• 9.375.149 stemmen

Escape from New York (1981)

Sciencefiction / Actie | 99 minuten

Genre: Sciencefiction / Actie

Alternatieve titel: John Carpenter's Escape from New York

Geregisseerd door: John Carpenter

Met onder meer: Kurt Russell, Lee Van Cleef en Ernest Borgnine

Releasedatum: 13 augustus 1981

Plot Escape from New York

"1997. New York City Is Now a Maximum Security Prison. Breaking Out is Impossible. Breaking In is Insane."

De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een streng bewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de capsule met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plissken staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.

Snake Plissken

Harold 'Brain' Helman

Secretary of State

avatar van djelle

djelle

Toegegeven: de sfeer was vrij leuk, maar begon gauw te verslappen naarmate de flauwe actiescenes het verpestten... Een actiefilm (en dat pretendeert het wel) met enkel een behoorlijke sfeer, is voor mij niet goed genoeg sorry. Of het moet echt al super zijn zoals Leon ofzo...

avatar van argus

argus

djelle schreef:

Je hoeft je ook niet blind te staren op het affiche dat de film ook een actiefilm heet te zijn. Als je dat vergelijkt met actiefilms van tegenwoordig (heb je 'The Island' nog in de Bios gezien?)... ja, dan is het allemaal wat gedateerd. 't Is wat dat betreft inderdaad net alsof je naar een oudere James Bond - film zit te kijken.

Ik vond de film bol staan van de spanning. En zoals eerder door anderen gememoreerd is, was de sfeer behoorlijk aanstekelijk, zoals we dat van John Carpenter kennen. Geen kwaad woord over de acteurs en actrices in deze film, die droegen hun steentje daaraan in ruime mate bij!

Hele aardige film derhalve, verveelt geen moment. 3½*

Was misschien leuker geweest had ik hem vroeger ooit gezien.

Nu is het een B-filmpje dat amper het Rambo geneuzel overstijgd. Qua sfeer wat magertjes en vooral leeg. Moest bij die gangs af en toe aan Akira denken, maar daar is het wereldje toch wat vollediger en leuker geschetst. Hier blijft het teveel een "set met wat ideetjes".

Russell vind ik echt 10 keer niks. Irritante vent die ook nog eens een nogal saaie rol neerpoot. Weet nergens bad-ass over te komen, al krijgt hij ook niet echt veel de kans.

Sommige stukken waren nog wel te doen, en de film verveelt ook (net) niet. Het B-filmp gevoel is tot op zeker niveau nog wel aardig, maar meer dan 2* verdient dit filmpje niet. Daarvoor is het allemaal te matig en te pover.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Onderhond schreef:

Russell vind ik echt 10 keer niks.

The Thing weleens gezien?

avatar van Wouter

Dat zal ie dan heus niet ineens wel goed vinden, lijkt me.

Russel is God in deze film, btw en de film an sich een van mijn all time favorieten. In het blad Skrien noemde ik het ooit de beste film van de afgelopen 25 jaar.

Ik bij "The Thing":

Ook enkele minpuntjes, zoals ... en Kurt Russell in de hoofdrol. Stoor me niet zo vaak aan een acteur, maar dit is er wel eentje die ik liever niet zie. Derderangsprestatie.

Ik heb het gewoon niet zo met Kurt Russell

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Haha ik merk het. Ik kan verder ook niet echt op briljante rollen van zijn kant komen maar vind m over t algemeen wel vermakelijk in John Carpenter films. Zal wel komen omdat ik best n fan ben van Carpenter en niet zozeer van Russell.

avatar van RemyBl

RemyBl

Een enorme b-film met a-kwaliteiten. Vooral de donkere decors en settings zijn perfect gelukt en het eerste half uur zit sterk in strak in elkaar. Vervolgens komt er veel actie die niet erg goed werkt, vooral te traag en te weinig cuts, maar het is vermakelijk. Even vermakelijk is het acteerwerk, muziek en dialogen. Het is alleen zonde dat de film geen enkel scherp randje heeft, waar sf-films als bijvoorbeeld robocop, terminator en total recall dat wel hebben. Door deze platheid...

3 *

avatar van Wouter

Ga je schamen.

avatar van pjutter

pjutter

niet echt een goede film ofzo,

echt heel slecht geacteerd door de meeste personen,

vooral door Kurt Russel. Die zogenaamd 'de stoere soldaat ' speelt.

echt heel zielig.

deze film was te onafgewerkt,

gemaster

Ik vond Russel ook niet al te stoer. Hij mag wat mij betreft de veters van Isaac Hayes niet strikken in deze film. Het verhaaltje was erg leuk bedacht en kon me ook zeker boeien. De SFX waren erg vindingrijk en zorgden voor een leuk B-film sfeertje. Het einde was erg geestig, maar voor de rest viel er niet zo heel erg veel te lachen. De one-liners van Snake halen het bijvoorbeeld niet bij die van Ahnuld in zijn hoogtijdagen.

PS. Beste film van de laatste 25 jaar? Ga je schamen!

gemaster schreef:

PS. Beste film van de laatste 25 jaar? Ga je schamen!

Nou, toch wel een van de...! (De visuele effecten zijn overigens van ene Jim Cameron.)

gemaster

Is dat het broertje van James?

't is 'm zelf.

gemaster

Ah ik zie het op IMDb ja. Zijn broer heet Mike.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Toen ik hem op mijn 11de zag vond ik het een leuke film nu moet ik hem maar eens kopen op dvd.

avatar van Diesel

Diesel

Typisch 80's B-filmisch vermaak van Carpenter met een komische ondertoon. Donker van sfeer maar de Snake personage is niet echt darkminded noch cool maar wel erg komisch. The name's Plissken!

avatar van Waku

Waku

Toch wel beetje cult.

Ierdeen wilde in de begin jaren 80 deze film zien.

Sprak heel erg tot de verbeeldding,

Nu ,25 jaar later deze Ëscape"nogmaals gezien en dan wordt het allemaal natuurlijk een stuk minder.

Maar je moet de film terugkijken in de periode dat ie gemaakt is en dan verdient ie zeker een ruime voldoende.

3,5

avatar van gotti

Waku schreef:

Hoeft helemaal niet. De film staat ook nu nog als een huis.

Noem het maar een afbraakwoning

Onderhond schreef:

Noem het maar een afbraakwoning

Wel erg toepasselijk.

avatar van Martin Van K

Martin Van K

Ik heb altijd een beetje een probleem met films die "de toekomst" veel te kort bij leggen. Zoals deze film die zich afspeelt in 1997. Ondertussen weten wij hoe het er aan toe gegaan is in 1997 en als dat dan niet overeenkomt met de hetgeen in de film verteld wordt, dan tja...

maar dat is louter een persoonlijke mening; film is natuurlijk zo ie zo fictief, dus ik begrijp dat anderen daar minder problemen mee hebben...

avatar van RemyBl

RemyBl

Martin Van K schreef:

Filmmakers kunnen dit probleem verkomen door simpelweg te zeggen dat de film in de nabije toekomst speelt. Ik ben even vergeten welke film dit had.

avatar van Reinbo

Vannavond op veronica, zal wel een deceptie worden als je naar die lelijke full screen versie van deze schitterende gekadreerde widescreen film gaat kijken....

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Goeie film! Was vroeger 1 van mijn favorieten.

Plissken wordt met verve neergezet door Russell.

avatar van DeCol

DeCol

Heb em gisteravond gekeken. Het is een oude film dus veel kan je der niet van verwachten. Toch was het aardig om naar te kijken. Vond het ook een spannende film, de geluiden en stiltes op straat creëren ook een paar schrikmomenten. En wat 'Waku' al zei dat ie in de jaren 80 door iedereen bekeken werd klopt. Daarom zeker een dikke voldoende!

avatar van mikey

mikey

DeCol schreef:

Het is een oude film dus veel kan je der niet van verwachten.

avatar van as

as

DeCol schreef:

Rare redenatie.

avatar van predator

predator

• 1951 stemmen

Film met fantastische sfeerbeelden. Jaren '80 sf met een vleugje Warriors-sfeer en soundtrack. Beetje vreemd maar wel lekker. Kurt Russell in een prachtrol; de geweldige naam Snake Plisskin is goed voor een extra half punt.