• 9.374.635 stemmen

Escape from New York (1981)

Sciencefiction / Actie | 99 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: John Carpenter's Escape from New York

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Kurt Russell, Lee Van Cleef en Ernest Borgnine

Releasedatum: 13 augustus 1981

Plot Escape from New York

"1997. New York City Is Now a Maximum Security Prison. Breaking Out is Impossible. Breaking In is Insane."

De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een streng bewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de capsule met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plissken staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.

Snake Plissken

Harold 'Brain' Helman

Secretary of State

SW is fantasy. Geen SF.

avatar van gotti

Stukken beter dan Escape from L.A.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Een lekkere-actiefilm-zonder-nadenken. Soms ben je er even aan toe en dan is dit een prima keuze.

(Die poster is wel wat misleidend...)

FisherKing

Zelfs tegenvallend voor een b-film. Fijne actie, verveelt geen moment, maar ook geen énkel moment uitzonderlijk.

De vervelende pingelpangel van John Carpenter zelf, geloof ik, irriteert, evenals de uitermate vervelende rol van Donald Pleasence.

Wat is trouwens de poster klote. Die klopt ook voor geen moment.

Al met al net 3 sterretjes. Flinke afwaardering helaas.

avatar van Wouter

Snik. En dat over een film die een serieuze kans zou maken in mijn top tien te staan. Als ik die al had.

avatar van Wouter

...en die poster heb ik...

avatar van speedy23

avatar van speedy23

speedy23

Reinbo schreef:

BLASFEMIE!

Opgepast, ergens gezien op internet:

Doodstraf voor arts in Pakistan wegens blasfemie!

Escape from Pakistan?

Wouter schreef:

Over iets wat je niet hebt, valt niet te treuren.

avatar van Redlop

Redlop

FisherKing schreef:

Hoe kan een poster niet kloppen?

Of bedoel je het jaartal. Het jaartal op de poster klopt wel, maar die in de synopsis niet.

avatar van Quentin

Quentin

Hoe kan een poster niet kloppen?

De gebeurtenis op de poster (omgevallen vrijheidsbeeld in de straat) komt niet in de film voor, niet dat mij dat stoort, het geeft wel een goede indruk van de sfeer in de film.

Hoe kan een poster niet kloppen?

Eh... die jaartallen komen overeen.

Goed lezen.

avatar van starbright boy

Ik lees op de poster: 1997. Ik lees in de synopsis 1988 en 19 jaar later = 2007

FisherKing

Het ging inderdaad over het gevallen hoofd van de Statue of Liberty en niet over de fout in de synopsis.

avatar van Redlop

Redlop

www.theofficialjohncarpenter.com

It is 1997 and a nearly destroyed New York City has become a walled prison for over 3 million convicted criminals...

dus 1988 klopt niet.

Op zich wel grappig dat 1997 zo ver leek destijds.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Judgment Day uit Terminator 2 (1991) was ook in 1997

www.theofficialjohncarpenter.com

dus 1988 klopt niet.

Jawel, de film is uit 81 en begint met het bericht dat 1988 de crimerate 400% stijgt, nog 9 jaar later in 1997 (Now) is Manhatten een maximum secure prison.

avatar van Quentin

Quentin

Idd alleen die 19 jaar hierboven kloppen niet.

avatar van jedymaster

jedymaster

De koning van de B film. Het is een mooie film door de regie en de muziek (ook gemaakt door de regisseur). Natuurlijk zorgt Kurt Russell voor de nodige one liners en actie, lijkt wel of hij er voor geboren is.

Synopsis correctie van wouter goedgekeurd.

Wouters commentaar: "Ik had het kloppend gemaakt, maar jullie hebben er weer iets raars in verandert. het is toch echt zo dat de film stelt dat er in '88 van Manhattan een gevangenis wordt gemaakt.

Het verhaal zelf speelt negen jaar later."

avatar van Wouter

Wat een slecht Nederlands van die Wouter.

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Er zijn enkele films waar ik als tiener werkelijk superfan van was.

Deze "Escape From New York" was er zo één van, anderen waren oa "The Dirty Dozen", "Back to The Future", "Demoni", "Atomic Cyborg", "First Blood",'Jaws" en "Dawn of the Dead".

Wat voor mij deze invloedrijke genrefilm (vooral de Italianen gebruikten in de jaren '80 deze film meermaals als blauwdruk voor hun low budget actiefilms) zo goed maakte waren oa de sfeer, de onderkoelde acteerprestatie van Russel en de electronische muziek van Carpenter.

"Escape from New York" is ondertussen compleet achterhaald en het tempo ligt lager dan wat we vandaag gewoon zijn, maar deze kleine klassieker blijft deze nog steeds te verkiezen boven het tegenvallende en overbodige tweede deel.

Achterhaald?!?!

avatar van gotti

Vind hem steeds beter en interessanter worden. Geweldig gefilmd door Carpenter (donkere steegjes en veel schaduwen met hieronder een geweldig pingelmuziekje), veel geestige momenten (het bandje op het einde is erg lollig), geweldige teksen van vooral Snake zelf ("Call me Snake"......"My Name is Plisskin") en overheersende coolheid bij de rollen van Russel en natuurlijk de grote Isaac Hayes.

Heerlijke film dus.

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Lang geleden dat ik deze gezien heb. Weet wel dat ik hem toen niet zo goed vond. Maar als ik de kans krijg hem nog eens opnieuw te bekijken ga ik dat zeker doen. Hou het voorlopig bij 2.5*

avatar van djelle

djelle

Geen slecht verhaal, en men kon er goeie actiescenes uit brouwen, maar hier liep het dus ondermeer flink mis. Zeer flauwe kwaliteit en geen echt boeiende actie. Zelfs de oneliners kwamen (ondermeer hierdoor) niet zo leuk over als anders... Kurt Russel heeft ook zo geen sterke uitstraling om een actiefiguur te spelen. Hoewel hij het hier best wel aardig deed als cynische antiheld... 1,5*

avatar van Reinbo

De film richt zich ook niet op actie maar veel meer op sfeer. Vandaar dat je misschien de actie miste.