Escape from New York (1981)
Genre: Sciencefiction / Actie
Alternatieve titel: John Carpenter's Escape from New York
Geregisseerd door: John Carpenter
Met onder meer: Kurt Russell, Lee Van Cleef en Ernest Borgnine
Releasedatum: 13 augustus 1981
Plot Escape from New York
"1997. New York City Is Now a Maximum Security Prison. Breaking Out is Impossible. Breaking In is Insane."
De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een streng bewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de capsule met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plissken staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.
Snake Plissken
Harold 'Brain' Helman
Maggie
Rehme
Secretary of State
Zie liever Bertolucci als Barbeau, maar verder prima gecast.
orbit
- 12092 berichten
Wel dat Blade Runner een tijdloze indruk maakt overigens..
ja een remake door een goede regisseur.
met een sterke cast kan het een goede film worden
deze was al goed en de sfeer zat er ook goed in.
mister blonde
Ben ik nou gek, of is dat nu net zo'n beetje het enige waar niets over staat?
Ben ik nou gek, of is dat nu net zo'n beetje het enige waar niets over staat?
wie ik
hoezo dan remake ja en ik zeg dan door een goede regiseur moet dat lukken
the spies
Wat een geweldige film is dit toch! Lekkere sfeer en fantastische rollen van Kurt Russel en Lee van Cleef. Zo worden ze niet meer gemaakt! 4 sterren!
Mr_White
- 2067 berichten
Cult-klassieker. Kurt Russell is briljant als Snake Plissken. Ergens voelt het ook allemaal oud (de scenes met het vliegtuigje) maar het is wel heerlijk oud.
Pistons
Ik had een denderende actiefilm verwacht maar dat viel toch wel flink tegen.
De film speelt zich grotendeels af in een donkere setting en dat werkt best storend in dat proces. Je wilt namelijk beelden van New York zien, gevechten op het Vrijheidsbeeld bijvoorbeeld, zoals de filmposter je bijna dwingt te verwachten. Maar nee, we zien Kurt zijn gang gaan in goedkoop ogende achterbuurtjes en steegjes en ook het acteerwerk viel soms nogal tegen. Denk maar aan de boksscène waar de reus een paar keer de kans krijgt Kurt naar de filistijnen te helpen maar dat nalaat met opeens wel erg trage klappen. Of de scène waar een simpel gasbommetje de Duke belet van het vermoorden van de helden. Hij en zijn maatjes konden ook in het blinde schieten met zeer grote kans de vijandjes te raken.
Toch is de film tot het einde uit te zitten en Russell verveelt nauwelijks. Maar de voordelen wegen bij lange na niet op tegen de nadelen waardoor drie sterren ver uit zicht blijven.
Ik had een denderende actiefilm verwacht maar dat viel toch wel flink tegen.
Tja het is dan ook geen denderende actiefilm maar een moody apocalyptische thriller met een paar aardige actiescenes (race over brug) Verder zijn die goedkoop ogende achterbuurtjes en steegjes zo'n beetje de duurste set allertijden (Een uitgebrande wijk in de stad Baltimore).
Kijk heb gewoon nog eens met een ander verwachtingspatroon en je zult een schitterede sfeervolle film ontdekken.
Pistons
Nou de twee (hoofd)genres van deze film zijn toch actie en avontuur?
Deze film had een budget van 6 miljoen dollar zie ik. Niet bijster hoog en dat was ook wel te zien. Kom nou, New York is zo een beetje de hoofdstad van de wereld, daar is toch wel meer mee te doen dan een simpel landinkje op de WTC en wat escapades op afgebrande achterbuurten.
Kijk alleen maar naar de poster en naar hoe dat idee werd uitgewerkt in de film. Je verwacht een heerlijke, snelle rampenfilm vol met actie. Niet zo een trage tegenvaller als deze.
Dit soort films zijn in het algemeen juist wél mijn ding. Maar Escape from New York was gewoon niet aan mij besteed.
dragje
Een fantastische actiefilm.
Mede door suggestieve decoraties converteert John Carpenter, samen met zijn filmcrew, de opnamesets om in een New York van de toekomst; een karkas van betonnen torens en monumentale gebouwen van vergane glorie. Een metropool, ooit geroemd, is veranderd in één groot penitentiaire inrichting.
Het geheel is overtuigend. Zo ook de actiescènes, met hier een speciale vermelding voor de laatste achtervolging scène; een bloedstollend spannende apotheose.
Ik heb echt genoten destijds van deze cultklassieker die mij in ieder geval keer op keer blijft vermaken.
een simpel landinkje op de WTC
bedenk je eens dat er nog geen computers waren in 1981. Hebben ze toch knap gedaan met al die metertjes.
Truc fotografie is overigens verzorgt door James Cameron.
nightbreed
Prachtige cultfilm met een mooi apocalypse sfeertje en een supercoole Kurt Russell.
Cijfer: 4
Redlop
Blade Runner is veel te gelikt. Van buiten mooi, van binnen leeg. Nee, ook voor mij heeft EFNY veel meer sfeer.
Ik begrijp wel wat je bedoelt. Blade Runner is nogal gestileerd en Escape is rauw. Na herziening blijven de 4,5* overeind staan, maar qua enscenering, plottechnisch, acteren en special beeld- en geluidseffecten heeft Blade Runner toch de tand des tijds beter doorstaan.
De ouwe Carpenters genieten ook mijn voorliefde maar op bepaalde punten moet ik mijn video-nostalgie ook als zodanig inschatten.
Overigens vind ik Blade Runner inhoudelijk verre van leeg, maar dat terzijde.
veron35
Goede dingen:
Goed verhaal
Goed idee
Lee van Cleef
Slechte dingen:
Veel te donker (het kan toch niet 22 uur lang donkder blijven?
Kurt Russel
Soms saai
Al met al toch een voldoende.
Jammer dat er gisteren weer een brakke 3:4 versie van deze film vertoond werd, ze zouden bij RTL7 toch tenminste een 16;9 breedbeeld versie mogen uitzenden in 2007. Ook de kleuren en het contrast (veel te donker) waren belabberd in die oude videotransfer. Toch tijdens het zappen even blijven hangen en zin gekregen om de schitterende widescreen dvd weer eens te gaan kijken.
nightbreed
Volgens mij is de DVD-speler van RTL kapot en gebruiken ze de laatste weken de 'good old' video-recorder.
En die oude banden die ze nog hadden, ach waarom nieuwe kopen als de oude het nog enigszins doen.
Het valt me op dat RTL de laatste tijd vaker brakke versies van films laat zien.
Wat een schijnvertoning en een verkrachting van een cultklassieker door RTL.
RTL bedankt !!!
sinterklaas
Slechte dingen:
Veel te donker (het kan toch niet 22 uur lang donkder blijven?
Kurt Russel
In die tussentijd was het wel licht geweest en Kurt Russel deed het helemaal niet slecht.
by_the_way
Wat een heerlijke film dit, anderhalf uur top-entertaiment.
Zoals al eerder gezegd vond ik het personage 'Snake Plisskin' verdacht veel weg hebben van Rambo.
Je moet het verhaal maar met een korrel zout nemen en gewoon genieten van wat je op je beeldscherm te zien krijgt.
Erg goede rollen van Kurt Russel, Lee van Cleef en nog een kleine rol voor Isaac Hayes.
Geniale score, simpel maar krachtig. Mensen vinden zo'n score als hierbij zit vaak gedateerd klinken, dat vind ik zo'n onzin moet er dan altijd een orkest klaar staan?
Usual Suspect
Sterke actie-klassieker, waarin Russel een erg coole actie figuur neerzet, die gretig met one-liners strooit.
De special-effects zijn verder van een slecht niveau, maar dat stoort geen moment, want de film barst van de actie en spannende momenten.
Verder is het einde met dat cassetebandje ook erg leuk.
3,5.
by_the_way
Grappig dat cassete toen het allernieuwste was en dat in 1997 niet meer het geval was.
Baklap
Een heerlijk 80 deze film... helemaal leuk om nu ruim 10 jaar verder te leven dan waar de film naar keer... gedver word echt oud
Na Escape ben ik meer van vriend Russel gaan volgen.. jammer dat ie nooit echt zich heeft kunnen bewijzen wellicht in zijn laatste film (Grindhouse) die ik nog moet zien... Voor de rest een goede film als je kijkt naar de tijd waarin hij gemaakt is... een mooie 4.
Dat is ie ook. Maar het beeld van de poster ga je niet in de film zien.
Butler is uit de remake gestapt... hopelijk gaat het nu niet door want Ratner is zo'n beetje de slechtste regissuer die ze hier op kunnen zettehn, de man heeft nog nooit een cynische grap in zijn film gemaakt. Laat staan dat hij enig talent heeft om de duistere toon te bewaken. Nog even en we krijgen Jackie Chan als the Duke of New York....

Escape from L.A.
1996

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

The Thing

The Warriors
Actie / Misdaad, 1979

The Blues Brothers
Muziek / Komedie, 1980
new york citytaxistraatbendevechtsportenpresident van de verenigde statenoorlogsveteraangijzelaarontvoeringliberation of prisonersanti herogangstervillainpost-apocalyptischdystopiepolice operationattempt to escapeworstelenrescue missioncyberpunkgeweldurban settingcultfilmreluctant hero post apocalyptic