• 9.375.076 stemmen

American Beauty (1999)

Geregisseerd door: Sam Mendes

Met onder meer: Kevin Spacey, Annette Bening en Thora Birch

IMDb beoordeling: 8,3 (1.272.187)

Releasedatum: 20 januari 2000

Plot American Beauty

"Look closer."

Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.

Lester Burnham

je top 10 ook. lang leve de lol

avatar van LucretiaBorg

LucretiaBorg

Mankatans schreef:

Daarbij is het script ook niet zo bijzonder

Dus kan iemand mij vertellen wáárom ik deze film nou die 5* moet geven ipv een 3.5 (dat zou ik m nu geven)

Bijna een geniale film en toch ook zo grappig, triest, spannend, intrigerend en sexy natuurlijk met die rozenblaadjes dat vrijkomt als de vriendin van Spacey's dochter haar jasje open doet bv.in zijn fantasie natuurlijk. Heerlijke film met steengoede acteerprestaties, vooral van Benning en Spacey, al kon het jongere grut hun goed bijhouden, ze speelden allemaal sterk.

Ik vond het script juist geniaal, het gaat niet alleen om die Amerikaanse droom, maar heel veel geloven daar toch echt nog in en bij zijn karakter uitte zich dit in een soort midlife crisis achtige situatie en iedereen moet er maar bij neerleggen, terwijl zijn vrouw juist zich anders voor wil doen om bij een bepaalde klasse te horen, écht Amerikaans en Sam Mendes heeft dit prachtig verfilmt en ik vond hem zeker 4,5* waard.

avatar van Rosicky

Rosicky

Kadafi schreef:

je top 10 ook. lang leve de lol

Ja inderdaad, zo'n soort types zouden niet eens mogen stemmen op een kunstwerk als American Beauty.

avatar van jeroenkw

jeroenkw

serpico schreef:
Het leven is inhoudsloos. Het leven is fantastisch.

De twee conflicterende visies op het leven. Er lijken geen mensen te zijn die 100% achter één van de twee staat. Nee, iedereen lijkt continue te switchen tussen beide. Je kunt pas volledig in het ene geloven, als je ook het andere geproefd hebt. Voordat je weer in het andere vervalt.

Fascinerend.

Hoe ze het hebben gedaan weet ik niet, maar deze en nog 1000 andere levenswijsheden zitten feilloos in American Beauty verworven. Niet één keer worden ze uitgesproken, maar ze komen als vanzelf naar de oppervlakte. Een versuft, uitgeleefd bestaan, gedreven door materialisme en niet door liefde, dat nieuw leven in wordt geblazen door schoonheid. Dat is in feite American Beauty in één zin. 's Mens fascinatie voor schoonheid, het hele mirakel dat het leven heet, de liefde voor je gezin; het gaat over de allermooiste dingen die er zijn. En heel fijntjes wordt ook getoond waarom ze zo moeilijk vast te houden zijn in een hedendaags familie-bestaan. Opgekropte gevoelens, vooroordelen, het leven niet ten volle leven, dat soort dingen. Verslapping, desintresse, de afwezigheid van pijn of blijdschap; dat is wat mensen nekt.

Cynisch, heerlijk cynisch, niet zomaar grappig maar werkelijk op hilarische wijze vertelt Lester Burnham over zijn gezin, zijn baan, zijn leven. Alles, cameravoering tot muziek, weet het de doodse uitstraling te geven die het verdient. Elk personage in deze film is intrigerend, en fantastisch vertolkt. Spacey met zijn versie van de normale man voorop. Depressief, een loser die van zichzelf weet welke indruk hij op andere mensen moet achterlaten. Allang ontdaan van enig gevoel van spanning of opwinding. Iedere intonatie, iedere blik, al zijn pasjes en maniertjes zijn even treffend, even passend. Lester Burnham is zonder twijfel één van de best geschreven filmpersonages ooit, gespeeld door een briljant acteur. Wat een rol Maar de rest van de personages doet er niet voor onder. Iedereen wordt vertolkt zoals hij vertolkt behoort te worden, want ieder personage draagt op zijn manier heel veel bij aan de plot. Iedere dialoog tussen de hoofdpersonages is absoluut volmaakt. Je krijgt bijna het gevoel dat je hart het gaat begeven.
Vanaf het moment dat Lester en Carolyn bij het cheerleaden zijn wezen kijken, was ik verkocht. De film blinkt duidelijk uit in zijn droomsequenties. Drukkend, haarscherp en doeltreffend: de droomsequenties laten meer dan wat ook zien hoe het leven zou kunnen zijn, wat mooi contrasteert met de realiteit. Nooit verwacht dat een film als deze meeslepend zou worden, maar dat is precies wat American Beauty wordt. Ik wilde eigenlijk gewoon niets liever dan dat Burnham en Angela seks zouden hebben. Je wíl de levendigheid en spanning zien terugkeren in het leven. Dat is nog eens een prestatie. Als kijker meeverlangen naar meer vrijheid voor het hoofdpersonage om te doen wat hij wil. Dan moet toch wel echt alles kloppen aan je film.

Tel bij het geheel aan genialiteit nog een paar frisse plottwisten op, die geen plottwisten zijn om het plot te twisten maar volledig in dienst staan van de boodschap van het verhaal, een daaruit voortvloeiend spannend einde en de humor en schitterende cinematografie die geen moment inzakken en je hebt één van de beste films ooit gemaakt. De film draagt uit hoe mooi het leven is, door te laten zien hoe suf het kan zijn

Ergens net in de 2e akte van American Beauty merkt Lester Burnham op hoe fantastisch het is als je merkt dat je jezelf nog kunt verrassen. Iets vergelijkbaars geldt wanneer je merkt dat een film je nog volledig kan overdonderen.

5* (top 10 positie was al iets langer een feit)

Wat een super mooie recensie, bijna elke keer zie ik een recensie van jouw staan bij een film, en die lees ik altijd met veel plezier. Ga zo door!

Willeke1959 schreef:

Ik had 'm aanstaan, maar van mij kan er net een 0,5 af.....

Een film die totaal niet aan de verwachtingen voldoet., ik begrijp dan ook niet dat zoveel mensen er hier zo lovend over spreken??

Wat had je dan verwacht?

Mankatans schreef:

De kleine plottwists die in het verhaal zaten vond ik erg geslaagd en lof alom voor het acteren. De dialogen zijn ook erg sterk, met name die van Spacey

En als ik het goed begrepen heb zijn cynisme, de (on)waarheid van 'the american dream' en het leven dat geleefd moet worden drie steunpilaren van deze film.

Aleen dit weet iedereen toch? de american dream is bullshit, en als iemand dat verfilmt en het wordt een mooie film, a la.. Maar het is niet zo iemand dan het licht bij me aandoet en dat ik morgen mooie(re) dingen ga doen. Daarbij is het script ook niet zo bijzonder

Je moet de film natuurlijk zo waarderen als je 'm zelf vindt. Geef 'm gewoon een 3,5. Mijn 5* geef ik omdat ik bij geen enkeke andere film zo hard gelachen heb en hij bij elke herziening ijzersterk blijft. Maar ik hou ook erg van zwarte humor.

avatar van Mark W

Mark W

Ik schaam mij bijna dat ik hier eerst 3* voor had gegeven. Volgens mij was dit omdat ik de film niet begreep of iets dergelijks, een beetje traag. Maar hoe vaker herzien, hoe genialer hij blijkt te zijn. Alles zit perfect in elkaar. Acteerwerk, sfeer, muziek, verhaal, personages.

Je wordt als het ware meegezogen in het verhaal en laat je na afloop verbijsterd achter, met genoeg stof tot nadenken. Vooral het feit dat een film je na afloop nog zo bezig houd, maakt het voor mij meer dan geslaagd.

Met stip verhoogt naar 4,5* met een plekje tot net buiten mijn top 10.

avatar van Awake78

Awake78

Ja echt een topfilm, alles klopt en staat in verhouding met elkaar. Een kunststukje van de moderne cinema als je het mij vraagt. Leuke subplotjes en het is smullen van de acteurs.

'Being ordinary is boring'...whaha, de spijker op z'n kop van die buurjongen. De teksten van 'beauty' Menu Suvari zijn ook echt geweldig oppervlakkig. Die blik die ze erbij trekt ook, heb echt vlak gelegen van het lachen. En toch zit overal een boodschap in. Zo zwart als het maar kan. De film blinkt uit in one-liners.

Toen ik deze in '99 bekeek snapte ik het allemaal niet helemaal en vond het gewoon een aardige film. Nu valt alles op z'n plek en vind ik het een topfilm! Alleen het einde kun je over discussieren.

avatar van Willie_Baas

Willie_Baas

Nee, zo bijzonder vond ik deze film niet. Hij is niet slecht, tuurlijk niet, maar het verhaal, de personages, de muziek en het einde. Eigenlijjk sprak niks mij écht aan. Ik vind maar 3 personages écht uitblinken (Lester, de buurjongen en de vader van de buurjongen). Misschien kwam het wel door mijn iets te hoge verwachtingen, maargoed. Al met al 3 ster.

Goede film, echter geen klassieker.

avatar van Awake78

Awake78

Ik vond de muziek juist uitstekend; licht surrealistisch wat precies bij de vaagheid van de prent past. Het zuigt je echt in de film.

Toch is het wel zo, als je hem niet exact begrijpt of jezelf kan inleven vind je de film waarschijnlijk helemaal niks, als je hem precies doorhebt, vind je hem geweldig.

PS: zag trouwens net ook een user die geeft deze film 0,5, maar heeft wel Dude, where is my car en 2 Ace Ventura's in z'n top-10 staan. Zijn goed recht natuurlijk, maar het komt wel een beetje raar over.

avatar van Rogyros

Rogyros

Deze film is het helemaal niet voor mij. Het kan me gewoon niet boeien. Niet mijn soort film. Gisteren heb ik hem voor de tweede maal gekeken, maar om half tien heb ik hem omgezet naar Midsomer Murders. Als ik kijk en ik zie de vader zo sukkelen bij de vriendin van zijn dochter, dan kijk ik weg. Ik vind het gewoon genant. Niet de acteerprestatie en zo, maar de situatie als die zo in het echt zou zijn. Ik heb daar gewoon niets mee. Het boeit me nergens. Gewoon niet mijn ding. Doe mij maar een misdaad, thriller, detective. Dat is meer mijn ding. Niet dat ik helemaal niet van humor houdt of zo, maar deze ishet niet voor mij. Films die ik wel leuk vind, Get Shorty en Pulp Fiction.

avatar van xIrisss

xIrisss

Een super goede film! Het acteerwerk was geweldig (wat kreeg ik een ontzettende hekel aan die Carolyne). Daarnaast ook een goed verhaal met een boodschap. En dat met de ook nog humoristisch verteld. Erg knap!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik had deze film nog nooit gekeken, ik had er natuurlijk wel van gehoord maar om de 1 of andere reden werd ik er niet door aangetrokken. Nu ik hem dan toch maar eens gekeken heb omdat ik hier nogal goede recencies las moet ik toegeven dat het een prachtige film is die me totaal geen moment verveeld heeft en dus weer een mooie film van Kevin Spacey. 4.5 ster

avatar van vitani

vitani

dit is echt de saaiste film die ik ooit heb gezien, en het heeft echt een dramatisch einde. normaal gesproken vind ik dat niet erg, maar deze film .. tsja.. ik kan er eigenlijk niet meer over zeggen dan nog net een 2*

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ik had ook niks anders verwacht van iemand die beverly hills cop in z'n top 10 heeft staan

avatar van Whatswithandy

Whatswithandy

woo wat een rare film, pas aan het einde als je hem helemaal gezien hebt besef je pas dat ie eigenlijk heel mooi is!

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Wow. Ik heb de film gezien, en hij is echt geweldig. Werkelijk één van de beste films die ik ooit heb gezien. Eigenlijk precies wat ik van de film verwacht had. De muziek van de film is geweldig. Vaak gewone rustige piano muziek, maar dat was juist heel effectief. Het crëeert een hele mooie sfeer in de film.
Er zitten hele leuke scenes in de film. Zoals de scene waarbij de vrouw van Lester hem betrapt terwijl hij zich aan het aftrekken is in bed. Na een fikse ruzie gaat met een heel voldaan gezicht verder slapen. Hele treffende teksten tijdens de ruzie.En als laatste was het einde ook geweldig. De hele film weet je dat het gaat gebeuren. Echt geweldig.
Ik kan me voorstellen dat als je al die standaart actiefilms gewent ben, dat je dit niet kunt waarderen. Jammer is dat. Want dit soort films zijn de beste films die er bestaan.

avatar van xangadix

xangadix

mcdaktari schreef:

Deel 1 blijft geweldig, vind ik...

avatar van Thomas3

Thomas3

Makkelijk verstaanbare film, geen seconde naar de klok gekeken, hele goede film,

avatar van Thom1994

Thom1994

Het was een goede film en leuk om naar te kijken. Maar echt bijzonder goed? Nee, in mijn ogen niet. *3.5

avatar van daisyazusa

daisyazusa

Deze film is geniaal, alles wat een film met je hoort te doen zit hierin verwerkt - sfeer - muziek - perfecte cast - alle personages komen uit de verf - bijzonder einde- veel humor - and a message...wat wil je nog meer.

avatar van Fuentes

Fuentes

Net niet cynisch genoeg, niet zwartgallig genoeg, niet humoristisch genoeg, net niet dramatisch genoeg,... de film is goed, maar is het toch net niet. 3*

avatar van s0njaa

s0njaa

hmm heeft mij niet weten te boeien

avatar van powerman

powerman

Bijzonder originele film. Lijkt met eerder bescheiden middelen gemaakt, maar het effect is er zeker wel. Soort zwarte komedie waar de kijker uiteindelijk ferm bij de neus genomen wordt. Mensen blijken het tegenovergstelde te zijn of te doen van wat aanvankelijk gesuggereerd wordt. Spannend en brutaal einde.

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Origineel? SInds wanneer is een verhaal over een midlife crisis origineel?

avatar van b00ts

b00ts

Tssss...... dit kan je dus onmogelijk zomaar een verhaal over een midlife crisis noemen. Alleen de laatste 5 minuten al. Erg goede film.

b00ts schreef:

Waarom niet? De film gaat toch over verschillende personen in hun midlife crises.

avatar van b00ts

b00ts

Oh sorry Reinbo..... Ik bedoelde het enigszins ironisch. De nadruk ligt op het woord 'zomaar'. Ik bedoelde ermee dat je de film niet af kan doen met slechts te zeggen dat de film niet origineel is omdat hij over een midlife crises gaat. Daarvoor is de film te goed, en de karakters te complex. Kijk ook eens waar de andere hoofdpersonen (zijn dochter en haar vriendin, de buurjongen, de buurvrouw en van daaruit de buurman ook) mee te maken hebben. Vandaar dat ik het geen film vind die 'slechts' over een midlife crisis gaat.

avatar van AddictedToMovies

AddictedToMovies

Aazhyd schreef:

Origineel? SInds wanneer is een verhaal over een midlife crisis origineel?

Zo kun je wel over elke film zeggen dat ie niet origineel is. 'weer een wraakfilm', 'weer een spionagethriller', etc. Elke film bevat eerder gebruikte thema's, maar hoe ze het uitwerken en hoe diep ze nou uiteindelijk gaan zorgen ervoor dat een film eruit springt in z'n genre. Zo springt deze film er ook zeker uit, geweldige personages, acteerwerk, beelden, muziek, verhaal. Topper!