Genre: Oorlog / Romantiek
Gesproken taal: Frans, Engels en Japans
Releasedatum: 28 juni 2001
Bekijk via Disney+
Plot Pearl Harbor
"It takes a moment to change history. It takes love to change lives."
Rafe McCawley en Danny Walker kennen elkaar al sinds hun jeugd en hebben allebei de droom piloot bij de Amerikaanse luchtmacht te worden. Wanneer ze zich uiteindelijk kunnen aanmelden en goedgekeurd worden, wordt Danny ingedeeld bij een vliegsquadron bij Pearl Harbor, Hawaï. Rafe meldt zich vrijwillig aan bij een vliegsquadron in Engeland om te strijden tegen de nazi's. Hij laat naast Danny ook zijn vriendin Evelyn Johnson, die hij tijdens de medische keuring heeft leren kennen, in de V.S achter. Rafe wordt boven Het Kanaal neergeschoten en wanneer hij hersteld is van zijn verwondingen keert hij terug naar Evelyn in Pearl Harbor. Evelyn blijkt echter ondertussen een verhouding te hebben met zijn beste vriend. Het idyllische leventje op Hawaï wordt ruw verstoord, wanneer de Japanners de militaire vloot in de haven van Pearl Harbor en de militaire vliegvelden op het eiland onder vuur nemen door middel van een verrassingsaanval.
Rafe McCawley
Red Winkle
Billy Thompson
Anthony Fusco
Thorak
Dit is een oorlogsfilm met romantiek. En romantiek speelde toen een veel belangrijkere rol als nu en lijkt mij historisch correct.
MyOwnStyle
Ook na een tweede keer deze film (weliswaar verplicht) te kijken vond ik hem nog erg aangenaam om kijken. Daarom een half puntje extra.
Sluit me trouwens volledig aan bij de recensie van van rep_robert. (Op het stukje van Ben Affleck na, hehe.)
Dogie Hogan
De Blu-ray van Pearl Harbor viel vandaag in de bus (€12,75 bij Amazon UK, met NL subs). Het beeld is overweldigend.
En Blu-ray lijkt gemaakt voor Kate Beckensale... wow.
Minpunt is er ook: wat vette contrast tov DVD, beeldscherm iets meer brightness geven.
Ruiter13
En Blu-ray lijkt gemaakt voor Kate Beckensale... wow.
Het zal wel niet bij elke tv hetzelfde zijn, maar bij mijn samsung kan je het hdmi-black level aanpassen wat wonderen doet voor het contrast, of je backlights nog hoger! Heb zelf namelijk altijd het gevoel dat je met de helderheid het beeld minder mooi maakt.
Maar ja, ik ben wel een mierenneuker
TragieStar.*
Heb de film vele jaren een keer gezien, maar kan er echt niks meer van herinneren. Misschien een beetje dan, maar ga de film hopelijk vanavond bekijken, en ik denk zeker dat deze film top gaat worden.
Maar wil niet te hoog van stapel lopen natuurlijk.
Maar wil niet te hoog van stapel lopen natuurlijk.
Als je van een romantische oorlogsfilm houdt dan moet je deze zeker zien. Maar kan je het romantische gedeelte gestolen worden dan kun je hem beter pas na een dik uur opzetten als de aanval begint.
Gezien je Top 10 denk ik dat deze film perfect voor je is.
Dogie Hogan
Tora! Tora! Tora! is geweldig. Die heb ik zelfs 5 punten gegeven. Is echt een pracht van een film en meer dan de moeite waard om te kijken. Die laat ook de film van 2 kanten zien.
mikey
Deze film is wel om te lachen zeg, ik vermaak me enorm. Niet om de juiste redenen trouwens.
edit: Even een tacktische opmerking: is het niet wat raar wanneer Affleck laag gaat vliegen over een weg waar gewonden liggen met 5 Japanse vliegeniers achter zich aan? Die zijn dus allemaal doodgeschoten.
De dramatiek van het bombardement wordt trouwens totaal om zeep geholpen door die helden.
Wat ook erg verwarrend is, zijn de coca cola flesjes. Dan denk je dat dat de hoofdsponsor is maar later in de film lurkt Harnett een Pepsi leeg..
Het slotstuk over de Yanks en hun revence is zo saai als een keukenrol.
erik neuteboom
Zeer professioneel, typisch Hollywood drama met de accenten op romantiek en heroiek, zwaar aangezet met filmmuziek op de dramatische momenten, ene keer indringend, andere keer bombastisch, dit maakt het samen met 'overacting'' op die momenten wel erg gepolijst. Na een uur vol mierzoete romantiek barst het geweld los als de Japannners (die wel erg karikaturaal worden neergezet) hun vernietigende verrassingsaanval hebben ingezet, zonder meer indrukwekkend hoe dit in beeld is gebracht, van de neerduikende Zero's en de zinkende vliegdekschepen tot de mitrailleur kogel regens onder water en de chaos en ellende in het ziekenhuis vol rondrennende zusters en stervende soldaten. Daarna volgt een spannend stuk met de B-52 missie om Tokyo aan te vallen, hier tussendoor is er de verweving van die ongewilde driehoeksverhouding tussen de twee hoofdpersonen Rafe en Danny (Hollywood stoer neergezet) en Evelyn, apotheose met B-52's en de crew is zeer dramatisch maar het is een Hollywood film dus .... in ieder geval een onderhoudende film maar mij iets te gepolijst, van mij had het contrast tussen de romantiek en het oorlogsgeweld wat rauwer uitgewerkt mogen worden, wat minder Hollywood-achtig met die irritante mierzoete romantiek en 'over-the-top' heroiek (zoals die neger met dat machinegeweer tegen de Zero's). 3,5 ster.
TragieStar.*
Gisteren gezien, en was niet duidelijk verrast. Een paar scenes herkende ik omdat ik deze film vele jaren terug een keer gezien had maar niet veel meer herinnerde.
Verder was de film vermakelijk maar ook met een hoop drama en geweld zeker meer naar het einde toe.
De acteurs zetten hun rol duidelijk goed neer, en Josh Hartnett en Ben Affleck zijn een verademing om naar te kijken
En Kate Becki nsale die hier nog best jong was zette haar rol ook goed neer.
Verder liet ik me niet echt door het verhaal meeslepen, het had niet echt iets wat me raakte.
Alleen de vele slachtoffers die er waren, en paniek, en verdriet kon me natuurlijk wel raken en heb ook een traantje moeten wegpinken.
Verder duurt de film veelste lang en kon ik me gedachten soms moeilijk op de film houden, het werd soms een beetje te saai. Te saaie dialogen en ook de actie ging maar steeds het zelfde.
Een prima film om een keer te zien en ik kan ook zeker geloven dat mensen dit een geweldige film vinden of niet.
Leuk dus voor 1 keer, misschien ga ik hem over vele jaren nog eens zien. Maar dan moet ik er zin in krijgen, want dat heb ik niet.
Thorak
Gisteren met een half oog deze film een mee zitten kijken. Ik irriteerde me gelijk weer aan Ben Affleck, hij bewijst ook hier weer totaal niet te kunnen acteren. Verder was gewoon alles over done in deze film, van de aktie tot aan de romantiek en zoals iemand hier boven ook al meldde, de overdreven heroische scène met de neger achter het machinegeweer die Zero's neer haalt. Gewoon allemaal té fout om te entertainen en ook qua historische correctheid erg twijfelachtig...
Zit er dan ook erg aan te denken om van 1.0* 0.5* te maken, ik kan namelijk echt niets positiefs verzinnen in deze film.
Nou ja, mischien toch maar die 1.0* vanwege Kate Beckinsale.
TragieStar.*
Ja dat is heel raar, ik benadruk het alleen maar. In sommige oorlogsfilms komen de emoties totaal niet echt over of het geweld.
Thorak
Dat vond ik dus juist in deze film niet... Ik denk dat ik gewoon niet tot de doelgroep behoor waar deze film voor gemaakt is, het komt me allemaal te puberaal over. Weinig serieus te nemen in ieder geval...
Dogie Hogan
Mag ik nog wel over straat, aangezien deze film in mijn Top-10 staat?!
Ja hoor
Al vind ik wel dat deze film totaal buiten de rest van je top 10 valt.
Mag ik nog wel over straat, aangezien deze film in mijn Top-10 staat?!
Het is inderdaad een beetje raar dat deze film in je Top-10 staat omdat de andere films al aardig gedateerd zijn (van de meeste jaren 40 films heb ik ook nog nooit van gehoord). Ik zou dan meer een film als Tora! Tora! Tora! verwachten in je Top-10. Maar deze gewoon laten staan hoor in je Top-10, is niets om voor te schamen.
Dogie Hogan

Op plaats 11. staat Der Untergang (2004) en op 12. Die Brücke (1959) bijvoorbeeld. Dus genres Oorlog, Western en Thriller.
Tora! Tora Tora! is meer een documentaire. Daarom vind ik die lage Pearl Harbor scores niet zo terecht. Eersts de plots lezen, dan weet je wat je kunt verwachten. Hier dus ook een portie (WO-II) romantiek. (Bij die romantiek horen voor mij dus ook, naast Kate B., de WO-II flight-jackets).
Voor mij verpeste dat romantische gedoe de film. Pas als de aanval begint vond ik de film goed. Maar na de aanval komt het romantische gedoe weer naar boven. Ik ben een liefhebber van oorlogsfilms (vooral vanuit de Duitse kant) maar van romantische oorlogsfilms (zoals o.a. deze en The English Patient) hou ik niet zo van. Ik kijk die alleen vanwege het oorlog gehalte.
Dogie Hogan
Der Untergang staat bij mij zelfs in de Top 10 en Die Brucke heb ik een 4.5 gegeven. Op Nr 1 staat in mijn Top 10 de film "Stalingrad", ik weet niet of je die al gezien hebt (als oorlog liefhebber vermoed ik van wel). Ook een topper van een oorlogsfilm vond ik "Cross of Iron"..
Pearl Harbor is, zoals volgens mij al eerder vastgesteld is, overweldigend in Blu-ray trouwens.
OK, maar off-topic, The Train met Burt Lancaster is zaterdag j.l.in de bus gevallen. Eerst die maar kijken.
The Train is wel een aardige film (wel in Zwart-Wit), die zenden nog regelmatig uit op de TV zender TCM. Dat Pearl Harbor er op HD prachtig zal uitzien geloof ik zeker, maar het verhaal zal er echter niet op beter worden
Dogie Hogan
Tora! Tora Tora! was vroeger 1 van mijn fav WO-II films, tot dat Pearl Harbor uitkwam.
Ik lees toevallig bij Tora! Tora Tora! dat er van de film Pearl Harbor 2 versies bestaan. Eentje voor 12 jaar (dat schijnt de bioscoop versie te zijn) en eentje voor 16 jaar. Die van 16 jaar schijnt een 4 DVD versie te zijn met veel oorlog erin. Vreemd dat dit hier niet vermeld staat want die versie zou ik graag wel eens willen zien.
Dogie Hogan
Las alleen, dat de Japanse versie van Tora! Tora Tora! een kwartier langer duurt dan de Amerikaanse bioscooprelease.Misschien moet je die discussie daar maar verder voeren.
Volgens mij is van Pearl Harbor geen un-cut release.
AjaxRulezzz
- 2085 berichten
Mooie film voor mensen die van het genre oorlog houden. Verhaal vond ik opzicht nog wel redelijk en de acteerprestaties waren goed. De oorlogsscènes waren ook goed en spannend. Ik vind deze film wel een van de betere oorlogsfilms. Dus voor de oorlogliefhebber is het een must om deze een keer gezien te hebben
JacoBaco
Voor mensen die van oorlog met heel veel romantiek houden zul je bedoelen.
Niet erg dat je het een goede film vind, maar voor echt goede oorlogsfilms kijk ik liever Apocalypse Now, The Deer Hunter, Platoon, Full Metal Jacket, Stalingrad en Hamburger Hill
Voor iets wat nieuwere films zou ik gaan voor: The Brotherhood of War, Jarhead en Enemy at the Gates
GrimReaper
Inderdaad, dit is een oorlogsfilm met veel te weinig realistische oorlog.
Rick18
Weinig oorlog en veel te veel romantiek. Dat is zonde want de gevechten zagen er zeer goed uit terwijl de romantiek mij in slaap deed vallen.
De film had ook eerder mogen eindigen direct na de aanval op Pearl Harbor, maar de Amerikanen mogen natuurlijk weer niet verliezen
Pierre1965
Prima dat in deze film een liefdesverhaal zit.
Wel erg klef zeg, had iets minder gemogen.
Vooral in 't begin.
De rest van de film maakt dat minpunt ruimschoots goed.
Het pro-Amerikaanse sentiment in deze film is te rechtvaardigen.
En net niet te opgeblazen, naar mijn mening.

Oorlogsddrama 'Pearl Harbor' van regisseur Michael Bay morgen te zien op televisie

Michael Bay hekelt dat 'Spectre' het record van grootste filmexplosie heeft: "Bullshit"

Under Sandet
Oorlog / Drama, 2015