• 9.380.004 stemmen

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 18 april 1996

Plot Twelve Monkeys

"The future is history."

Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.

avatar van sofripa

sofripa

Waanzinnig goed verhaal en dito rollen van Willis en Pitt. Spannend tot aan het slot en dan kom je er achter dat het einde het begin is. Life sucks for Bruce, and again and again enz enz. 5*

maerk

Mooie film. De film heeft een erg apart verhaal, maar daar houd ik wel van . Ik vond het begin een beetje vaag, maar aan het einde vallen alle puzzelstukjes bij elkaar en dan begrijp je het. Geweldig Ook het acteerwerk van Bruce Willis en Brad Pitt is ijzersterk.

4*.

avatar van ockhausen

ockhausen

goede film!

sofripa schreef:

Ik dacht juist dat Bruce is geslaagd in zijn missie, ook al wordt hij neergeschoten. De vrouw uit het vliegtuig komt uit de toekomst en pakt het virus van David Morse af. De kleine Bruce Willis groeit op in een normale wereld.

avatar van greatest

greatest

Ja maar serieus, k heb een halve ster gegeven okee.. maar je verwacht gewoon dat er zoo groots gaat gebeuren.

En dan eindigt het, zoveel tijd verloren aan deze film,

eCHT heel jammer

avatar van Santino Corleone

Santino Corleone

Beetje vaag begonnen allemaal, er gebeuren veel dingen. Ik hou ook niet echt van dit soort films maar ik bleef keken om Brad Pitt en Bruce Willes te zien maar met de minuut werd de film spannender..

2e deel van de film was veel beter maar toch waren er veel dingen die ik niet helemaal begreep moet maar 's een keer opnieuw gaan kijken. Wel een leuk einde trouwens!

avatar van Saldek

Saldek

Met het oog op het begrip 'tijdreizen' heb ik de film intussen meerdere malen gezien. Zowiezo een lekkere film vind ik dit, doch bovenal was ik gefascineerd door de interpretatiewijze die op het reizen in de tijd wordt toegepast. Zoals het in dit verhaal gaat zou het namelijk betekenen dat Cole tot in de eeuwigheid gevangen zou blijven in de tijdspanne van 45 jaar, tussen 1990 en 2035. Het kind Cole zou het virus overleven, volwassen worden, dan teruggaan in de tijd om er opnieuw te sterven. Wat het verhaal nog fascinerender maakt is het feit dat het kind getuige is van zijn eigen dood die zich in de toekomst afspeelt maar plaatsvindt in het heden. Zo krijgt het kind een herinnering mee van een gebeurtenis uit het verleden dat zich in de toekomst zal voltrekken. Een moment van enkele minuten waarin het heden wordt geactualiseerd/gerealiseerd omdat verleden en toekomst elkaar het pad kruisen en zo als 'tik' zal blijven voortbestaan op het vinyl van de evolutie en tijd heeft gegenereerd tot een bestaande entiteit. Toekomst zal zijn weg vervolgen (en in dit verhaal niet zo'n mooie), maar door de 'tik' zal de tijd van 1990 - 2035 zich eeuwig blijven herhalen.
Toch aan de andere kant: ik geloof niet in tijdreizen. Ik weet dat Einstein het tegendeel heeft vastgesteld in zijn Relativiteitstheorie. Ik heb het geprobeerd om er vat op te krijgen, maar die richting is simpelweg 'way out' voor me. Doch al geloof ik er niet in, het is leuk om te speculeren met oorzaak en gevolg in: ....'stel je nu eens dát......'
Film overigens krijgt van mij een vier sterrekes.

@ Saldek:

Zou je aub spoilers willen plaatsen, het is niet leuk als iemand die de film nog niet heeft gezien jou bericht leest en dat er een paar dingen verklapt worden.

avatar van Saldek

Saldek

Oeps, sorry. Het was allerminst mijn bedoeling, maar heb idd meer gezegd dan veroorloofd om niet de film te 'verklappen'. Maar hij is reeds gespoiled. Zal in toekomst wat omzichtiger zijn met dit soort dingen.

Saldek schreef:

Thanks.

avatar van Filmfreaker

Filmfreaker

Geweldige Sciencefictionthriller. Direct is het spannend en je wilt maar meer weten. Dan wordt Willis terug in de tijd gezonden en dan ook nog verkeerd. Het wordt als maar waziger, en dan komt het einde, dan vallen alle puzzelstukjes op de juiste plaats.

Perfecte film, met geweldige rollen van Willis en Pitt (Willis op zijn best en Pitt is grappig en ook veelzeggend).

4,5 sterren.

avatar van wihu61

wihu61

slechte film. Wat wil je ook anders: B. Pitt & B. Willis.

Leuk geprobeerd, sorry.

avatar van Prudh

Prudh

Ja wat wil je anders inderdaad. Wat een klote cast heeft 12 Monkeys. En die regisseur... pffff.

Quaest

Super film. en lekker spannend.

Mooie verhaal lijn.

Brad Pitt acteert super.

Ben ook vroeger altijd fan voor Bruce willis. Maar nu niet meer.

Toch is het wel leuk om hem weer te zien acteren in film.

Quaest

Even over cover... Waarom heeft bruce willis rode oog?

avatar van Mug

Mug

Dat 'rode oog' is het logo bestaande uit 12 apen van de actiegroep van Brad Pitt

Quaest

Ohjah nu zie ik het pas -.-

avatar van dennis1979

dennis1979

Deze film is echt heel cool. Ik heb hem in de bioscoop gezien en de eerste tien minuten heb ik er meerdere malen gedacht om te vertrekken. Blij dat ik dat niet gedaan heb want 12 monkey's bleek een geweldige film te zijn. Sindsdien heb ik hem ontelbare keren gezien en hij blijft bizar goed.

avatar van MrLee

MrLee

Na dik 10 jaar nog maar eens proberen af te kijken, en wederom 2x in slaap gevallen. Acteerwerk en verhaal is prima, alleen de uitwerking, de sfeer kan me niet pakken.

avatar van doeshnormal

doeshnormal

Heel vaag allemaal, ik weet nou niet of ik hem snap of dat ik mijn eigen inbeelding er aan mag geven.

Acteerprestaties waren niet bij alle acteurs om over naar huis te schrijven.

avatar van The Oceanic Six

Zo, deze film wilde ik al een lange tijd eens zien. Als liefhebber van Bruce Willis films en iemand die SF wel kan waarderen leek me dit een prima keuze.

En hij viel niet tegen, sterker, behoorlijk sterke SF thriller. Het verhaal is interessant en onderhoudend en zeker Willis zet een sterke rol neer. Niet zoals we gewend van hem zijn als macho, nu is hij een kwetsbare lichtelijk zieke man met een missie. Ik vond wel de rol van Brad Pitt irriterend. Wat hij moest spelen was uiteraard prima, maar ik irriteerde me eraan. Madeleine Stowe speelde weer een beetje een nietszeggende rol, ik miste wat pit daarin al werd ze later in de film beter.

De film moet het hebben van een sterk doordacht verhaal, want er zit nauwelijks tot geen actie in. Ik had verwacht dat een SF film met een verhaal over een dodelijk virus soms wel wat harder zou zijn. Maar goed, het stoorde ook weer niet echt.

Het einde is erg apart, laat veel ruimte over voor speculatie. Ik vond hem erg verrassend. Wat nou precies het juiste einde zal je denk ik niet te weten komen, dat mag je zelf bepalen.

Alles bij elkaar een aanrader.

avatar van Adrenal

Adrenal

Weet iemand misschien hoe dat stukje muziek heet in bij het begin van de film? Er is dan een rode spiraal te zien en de belangrijkste namen.

avatar van leidsehoodie

leidsehoodie

Wát een film mensen! Geweldig!

Ik heb echt genoten. Alles klopte: het verhaal is spannend, de niet-chronoligische uitwerking ervan passend, de acteerprestaties waren goed, het groezelige uiterlijk van de film was mooi en het einde perfect.

Alhoewel:

The Oceanic Six schreef:

Oh? Ik vond het een redelijk gesloten eind . Het kon ook maar eindigen op één manier eigenlijk.

Enige minpunt van de film vond ik de eerder genoemde groezelige sfeer. Die is iets te vaak nadrukkelijk aanwezig, wat de film een beetje een rommelig en somber uiterlijk geeft. Of moet ik mijn TV nou gewoon schoonmaken?

Behalve die (kleine) aanmerking vind ik dit een briljante film, die je tot op het laatste moment op het puntje van je stoel houdt.

De vijf sterren zijn verdient!

avatar van The Last

The Last

Ah, ook deze film eindelijk gezien. En, What can I say? De geweldige decors vallen als eerste meteen op, en dan bedoel ik m.n. het onderzoekslaboratorium in de toekomst. Verder prima realistische settings natuurlijk, bijzonder sfeervol en perfect gemonteerd.
Uitstekend geacteerd ook door (vooral) Willis, Pitt (die terecht een Oscarnominatie kreeg) en Stowe die allemaal (incl. rest van de cast) stuk voor stuk uiterst geloofwaardig handelen. En bovendien is de film behoorlijk spannend.

Waar het allemaal om draait in deze film is natuurlijk het verhaal. De manier waarop er in het begin (eerder dan het middelstuk) door toekomt en verleden wordt gesprongen zet je al (lees: ik) meteen aan het denken: Zit Cole nu in 1996 of toch nog in 2035? Daardoor vind ik het einde ook zo briljant: Eerst een geweldige plottwist (Dr. Peters) en dan het open einde. Hierna kun je je alweer iets afvragen: Was het allemaal wel echt? Of speelde het zich allemaal af in Cole's hoofd? Who knows?

Het laatst genoemde vind ik ook zo geweldig aan deze film, je kunt 'm i.t.t. andere films met een open einde en/of plottwist, op twee manieren bekijken. Hulde voor het scenario (met o.a. dank aan David Webb Peoples, tevens schrijver van Unforgiven).

Ik geef voor nu 4,0 sterren. Een verhoging zit er na herziening dik in. En zelfs het maximaal haalbare kan ik niet uitsluiten.

PS: Ik heb een spoilertopic geopend n.a.v. het einde. Daarover discussieren kan dus in het topic.

avatar van Hankieh

Hankieh

Klinkt interresant alhoewel ik hem als klein kind maar niks vond:P

Denk dat ik deze is een keer opnieuw moet kijken.

avatar van Hankieh

Hankieh

lol

vanaaf op tv xD

hoef ik dus niet te huren

avatar van RoobRoob12

RoobRoob12

Poe poe ingewikkelde film zeg. Wel genoten van 't acteurwerk en de grimmige sfeer. Nog maar eens kijken. Voor meer speculatie check: http://www.mouratis.org/12m/

avatar van wwelover

wwelover

Eindelijk gezien. Hele aparte film. Maar wel een ontzettend sterk en briljant in elkaar gezet verhaal. Hoe alles gewoon klopt en goed loopt is niet normaal. Zeer knap gedaan.

Acteerwerk is super van Willis en zeker van Pitt.

Belangrijkste van de film is dat je steeds moet opletten. Geen simpele film in ieder geval..

avatar van ordeith

ordeith

bizarre maar aardige film

avatar van Resh

Resh

best een vage film maar wel een interessante verhaal en alles is goed in elkaar gezet

schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex