
The Graduate (1967)
Verenigde Staten
Drama / Komedie
106 minuten
geregisseerd door Mike Nichols (I)
met Dustin Hoffman, Anne Bancroft en Katharine Ross
Benjamin Braddock heeft er genoeg van om de perfecte jongen te zijn voor de vrienden van zijn ouders, en weet niet wat hij wil met zijn leven. Dan trekt een vriendin van de familie, Mrs Robinson, spontaan de kleren voor hem uit. Hij mag met haar doen wat 'ie wil. Maar ze is oud genoeg om zijn moeder te zijn en dat leidt tot erg gecompliceerde situaties.
Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=XxJDOkr_UhE
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (8,0 / 254689)trailer (YouTube)boek (BoekMeter)filmscore (MusicMeter)iTunes: € 9,99 / huur € 3,99Benjamin Braddock (Dustin Hoffman) voldoet aan de normen en waarden van de hogere middenklasse van de generatie vóór hem. Hij loopt keurig gekleed, gedraagt zich hoffelijk, en als pas afgestudeerde heeft hij mooie vooruitzichten, misschien wel in de plasticsector. Onderbewust verlangt hij echter naar iets anders. Hij is schuchter op vlak van vrouwelijk contact; op z'n eenentwintigste is hij nog steeds maagd. Dan dient de gelegenheid zich aan in de gedaante van Mrs. Robinson (Anne Bancroft), een getrouwde vrouw van middelbare leeftijd. Eerst reageert hij nog afwijzend, maar dat duurt niet lang.
Mrs. Robinson lijdt aan het clytaemnestracomplex: ze pleegt overspel, ze wil jong blijven en ziet haar dochter als een rivale.
Op ethisch vlak was dit verhaal onconventioneel. Dat een vrouw een man verleidt, is al een omkering van het traditionele rolpatroon. Een oudere man met een jongere vrouw kwam vaak voor, maar het omgekeerde niet. Mrs. Robinson legt zich niet neer bij haar moederrol; ze wil een eigen leven leiden. Zelfs het einde is niet helemaal conformistisch. Je zou verwachten dat Ben op tijd komt om het huwelijk tussen Elaine en Carl te voorkomen, maar het is reeds voltrokken. De onvermijdelijke echtscheiding was in 1967 geen taboe meer.
Mrs. Robinson wordt niet geïdealiseerd voorgesteld. Zo zien we de niet gebruinde bh-bandjes in haar huid. Grappig genoeg was Anne Bancroft in werkelijkheid slechts zes jaar ouder dan haar tegenspeler.
Dustin Hoffman kreeg de opdracht deze rol te spelen zonder te acteren. De latere marathon man laat een paar keer zien dat hij een geweldige loopstijl heeft.
De mooiste scène van dochter Elaine (Katharine Ross) is wanneer ze plots doorheeft wie Bens minnares was. Wanneer ze haar hoofd terug omdraait, is haar gezichtsexpressie veranderd van uitdagend lachend naar verbouwereerd. Ook haar gezicht in de stripteasebar spreekt boekdelen.
Bij de zwembadscène is het camerastandpunt subjectief. We kijken mee door de duikbril en horen de ademhaling, wat doet denken aan een obscure sciencefictionfilm van één jaar later. De cinematografie wisselt af tussen sprankelend lichte kleuren en duisternis (Hello darkness, my old friend).
Door liedjes van Simon & Garfunkel te gebruiken in plaats van orkestrale muziek sluit de film aan bij de popcultuur van de jaren '60.
Vijfentwintig jaar later had Dustin Hoffman een idee voor een vervolg, waarin Ben een affaire zou beginnen met zijn jongere schoondochter. Dat is er helaas/gelukkig (schrap wat niet past) nooit van gekomen.
ik was al langer benieuwd naar het oeuvre van Mike Nichols. Zijn debuut, Who's Afraid of Virginia Woolf, vond ik al erg sterk en naar het schijnt zou hij nog wel wat erg interessant spul geregisseerd hebben. De volgende film in zijn carrière was deze The Graduate en aangezien ik ook al wat langer eens wat meer (volgens mij kan ik nog 100 jaar verder met acteurs/regisseurs waar ik meer van wil zien) van Dustin Hoffman wil zien leek dit me een mooie combinatie te worden.
En ik heb genoten, van de eerste tot de laatste seconde. The Graduate lijkt op papier een nogal standaard coming-of-age film, maar Nichols weet het tot zoveel meer te maken. Een heerlijke soundtrack van Simon & Garfunkel (nooit geweten dat onder andere The Sounds of Silence en Mrs. Robinson voor een film waren geschreven), maar vooral een erg leuke mix tussen komedie en drama. Even lijkt de film wat te gaan inzakken wanneer de focus verandert van Ben en Mrs. Robinson naar Ben en Elaine, maar Nichols weet de verandering goed door te voeren. Inclusief een geweldig eindshot eigenlijk. Ben en Elaine die dan toch uiteindelijk bij elkaar eindigen na gevlucht te zijn uit de kerk en dan zitten ze op de bus en dan zie je meteen terug de vertwijfeling in hun ogen met dan op de achtergrond The Sounds of Silence. Hoort ongetwijfeld bij één van de beste eindshots die ik tot nu toe heb gezien.
Heerlijke rol van Dustin Hoffman. Ik was al fan van hem met All the President's Men, maar als Ben Braddock weet hij nog meer indruk te maken. Dat afstandelijke, die droge dialogen, de chemie met Anne Bancroft.. Geweldig! De invloed van Bancroft, die trouwens maar 6 jaar ouder was dan Hoffman, mag ook niet onderschat worden. Halverwege de film verdwijnt ze wat naar de achtergrond, maar die interacties met Hoffman zijn meer dan voldoende. Ik vreesde dan ook dat Katharine Ross, Elaine, niet aan haar ging kunnen tippen, maar dat bleek een loze gedachte te zijn. Visueel eigenlijk ook nog altijd geslaagd. Nichols levert een aantal erg mooie shots (de onderwater scènes of de weerspiegeling in de tafel) waardoor dit minder gedateerd aanvoelt dan je in eerste instantie zou verwachten.
Als dit het niveau is dat Nichols in zijn overige films weet te halen, dan staat me een mooie tijd te wachten. Catch-22 en Carnal Knowledge zijn de volgende films in zijn oeuvre en laten die nu net binnenkort getoond worden in Cinema Zuid! Allen daarheen dus.
4.5*
Dustin was aandoenlijk in 2, 3 films. Niet echt goed. Ik moet dit hier en nu bijstellen. Wat een acteur. Ongelooflijk krachtig. De emoties in en op zijn gezicht, en zijn mimiek, zijn werkelijk onnavolgbaar. Anne en Katharine leveren wel beter werk af. Maar dit is toch vermoedelijk de 1e keer dat ik vond, dat hij best opgewassen was tegen wie er naast en voor hem stond.
Een sublieme film. Ruimte voor het verhaal, moooie karakters die fonkelen in het licht waaronder ze geplaatst zijn. Ik heb niet veel met meneer Nichols, meen ik. Maar dit is zo verbluffend prachtig, geen andere woorden voor.
Mooi stukje wanneer hij in zijn Alfa de tunnel uit rijdt en eindelijk de zang van 'Mrs. Robinson' wordt ingezet.
Fantastische film. Een klassieker onder de coming of age films. Dustin Hoffman is ijzersterk als de wat sullige Ben, een jongeman die nog geen idee heeft wat hij verder wil gaan doen met zijn leven en wordt verleidt door Mrs. Robinson. De film heeft humor, maar kan ook venijnig uit de hoek komen. Fantastisch acteerwerk ook van Anne Bancroft, die steeds jaloerser wordt en Ben voor zichzelf wil. Zelfs als dat ten koste gaat van haar huwelijk en haar dochter Elaine (de prachtige Katharine Ross).
Ross verschijnt op de helft van de film en maakt een onuitwisbare indruk. Je denkt dat Bancroft niet te overtreffen is, maar Ross geeft goed partij. De relatie tussen Ben en Elaine gaat wat snel, maar Hoffman en Ross hebben een geweldige chemie. Regisseur Nichols heeft een voorliefde voor gezichtshots en dat werkt hier goed. Een vlotte regie en de onvergetelijke soundtrack van Simon & Garfunkel maakt The Graduate helemaal af. Met één van de beste eindes van een film die ik ooit heb gezien. De gezichtsuitdrukkingen van Hoffman en Ross… Goud.
De cast deed het prima en ondanks dat de film al redelijk oud is, was de film nog zeker goed te doen.
Het einde was nog verrassend en wel geslaagd.
Ik vond hem wel de moeite om gezien te hebben.
Hoffman die letterlijk de bedeesde beleefde Benjamin speelt doet het erg goed. Als een vogeltje in een gouden kooi weet hij niet goed wat hij wil met zijn leven. Zijn overbeschermde ouders gebruiken hem als voorwerp bij hun vrienden. Het doet me wat denken aan mijn eigen eerste communiefeest waarbij ook iedereen werd geïnviteerd, bij voorkeur diegene waarmee jij totaal geen band mee hebt. Het personage van Benjamin creëert een zekere betrokkenheid en medelijden. Dit werd sterk naar voor gebracht via het duikerspak. Omgeven door geld en haast alles wat hij maar wil, maar o zo eenzaam, totaal opgeslorpt door zijn narcistische ouders.
Wat de film ook zo sterk maakt is het technische aspect. Eerst en vooral de muziek en andere geluiden waren zeer geslaagd. Het begint al bij de openingstrack op het vliegveld. De stilte in het duikerspak beklemtoont de sfeer en de symbolische eenzaamheid nog meer. Verder tovert Nichols een uitstekende cinematografie en camerastandpunten uit zijn hoed. Voorbeelden genoeg in de film: bij het beroemde citaat "Mrs. Robinson, you're trying to seduce me. Aren't you?" Wordt het camerastandpunt van onder de benen van Mrs. Robinson genomen (zéér symbolisch). Ook haar naaktbeeld die weerspiegeld wordt in het portret van Elaine of het spiegelglas van de tafel in het hotel omvatten een zekere symboliek.
Tot slot zit de timing vaak erg goed: bvb bij het citaat waarbij Mr. Robinson aan Benjamin zegt dat hij het er eens goed moet van pakken, doe eens wild ... op dat moment komt Mrs. Robinson binnen of bij de tunnel en de muziek...
Mrs. Robinson en Benjamin zijn elkaars tegenpolen. Zij wil een toyboy, een speeltje. Ze is erg dominant, arrogant en besluitvaardig. Ze neemt geen "nee" als antwoord. De eerste dialogen tussen haar en Benjamin op zijn kamer of bij haar thuis zijn van een hoog niveau. Hij is een onhandige jongeman met erg weinig uitstraling of zelfvertrouwen. De scene in het hotel was wederom fantastisch hoe hij zich met het schaamrood op de wangen een kamer wou boeken. De hotelkamer liet qua lichtinval en wisselende camerastandpunten ook een staaltje zien van de knappe technische bagage die Nichols in zich heeft.
Maar voor Benjamin is het geen spelletje. Hij beseft stilaan dat de verzetjes geen toekomstbeeld scheppen. Niet op vlak van zijn studies die in het slop zitten, maar al helemaal niet op liefdesvlak. Ze hebben elkaar nodig en zijn aan elkaar verbonden, maar met elk hun eigen invalshoek. Het einde vond ik dan weer het zwakst, net iets te ongeloofwaardig. De twist waarbij Elaine haar kar keert in de groezelige studentenkamer of voor het altaar kwam me iets te geforceerd over. De laatste shot in de auto was dan wel weer prachtig. De muziek maakte het overigens af: wat een soundtrack leverde Simon & Garfunkel af met Mrs. Robinson en The sound of silence!
Met behoorlijke verwachtingen de film ingedoken, maar niets in deze film heeft mij maar enige vorm van vermaak geboden. De "humor" overtuigt geen seconde, het acteerwerk is van kinderlijk niveau, en het al saaie plot wordt nog veel saaier gebracht. Het oeverloze gezever over van alles en nog wat was ik na ongeveer 10 minuten al beu. Ik vraag me echt af hoe ik deze film uit heb kunnen kijken. Geen enkele scène overtuigt.
Minste van het minste, daar past maar één cijfer bij.
0,5*

Ik vraag me echt af hoe ik deze film uit heb kunnen kijken.
Ik benijd degene voor wie dit de slechtste film is die zij of hij ooit heeft gezien.
Ik benijd degene voor wie dit de slechtste film is die zij of hij ooit heeft gezien.
Waarom?
aldus een expert
Nee hoor, alleen mijn bescheiden mening. Ik wist niet dat je een expert moest zijn om je mening te geven.
Benjamin Braddock is afgestudeerd en valt in het zwarte gat van de keuzestress. Wat te doen met de rest van je leven? Hij wil in ieder geval niet de perfecte jongen zijn die hij in de ogen van zijn ouders en hun vriendenkring is. Na zijn afstudeerfeestje moet hij Mrs. Robinson - de vrouw van de zakenpartner van zijn vader - naar huis brengen. Daar probeert ze hem op dwingende wijze te verlijden. Hoewel Benjamin totaal gegeneerd al haar avances afslaat (het is immers een vrouw die zijn moeder had kunnen zijn) en zich uit de voeten maakt, blijft het wel door zijn hoofd spoken. Het duurt niet lang voor hij weer contact met haar zoekt en ze in een hotel afspreken... Benjamin's vader en meneer Robinson vinden dat Benjamin dochter Elaine uit moet vragen. Mrs. Robinson is echter woest en laat Benjamin beloven dat hij nooit contact zal zoeken met haar dochter. Hij doet het toch...
The Graduate is zowel een bijzonder vermakelijke film als een film met inhoud. De steeds bizarre situaties en confrontaties waar Benjamin mee te maken krijgt en de onhandige manier waarop hij er mee om gaat waren bijzonder komisch. Maar de film bevat ook een aantal serieuze commentaren en symboliek. Neem bijvoorbeeld het briljante eindshot wanneer Elaine en Benjamin enthousiast een bus zijn ingerend en naast elkaar gaan zitten en hun glimlachen langzaam verdwijnen. Dit lijkt uit de beelden dat ze geconfronteerd worden met de werkelijkheid van hun acties en zich realiseren dat nog niet alles voorbij is.
De muziek kende ik natuurlijk al lang voordat ik ook maar van de film gehoord had. De composities van Simon & Garfunkel passen zeer goed onder de filmen geven het ook echt een dramatisch tintje. Ik moet wel zeggen dat ik nu nooit meer op dezelfde manier naar bepaalde nummers zal kunnen luisteren. Nu hoorde ik bijvoorbeeld een soort sarcasme is Mrs. Robinson waar ik het eerder altijd als een liefdesliedje had geïnterpreteerd.
De film riep bij mij ook een paar vragen op. Het eerste is misschien wel dat ik nogal in het duister tast wat betreft de aantrekkelijkheid van Mrs. Robinson. Ik vind dochter Elaine toch een stuk leuker om te zien moet ik zeggen. Daarnaast snapte ik niet waarom Mrs. Robinson absoluut niet wil dat Benjamin haar dochter mee uit neemt. Is het jaloezie? Wil ze niet dat haar dochter een relatie krijgt met iemand die vreemdgaat met oude vrouwen? Of wil ze dat haar dochter net als haar zelf een huwelijk neemt met iemand waar ze eigenlijk niets om geeft en gunt ze haar het geluk niet om voor Benjamin te vallen? In de film wordt het niet duidelijk, behalve aan het einde wanneer moeder zegt "Elaine, it's too late!" en dochter reageert met "Not for me!" (wat hint op mijn laatste theorie). Daarnaast waren er nog een aantal gekke dingetjes. Zoals waarom moet je een bloedtest doen voordat je gaat trouwen? In de VS schijnt dit heel normaal te zijn omdat partners elkaars gezondheid willen vaststellen. Ik vind het een vrij bizarre gewoonte.
The Graduate is al een erg vermakelijke film, maar de experimentele cinematografie van Robert Surtees en de prachtige muziek van Simon & Garfunkel tillen de film naar een hoger niveau.
IDe film riep bij mij ook een paar vragen op. Het eerste is misschien wel dat ik nogal in het duister tast wat betreft de aantrekkelijkheid van Mrs. Robinson. Ik vind dochter Elaine toch een stuk leuker om te zien moet ik zeggen.
Mja, buiten het verschil en het voordeel van de leeftijd vind ik dat het sexappeal toch wel van Anne Bancroft afdruipt.
Mja, buiten het verschil en het voordeel van de leeftijd vind ik dat het sexappeal toch wel van Anne Bancroft afdruipt.
Misschien komt het ook door mijn leeftijd

The Graduate bij EYE Film in Amsterdam | EYE - eyefilm.nl
The Graduate Blu-ray: 50th Anniversary Edition (United Kingdom)
Het uitgangspunt van de film, een oudere vrouw met een jongere man, is ook terug te vinden bij een film als The Reader, maar de films gaan uiteindelijk qua plot een andere richting op, waarbij ik de richting van deze film, de verwikkelingen van de hoofdpersoon met de dochter van de oudere vrouw duidelijk minder interessant vind. Verder kan het de tijdgeest zijn, maar met name de dochter komt op mij onbegrijpelijk over. Wat Hoffmans karakter doet is gewoon stalking, en het zou voor mij eerder een afknapper zijn.
Tenslotte zijn de kleuren zijn foeilelijk, want technicolor. Enkel de soundtrack bestaande uit enkele Simon & Garfunkel is fraai, maar creatief is men niet met het meermaals herhalen van de liedjes. Toch is die soundtrack de reden dat ik niet helemaal op het minimum uitkom. 1*.
Het hele Mrs Robinson-gedoe in het begin kan op zich nog vermakelijk zijn als dat je ding is. Zelf vond ik het vooral cringeworthy en redelijk vervelend, maar voor die tijd zal het vast spannend zijn geweest. Maar als dat eenmaal klaar is weet ik al helemaal niet meer wat ik ervan moet vinden. Echt een komedie vond ik het persoonlijk niet, een romantisch verhaaltje ook maar nauwelijks omdat hij Elaine nauwelijks kent en hij zich verder ook maar apart gedraagt.
Op zich kan ik nog wel inzien dat dit destijds waarschijnlijk een heel moderne en frisse film was, echt een film over en voor de boomer-generatie die toen begin 20 was. Kan me voorstellen dat dit misschien wel een van de eerste soort van romantische komedies was zoals we die nu kennen, met ook nog een hippe soundtrack voor die tijd, dus daar wil ik het nog wel enige credit en erkenning voor geven (en zou ook niet weten waar het anders zijn status aan verdiend).
Maar anno nu kan ik er in ieder geval maar weinig mee.
2,5*