.
maxcomthrilla
Onlangs heb ik deze film dan toch maar op dvd aangeschaft omdat ik mij totaal niet meer kon heugen waarom ik deze film in godsnaam maar een 3* had toegekend. Ik doe er nu een vol punt bovenop. American Psycho is een zeer (zwart)komische vertelling over narcisme, haantjesgedrag en mensen die elkaar maar wat graag de ogen uit de kop steken. Ik ben geen fan van Christian Bale, maar hier is hij perfect op zijn plaats als ijdeltuit èn maniak. Een solide 4*
Goeie satire met een bijna perfecte rol van Christian Bale als de American Psycho. Zijn glimlach alleen al spreekt boekdelen. Helaas blijft zijn personage toch een beetje een mysterie.
De jaren 80 zijn mooi in beeld gebracht en minder overdreven dan in sommige andere films. Ook de vele gedetaileerde beschrijvingen over muziek, kleding, lichamelijke verzorging geven de film iets extra mee.
De film eindigt met: 'This confession has meant nothing', en zo blijf je na de film ook een beetje met een leeg gevoel zitten.
Justinw
Eindelijk dan eens gezien.
Wel eens wat vlagen opgepikt via de kabel-tv. Maar toen ik heb voor een leuk prijsje als BR zag liggen bij de Media Markt niet geaarzeld.
American Psyscho is z'n film die je wel of niet voelt. Ik deed eigenlijk beide. De film heeft echt een aantal geweldige vondsten en scenes. Vooral die scenes in zijn huis met voice-overs, geweldig. Maar het veel scenes vond ik dan weer lelijk qua vormgeving. Christian Bale vond ik ook wisselend, die koele blik en acteerstijl gaat perfect. Maar die emoties die hij dan wel toont zijn soms erg slecht. Overacting?
Wisselend dus. Het einde kon ik overigens ook weinig mee. Dat het allemaal in zijn hoofd zou afspelen(?) heb ik wel eens vaker gezien dus echt een shock was het niet. Het einde was wel lekker direct waar ik wel van hou. Niet zo traditioneel wat we vaker van Hollywood zien. Toch deed die weinig met me.
3.5* voor nu. Maar deze kan zeker nog een herbekeken worden.
Edit: Die komedie/horror vond ik beide niet echt overtuigend.
Heeft de serie Dexter hier trouwens inspiratie uit geput?
%%%%%%
Patrick Bateman: You're a fucking ugly bitch. I want to stab you to death, and then play around with your blood.
Ik moet de film voor de 2de keer bekijken om er een goeie recentie over te schrijven.
Nu kan ik erover zeggen dat de film afstandelijk is net als Patrick Bateman karrakter,maar bovenal is het een fantastische trip.
John Lee Hooker
Redelijk filmpje.
Christian Bale is hier een geschikte kerel voor.
Ik vond Chloë Sevigny wel een beetje zwak acteren.
Die scène met de kettingzaag had ik al ergens aangetroffen, wellicht in een moviemeter contest ofzo. Die achtervolging was best mooi geschoten.
Patrick speelt meerdere keren een cd'tje af en luistert naar ontspannen muziek op z'n walkman. De muziekkeuze vond ik 'n beetje jammer, maar het geeft prima weer dat hij met z'n gedachten in de wolken zit.
Ik vond het vreemd dat Patrick opeens allerlei willekeurige mensen ging vermoorden zoals die bewakers in het kantoorgebouw. Ik had liever gezien dat hij heel smooth en kalm bleef. Hij heeft de touwtjes in handen maar dan opeens stort 'ie in.
De detective viel me ook tegen want die nam eigenlijk alles maar aan wat Patrick tegen 'm zei.
Best te pruimen, maar de regisseur had ietsjes strenger mogen zijn.
Evil never looked so damn good! En zo is het!
Het blijft toch een fantastische film dit American Psycho, die iedere herziening een stukje beter lijkt te worden. De eerste keer dat ik de film zal vond ik het een leuke film, maar meer ook niet. Vijf herzieningen later kan ik toch wel stellen dat we hier met een fantastisch meesterwerk te maken hebben, die van begin tot einde boeit en werkelijk waar geen seconde verveelt.
Christian Bale won onlangs een oscar voor zijn rol in the Fighter, waarin hij uitstekend acteerwerk aflevert. Toch overtreft hij daarmee niet zijn rol in American Psycho. Dat blijft wat mij betreft een van de meest fenomenale acteerprestaties alle tijden. Bale is echt geweldig als de cynische Patrick Bateman, een man die soms vol cynische zwarte humor lijkt te zitten en daarnaast erg perfectionistisch is. Dat komt in het begin van de film al goed tot uitdrukking, waarbij Bateman onder de douche staat. Daarbij vertelt hij vol enthousiasme over zalfjes die ervoor zorgen dat je huid er op en top uitziet. Dat klinkt op papier nogal oninteressant, maar de manier waarop Bale het hier vertelt, is geweldig. Later in de film zie je dit soort humor en Bateman’s perfectionistische manier van denken nog een paar keer terug. Vooral de scène waarbij Bateman en zijn collega’s lopen te pochen over hun nieuwste visitekaartjes is schitterend en doorspekt van geweldige zwarte humor.
Wat verder zo leuk is aan de film, is dat het probeert het yuppen-gedrag en de sfeer uit de jaren tachtig weer te geven, iets wat volgens mij prima gelukt is. De muziek is erg eighties, maar ook de stijl is daarop aangepast. Erg leuk, want ik houd persoonlijk wel van de muziek uit de tachtiger jaren. Dan heb je in deze film ook nog de moorden, waarvan de discussie hier soms plaatsvindt, of de moorden nu daadwerkelijk plaatsvinden, of zich slecht in het hoofd en de gedachten van Bateman afspelen. Na de film diverse keren gezien te hebben ben ik er zeker van, dat dit laatste het geval is. Maar eigenlijk is dit niet zozeer hetgeen waar de film om draait. Als het eerste namelijk het geval zou zijn, zou ik de film waarschijnlijk net zo goed vinden. De discussie geeft wat mij betreft alleen nog maar een extra dimensie aan deze film.
De moordscènes zelf zijn trouwens ook geweldig en ook hier schuwt de film de zwarte humor niet. De Hey Paul! scène en de kettingzaagmoord zijn groots en twee fantastische scènes uit deze film. Persoonlijk vind ik deze film ook meer een thriller dan een komedie. Ik heb hier wederom erg om moeten lachen. De maximumscore blijft natuurlijk gemakkelijk staan!
Musicer
Degelijke komedie/thriller, die tegen het einde je een Mulholland Drive gevoel geeft, maar te veel in het midden laat.
Terwijl de eerste 75 minuten redelijk normaal zijn qua verhaalstructuur, draait het laatste halfuur volledig door met tegenstrijdigheden die je doen twijfelen of Bateman nu echt heeft zitten moorden of dat het allemaal in zijn hoofd zat. Dit was beter door de hele film getrokken en geleidelijk aan gebeurd, in plaats van zo'n grote twist redelijk laat in het verhaal te brengen.
De sterrencast krijgt niet zoveel te doen, al heeft dat natuurlijk ook te maken met de leeftijd van de film. Witherspoon, Leto, Theroux,... werden pas echt relevant na hun succesfilms een aantal jaren later. Christian Bale doet het echter uitstekend en ook Chloe Sevigny is verrassend goed.
Lekker droge film die mooi twee tegengestelde genres combineert en totaal anders is dan je zou verwachten, maar een te bruuske breuk kent in het midden.
Sergio Leone
Verrassende film tot hij opeens van (horror)komedie naar thriller gaat.
De film begint best goed, met de luchtige voice-over van Christian Bale waarin we de narcistische, egoïstische en moordzuchtige Pat Bateman leren kennen. Er volgen enkele uiterst grappige situaties. Echt bijzonder is het allemaal niet, maar de film kan toch boeien.
De scène waarin Bateman met die twee hoeren bezig is, en dan zichzelf zit te showen in de spiegel was toch wel één van de meest komische.
Christian Bale is uiteraard een goed acteur, en ook hier speelt hij z'n rolletje degelijk. Toch is het bij momenten zodanig overacted dat het niet moeilijk niet meer lijkt. In het 'thrillergedeelte' komt Bale wat serieuzer uit de hoek en dat gaat hem beter af.
Voorts kleine, onbenullige, doch soms grappige bijrolletjes voor oa Willem Dafoe (wat een oerdomme detective, zeg), Jared Leto en Reese Witherspoon.
De film zou beter zijn geweest mocht het de komische kant zijn blijven opgegaan.
Krappe 3
wwelover
Aparte maar zeer interessante en vermakelijke film. Een vreemd en vrij ziek verhaal, maar ook mede door de humor is het allemaal zeer goed te doen. Ondanks dat de moorden vrij schokkend zijn, is de film nou niet bepaald misselijkmakend (gelukkig). De film kent een paar zeer sterke shots en ook de soundtrack is perfect, authentiek zou ik bijna willen zeggen. En natuurlijk Christian Bale is geniaal. Absurd as hell mag je wel zeggen.
mjk87 (moderator films)
Al vrijwel aan het begin van de aftiteling wordt een extra bedankje uitgebracht aan het bedrijf dat de maatpakken verzorgde. Een dank volledig op z’n plaats, want als iets de show stal. Prachtige pakken, hemden en dassen. Altijd kraakhelder, brandschoon, perfect zittend, haast kitscherig. En dat is dan ook de afspiegeling, het idee achter dit verhaal. Mooi van buiten, maar erbinnen?
We volgen überyup Bale in de jaren 80, een periode waar ook Wall Street dankbaar gebruik van maakte. Met snelle gozers (vooral mannen zo te zien) die vooral veel geld vangen maar eigenlijk maar een dood leventje hebben. Van werk naar de club, vol snuiven met coke voor energie, pilletjes om je beter te voelen. Chemisch vrolijk noemde Youp van ’t Hek dat ooit. Maar ook de appartementen zo kaal en strak gedesigned, goedkope slijmerige eighties muziek, kortom een leeg bestaan. Zoals Fellini ook toonde in La Dolce Vita, maar dan beter en nog cynischer.
Bale speelt de hoofdrol, en doet dat met verve. Hij speelt zeer naturel, en dat heeft ook deels met z’n imago van doen. Zeer glad geschoren wangen, vet in het haar, en altijd overtuigend. Ook de decors zijn strak, en van elke warmte gespeend. De look van de film is dus goed, maar er had audiovisueel meer mee gedaan kunnen worden. Bale is waanzinnig, maar nergens is dat doorgevoerd in beeldvoering. Dan doet een Aranofsky dat toch beter. Ook de fotografie is nogal gewoontjes. De sfeer komt uit de decors, maar er is met licht in nachtscènes zoveel meer te doen.
Helaas is het verhaal zelf soms wat minder. Dan kan alles nog zo mooi zijn, het verhaal is niet altijd even logisch. Soms wordt er zelfs te veel op de karikatuur gespeeld. Als Bale echt zo rijk kan zijn, hoe kan het dat hij zo weinig doet bij zijn werk? Dit zijn van die mensen die 80 uur per week maken, druk zijn, niet muziek luisteren of pornoblaadjes lezen op het werk. Die eerste scène was nog prima, waarin je hem even op het werk ziet, als een zak tegen z’n secretaresse, en daarna gelijk het nachtleven. Je hebt ten eerste het idee dat hij wel iets zal doen daar, en ten tweede dat ze als zombies erdoorheen gaan om maar weer in de nacht te geraken. Wat dus uitstekend begon, werd langzaamaan wat ongeloofwaardiger en vervreemdender. Enkel Bale hield het personage nog geloofwaardig, een groot compliment dus.
Wel zit de film vol goede scènes. De uiterst originele openingsgeneriek, de scène met de visitekaartjes, de scène met de twee hoertjes waarin Bale maar blijft praten over Genesis en Phil Collins. Dat komt erg humoristisch over. Al met al genoeg leuk voor een voldoende, maar er had veel meer in gezeten.
Illum Sphere
This confession has meant nothing.
Patrick Bateman (Christian Bale) lijkt een gewone man voor de buitenwereld. Hij is knap, heeft een lichaam waar je u kan tegen zeggen, is intelligent en hij werkt als een investment banking executive in Wall Street, een baan die goed wordt betaald. Bateman is geobsedeerd door winnen en wil in alles de beste zijn. Elke ochtend gebruikt hij diverse producten om, vooral zijn gezicht, beter te laten ogen voor de buitenwereld. Wat de buitenwereld niet weet is dat Bateman eigenlijk een psychopaat is die s'nachts zijn ware aard toont. Van zwervers tot modellen, iedereen die in de handen van Bateman komt moet er aan geloven. Omdat hij een winnaarsmentaliteit heeft, komen zijn ware negatieve gevoelens ook naar boven als iemand bijvoorbeeld een mooier uitziend visitekaartje heeft.
De film heeft op het internet een cultstatus gekregen en aan de ene kant snap ik het ook. De dialogen zijn leuk om te volgen, vooral als er soms gebruikt wordt gemaakt van slimme termen. Iets wat normaal is bij de yuppie beweging. Ook maakt de film veel gebruik van verwijzingen naar de popcultuur, zoals wanneer Bateman luistert naar zijn muziek die bekend was in die tijd. In de film probeert men niet het leven van een psychopaat te verbloemen, maar tonen ze het type psychopaat met een winnaarsmentaliteit die amper de strijd met de maatschappij aan kan. Hoe langer de film duurt, hoe meer hij zijn controle over zijn gekheid verliest en dit levert soms ietwat grappige scenes op die zich onder de noemer 'donkere humor' scharen. De humor die ook een andere prachtfilm 'American Beauty' gebruikt. Christian Bale toont dat hij perfect is om deze psychopaat te spelen en zijn rol is geweldig te noemen. Iets waar andere rollen in de film een voorbeeld aan mogen nemen. Voor de rest is dit een hele goede film die ik zeker nog eens zal bekijken, ookal is het maar om de held (een tegenstrijdig iets, aangezien de hoofdrolspeler van de film een badguy is) terug aan het werk te zien.
Vier sterren.
El Loco
Killer inside.
Toen ze een tijd geleden deze American Psycho op televisie gaven, nam ik hem algauw op omdat het boek van Brett Easton Ellis zeer bekend is. Ikzelf heb het boek nog niet gelezen, maar ik had van sommige mensen gehoord dat hij zeer goed is, dus leek me dit meer dan de moeite waard.
Ik wist niet goed wat ik moest verwachten bij American Psycho. Ik had eerder het gevoel dat het een slasherfilm ging worden en daar leek het ook een lange tijd op uit te draaien, maar dan komt het einde die van deze film toch iets meer maakt dan een gewone slasherfilm. Ik ben sowieso wel te vinden voor films waar het hoofdpersonage niet beseft wie hij echt is en niet weet wat er nu allemaal echt gebeurd is. Fight Club is in dat opzicht ook een sterke film. Het einde waar blijkt dat Bateman de moorden niet heeft gepleegd, maar er enkel over heeft gefantaseerd is natuurlijk wel een erg sterke twist die ik nu niet meteen zag aankomen, maar ook de rest van de film heeft zo zijn sterke momenten. Vooral de moorden op Paul Allen met de hakbijl en op het hoertje Christie met de kettingzaag zijn echt goud waard. Valt er over American Psycho dan niets negatiefs te zeggen? Toch wel, want er waren hier en daar ook mindere punten. De humor waar veel mensen zo positief over zijn, leek mij grotendeels ontglipt te zijn. De kettingzaagscène bezorgde me wel een grote glimlach op het gezicht, maar voor de rest was de humor niet echt mijn ding. Ook die zogenaamde Yuppie sfeer die hier duidelijk naar voor wordt gebracht, kon me eigenlijk maar matig bekoren. Hier en daar wat opschepperij over hoe mooi hun kaartjes wel niet zijn.
Christian Bale is nu niet meteen één van mijn favoriete acteurs. Ik had dus zo mijn twijfels of hij het hier goed zou doen, maar ik had niet fouter kunnen zijn want hij zit op het randje van het geniale af met zijn vertolking als Patrick Bateman. Bateman is op zich al een geweldig gestoord personage, maar hij wordt dan ook nog eens heerlijk neergezet. Vanaf het moment dat hij onder de douche staat en uitlegt geeft over al zijn gels en crèmes tot aan het moment dat zijn kwartje valt, weet Bale meer dan te overtuigen. Vooral wanneer hij met de kettingzaag door de gang loopt is hij echt geweldig, net zoals de manier waarop hij de moord op Paul Allen voorbereidt en dan keihard toeslaat. The Prestige en 3:10 To Yuma liggen hier nog klaar om gezien te worden, maar ik denk wel dat dit momenteel het hoogtepunt uit zijn carrière moet zijn. Eigenlijk wordt de rest van de cast hier gewoon naar huis gespeeld. Hoewel ik niet kan zeggen dat ze het echt slecht doen, maar in bijzijn van Bale die hier bijna een soort van one man show opvoert, stellen hun rollen bitter weinig voor. William Dafoe bijvoorbeeld zou nog wel een vrij interessante rol kunnen gehad hebben als detective, maar hij komt vrij weinig in beeld. Ik heb het hier al aangehaald, maar zijn collega’s vond ik al snel irritante gastjes. De minst interessante stukken van de film waren dan ook die waar zij bij waren.
Sterke film die helemaal iets anders is geworden dan wat ik ervan had verwacht. De twist is erg knap die de film in een heel ander daglicht stelt, maar ook de moorden zijn er om in te kaderen. Christian Bale zet hier een geniale prestatie neer die niemand hem had kunnen nadoen. Des te langer ik erover nadenk, hoe meer de score begint te neigen naar 4.5*, maar voorlopig blijft het bij 4*
K. V.
Deze vroeger eens gezien, maar toen had 'k er wat gemengde gevoelens bij, dus na al die jaren nog eens herbekijken en eigenlijk is het weer hetzelfde.
Er werd wel goed geacteerd door Christian Bale en ook de soundtrack is het vermelden waard.
Alleen het einde was teleurstellend en ook naar het einde toe gaat het nogal over the top.
Tja, het blijft een beetje een speciaal filmpje, die me een beetje aan de serie "Dexter" deed denken (al vind 'k Dexter wel beter).
tukkerstein
Originele boeiende film. Apart hoe het leven in het extreem luxe Wall Street-zakenwereldje inclusief bijbehorende upper class-feestjes gecombineerd wordt met slasherachtige taferelen. Christian Bale speelt geweldig en zijn personage is ziek en intrigerend. Een betoog over Phil Collins' muziek houden terwijl je iemand op het punt staat te vermoorden, geniale scenes. Het einde vind ik vrij goedkoop, misschien dat ik een bepaalde diepere laag in het verhaal mis maar voor mij is het gewoon een standaard "wtf" open einde.
Insignificance
De naam Patrick Bateman zal bij mij altijd wel verbonden zijn met Huey Lewis. En andersom natuurlijk. Toch blijft deze satire voor mij hangen bij een mak beestje. Bateman die zichzelf voorstelt is nog leuk, de visitekaartjes idem dito en zo is er nog wel wat zwarte en repeterende humor te ontwaren die werkt, maar het gaat al min of meer mis bij de 'diepzinnige' monoloog.
Had met het decadente sfeertje een giller moeten zijn, maar bij mij landt het totaal niet. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de scène in het toilet. De gladgetrokken yuppie wereld van Bateman staat er mooi op en het blijft leuk als hij iets te melden heeft over muziek, maar echt maniakaal wordt het maar weinig. American Psycho had wat mij betreft wel wat gekker gemogen.
Ste*
- 2072 berichten
Nare film, en niet alleen voor de obvious reasons.
Heel het persoontje van Patrick plus alle personen en omgevingen zijn echt vreselijk, met als hoogte- (eigenlijk dieptepunt) het gedoe over de visitekaartjes. Walgelijk, ik dacht, waar kijk ik naar. Zal vast schertsend bedoeld zijn, maar alsnog.
Eigenlijk is niks echt spannend of boeiend, tot het moment met de kettingzaag in het trappenhuis. Dat was wel een 'mooie' scene. Alles daarvoor was eigenlijk alleen ergerniswekkend.
Het moment vanaf het katje bij de geldautomaat, de politieauto's die hij opblaast en het moment dat hij van een koele psychopaat ineens veranderd in een huilend wrak en alles opbiecht aan zijn advocaat; ik hoopte hard dat het een droom was waaruit hij snel wakker zou worden, want anders zou het toch al te belachelijk zijn.
Maar nee, de film werd er weer eens een met een rare twist, de detective komt niet meer in beeld, het huis van Paul Allen is ineens totaal anders en voor je het weet is het afgelopen. Alles is blijkbaar weer eens niet echt gebeurd, of niet als zodanig? Hou normaal gesproken wel van dat principe, maar of ik heb teveel dergelijke films gezien, of het was in dit geval gewoon totaal slecht uitgewerkt, want ik bleef alleen maar zitten met een groot wtf-gevoel.
Humor heb ik er overigens niet in kunnen ontdekken, of ik heb het allemaal met totaal verkeerde ogen zitten bekijken.
Acteerwerk was af en toe een pluspunt, maar verder, vooral achteraf, maar een tegenvaller. Denk dat ik, als ik hier sommige recensies moet geloven, het boek maar eens moet gaan lezen.
killerfreak
zwaar ontgoocheld in deze film (hoewel ik helemaal in 't begin eigenlijk een remake van dé klassieker van Hitchcock verwachtte, maar goed dat is mijn fout
De rol van Patrick Bateman wordt op zich ok neergezet, maar toch... had net iets meer talent van een Christian Bale verwacht. Moest trouwens even lachen toen ik de link met "Batman" legde; op dat moment was van een Batmanfilm (met Christian Bale) wellicht nog geen sprake, maar toch... in de ene film speelt hij Bateman, in de andere Batman
Ditgezegdzijnde kom ik terug tot de essentie van de film: acteren is ok, setting is ok, enz... maar de afwerking, de suspens en most of all de combinatie met humor (heb nog maar weinig films gezien waar die combinatie écht geslaagd is) loopt mank langs alle kanten. Dat het verhaal een leuke plotwending krijgt vind ik nog niet eens zo erg; maar dat ik op het einde van de film spijt heb dat ik naar deze heb gekeken maak ik niet teveel mee.
Teveel verwacht? Misschien... maar echte films zullen me wel op het gepaste moment aandachtig maken, daar waar dit bij deze film lang niet het geval was.
Had ik boek moeten lezen? Misschien... maar een film is een film; en of ik nu een vergelijking zou gemaakt hebben of niet; het is de film die ik hier beoordeel en die is voor mij onvoldoende
Jammer (zeker gezien de openbaring waar mensen hieronder over neerschrijven), maar ik kan niet anders dan eerlijk blijven aan mezelf en deze film 2,5* geven
Mitchel_M&M
Ik vond American Psycho een hele goeie film. Christian Bale zette (de zieke) Patrick Bateman geweldig neer waardoor ik de film ook beter kon waarderen. Verder zat de film ook vol genoeg met momenten dat naar boven kwam maar niemand dat merkte omdat ze alleen maar met zichzelf bezig zijn.
Ik vond de scene bij die pinautomaat met "Feed me a stray cat"
geniaal en hij op dat moment draaide hij helemaal door en vermoordde wel heel veel mensen
. en die scene met Paul Ellen als hij een soort moonwalk met die bijl doet en zijn regenjas aandoet en die Paul Ellen zo vraagt 'is that a raincoat" en Batman die reageerd met "Yes, yes it is" heb ik om moeten lachen. en mede door die humor werd het zieke verhaal ook wat luchtiger gemaakt.
Ik vond dat helemaal uitleggen van detail en alles bij bijv die kaartjes, die muziek en als mensen in pakken komen wel iets hebben
Ik vind het overig nog wel dom van het hoertje Christie om de tweede keer weer mee te gaan, als je een beetje verstand heb ga je natuurlijk niet weer met hem mee.
Als laatste vond ik de twist op het einde ook wel een pluspunt omdat je het nu kan opvatten als, dat Bateman alles heeft ingebeeld of dat die advocaat een ander voor Paul Ellen aanzag aangezien ze elkaar allemaal door elkaar halen. Waarvan ik zelf voor de tweede opvatting kies.
jumpstylemovie
Briljant! De Business Card Scene toont perfect waar de film over gaat en hoe Bateman in mekaar steekt. Dit is mijn favoriete film met Christian Bale. Hij was echt perfect in deze film en de voice over die zich in zijn hoofd afspeelt was briljant en erg komisch tegelijkertijd. I can't believe that Bryce prefers Van Patten's card to mine. Look at that subtle off-white coloring. The tasteful thickness of it. Oh, my God. It even has a watermark Ik heb de hele film moeten lachen, echt geweldig.
Er hangt ook de hele film een geweldige sfeer. De film stamt uit 2000 maar de beelden van New York lijken uit de jaren 80 te komen, zo warm en sfeervol. De moorden zijn geweldig, de muziekkeuze ook maar het is toch vooral het personage Patrick Bateman dat deze film zo grappig maakt. Sites als 4chan staan ook bomvol met meme's uit deze film. Het einde begreep ik eerst niet goed maar nu valt het wel op zijn plaats. Volgens mij is het een film die de kijker zelf laat beslissen wat er nu gebeurd. Zo had ik zelf de theorie waarin Patrick en die andere man aan de tafel in de laatste scene dezelfde persoon waren. Ze zeggen allebei expres dat ze niet zonder reservering willen gaan eten en Patrick wordt de hele tijd door de war gehaald met een of andere Davis, dat zou die andere man dan kunnen zijn. Hij is eigenlijk Davis maar in zijn hoofd heeft hij een alter-ego bedacht waar hij in vast zit. Waarschijnlijk gaat dit totaal niet samen met de rest van het verhaal maar die gedachte kreeg ik.
Een must-see en nu ik er even over nadenk is dit eigenlijk de leukste film die ik in tijden heb gezien.
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale is vanaf morgen te zien op Netflix
Iconische thriller 'American Psycho' met Christian Bale morgenavond op televisie

Austin Butler gaat de hoofdrol spelen in een nieuwe verfilming van 'American Psycho'

Chloë Sevigny had moeite met werkwijze van Christian Bale: 'Waarom kun je niet sociaal doen?'

American History X

Donnie Darko
Mystery / Drama, 2001

Idi i Smotri
Drama / Oorlog, 1985
new york citygebaseerd op boekbusinessmanwall streetpsychopaatsatiredonkere komedieseriemoordenaarchainsawbig city psychologische thrillerstadcultfilmcharacter studywitte kraagharvard business schoolkind van echtscheidingstemimitatie onbetrouwbare vertellervrouwelijke regisseurjaren 80toxic masculinityamerican businessman bloodyambiguity psychological horrorhorrorbaffled