• 9.375.897 stemmen

American Beauty (1999)

Geregisseerd door: Sam Mendes

Met onder meer: Kevin Spacey, Annette Bening en Thora Birch

IMDb beoordeling: 8,3 (1.272.363)

Releasedatum: 20 januari 2000

Plot American Beauty

"Look closer."

Voor de buitenwereld lijkt het alsof Lester Burnham een perfect leventje leidt: een mooi huis, goede baan, mooie vrouw, en een leuke dochter. In werkelijkheid raakt Lester echter in een steeds diepere depressie: de relatie met z'n vrouw stelt weinig voor, met z'n dochter praat hij bijna nooit, en hij is z'n baan meer dan zat. Als hij in contact komt met z'n nieuwe buurjongen leert hij het leven weer waarderen: hij stopt met werken, wordt verliefd op een vriendin van z'n dochter, begint weer te blowen, en begint te trainen.

Lester Burnham

Jim Olmeyer

Jim Berkley

avatar van misterwhite

misterwhite

Als ik al die reacties hier zo lees moet ik toch echt eens deze film gaan zien. iK heb de film op men pc staan dus ik zal hem een zien vandaaag.

avatar van misterwhite

misterwhite

Ik heb de film vandaag gezien en ik vond hem prachtig. Ik had nooit zo iets verwacht ik dacht eerst meer aan een overemotionele drama, maar ik vond er ook veel humor in. Echt een pareltje van een film, misschiens dat ik binnekort eens mijn hele top 10 definiteif ga vastleggen. En de kans is groot dat ik deze film er in zal zetten.

avatar van AmazingShikoku

AmazingShikoku

American Beauty is een realistische kijk op de hedendaagse vervulling van de 'american dream' en de werkelijkheid hoe het eigenlijk in veel gezin loopt. De film vergroot sommige dingen natuurlijk en verkleint andere dingen maar gaat nergens buiten de maat.

De enige reden dat ik de film ging kijken was door de overdreven hoge ratings die deze film overal kreeg. Op basis van de trailer en ook de samenvatting had ik deze film laten passeren onder het mom van 'Weer een slechte comedy over een vader in de midlifecrisis'

Het verhaal van de film is eigenlijk ook helemaal niet zo goed, en ook helemaal niet origineel. De manier waarop het is uitgevoerd daarintegen is wat deze film zo goed maakt. Dat klinkt misschien heel gek, maar het is wel zo.

4/5

avatar van canciser

canciser

Leuke humor verwikkeld in een mooi jasje. 4.5 ster.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Net dit pareltje bekeken.

Een film met leuke humor, boeiend verhaal, awesome wendingen. Alles wat de gemiddelde mens op de buis hoopt te zien. Voor de echte filmliefhebbers ook nog eens in een geweldige vorm verfilmd, met hier en daar vleugjes arthouse, meerdere lagen, en een goed doordacht concept.

Ik ga mijn top 10 aanpassen

avatar van Yennick11

Yennick11

Wauw, er staat nog een glimlach op mij gezicht na het zien van deze film en ook mijn ogen zijn wat waterig, bijna vloeide daar mijn eerste traan na het zien van een film, bijna. Dit raakt je hoe dan ook, of je nu jong of oud bent man of vrouw, na afloop kom je de essentie van de film tegen en op mij bracht het ook een booschap over.

Dit is meer dan een film en daarom ook 4,5*

avatar van Rosicky

Rosicky

Dit is de enige film ter wereld waarbij ik vind dat iedereen die een lage stem geeft een duidelijk gebrek aan smaak heeft. Je hoeft geen liefhebber van het genre te zijn (ben ik zelf ook niet) om van deze fantastische film te genieten.

avatar van theile000

theile000

Rosicky schreef:

inderdaad de boodschap wordt zo prachtig weergegeven.

avatar van powerman

powerman

Leuke originele film. Kevin Spacey Speelt subliem (Oscar zeker verdient) en het verhaal is origineel. De film trapt tegen de huidige consumptiemaatschappij, net zoals 'Fight club' doet. Alleen wordt het in American Beauty niet zo extreem overgebracht. Leuk, leuk, leuk, maar of de film nou echt al die Oscars verdiend heeft? Niet naar mijn mening.

avatar van yeyo

yeyo

powerman schreef:

Welke had dat jaar dan volgens jou moeten winnen?

avatar van Reinoir

Reinoir

hij komt op tv jongens, dus kijken!

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

Absoluut, goede kans om te kijken of ie echt zo goed is!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Wat een goed filmjaar was 1999 ook. Deze film hoort helemaal bij dit jaar. Ontzettend realistisch, treurigmakend en wellicht ook confronterend door die inhoudsloze suburbia-sfeer. Tien jaar later is American Beauty nog immer relevant!

avatar van serpico

serpico

Het leven is inhoudsloos. Het leven is fantastisch.

De twee conflicterende visies op het leven. Er lijken geen mensen te zijn die 100% achter één van de twee staat. Nee, iedereen lijkt continue te switchen tussen beide. Je kunt pas volledig in het ene geloven, als je ook het andere geproefd hebt. Voordat je weer in het andere vervalt.

Fascinerend.

Hoe ze het hebben gedaan weet ik niet, maar deze en nog 1000 andere levenswijsheden zitten feilloos in American Beauty verworven. Niet één keer worden ze uitgesproken, maar ze komen als vanzelf naar de oppervlakte. Een versuft, uitgeleefd bestaan, gedreven door materialisme en niet door liefde, dat nieuw leven in wordt geblazen door schoonheid. Dat is in feite American Beauty in één zin. 's Mens fascinatie voor schoonheid, het hele mirakel dat het leven heet, de liefde voor je gezin; het gaat over de allermooiste dingen die er zijn. En heel fijntjes wordt ook getoond waarom ze zo moeilijk vast te houden zijn in een hedendaags familie-bestaan. Opgekropte gevoelens, vooroordelen, het leven niet ten volle leven, dat soort dingen. Verslapping, desintresse, de afwezigheid van pijn of blijdschap; dat is wat mensen nekt.

Cynisch, heerlijk cynisch, niet zomaar grappig maar werkelijk op hilarische wijze vertelt Lester Burnham over zijn gezin, zijn baan, zijn leven. Alles, cameravoering tot muziek, weet het de doodse uitstraling te geven die het verdient. Elk personage in deze film is intrigerend, en fantastisch vertolkt. Spacey met zijn versie van de normale man voorop. Depressief, een loser die van zichzelf weet welke indruk hij op andere mensen moet achterlaten. Allang ontdaan van enig gevoel van spanning of opwinding. Iedere intonatie, iedere blik, al zijn pasjes en maniertjes zijn even treffend, even passend. Lester Burnham is zonder twijfel één van de best geschreven filmpersonages ooit, gespeeld door een briljant acteur. Wat een rol Maar de rest van de personages doet er niet voor onder. Iedereen wordt vertolkt zoals hij vertolkt behoort te worden, want ieder personage draagt op zijn manier heel veel bij aan de plot. Iedere dialoog tussen de hoofdpersonages is absoluut volmaakt. Je krijgt bijna het gevoel dat je hart het gaat begeven.
Vanaf het moment dat Lester en Carolyn bij het cheerleaden zijn wezen kijken, was ik verkocht. De film blinkt duidelijk uit in zijn droomsequenties. Drukkend, haarscherp en doeltreffend: de droomsequenties laten meer dan wat ook zien hoe het leven zou kunnen zijn, wat mooi contrasteert met de realiteit. Nooit verwacht dat een film als deze meeslepend zou worden, maar dat is precies wat American Beauty wordt. Ik wilde eigenlijk gewoon niets liever dan dat Burnham en Angela seks zouden hebben. Je wíl de levendigheid en spanning zien terugkeren in het leven. Dat is nog eens een prestatie. Als kijker meeverlangen naar meer vrijheid voor het hoofdpersonage om te doen wat hij wil. Dan moet toch wel echt alles kloppen aan je film.

Tel bij het geheel aan genialiteit nog een paar frisse plottwisten op, die geen plottwisten zijn om het plot te twisten maar volledig in dienst staan van de boodschap van het verhaal, een daaruit voortvloeiend spannend einde en de humor en schitterende cinematografie die geen moment inzakken en je hebt één van de beste films ooit gemaakt. De film draagt uit hoe mooi het leven is, door te laten zien hoe suf het kan zijn

Ergens net in de 2e akte van American Beauty merkt Lester Burnham op hoe fantastisch het is als je merkt dat je jezelf nog kunt verrassen. Iets vergelijkbaars geldt wanneer je merkt dat een film je nog volledig kan overdonderen.

5* (top 10 positie was al iets langer een feit)

avatar van Don MN

Don MN

serpico schreef:

Fascinerend.

Fenomenaal omschreven!

avatar van Fonzie

Fonzie

Destijds in de bios gezien... ik was compleet overdonderd. Meteen nog een keer bekeken toen. Een van de beste films ooit gemaakt!

avatar van Awake78

Awake78

Waarom speelt Kevin Spacey altijd in goede films?

avatar van yeyo

yeyo

Awake78 schreef:

Waarom speelt Kevin Spacey altijd in goede films?

Bwa: 21, The Life of David Gale, Pay it Forward, A Time to Kill, Outbreak,..

Toch wel een paar behoorlijk flauwe films als je het mij vraagt. Wel een zeer goed acteur overigens.

avatar van Whatswithandy

Whatswithandy

tv

avatar van Willeke1959

Willeke1959

Ik had 'm aanstaan, maar van mij kan er net een 0,5 af.....

Een film die totaal niet aan de verwachtingen voldoet., ik begrijp dan ook niet dat zoveel mensen er hier zo lovend over spreken??

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Willeke1959 schreef:

ik begrijp dan ook niet dat zoveel mensen er hier zo lovend over spreken??

Komt misschien omdat je 'm nieteens afkijkt?

avatar van Resh

Resh

Wat een fantastische film! Na 2x kijken lijkt de film steeds beter te worden. Het omschrijft echt die situatie's hoe het bij een amerikaanse gezin er aan toe gaat. Opgekropte gevoelens, je niet durfen te uiten, pas blij zijn als je ziet wat je werkelijk hebt enzovoorts. En het muziek maakt het helemaal af!

avatar van foxyboy

foxyboy

Nou, "leuke" film voor de woensdagavond, maar meer ook niet. Dat deze film inderdaad zo hoog gerated is... ik zie het er niet van af.

Maar ieder zo zijn smaak, niet echt de mijne..

avatar van martlybra

martlybra

Willeke1959 schreef:

Ik had 'm aanstaan, maar van mij kan er net een 0,5 af.....

Niet aan de verwachtingen voldaan? Dat is toch grandioos bij films. Er zijn genoeg films die bomvol staan van de clichés over het 'ideale' leventje. American Beauty gaat (gelukkig) tegen deze clichés in, en dan kan het inderdaad zijn dat hij niet aan de verwachtingen voldoet, maar ik zie dat als positief.

avatar van Tommy The Cat

Tommy The Cat

Waarschijnlijk heb ik iets gemist, want de film was voor mij zoals in de omschrijving is beschreven en daar is dan alles mee gezegd. Er zat met andere woorden voor mij weinig verdere inhoud in. De karakters kwamen ook niet binnen, m.u.v. van Lester op bepaalde momenten.

Misschien moet ik de film nog een keer een tweede kans geven. Wellicht dat ik dan andere dingen ga zien.

avatar van enyaatje

enyaatje

De eerste keer dat ik deze film keek zat ik in m'n tienerjaren en vond ik deze film totaal niet boeiend.Nu,ruim 8 jaar later,vind ik de film echt fantastisch.Ik mag dan nog lang niet in de buurt van een midlife-crisis zitten,door Kevin krijg ik een heel goed idee van hoe het zou zijn.

Serpico kan onder woorden brengen wat ik niet kan,wat een goede beschrijving waar ik me totaal bij aansluit.

Deze film intrigeert me,nu ik deze film 4 keer gezien heb lijkt de fascinatie alleen maar toe te nemen,en dat is een heel positief teken.

avatar van undeviljur

undeviljur

wat een bagger

avatar van Robbie H.

Robbie H.

Het gaat erom dat je openstaat voor de boodschap, als je dat niet kunt of doet kan ik me goed voorstellen dat je de film an sich weinig aan vind. Zoals in de prachtige betoog hierboven van Serpico vallen er genoeg mooie momenten uit deze film te aanschouwen.

Een van de mooiste misschien wel het moment dat Lester betrapt wordt op mastruberen en na een fikse ruzie met een glimlach weer probeert te gaan slapen, vooral de teksten van hem tijdens de ruzie zijn geweldig en erg treffend.

avatar van Mankatans

Mankatans

De kleine plottwists die in het verhaal zaten vond ik erg geslaagd en lof alom voor het acteren. De dialogen zijn ook erg sterk, met name die van Spacey

En als ik het goed begrepen heb zijn cynisme, de (on)waarheid van 'the american dream' en het leven dat geleefd moet worden drie steunpilaren van deze film.

Aleen dit weet iedereen toch? de american dream is bullshit, en als iemand dat verfilmt en het wordt een mooie film, a la.. Maar het is niet zo iemand dan het licht bij me aandoet en dat ik morgen mooie(re) dingen ga doen. Daarbij is het script ook niet zo bijzonder

Dus kan iemand mij vertellen wáárom ik deze film nou die 5* moet geven ipv een 3.5 (dat zou ik m nu geven)

avatar van 606

zoals hier al gezegt is de teksten van lester zeer komisch.

De rest het verhaal is mooi en einde is toch ook wel onverwacht en zielig.

rest van de cast is ook erg goed.