Genre: Thriller / Horror
Releasedatum: 9 juni 2005
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Saw
"How much blood would you shed to stay alive?"
Dr. Lawrence Gordon en Adam, twee mannen die elkaar nooit eerder hebben gezien, ontwaken vastgebonden in een smerige, oude badkamer. Tussen hen in ligt het levenloze lichaam van een man met een revolver in zijn handen en een taperecorder. Als Adam en Lawrence dan met behulp van de taperecorder een bandje afluisteren, ontdekken ze dat ze de nieuwste slachtoffers zijn in één van de zieke spelletjes van een beruchte seriemoordenaar, die luistert naar de bijnaam 'Jigsaw'.
Dr. Lawrence Gordon
Amanda Young
Allison Kerry
John Kramer / Jigsaw
Emma'
Het viel me trouwens bij het herzien pas op dat Cary Elwes die scène waarin hij zijn voet afzaagt ongelooflijk goed acteert. Zowel het stukje ervoor als erna.
eddyeddy
De eerste en tevens de beste....een verrassing die jammer genoeg in de latere vervolgen niet meer aanwezig is geweest.
patrick17
Omdat de 7de film van SAW in Amerika uit ìs en zodoende hierheen waait heb ik besloten om toch de reeks maar weer eens te bekijken. Vandaag ben ik dus begonnen met 'Saw'.
Het blijft voor mij een geniale film. Het is net wat hier boven wordt vermeld. De eerste is tevens ook de beste van heel de reeks die uitgebracht zijn. Ik persoonlijk vind het komen omdat het hier draait om twee personen ''DR Gordon'' en "Adam''. In de volgende delen gaat het hierbij om verschillende personen cq taps.
De film begint ook sterk opbouwend. Het komt rustig op gang met daarbij volgende flashbacks die precies kloppen aan het stuk. Het gore in dit deel valt nog enigsinds mee. Ik vind de scene met het afzagen van de voet gewoon gruwelijk maar zeker niet over de top of overdreven! Het is wel wat ik eerder heb gelezen is dat Jigsaw voor een levende inderdaad aardig stil ligt, zonder ook maar iets te bewegen.
De film steekt gewoon erg goed in elkaar. Op naar het volgende deel!
Muchacho
Een hele vette horrorfilm. Leuke (nou ja, leuk) traps en het geheel voelt gewoon goed. Alleen jammer dat een of andere waardeloze actrice genaamd Shawnee Smith (ik haat haar) een rol speelt. Maar ja, shit happens.
dominion
Geweldige film.
Ik heb hem al ongeveer drie keer gezien en hij blijft gigantisch spannend.
De ontknoping op het einde blijft altijd een verrassing voor mij en hij zit vol met plotwendingen.
Vind het ook beter omdat het hier meer om het verhaal gaat dan de martelingen.
Alleen jammer dat de vervolgen na deel 2 zo bergafwaarts gaan maar omdat je wilt weten hoe het verhaal afloopt moet je ze toch allemaal zien.
Maar dit is zonder twijfel de beste van de serie.
5,0
Butchers
Vind dat Saw veel dingen weg heeft van Se7en, het hele idee werd namelijk al gebruikt bij een marteling in die film. De verminkte vrouw moet kiezen tussen dood of eeuwig verminkt leven. Ze heeft slaappillen in haar ene hand vastgelijmd, en een telefoon in haar andere. Ze kiest om te sterven in plaats van verminkt door het leven te gaan. Dit is toch eigenlijk het hele idee rond Saw? Bij de marteling 'Greed' in Se7en moet ook de advocaat zijn vet eraf snijden en in een weegschaal steken. Hij had twee dagen om na te denken welke één kilo hij van zijn lichaam zou snijden. Uiteindelijk besloot hij zijn vet, maar hij bloedde dood. Toch eigenlijk gewoon hetzelfde als het begin van Saw VI? Ik vind dat er best veel dingen uit die film zijn gehaald. Toch blijft het echt een geniale film.
Halleuh
In één woord: GEWELDIG
De reden dat ik de film geen 5 sterren heb gegeven is uit principe.
Ik vind Saw 1 en 2 de beste uit de reeks.
DVD-T
De eerste en meteen ook de beste uit de serie.
Wat meteen opvalt als je alle delen al hebt gezien, dat dit toch het minst erge is qua martelingen en de bijbehorende gore. De marteling van de twee die in de badkamer tegenover elkaar staan is heel ander dan in de rest van de serie. Daar wordt minder gehamerd op de achterliggende gedachte waarom de mensen daar zijn en meer op de gore.
In Saw wordt dieper ingegaan op het idee waarom de mannen daar zijn, en dit proberen ze op een rustig tempo te achterhalen. Per stukje wordt er net genoeg informatie gegeven om weer een stukje verder te komen en te achterhalen wat er nu precies gaande is. Jigsaw zelf is nog nergens te bekennen, en dat is ook meteen een sterk punt aan de film. Het karakter is daardoor lekker mysterieus. Naast het verhaal van Dr. Gordon en Adam hebben we nog het verhaal van politieagent Glover, een karakter wat niets en toch wel wat bijdraagt aan het verhaal. Een niet heel boeiend personage wat ook nog eens slecht vertolkt wordt door Glover.
De film pakt je eigenlijk al vanaf de eerste minuut en laat je niet meer los. Het laat je een hele lange tijd zelf alle puzzelstukjes op z'n plaats te leggen, maar als je het denkt goed te hebben neemt de film weer een twist. Dit maakt de eerste film gewoon het beste omdat het met je speelt als toeschouwer.
In deze film komt het verhaal op de eerste plaats, en worden de gruwelheden naar de achtergrond geschoven. Het einde zie je echt niet aankomen, wie verwacht er nu dat Jigsaw al de hele tijd in de ruimte aanwezig is. Erg mooi gedaan, en geeft je echt het gevoel aan het einde dat je naar een goede, leuke film hebt zitten kijken.
Zoals gezegd zijn de martelingen niet prominent aanwezig in de eerste Saw. Toch zijn de eerste traps uit de serie al erg goed gevonden. Hoe bedenk je zoiets. De designs van de vallen zijn echt erg goed gedaan. Verder is de film erg mooi geschoten, en ziet het camerawerk er erg stijlvol uit. Tevens zit de film vol met leuke editing trucjes. De sound design is fraai vormgegeven, en de muziek maakt het helemaal af. Vooral de main theme.
namingway24
Naar aanloop van het zien van deel 7 begint hierbij de herziening van de Saw reeks tot op heden. En wat je ook van de serie vindt, dit deel is wat mij betreft een onbestwist meesterwerk van de 21ste eeuw.
Het verhaal van de film is vrij origineel. Dit is het begin van wat wel het torture porn-genre wordt genoemd, hoewel het in dit deel niet per sé draait om de uitgebreide martelscènes. Het draait in Saw voornamelijk om de personages en het mysterie; het verhaal wordt stukje bij beetje uit de doeken gedaan, en je wordt telkens op het verkeerde been gezet, wat uiteindelijk tot een hoogtepunt komt in de briljante slotscène.
De acteurs zijn allemaal erg goed. Leigh Wannell is van nature natuurlijk geen acteur, maar hij doet het erg goed, hoewel tegen het einde zijn Australische accent wat merkbaar wordt. Hetzelfde geldt voor Cary Elwes, die ook geen geboren Amerikaan is. Shawnee Smith is erg indrukwekkend als één van Jigsaw's eerste slachtoffers. Tobin Bell zou in de loop der jaren uitgroeien tot een horroricoon, hoewel hij hier bijna geen screentime heeft. De rest van de cast is wat minder uitgewerkt, maar ze doen het allemaal naar behoren.
De vallen zijn hier nog niet zo uitgebreid, maar de reverse bear-trap is iconisch voor de hele reeks, en blijft nog steeds één van de beste vallen van de hele serie. De film is niet al te bloederig, en daarbij bedoel ik meer dat er niet expliciet op de gore ingezoomd wordt en de camera er niet te lang bij blijft hangen. De gore die er is is vakkundig gedaan, en er wordt goed omDr. Gordon's afgezaagde voetheen geschoten. De snelle montage zorgt er trouwens voor dat de martelscènes wat venijniger overkomen.
Ten slotte is de muziek van Charlie Clouser erg goed, en tijdens de slotscène komt deze muziek tot een ongekend hoogtepunt. Nogmaals, deze slotscène is fantastisch, en hoewel de rest van de serie wat door zou schieten met de twist endings, staat deze nog steeds als een huis.
To be continued...
Karl van H.
Het is een leuke horrorfilm, ja, wellicht ook de meest invloedrijke van het decennium, maar hier geef je Saw toch wel iets teveel eer. Wat mij betreft
namingway24
Ach, wat mij betreft ieder zijn mening. En misschien heb ik het een beetje te dik aangezet, maar ik strooi gewoon graag met superlatieven
. Maar nogmaals, dit is voor mij een meesterwerk binnen het HORROR-genre.
infamous
De godfather van horrorfilms van deze eeuw.
vergeet alle andere martelfilms ,als je deze gezien heb is al t andere bagger vind ik
maithekke
Deze vind ik echt het beste. Ik vind dat wanneer de serie vordert hij steeds slechter wordt. . het is wel alweer een tijdje geleden. Binnekort ga ik alles opnieuw kijken. Ben benieuwd of het cijfer dan verandert. Voor nu in ieder geval
* 4 sterren
goon
de beste saw film, hier vond ik saw nog echt heel goed.. is allemaal wel minder geworden de laatste tijd door de vele andere delen.
david bohm
Ingenieuze horrorfilm die de spanning goed weet op te bouwen en vast te houden. Acteerwerk ook ruim voldoende. Ondanks het onbevredigende einde positief verrast. Maar ja, wanneer je een reeks in de planning hebt, lever je geen afgesloten hoofdstuk af. Zo gaat dat.
Dit was de eerste film die ik heb gezien uit de Saw reeks maar voel nou niet meteen de drang om de volgende te kijken. Het zal er vast nog weleens van komen.
Drie en ½ sterretje
Minotaures
Een uiterest geniale horrofilm.
Dit brengt de genre naar een nieuw niveau. Tot zover is Jigsaw één van de gevaarlijkste en slimste psychopaten in horrorfilms die ik heb gezien.
De bedoeling van Jugsaw om 2 vreemden in een kamer te laten wachten op vele antwoorden is erg spannend en meeslepend. Je zou maar in zo'n situatie terecht komen. Des te meer het einde nadert des te meer je dichterbij de buis gaat zitten. En daarmee waarom ze vast zitten en hoe ze er levend vanaf komen. En dat gaat alleen als je - letterlijk - iets van jezelf moet missen.
Jigsaw's geweldadige vallen zijn ook geweldige concepten en bij sommige is er geen ontsnapping aan zonder jezelf of iemand anders vreselijk pijn te doen. Wat een keuzes laat die voor je open staan.
Heb geen behoefte om de rest te zien (deel 2 wel gezien), maar heb een sterke idee dat het per vervolg minder en minder zal worden. Het zal wel ooit komen dat ik ze alle zal zien, maar dat zit er momenteel niet in.
puckb96
Het blijft een van de geweldigste horrorfilms. De eerste vind ik ook heel spannend, de zesde is wel de beste (vind ik zelf dan). Het acteerwerk slecht? Absoluut niet! Veel gore, maar om het verhaal te volgen moet je daar maar overheen komen. Kheb ze alle 6!
Queno
Lawrence en Adam, twee mannen die elkaar nog nooit hebben gezien, ontwaken vastgeketend in een vieze, oude badkamer; de setting is je hiermee meteen duidelijk inclusief de benauwde sfeer die je voorgeschoteld krijgt.
Tussen hen in ligt een levenloos lichaam met in beide handen een pistool en een taperecorder. Beiden zijn in een spel verwikkeld van een seriemoordenaar, de ‘Jigsaw’. Nou ja, moordenaar, zijn slachtoffers doden zichzelf door ingewikkelde sadistische spelletjes die hij bedacht heeft.
Het is een tijd geleden dat ik verheugd ben geweest door het plot van een film, aan het eind ben je echt verrast en de gewelddaden houden anderhalf uur lang aan. En ze zijn gruwelijk. Dat je te maken hebt met twee gewone mensen, normaal postuur, een wijkende haarlijn en wallen onder de ogen zoals jij en ik maakt het eerder meeslepend, dus geen perfect uitziende tieners zoals vaker in horrors voorkomt.
De bedachte ‘spellen’ van Jigsaw zijn uitermate ingenieus. Iemand die ooit zijn polsen heeft geprobeerd open te snijden ontwaakt tussen prikkeldraad waarin hij zijn weg moet vinden, een drugsverslaafde wordt wakker met een soort van berenklem om haar hoofd die haar hele gezicht verbrijzeld als ze niet op tijd de sleutel vind, waarvoor ze een man zijn maag moet opensnijden. Erg shocking en vooral het ‘wat zou jij doen?’ beklemt je.
Telkens is de les ‘hoeveel heb jij er voor over om in leven te blijven’ en wordt de boodschap doorgegeven door een macabere pop met een wit clownsgezicht en rood opgestoken haar aan de zijkanten. Ook de zware vervormde stem van de moordenaar geeft je een beklemmend gevoel.
Lawrence krijgt de opdracht Adam te doden voor zes uur, anders wordt zijn gezin van kant gemaakt. De moordenaar heeft zelfs geschenkjes achtergelaten: een mobiele telefoon, twee sigaretten en twee zagen, waarmee ze niet door hun kettingen geraken, maar.. wel door hun voeten, mocht het nodig zijn.
Door de donkere, koele, mystieke manier van filmen en hier en daar wat flitsende momenten komen de daden nog gruwelijker over; visueel zit het allemaal goed in elkaar.
Via neerslachtige flashbacks komen we te weten wie Lawrence en Adam zijn.
Huiveringwekkend zijn soms wel: Lawrence die opeens van achteren aangevallen wordt met een persoon met een bokkenmasker en Adam die in zijn appartement zonder licht op zoek moet naar de aanwezige en daarbij zijn camera gebruikt is angstaanjagend; zeker die scène in het appartement is origineel. Door die flashbacks blijkt dat ze tóch iets met elkaar gemeen hebben door de feiten, leugens en motieven die aan het licht komen; het zet de relatie en de interactie tussen de twee in de badkamer soms op spanning. En die interactie tussen die twee is de trigger; óf ze moeten heel erg goed samenwerken om uit de ruimte te ontsnappen óf ze moeten zo egocentrisch te werk gaan ten koste van de ander. Echt een team zijn ze nooit in ieder geval.
Elke keer dat ze een aanwijzing vinden, zij het in het smerige toilet, zij het via de spiegel of het kistje uit de muur stijgt de psychologische spanning.
Waar je wel je twijfel bij kunt hebben is dat ze in het begin zich niets kunnen herinneren, maar naar mate de film opbouwt de ‘ik weet nog iets..’ momentjes je om de oren vliegen.
Ook de hoe Lawrence en Adam zich ontwikkelen: notabene de meest koele, kalme en beheerste van de twee, Lawrence, is het die uiteindelijk door het lint gaat en zijn eigen voet eraf zaagt. Soms komt het nog eens voor dat er humor in verwerkt wordt, om de gruwelijkheden te relativeren, maar Saw blijft volharden in zijn bruutheid.
De film zelf is door twee fanatiekelingen in achttien draaidagen gemaakt met een budget van 1.2 miljoen dollar en die zeker het vijfvoudige heeft opgebracht.
Nu, 2010, is zelfs het zevende deel uitgekomen. Commerciële uitmelking van een hype.
casualjaantje
Origineel verhaal dat zeer spannend en krachtig is uitgevoerd. Het eerste, en zonder twijfel het beste deel uit de Saw reeks.
Zeer goed.
wibro
Ik kon deze film absoluut niet waarderen toen ik hem voor de eerste keer zag maar dat zal wel gelegen hebben aan de behoorlijke gore scènes waarmee we af en toe doodgegooid werden. Nu bij herziening sta ik er een stuk positiever tegenover. De film hield je toch wel constant op het puntje van de stoel, de opbouw was zonder meer zeer goed en ook over het acteerwerk en de fotografie was ik zeer te spreken. Het einde dat was natuurlijk zeer verrassend en juist dat tilt deze film voor mij toch wel over het gemiddelde heen.
Mijn waardering voor deze film gaat dus na deze herziening flink omhoog, maar het blijft voor mij toch wel een niet al te frisse film die ik niet zo gauw voor een derde keer ga bekijken.
Voor het bekijken van de Saw sequels heb ik in ieder geval niet de minste behoefte. Éen "Saw" vind ik meer dan genoeg.
Waardering; van 1,0* naar 3,5*
matjuhhh
Gister maar weer even gezien omdat hij op tv langskwam. Ik denk de 6e keer ofzo dat ik hem zag. Nog geen oordeel over gegeven maar dit is zeker een van de beste horrorfilms. Het verhaal klopt, de scenes zijn goed het ziet er zo pro uit. Ook in die poppenfabriek, net alsof de hele stad is omgebouwd voor het verhaal.
TimZor
Gister weer eens herzien en meteen maar even een stem gegeven. Dit blijft gewoon een ijzersterke film. Krijgt een 4,5 van mij. Iets waar geen enkel ander deel in de buurt wist te komen
sirgawain
Ook ik heb de film een 4.5 gegeven.
Ik vind het de beste film die ik ooit heb gezien.
En het einde vooral!
Dat had ik echt nie verwacht.
Prachtig gewoon, dit is een film die mensen moeten zien.
Ik vind het acteertalent van adam alleen een beetje matig.
En het acteer talen van Zepp Handle is ook niet Je van Het.
Maar de film is gewoon geweldig.
4.5 dus
SjonnieB
Goede film, onvoorspelbaar en een zeer beklemmend sfeertje. Toen ik hem voor het eerst zag (13 jaar) had ik toch wel een paar avondjes moeite met slapen, dat hebben niet veel films bij mij bewerkstelligd. 1 vraag blijft wel door mijn hoofd spoken over deze film Wat spoelt er eigenlijk weg met het badwater als Adam wakker en zijn hoofd uit het bad trekt? Een soort sleutel of iets dergelijks?
SjonnieB
Dat zou dus inhouden dat ze makkelijk hadden kunnen wegkomen als de sleutel was blijven steken of als Adam hem gepakt had. Dat zou dan niet echt overkomen met het doel van Jigsaw.
Lui (crew films)
- 11914 stemmen
Het was ook niet de bedoeling dat de sleutel weg zou spoelen: Amanda moest hem ergens aan vast maken, maar verpeste dat door de sleutel bovenop Adam te gooien, dat zie je ook in Saw III. Aan het einde van Saw zegt John ook tegen Adam: "de sleutel voor het slot ligt in de badkuip".
SjonnieB
Oke, bedankt. Alleen deel 1, 2 en 5 staan mij nog voor ogen, de rest is een beetje vervaagd.

Saw X
2023

Spiral: From the Book of Saw
2021

Saw III
2006

Saw II
2005

Strijden met Subgenres: Overleef jij deze 25 beste survival-horror titels?

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004