• 9.373.561 stemmen

Escape from New York (1981)

Sciencefiction / Actie | 99 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: John Carpenter's Escape from New York

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Kurt Russell, Lee Van Cleef en Ernest Borgnine

Releasedatum: 13 augustus 1981

Plot Escape from New York

"1997. New York City Is Now a Maximum Security Prison. Breaking Out is Impossible. Breaking In is Insane."

De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een streng bewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de capsule met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plissken staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.

Snake Plissken

Harold 'Brain' Helman

Secretary of State

avatar van neo

neo

Goeie cultfilm. Kurt Russell is erg cool als Snake Plissken. Goed geregisseerd en wederom goeie muziek van John Carpenter. Ik vond de rol van Lee Van Cleef ook erg leuk.

avatar van Wouter

De Citizen Kane van de B-film!

avatar van Jordy

Jordy

nee, niet aan mij besteed blijkbaar

avatar van jedymaster

jedymaster

snake rules

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

Film is heel goed, een van zijn laaste originelere films. De muziek kom je in bijna elke film van hem weer tegen.

avatar van Sjan

Sjan

Gewoon een goeie, spannende en vooral duistere actiefilm. Ik heb me wel vermaakt tijdens deze film en er zitten een paar hele vette scenes in. De muziek is echt jaren '80, dit werkte soms wel even op de lachspieren maar soms waren ze ook erg duister en paste het precies goed bij de spanning! 3.5*

Dalijk nog even in the mouth of madness van Carpenter kijken:D

avatar van Snake

Snake

Carpenter en Russell at their best!!!!

GIRL

I am.

"Call me Snake"

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Heerlijk sfeervolle en vermakelijke film. Plot is geweldig en ook de personages zijn super. Met name Plissken is een heerlijke anti-held, prachtig chagrijnig karakter dat eigenlijk helemaal geen zin heeft om die president te redden. Verder prima actie, alles uitmuntend in beeld gebracht door Carpenter en tevens voorzien van een leuke theme. Kan weinig minpunten bedenken, eigenlijk.

Zeker 4 dikke sterren waard!

avatar van jedymaster

jedymaster

mee eens, chainsaw!!!!!!!

avatar van U-96

U-96

• 2064 stemmen

Het verhaal vond ik een beetje magertjes, maar voor de rest wel leuk allemaal. Die Snake Plissken leek verdacht veel op een voorganger van John J. Rambo, wat de film tevens daardoor leuker maakte. Voor de rest vind ik de film niet zo heel erg bijzonder.

***

avatar van Wouter

Mocht dat mietje van een Rambo willen!

avatar van blabla

blabla

• 2070 berichten

hehe

avatar van Mza

Mza

• 1924 stemmen

Elke keer als ik deze film kijk wordt ie minder. Ik ben geloof ik bij 3,5* begonnen en ik maak er nu 2,5* van. Dus dit lijkt me ook meteen de laatste keer dat ik deze film kijk. Van eerdere keren kijken herrinerde ik me een film met veel meer en betere actie. Nu werd het af en toe een beetje een lege en saaie bedoeling. De sfeer was er ook af, waarschijnlijk door een overkill aan desolate metropolen in andere films en spellen.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

The wire-frame computer graphics on the display screens in the glider were not actually computer graphics. (Computers capable of 3D wire-frame imaging were way too expensive when this was made.) To generate the "wire-frame" images, they built a model of the city, painted it black, attached bright white tape to the model buildings in an orderly grid, and moved a camera through the model city!

The name "Snake Plisskeen" was changed to "Hyena" for the Italian release.

The name Snake Plissken was changed to "Cobra" Plissken in the Korean video version.

Gewoon een leuke actiefilm met een lekker donker sfeertje. 3,5*

avatar van U-96

U-96

• 2064 stemmen

Wouter schreef:

Mocht dat mietje van een Rambo willen!

Rambo is alles behalve een mietje.

avatar van Wouter

Daar kan iemand die zoveel smileys gebruikt niet over oordelen....

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Prachtige duistere film, inspiratie voor talloze andere, waaronder het (bij de 20 plussers wellicht) bekende computerspel "Quarantine", waarin je in een dergelijk oord rondrijdt in een taxi.

Goeie ouwe tijd.

Kurt Russell is ubercool en de film is vermakelijk van begin tot eind.

avatar van WiLL

WiLL

Captain Pervert schreef:

Goeie ouwe tijd.

Kurt Russell is ubercool en de film is vermakelijk van begin tot eind.

Daar sluit ik mij helemaal bij aan

avatar van De GeuS

De GeuS

Geus kruipt stiekem voor en sluit als eerste aan; 4 sterren....

avatar van Reinbo

Ubercool! Ik had het niet beter kunnen zeggen 5* voor dit tijdloze meesterwerk.

avatar van Bananas

Bananas

Een klassieker uit de Betamaxtijd die mij dwong om alle donkere hoekjes van de videotheek leeg te plukken. Vaak gezien.

avatar van Quentin

Quentin

Te koop op DVD vanaf 3 november 2004:

Technische specificaties DVD:

Dolby Digital 5.1; 16:9 widescreen (geschikt voor alle beeldformaten); talen: Engels, Italiaans, Spaans; ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, Portugees, Zweeds, Deens, Noors, Fins

Extra?s op de DVD:

Hoofdstukindeling, trailers, teaser, documentaire: Snake Plissken ?Man of Honour?

Eindelijk een beetje fatsoenlijke uitgaven maar we missen ten op zichte van de VS release:

- Audio commentary by director John Carpenter and actor Kurt Russell

- Audio commentary by producer Debra Hill and production designer Joe Alves

- "Return to Escape From New York" documentary

- The original 10 min. opening sequence to "Escape from New York" (with optional commentary by John Carpenter and Kurt Russell)

- "Snake Bites" trailer montage

avatar van Quentin

Quentin

as schreef:

Dan bestellen we toch gewoon de vs release

Was ik idd ook al van plan :d

mikey

Na mad max II de beste after the apocalypse film.

avatar van Wouter

Alhoewel er hier geen sprake is van after the apocalpypse, strikt genomen.

Voor new york wel..

strikt genomen niet. je hebt gelijk. het ging wel over 'future barbarians' en werd een voorbeeld voor het genre, toch?

ik ben (geef ik toe) geen expert.

avatar van Wouter

Het wordt vaak een post apocalyptische film genoemd, inderdaad. Maar ja, men noemt Star Wars ook science fiction.

Overigens wint deze film het wat mij betreft zelfs van Mad Max.

Wouter schreef:

Maar ja, men noemt Star Wars ook science fiction.

Ik wil niet dom doen hoor; wat is Star wars dan?

avatar van De GeuS

De GeuS

Deels fantasy, deels Science-fiction....