• 9.375.049 stemmen

American Beauty (1999)

Geregisseerd door: Sam Mendes

Met onder meer: Kevin Spacey, Annette Bening en Thora Birch

IMDb beoordeling: 8,3 (1.272.187)

Releasedatum: 20 januari 2000

Plot American Beauty

"Look closer."

Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.

Lester Burnham

Jim Berkley

avatar van barns

barns

Wat een prachtfilm.
Puur toeval was het dat ik deze te aanschouwen kreeg. Er waren niet zoveel filmpjes op tv en toen ik de titel American Beauty zag voelde ik de koude rillingen lopen. Toch heb ik uit verveling besloten toch maar deze op te zetten en wat ben ik daar dankbaar voor. Vanaf de opening boeide het verhaal me, het heerlijk simpele leventje van Lester Burnham waar je gewoon ingezogen wordt. Kevin Spacey speelt deze rol echt fenomenaal. Eigenlijk worden alle rollen verdomd goed gespeeld. Wes Bently als Ricky, wauw, hij zag er niet alleen uit als een mysterieuze jongen, nee hij speelde dat ook nog eens geweldig. Ik hou van die scene dat ze naar die tape aan het kijken zijn van dat boterhamzakje dat hele tijd wordt weggeblazen door de wind, gewoon geniaal, fantastisch in zijn eenvoud. Annette Bening als de hysterische Carolyn Burnham , ook geweldig gewoon.
Zo kan ik natuurlijk nog uren doorgaan maar dat is waarschijnlijk niet nodig, want als je deze film ziet ervaar je dat zelf wel

Mijn absoluut favoriete film.

Zeer verdiende *****!

avatar van Aazhyd

Aazhyd

Ik denk dat ik deze film nog maar eens moet kijken. Iedereen blijft hem maar ophemelen. Vond hem destijds heel vermakelijk, maar niet meer dan dat.

avatar van 009

mmm

meesterlijk!

beste met spacy!

avatar van Metalfist

Metalfist

... look closer

Ik had American Beauty ooit al wel eens gezien maar had toen de indruk dat hij veel te overroepen was. Gisteravond kwam ik tot de leuke ontdekking dat ik hem op dvd heb en besloot ik me aan een herziening te wagen. Blij dat ik dat gedaan heb.

Laat ik beginnen met de vertolking van de personages. Ik weet nog dat mijn broer eens zei dat degene die de rol van Heather in American Pie in zich opnam dezelfde actrice was die de rol van Angela vertolkte in deze American Beauty. Ik kon men ogen bijna niet geloven toen ik zag dat het waar was, wat een verschil qua uiterlijk en acteren terwijl de films toch in hetzelfde jaar zijn gemaakt. Raar dat ze later nooit 'echt' is doorgebroken. Kevin Spacey vind ik maar een raar acteur. Hij heeft een aantal legendarische rollen op zijn naam staan (o. a. deze, Se7en The Usual Suspects) maar toch zal hij voor mij nooit een meerwaarde worden om een film te kopen/zien daarvoor laat hij niet genoeg een indruk achter. Op zich wel jammer want hij kan echt wel een staaltje acteren. De rest van de cast is ook van een vrij hoog niveau, vooral Wes Bentley hoort hier bij. Leuk trouwens om Peter Gallagher nog te zien passeren in een bijrol.

Het plot in American Beauty lijkt op het eerste zicht vrij standaard doordat je het eigenlijk kunt opdelen in twee stukken. Het leven van Lester voor zijn 'revelatie' en het leven na. Gelukkig is dit niet waar en na afloop van de film realiseer je je opeens dat er veel meer in zat. De onderhuidse spanning, de cynische kijk op de American Dream maar ook het boeiende verhaal achter elk personage. Alleen jammer dat het einde waar de marinier uiteindelijk Lester neerschiet wat te onlogisch overkomt. Ik weet niet hoe ik het dan wel had willen zien maar ik vond het juist perfect hoe Frank de hele tijd op homo's scheld, zijn zoon zelfs aframmelt en buiten gooit op basis van een vermoeden maar dan uiteindelijk zelf gevoelens voor mannen blijkt te hebben. Misschien had het beter geweest als het Carolyn was geweest, ik heb om de een of andere reden altijd gedacht dat zij het was maar dan had haar einde waar ze al schreeuwend voor Lesters kleerkast staat weer niet zo goed overgekomen. Misschien had het een betere keuze geweest om Ricky het te laten doen maar dat zullen we nooit weten. Hoe dan ook, het komt iets te geforceerd over.

Visueel is American Beauty op sommige punten ook echt een pareltje. Vooral in de fantasiescènes van Lester over Angela is het de moeite waard. Prachtig ook hoe die rozenblaadjes hier perfect bij passen doordat ze een knappe symboliek bevatten die voor de langzame ontdooiing en wederopbloei van Lester staan. Visueel de moeite maar ook de muziek staat hier als een huis. Het overbekende deuntje wordt hier een aantal keer in verschillende versies gebruikt maar Mendes zorgt ervoor dat het geen overkill wordt. Natuurlijk krijgt elke film die Dylans versie van All Along The Watchtower gebruikt een streepje voor.

Interessante film die wel eens een half puntje extra zou kunnen krijgen als ik hem nog eens een keer kijk. Voor nu dan een dikke vier sterren.

avatar van pomelo7

pomelo7

Heerlijk sfeertje heeft deze film. Mijn favorite scene is het avonddiner wanneer de dochter te laat komt voor het eten en Spacey verteld over zijn ontslag.

Ook nog eens een apart einde. Zeker geen onverwachts einde want je weet dat het eraan komt, maar toch nog zeer verrassend!

Wat mij betreft ook 4 dikke sterren voor deze film!

avatar van samala

samala

Ik vond deze film heel sloom en langdradig.Hetzelfde verhaal had net zo goed een film van een half uurtje kunnen zijn. De recensies zijn positiever dan dat ik het vond. Het acteerwerk is wel heel goed. Maar verder vond ik deze film niet zo super.

• 19752 berichten

Dit is een goede film om 1 keer te kijken, daarna is het gecreëerde sfeertje niet meer zo krachtig. Muziek is schitterend en het einde liet een nare, oneerlijke, verdrietige indruk op mij achter.

Zeker een aanrader.

avatar van Don MN

Don MN

moviemafketel schreef:

Heb je de film 2 keer gezien? De tweede keer was hij nét zo goed!

Don MN schreef:

Heb je de film 2 keer gezien? De tweede keer was hij nét zo goed!

Ja anders zou ik ook niet kunnen zeggen dat het gecreëerde sfeertje dan niet meer zo krachtig is. Ik vond hem de 2e keer dus niet meer zó goed.

avatar van jjwebaline

jjwebaline

Prachtige muziek...

Filmpje met het dansende zakje...

Die creepy buurjongen die eigenlijk wel OK is...

Onverwacht einde...

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Dansende zakje... haha..

avatar van Don MN

Don MN

moviemafketel schreef:

Ja, lichtelijk domme vraag natuurlijk, het was net alsof je na de 1e kijkbeurt al genoeg wist.

avatar van flipflop

flipflop

Geweldig! Begon wat langzaampjes en ik vermoedde al een standaard ninety-comedy, maar op gegeven moment stal deze film mijn hart. Voortreffelijke acteerprestaties, en sommige karakters waren erg origineel. De film had wel een vreemde, zelfs onechte sfeer over zich, maar miss. versterkte die het heerlijke, doch trieste verhaal wel.

Verder wil ik meldden dat ik het ontzettend knap vond dat je de hele film met het idee 'wanneer gaat de man nou dood?' rondliep, waardoor er een soort globale spanning hing tussen de komische en serieuze stukken door. Ook de scene met het zakje was werkelijk prachtig, en dat zie je niet vaak; comedy's met een (bijna) filosofische of diepgaande onderliggende insteek. Deze krijgt een plaatje in mijn top 10.

avatar van Horrorfreak12

Horrorfreak12 schreef:

goede film maar niet perse TOP om inde top 250 te staan

heb me misschien laten lijden door de hoge score om hem een 3.5 te geven

maar hij is wel goed ^^ en grappig

Dat het geen hoge plaats in de Top 250 verdient, ben ik zeker met je eens, er zijn films die veel beter zijn en veel lager worden beoordeeld.

avatar van Cyberator

Cyberator

vertel mij wat...

Al jaren geleden trailers van deze film gezien, nooit moeite gedaan om deze te bekijken...

Hopelijk kom ik hem toevallig tegen

avatar van decicco

decicco

Erg apparte film. Kan het geen meesterwerk noemen maar het heeft toch wel wat. Het is absoluut geen doorsnee film die als ''normaal'' beschouwt moet worden. Het verhaal is nogal wazig maar toch heb ik deze film met veel plezier bekeken.

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Vind het een redelijke film. Vind hem persoonlijk ook wel erg hoog staan in de Nationale ranglijst.

Ik vind het een beetje teveel Drama, te weinig komedie en actie.

Nee .... geen topper,

Toch 3,5!

avatar van barns

barns

SnakeDoc schreef:

Ik vind het een beetje teveel Drama, te weinig komedie en actie

Actie is ook geen vereiste bij een film met het genre drama/komedie ?

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

barns schreef:

Actie is ook geen vereiste bij een film met het genre drama/komedie ?

OKe ... ik had het iets minder eentoning verwacht ....

Had iets meer pit van mij bij gemogen

Zeg ik het dan zo goed

avatar van yeyo

yeyo

SnakeDoc schreef:

Had iets meer pit van mij bij gemogen

Meer pit?! Dit is één van de scherpste tragikomedies die ik ken. Natuurlijk moet je wel enige subtiliteit weten te appreciëren.

• 19752 berichten

Hij heeft Spacey als avatar dus denk dat hij veel films van hem heeft gezien waar zijn karakter meer pit heeft. In American Beauty is die dromerige rol van hem juist erg goed gekozen.

avatar van yeyo

yeyo

moviemafketel schreef:

Het is nogal vanzelfsprekend dat een personage in een actiefilm of thriller (zoals The Usual Suspects waarvan de avatar afkomstig is) meer pit zal hebben dan een personage in een komedie.

yeyo schreef:

Ja,maar hij kan natuurlijk zijn voorkeur hebben voor een Spacey die wat hardere/gemenere rollen neerzet. Ik vind overigens dat Spacey heel veelzijdig is en beide genres prima aankan.

avatar van marilynmonroe

marilynmonroe

Ik ben niet zo dol op deze film,

vind m trouwens ook erg hoog scoren!

(te hoog, naar mijn mening)

De film was net begonnen en ik vond het al niks meer.

maargoed,

begrijp wel dat hij in de smaak valt.

avatar van Kadafi

Kadafi

marilynmonroe schreef:

Ik ben niet zo dol op deze film,

vind m trouwens ook erg hoog scoren!

(te hoog, naar mijn mening)

De film was net begonnen en ik vond het al niks meer.

maargoed,

begrijp wel dat hij in de smaak valt.

Meid, je bent 15 jaar.

Net iets te jong nog wellicht voor deze film.

Kijk hem op je 20e nog eens, wellicht is 'ie dan een stuk vermakelijker.

avatar van marilynmonroe

marilynmonroe

Kadafi schreef:

Meid, je bent 15 jaar.

Net iets te jong nog wellicht voor deze film.

Kijk hem op je 20e nog eens, wellicht is 'ie dan een stuk vermakelijker.

haha,

daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben.

Als dat inderdaad zo is dan zal ik de score verhogen.

avatar van Tharoy

Tharoy

Hele aparte film.. De echte boodschap komt volgens mij nog niet helemaal bij mij, aan maar ik kan wel zeggen dat de film wel een soort schoonheid bezit, een soort aantrekkingskracht(feitelijk waar de hele film om draait, de schoonheid en keerzijde van dingen).

Het hele gedoe over de american dream komt erg bijzonder over. Een 5 sterren worden het niet, daarvoor vond ik 'm toch net wat te gewoontjes en is het nou net niet mijn type film. Eerst even de film diep op me in laten werken, en dan zal ik binnenkort een recensie schrijven.

avatar van misterwhite

misterwhite

American Beauty

Wat een pracht van een film. Gewoon sprakeloos word je ervan. Een mix van humor, drama en een vleugje romantiek maakt deze film bijna perfect.

Het verhaal is erg mooi opgebouwd ik heb mij geen seconde verveeld. De 2 uur gingen verschrikkelijk snel voorbij, het einde heeft mij erg lang in de ban gehouden. Ik was de hele tijd met de gedachte: onmogelijk.

De muziek van deze film is ook erg leuk, een aangename soundtrack die volledig in de sfeer van deze film past.

Ik heb mij erg vermaakt bij deze film, echt een dikke aanrader!!

avatar van Moi1973

Moi1973

Top film! Mijn favo scene is de hysterische Annette Bening die instort na een mislukte verkoop van een huis. Zo herkenbaar!