Escape from New York (1981)
Genre: Sciencefiction / Actie
Alternatieve titel: John Carpenter's Escape from New York
Geregisseerd door: John Carpenter
Met onder meer: Kurt Russell, Lee Van Cleef en Ernest Borgnine
Releasedatum: 13 augustus 1981
Plot Escape from New York
"1997. New York City Is Now a Maximum Security Prison. Breaking Out is Impossible. Breaking In is Insane."
De toekomst: 1997. Omdat misdaadcijfers met 400% gestegen zijn, wordt er in 1988 een muur om Manhattan getrokken en verandert het eiland voor New York in een streng bewaakte gevangenis. Negen jaar later wordt het presidentsvliegtuig als protest tegen de politiestaat gekaapt en landt de capsule met de president binnen de muren van het eiland. Snake Plissken staat net op het punt de gevangenis in te moeten. Hij kan echter zijn vrijheid terugwinnen door de president te redden uit de handen van de bendes die hem gegijzeld houden.
Snake Plissken
Maggie
Rehme
Secretary of State
Fangs (crew films)
Vermakelijke jaren '80 actie-sf met enkele harde scènes en een verdiende cultstatus. Goede cast, goede actie en vooral veel lol bij het kijken! > 4*
jordybeukeboom
Originele en leuke film, maar wel een beetje 'makkelijk' en flauw
Origineel vanwege het fraaie concept dat heel Manhattan een dumpplaats is voor gevangenen. Leuk omdat de film niet verveelt en omdat ik vind dat Russell het best leuk doet. Niet geweldig, maar wel OK.
Het probleem is dat 'makkelijke' en flauwe. De taxichauffeur is overal waar het uitkomt, iedereen blijkt een kennis te zijn van Russell en bepaalde scenes zijn lachwekkend ongeloofwaardig. Zoals die straat waarin de rijdende auto minutenlang belaagd wordt. Normaal gesproken was het ze echt niet gelukt om door deze menigte heen te komen en op het einde te ontsnappen, nu dus wel. Of die scene waarin Russell en de rest gepakt worden door de Hertog, maar na een verrassingsschot van Russell opeens wel heel makkelijk wegkomen...
Leuk is het einde als je denkt dat Russell gefrustreerd is geraakt door de ijdele en egocentrische president, maar hij toch het laatste liedje heeft...
Purmerend
Wat ik wel vet vind is die auto met die twee lampen op z'n motorkap. Voor de rest is deze film niet aan mij besteed.
otherfool
Het leuke uitgangspunt had een betere uitwerking verdiend: de film is traag, doorspekt met onlogische acties en heeft een afgrijselijke soundtrack. Russell's personage mist diepgang en de president is gewoon één of andere idioot. Nee, hier had ik veel meer van verwacht.
1,5*.
mister blonde
ja, dit is toch wel erg lekkere onzin. valt trouwens op dat de makers/ schrijvers van Labyrinth goed naar deze film hebben gekeken. De toon is heel anders, maar het idee exact hetzelfde. 4 sterren voor 90 min. heerlijke cult.
mikey
de president is gewoon één of andere idioot.
Eindelijk iemand die het begrijpt.
feanaro surion
Snik. En dat over een film die een serieuze kans zou maken in mijn top tien te staan. Als ik die al had.
Maak er één zou ik zeggen
basketballerke
Behoorlijk. Vond hem leuk om een keertje te kijken. Het was leuk om New York zo te zien als in deze film.
maxcomthrilla
Na het wat gedateerde Christine en het niet super overtuigende Escape From L.A. ging ik vrezen voor de plek van John Carpenter als een van mijn favoriete reggiseurs. Halloween en The Thing hadden hem die status immers gegeven.
Escape From New York is allereerst een film met een bijzonder knap scenario. Manhattan als gevangenis? eeh, Ja! Doldwaas gespuis dat de straten onveilig maakt in the Big Apple? Jazeker! Allen in de ban van ontsnappen en allemaal harteloos, gefilmd in een constant donkere omgeving die sfeerrijker wordt naarmate de muziek meeschokt als er zich weer eens een nachtelijke taxirit of plunderingsceremonie voltrekt. De sfeer is dan ook het ultieme wapen van deze Carpenter film, onheilspelbaar New York, een plek waar je `s avonds niet graag op straat vertoeft. Verder op zijn tijd heerlijke actie, die het misschien niet haalt bij moderne actiefilms, maar dit ruimschoots compenseerd door heftig meedeinende muzikale stukjes tijdens de actie. Een film ook, waarbij ik vaak kon glimlachen. Vooral die taxichauffeur, de zwerver en de president waren tijdloos grappig.
Nooit saai, door onverwachte plotwendingen Het echtpaar dat die freak met zijn punkkapsel kapotschiet Niet verwacht. De bokser, de ultieme wraakactie van die vrouw en dan de president die zich uitleeft op iemand. Tijdloos vermaak. Voor nu een dikke 4* met de constatering dat Carpenter een van de betere sfeerregisseurs voor mij blijft. Ik ben erg benieuwd naar: The Fog, Big Trouble in Little China, In the Mouth of Madness en Assault on Principt 13.
dutchtuga
Je houdt van sfeer zeg je? Houdt je vooral schrap voor The Fog. Geniaal!
mikey
Ik ben erg benieuwd naar: The Fog, Big Trouble in Little China, en Assault on Principt 13.
Vergeet ook het hilarische droog komische Dark Star niet (geen haast hebben)
maxcomthrilla
Je houdt van sfeer zeg je? Houdt je vooral schrap voor The Fog. Geniaal!
Grappig, die heb ik gisteren net gehuurd. Dus van het weekend zal ik hem eens kijken. Ik verwacht er veel van, vooral ook omdat ik de titel al een paar jaar ken, maar nog nooit gezien, dus ik ben benieuwd.
@Reinbo: Dark Star zal ik ook wel een keertje zien, maar niet op korte termijn inderdaad.
dutchtuga
Gister de soundtrack hiervan binnengekregen. Wat een heerlijk sfeervolle Carpenter weer zeg. Subliem.
Quentin
Na Once upon a Time in the West dan ook de film met de meest sfeervolle shots ooit.
Redlop
Nou het kan qua sfeer niet tippen aan Blade Runner, ook uit die periode.
Blade Runner is veel te gelikt. Van buiten mooi, van binnen leeg. Nee, ook voor mij heeft EFNY veel meer sfeer.
Redlop
Verder vind ik dat Blade Runner juist meer inhoud heeft. Die gaat over geprogrammeerde gevoelens, (on)bewuste slavernij, terwijl 'Escape...' leunt op een Apocalyptische premisse maar uiteindelijk een Good Guy/Bad Guy verhaal is.
Je beleving van sfeer is persoonlijk uiteraard. Maar zo'n 24 jaar na dato oogt 'Escape...' vooral visueel redelijk gedateerd, terwijl Blade Runner nog steeds een tijdloze indruk maakt. .
Ook daar ben ik het niet mee eens.
Redlop
Misschien dat het wat gedateerd oogt, omdat 1997 ook al een tijdje geleden is.
Allebei toppers.
Deze laatst herzien in een SE uitgave die er prachtig uit zag! Film zag er echt stukken beter uit en een film als dit moet gewoon in perfecte staat gezien worden om de sfeer en cinematografie goed te kunnen proeven.
Op dat gebied hoort dit bij Carpenters beste werk. Ook soundtrack is weer subliem, net als de casting en personages en zo heb je alle ingredienten om van een John Carpenter classic te genieten. Enige jammere is dat het Manhattan gebied af en toe niet genoeg uitgediept wordt waardoor alles zo klein lijkt. Weinig wijde shots om ons een indruk te geven van de immensiteit van deze gevangenis. Andere jammere is de wel erg duidelijk blooper tijdens de ring scene.
Maar verder een genot om je vingers bij af te likken. En een film die er voor zijn tijd en gezien zijn budget opvallend goed uitziet. Van buiten werd manhattan wel heel erg mooi weergegeven.
Toppertje van carpenter die net geen Halloween of The Thing is maar er wel erg dicht bij in de buurt komt.
Verhoogd van 4 naar 4,5*.
sinterklaas
Gister weer es gezien en ik vond hem beter dan 5 jaar geleden.
Kurt Russell kon weer de coole gozer uithangen, Hij speelde goed als snake Pliskin. Het verhaal is een beetje dun maar dat maakt niks uit. Je kijkt dit soort films alleen voor vermaak.
De decors en de acteerwerk waren goed, de decors vooral. Je ziet ook een hoop dingen op de achtergrond gebeuren. Ook een leuke scene: dan Pliskin het opneemt tegen die bodybuilder meteen spijker knuppel.
Gewoon opnieuw erg leuk na 5 jaar. Ik verhoog mijn stem naar 4,0.
sinterklaas
Oja en er zit nog een vrolijk deuntje in, bij die ondsnapping met die taxi en in die treinstation.(dat met die drumstel
Gek genoeg zou dit verhaal volgens mij een geweldige film kunnen opleveren, maar een GOEDE remake da's waarschijnlijk een te groot probleem. Misschien met Fincher als regisseur...
Omdat die link waarschijnlijk uitsterft hier het bericht van Variety.
Butler has 'Escape' plan
'300' star heads to 'New York'
By MICHAEL FLEMING
Butler
Hot off the socko bow of "300" this past weekend, star Gerard Butler is at the center of a package that CAA began shopping Monday for a remake of John Carpenter's 1981 actioner "Escape From New York."
Neal Moritz is attached to produce, with "Black Hawk Down" scribe Ken Nolan penning the screenplay.
Several studios are battling for the pic, mostly because the $70 million launch of "300" signaled the arrival of an emerging action star in Butler. A deal is expected to be made this week.
Butler would play Snake Plissken, the one-eyed convict who's charged with heading into the inescapable maximum security prison formerly known as Manhattan to liberate the U.S. president.
Kurt Russell originated the role and reprised it in the 1996 sequel "Escape to L.A."
Van mij mogen ze, maar ik zie ze niet snel deze film evenaren. Misschien moet Russel dan een van de ouderen spelen. Hij zou Van Cleef kunnen vervangen.
Leuke invuloefening:
Kurt Russel = Gerard Butler
Lee van Cleef = Kurt Russel
Isaac Hayes = Isaac Hayes (en anders Vin Diesel)
Ernest Borgnine = Dennis Hopper
Donald Pleasence = Philip Seymour Hoffman
Harry Dean Stanton = Steve Buscimi
Adrienne Barbeau = Maria Bello

Escape from L.A.
1996

Ingehaald door de tijd: zeven sterke films waarin 'de toekomst' in het echt inmiddels al het verleden is

The Thing

The Warriors
Actie / Misdaad, 1979

The Blues Brothers
Komedie / Muziek, 1980
new york citytaxistraatbendevechtsportenpresident van de verenigde statenoorlogsveteraangijzelaarontvoeringliberation of prisonersanti herogangstervillainpost-apocalyptischdystopiepolice operationattempt to escapeworstelenrescue missioncyberpunkgeweldurban settingcultfilmreluctant hero post apocalyptic