Escape from New York (1981)
Genre: Sciencefiction / Actie
Alternatieve titel: John Carpenter's Escape from New York
Geregisseerd door: John Carpenter
Met onder meer: Kurt Russell, Lee Van Cleef en Ernest Borgnine
Releasedatum: 13 augustus 1981
Plot Escape from New York
"1997. New York City Is Now a Maximum Security Prison. Breaking Out is Impossible. Breaking In is Insane."
De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een streng bewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de capsule met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plissken staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.
Snake Plissken
Maggie
Rehme
Secretary of State
neo
Goeie cultfilm. Kurt Russell is erg cool als Snake Plissken. Goed geregisseerd en wederom goeie muziek van John Carpenter. Ik vond de rol van Lee Van Cleef ook erg leuk.
petey
- 1901 berichten
Film is heel goed, een van zijn laaste originelere films. De muziek kom je in bijna elke film van hem weer tegen.
Sjan
Gewoon een goeie, spannende en vooral duistere actiefilm. Ik heb me wel vermaakt tijdens deze film en er zitten een paar hele vette scenes in. De muziek is echt jaren '80, dit werkte soms wel even op de lachspieren maar soms waren ze ook erg duister en paste het precies goed bij de spanning! 3.5*
Dalijk nog even in the mouth of madness van Carpenter kijken:D
Snake
Carpenter en Russell at their best!!!!
GIRL
SNAKE
I am.
"Call me Snake"
Chainsaw
Heerlijk sfeervolle en vermakelijke film. Plot is geweldig en ook de personages zijn super. Met name Plissken is een heerlijke anti-held, prachtig chagrijnig karakter dat eigenlijk helemaal geen zin heeft om die president te redden. Verder prima actie, alles uitmuntend in beeld gebracht door Carpenter en tevens voorzien van een leuke theme. Kan weinig minpunten bedenken, eigenlijk.
Zeker 4 dikke sterren waard!
U-96
- 2064 stemmen
Het verhaal vond ik een beetje magertjes, maar voor de rest wel leuk allemaal. Die Snake Plissken leek verdacht veel op een voorganger van John J. Rambo, wat de film tevens daardoor leuker maakte. Voor de rest vind ik de film niet zo heel erg bijzonder.
***
Mza
- 1924 stemmen
Elke keer als ik deze film kijk wordt ie minder. Ik ben geloof ik bij 3,5* begonnen en ik maak er nu 2,5* van. Dus dit lijkt me ook meteen de laatste keer dat ik deze film kijk. Van eerdere keren kijken herrinerde ik me een film met veel meer en betere actie. Nu werd het af en toe een beetje een lege en saaie bedoeling. De sfeer was er ook af, waarschijnlijk door een overkill aan desolate metropolen in andere films en spellen.
BoordAppel
The wire-frame computer graphics on the display screens in the glider were not actually computer graphics. (Computers capable of 3D wire-frame imaging were way too expensive when this was made.) To generate the "wire-frame" images, they built a model of the city, painted it black, attached bright white tape to the model buildings in an orderly grid, and moved a camera through the model city!
The name "Snake Plisskeen" was changed to "Hyena" for the Italian release.
The name Snake Plissken was changed to "Cobra" Plissken in the Korean video version.
Gewoon een leuke actiefilm met een lekker donker sfeertje. 3,5*
U-96
- 2064 stemmen
Mocht dat mietje van een Rambo willen!
Rambo is alles behalve een mietje.
Daar kan iemand die zoveel smileys gebruikt niet over oordelen....
Captain Pervert
Prachtige duistere film, inspiratie voor talloze andere, waaronder het (bij de 20 plussers wellicht) bekende computerspel "Quarantine", waarin je in een dergelijk oord rondrijdt in een taxi.
Goeie ouwe tijd.
Kurt Russell is ubercool en de film is vermakelijk van begin tot eind.
WiLL
Goeie ouwe tijd.
Kurt Russell is ubercool en de film is vermakelijk van begin tot eind.
Daar sluit ik mij helemaal bij aan
Ubercool! Ik had het niet beter kunnen zeggen 5* voor dit tijdloze meesterwerk.
Bananas
Een klassieker uit de Betamaxtijd die mij dwong om alle donkere hoekjes van de videotheek leeg te plukken. Vaak gezien.
Quentin
Te koop op DVD vanaf 3 november 2004:
Technische specificaties DVD:
Dolby Digital 5.1; 16:9 widescreen (geschikt voor alle beeldformaten); talen: Engels, Italiaans, Spaans; ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, Portugees, Zweeds, Deens, Noors, Fins
Extra?s op de DVD:
Hoofdstukindeling, trailers, teaser, documentaire: Snake Plissken ?Man of Honour?
Eindelijk een beetje fatsoenlijke uitgaven maar we missen ten op zichte van de VS release:
- Audio commentary by director John Carpenter and actor Kurt Russell
- Audio commentary by producer Debra Hill and production designer Joe Alves
- "Return to Escape From New York" documentary
- The original 10 min. opening sequence to "Escape from New York" (with optional commentary by John Carpenter and Kurt Russell)
- "Snake Bites" trailer montage
- Still gallery
- Full-color mini comic with liner introduction by John Carpenter
We missen best veel dus
Quentin
Dan bestellen we toch gewoon de vs release
Alhoewel er hier geen sprake is van after the apocalpypse, strikt genomen.
mikey
Voor new york wel..
strikt genomen niet. je hebt gelijk. het ging wel over 'future barbarians' en werd een voorbeeld voor het genre, toch?
ik ben (geef ik toe) geen expert.
Het wordt vaak een post apocalyptische film genoemd, inderdaad. Maar ja, men noemt Star Wars ook science fiction.
Overigens wint deze film het wat mij betreft zelfs van Mad Max.
mikey
Maar ja, men noemt Star Wars ook science fiction.
Ik wil niet dom doen hoor; wat is Star wars dan?

Escape from L.A.
1996

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

The Thing

The Warriors
Actie / Misdaad, 1979

The Blues Brothers
Muziek / Komedie, 1980
new york citytaxistraatbendevechtsportenpresident van de verenigde statenoorlogsveteraangijzelaarontvoeringliberation of prisonersanti herogangstervillainpost-apocalyptischdystopiepolice operationattempt to escapeworstelenrescue missioncyberpunkgeweldurban settingcultfilmreluctant hero post apocalyptic