Genre: Sciencefiction / Thriller
Gesproken taal: Engels en Frans
Releasedatum: 18 april 1996
Plot Twelve Monkeys
"The future is history."
Nadat in 1996 vijf miljard mensen uitgeroeid zijn door een virus, leeft in 2035 de mensheid (of wat er nog van over is) ondergronds. De veroordeelde James Cole wordt teruggestuurd in de tijd om onderzoek te doen naar het virus, zodat er aan een bestrijding gewerkt kan worden. Hij komt echter een paar jaar te vroeg terecht, in 1990, waar natuurlijk niemand zijn verhaal gelooft. Hij komt in een inrichting terecht waar hij Dr. Kathryn Railly ontmoet. Zij begint langzaam in z'n verhaal te geloven. Cole begint echter steeds meer aan z'n eigen verstand te twijfelen.
James Cole
Detective Franki
Teddy
Bee
Chrizzlle
Every trade he made capitalized on unexpected business developments, which simply can't be pure luck.
Waarom niet, dat heb ik ook altyd op de beurs
Sjan
Stem verhoogd naar 5 sterren. Het was lang geleden dat ik deze film geen had en toen ik 'm gisteren weer keek stond ik versteld van de ingenieuze verhaalstructuur en van de perfecte acteerprestaties.
Agony
- 1985 berichten
Deze ga ik binnenkort ook maar weer eens bekijken. Is (te) lang geleden. Ik heb 'm nu op 4,5 sterren staan, maar wellicht een 5sterren film in potentie!
De documentaire "The Hamster Factor and Other Tales of Twelve Monkeys" die op de dvd staat is erg goed. Ik zou hem hier toevoegen als ik een plaatje had.
tovenaar
Et Voila, ik heb een screenshot gemaakt van de titelscreen van de docu op de DVD. Klik klik!
dartviper
De film zit zeker heel mooi in elkaar maar ik vond dit wel het slechtere acteerwerk van bruce willis, heb ik me echt aan geergert *** sterren
Ramon K
Raar. Ik heb meneer Willis namelijk nog nooit zo goed zien acteren als in deze film........
sydney
Hij was beter in Unbreakable vind ik persoonlijk. Maar hij speelde idd niet slecht in deze film.
Same here.
Hobbes
Wellicht unbreakable. maar daar heb ik deze te lang geleden voor gezien om daar een uitspraak over te kunnen doen
FisherKing
Beide films uitstekend geacteerd naar mijn idee.
lita80
Een van mijn favorieten ook, in de bioscoop gezien en ik was helemaal ondersteboven daarna!!!Poosje terug weer gezien na een lange tijd, en hij blijft goed.
En dan vind ik een film goed, als de film mij stof geeft om na te denken:geweldig! Daar kan ik soms ook nog dagen over na denken, net zoals toen ik Fight Club had gezien in de bios....ging met een vriendin omdat we Brad Pitt wilde zien(!)en we dachten, dat is vast niets!!!En nu is het mijn favoriet..haha
PartyMarty
Supergave film, dat ten eerste. Maar kan iemand mij uitleggen hoe het mogelijk is dat 1 persoon 2 keer in dezelfde ruimte rond loopt? Niet dat het een autoriteit is op dit gebied hoor, maar in Timecop gaat het echt helemaal mis met je als je jezelf tegen komt in een andere tijd.
Phooze
De werkelijkheid? Over tijdreizen? Dat is net zoiets als vragen hoe buitenaardse wezens er in het echt uitzien. Dat weet niemand totdat ooit bewezen wordt of het uberhaupt bestaat.
PartyMarty
Dus de teletijdmachine van professor Barabas is misschien ook onzin?
Dus de teletijdmachine van professor Barabas is misschien ook onzin?
Wedden dat Barabas zijn Nobelprijs in 2041 persoonlijk in ontvangst zal nemen ?!
PartyMarty
Sorry Kos, ik raakte gewoon een beetje van mijn acropolis door Starbright. Het zal niet weer gebeuren. En wat die nobelprijs betreft: wel terecht als je ook de klankentapper en de gyronef in je oordeel mee neemt, toch?
De sprietatoom niet te vergeten of dat strijkijzer waarmee je onder de grond kan reizen.... Wat een man die professor Barabas!
replicator
Mooie film met een interessant thema.
Ik ben altijd benieuwd hoe ze zo'n thema als tijdreizen 'verpakken'. Origineel gedaan in ieder geval...
Eigenlijk is het leven in een lus in de film. De kleine Cole groeit op en wordt uiteindelijk neergeschoten op het vliegveld. Op het vliegveld loopt de kleine Cole weer en die zal de grote Cole weer worden die onder de grond leeft, and so on...
Ik geef m'n stem als ik hem nog een keer gezien heb.
MarkFish
Die Terry Gilliam maakt over het thema tijdreizen natuurlijk weer een film zoals geen ander. Originaliteit staat bij hem hoog in het vaandel. De eerste keer moeilijk te volgen, maar uiteindelijk valt alles op z'n plaats. Goeie film, die je makkelijk drie of vier keer kunt zien.
Goodfella
Gisteren La Jetée gezien, het korte filmpje waar Gilliam zijn inspiratie vandaan haalde om deze film te maken. Erg boeiend filmpje, dat met 28 minuten helaas te kort is om hier toe te voegen. Het verhaal wordt als een soort zwart/wit fotostrip verteld en is een stuk filosofischer van aard dan Twelve Monkeys. Deed me een beetje aan Tarkovsky's Solyaris denken... in hoeverre zijn herinneringen bepalend voor ons mens-zijn? En in hoeverre kunnen we vertrouwen op die herinneringen? En dat allemaal in 28 minuten
Aanrader!
Ramon K
La Jetee.......te koop, te huur, te downloaden?

Geprezen sciencefiction-film 'Twelve Monkeys' van Terry Gilliam vanavond op televisie

Vijf sterke dystopische films over een verdorven wereld | MovieMeter Toplijst

Netflix verwijdert binnenkort een grote hoeveelheid toptitels

Vijf goede films die met je brein spelen

The Shawshank Redemption

Léon
Misdaad / Drama, 1994

Snatch
Misdaad / Komedie, 2000
schizofreniephiladelphia, pennsylvaniacassandra syndrom stockholm syndromeondergrondspooierbiological weaponleeuwparanoiaasielprison cellflorida keysvliegtuigmental breakdowntijdreizenpost-apocalyptischdystopieinsane asylumdormitorypastkrankzinnigheidcockroachvolunteerremakeflashbackgevangenispsychiatric hospitaldrug gebruikmental institutionalternate historyziektelethal virusparadox psychiateraapepidemicgevangenfalling down stairscultfilmstreet lifenonlinear timelinemedical researchtoothpantyhose gas maskpsychosischild's point of viewsubterranean virusrecurring dream jaren 90escaped animalfuture noir 2030scassandra syndromeairport terminalbulletendless loopstreamvivisectionnude pantyhosemicrobiologistreal movie shown in fictional situationkick in faceeating spiderreference to houdiniabandoned theatertied to a bedpsychiatric carehiding in a barnreference to cassandrabiblical quoteperson in a car trunkwatching a movieworld war onelab animalcassandra complex