• 9.373.984 stemmen

Met onder meer: Ben Affleck, Josh Hartnett en Kate Beckinsale

Gesproken taal: Frans, Engels en Japans

Releasedatum: 28 juni 2001

Plot Pearl Harbor

"It takes a moment to change history. It takes love to change lives."

Rafe McCawley en Danny Walker kennen elkaar al sinds hun jeugd en hebben allebei de droom piloot bij de Amerikaanse luchtmacht te worden. Wanneer ze zich uiteindelijk kunnen aanmelden en goedgekeurd worden, wordt Danny ingedeeld bij een vliegsquadron bij Pearl Harbor, Hawaï. Rafe meldt zich vrijwillig aan bij een vliegsquadron in Engeland om te strijden tegen de nazi's. Hij laat naast Danny ook zijn vriendin Evelyn Johnson, die hij tijdens de medische keuring heeft leren kennen, in de V.S achter. Rafe wordt boven Het Kanaal neergeschoten en wanneer hij hersteld is van zijn verwondingen keert hij terug naar Evelyn in Pearl Harbor. Evelyn blijkt echter ondertussen een verhouding te hebben met zijn beste vriend. Het idyllische leventje op Hawaï wordt ruw verstoord, wanneer de Japanners de militaire vloot in de haven van Pearl Harbor en de militaire vliegvelden op het eiland onder vuur nemen door middel van een verrassingsaanval.

Rafe McCawley

Red Winkle

Billy Thompson

Anthony Fusco

avatar van gotti

Om Queto even samen te vatten: Patriotistische, Amerikaanse rommel. 1*, omdat de aanval op Pearl Harbour mij nog deed wakker houden. Het romance verhaaltje eromheen leek wel een slechte aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden (oh nee...alle afleveringen van GTST zijn slecht.)

avatar van Chainsaw

Chainsaw

De aanval op Pearl Harbor is goed in beeld gebracht en zag er spectaculair uit. En daar is het positieve over de film Pearl Harbor wel mee gezegd.

Alles voor de aanval, dus dat anderhalf uurtje waarin we de platte en oninteressante karakters leren kennen, is echt niet door te komen, zo saai. Dat liefdesverhaal tussen de drie hoofdkarakters weet geen moment te boeien, met name omdat niemand die karakters iets kan schelen. Stelletje suffe karakters bij elkaar. Film lijkt vooral een mierzoete en slecht-geschreven romantisch drama met de aanval op Pearl Harbor er even snel ingeschreven. Want ook na de aanval krijgen we nog een uur lang film. Met nog meer ruimte voor oersaaie personages en belabberde dialogen, alsof we dat nog niet genoeg hadden gezien. Tja, dan hou je niet veel meer over. Pearl Harbor is een vrij waardeloze en lege film, met enkel een paar zeer indrukwekkende actiescènes middenin.

avatar van Quentin

Quentin

Op de aanval na, die eigenlijk ook te lang, slepend en saai is onder andere omdat hij verplicht onderbroken wordt voor "geweldige" sentimentele momenten, is dit een verschrikkelijk slechte film. Bijzonder slechte hoofdrollen, verschrikkelijk overdreven "amerikaans" sentimenteel gezeur en SAAI. 1,25*

avatar van otherfool

otherfool

Het slappe romantische verhaaltje en het overbodige laatste deel (net alsof er een nieuwe film begon) zorgen er bijna voor dat je de overdonderende beelden van de daadwerkelijke aanval haast vergeet. Een gemiste kans, dit.

2*.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Ik snap al dat negatieve commentaar niet echt hoor! Ik vind Pearl Harbor gewoon een prachtige film! Het enige wat zich te wensen overlaat zijn de acteerprestaties van Affleck en Hartnett, maar voor de rest is dit toch een spektakel! Prachtige special effects en een prachtige score van Hans Zimmer! Vooral de aanval van de Jappen op Pearl Harbor is zo goed gedaan! Het verhaal vertoont zo nu en dan een paar gaatjes, maar wat verrekt dat!

avatar van Spetie

Een aardige film, met matige acteerprestaties, hoewel Alec Baldwin wel goed was en prima actiescenes. De film duurt alleen te lang, maar goed dat probleem had Michael Bay met Bad Boys 2 ook al.

Toch 3 sterren voor het geheel.

avatar van Theunissen

Helaas heeft men van dit historisch moment meer een romantische film gemaakt dan waar het echt om gaat, namelijk de aanval van de japanners op Pearl Harbor. Wat dat betreft is de film "Tora! Tora! Tora! " stukken beter.

Het eerste gedeelte van deze film is zeer slaap verwekkend en Ben Affleck en Josh Hartnett begonnen me hendig te irriteren. Pas als de aanval op Pearl Harbor begint wordt de film pas boeiend en zijn de special effects zeer mooi. Maar zodra de aanval voorbij is zakt de film weer weg.

Als men deze film had ingekort tot 60 minuten dan had ik hem een hoog punt kunnen geven maar nu kan ik hem vanwege het romantische verhaal erom helaas geen hoog punt geven. 2 punten voor de aanval op Pearl Harbor en 0 punten voor de rest.

avatar van erwku

erwku

ypres schreef:

wij belgen hebben ons anders ook niet als lieverdjes edragen in kongo.... (handen afkappen enzo...)

Blijkbaar is de film niet interessant genoeg om daarover te blijven schrijven,

en terecht, behalve dat het een weerzinwekkende prul van een verhaal is, de personages oliedom en enkele zin die uitgesproken wordt gigantisch banaal en chlichematig is, is er nagenoeg niets meer waarover iets gezegd hoeft te worden.

over de historische onjuistheden nog maar te zwijgen.

beneden nul sterren.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Er is maar 1 ding goed aan deze film en da's de eigenlijke aanval op Pearl Harbor. Al de rest is inspiratieloos opvulsel.

2* voor die aanval.

avatar van scholtie

scholtie

Arie18 schreef:

Het fenomeen film is begonnen als entertainment of vermaak voor de kijker...

Michael Bay zorgt met zijn films voor puur vermaak.

Niet elke film hoeft je wat te leren over het leven of iets dergelijks.

Beetje nutteloze uitspraak van je naar mijn mening...

Helemaal met je eens. Michael Bay maakt in het algemeen gewoon goede films. En de normale mens waardeert zijn films dan ook. Dit zie je ook wel aan het gemiddelde cijfer, die zijn films scoren.

Ik zeg echt niet dat alle films van hem 5.0 ster waard zijn. Maar wanneer je 1 ster geeft voor bijv pearl harbor dan moet je toch bij je zelf nagaan of je wel van films kijken houd.

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Ik dacht eerst dat La Vita e Bella de ergste film was rond het oorlogsgebeuren. Maar dit is net zo erg. Misschien erger. En de score hier op MM vind ik erg hoog. Ik hou niet van een oorlogsfilm met romantisch geslijm en gedoe. Acteur Josh Hartnett kon me aardig irriteren. Ik zit erg te twijfelen tussen 1,0 of 0,5. Van mij mag deze film in de flop 100 staan. Ik geef een 1,0.

avatar van 606

Er mooie scene's en goed verhaal.

Acteren ging ook wel.

Alleen de romantiek had niet gehoeven.

3,5 ster

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

"Bombastisch Oorlogsfilmpje Dat Zichzelf Serieus Probeert Te Nemen"

Dat was Pearl Harbor. Michael Bay vind ik een wisselende regisseur, die soms weleens iets zeer vermakelijks kan afleveren en soms totaal kan floppen. Een oorlogsfilm vond ik eigenlijk niks voor hem... en daar had ik gelijk in. Op visueel gebied voldoet Pearl Harbor zeker. De actie is lekker hard en goed in beeld gebracht, met prima visuele en speciale effecten. En alhoewel hij lang was, kan ik niet zeggen dat ik me ooit heb verveeld.

De acteerprestaties waren niet alles, maar toch zeker geloofwaardig. Helaas nogal platte personages en alhoewel een romantisch subplot, Bay heeft zich weer eens te veel laten meeslepen in de actie, waardoor het meeleven met de personages minimaal is. Verder is de romance ook niet veel soeps. De dialogen tussen Evelyn, Rafe en Danny waren stuk voor stuk cliché. Hieruit blijkt maar weer dat Bay niet goed om weet te gaan met drama en romance.

Gelukkig hier en daar wel wat leuke humor waar ik wel om kon lachen en de Japanners, die toch wel cool in beeld waren gebracht, zorgden voor wat vaart in de film. Toch wel jammer dat in deze film ook weer de Japanners als de echte 'schurken' zijn afgeschilderd, zoals in films als Star Wars en Harry Potter, terwijl de Amerikanen het pure goed zijn. Is nogal ongeloofwaardig.

Op het einde van de film werd het wel even spannend, maar Bay gaat toch de mist in. Omdat ik door de slechte personages niet goed heb mee kunnen leven, voelde ik vrij weinig toen Danny dood ging. Natuurlijk ook weer over-sentimenteel gedoe en dan krijgen we een epiloog die me sterk deed denken aan die van Harry Potter and the Deathly Hallows. Erg slap dat Rafe zijn zoontje naar Danny heeft vernoemd en ja hoor... natuurlijk houd het zoontje ook meteen van vliegen. Kom op! Waarom laat je hem dan niet meteen zien terwijl hij zijn ontbijt zit te eten met allemaal Amerikaanse vlaggetjes in z'n brood gestoken.

Dankzij het feit dat ik me ondanks de lange speelduur niet heb verveeld, de goede actie en de geloofwaardige acteerprestaties houd ik het toch nog op nèt een voldoende.

3,0 sterren.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ik had al wat verhalen gehoord hoe dramatisch deze film is, maar ja ik ging me er toch maar eens wagen . Ik zou Michael Bay achteraf hebben aangeraden zich te beperken tot leuke lollerfilms zoals Armageddon in plaats van zich te wagen aan groteske onzin zoals dit. De combinatie driehoeksverhouding - heldhaftige oorlogsscenes werkt niet en het meest abominabele is wel het script. Ongelooflijk wat een onzin werd er uitgekraamd her en der. Toppunt is dat tijdens de aanval van de Jappen op Pearl Harbor een in het water spartelende matroos jammert: "Waarom schieten ze op ons?" .

Deze film kan trouwens tot leuke discussies leiden in hoeverre je historische onwaarheden mag verwerken in een film.

avatar van mrsubzero

mrsubzero

louisvf schreef:

De film Pearl Harbor heeft enkel de naam mee, centraal thema lijkt me overduidelijk niet Pearl Harbor (30 minuten van een film van 180 minuten). Je mag nu nog zeggen wat je wil, maar zeggen dat ik ongelijk heb kan je zeker niet.

Het is echter gewoon mijn mening, kan goed zijn dat jij het niet erg vind wat ze met de naam Pearl Harbor doen om wat geld te verdienen...! Buiten dat ik het dus fout vind, dat zo'n films rond zo'n thema's worden gemaakt voor commerce vond ik deze film ook enorm slecht geacteerd, stomme bijrollen, geen noemswaardige camerashots en soundtrack... Dingen die een film goed maken had deze dus gewoonweg ook niet!

Ik snap niet waar jij je zo druk om maakt als ze bij titanic bijvoorbeeld de film alleen maar zouden maken vanaf het moment dat het schip zonk , zou het een korte film worden .

En als je bij PH dat zou doen zou het ook alleen maar een film zijn voor mensen die alleen maar voor de ontploffingen gaan en voor de militairen die elkaar overhoop schieten , nu pakt michael bay een veel breder publiek .

En dat 30min. aktie op een film van 180min. is ook overdreven ( als je constante actie wilt , moet je computerspelletjes gaan spelen)

@ BOOZEBELLY

Dat mensen een film willen zien met kannibalisme en gore snap ik wel , maar dan ben ik wel blij dat ze een leeftijdsgrens op die films gezet hebben .

Als je dat wilt zien in een film moet jij in het ondergrondse circuit naar Faces of death zoeken ! want in een oorlog is meer dan alleen kannibalisme !!!!!

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Wat een lange zit. Een mwa-film. Het is het allemaal net niet. Er wordt te veel gewilt in deze film. We willen actie, we willen romantiek, we willen oorlog, we willen drama, enzovoort. Elementen die prima samen kunnen gaan, als het verhaal wat verdund werd. De acteurs en actrices zijn oké, maar worden nergens in de film geloofwaardig. Het was te veel zeggen en te weinig voelen, naar mijn mening. Ook het verheerlijken van oorlog en het pro-Amerika verhaal leiden tot lichte irritaties. Het kon beter. Toch redelijk vermaakt, en voor een film met een vrij lange speelduur is dat toch knap.

avatar van rep_robert

Had me van tevoren voorbereid op de film, ik wist wat ik kon verwachten qua dramatiek en was er prima op bewapend.

Heb de 4-disc Director's Cut en ben er maar is aan begonnen.Ik vond het eerlijk gezegd niet eens zo erg, ik houd persoonlijk wel van een trage opbouw in dit soort films. Daarmee creëer je een band met de personages en beleef je de werkelijke oorlogsmomenten ook op een intensere manier, iets wat ik afgelopen week bv. compleet miste bij We Were Soldiers.

Vind het leuk dat ze voor een jonge cast heb gekozen, kon me er wel redelijk mee identificeren en ben niet zo'n Affleck basher zoals anderen wel zijn hier op MovieMeter. Vond hem bv in Good Will Hunting ook leuk. Beckinsale hoeft wat mij betreft niet meer te doen dan prachtig te zijn en dat lukt haar ook aardig in de film. Hartnett is een sympathieke jongen en dat kwam ook goed op het beeld. Verder was hun vriendengroepje erg leuk en zijn Voight en Baldwin eigenlijk altijd wel goed. Gooding Jr. zijn rol was een beetje te marginaal om echt boeiend te zijn, overbodig dus.

Na ruim een uur komt de film lekker op gang en wordt de film echt spectaculair. Werkelijkwaar fenomenale special effects, veel vliegtuig geweld, heel veel bloed en rondvliegende ledematen, zinkende vliegdekschepen en prachtige beelden van de camera die de losgelaten bommen/torpedo's volgen. Heb echt genoten van de actie die in deze film werd getoond.

Na de aanval op Pearl Harbor had ik eigenlijk een soort van afsluiting verwacht van het liefdesverhaaltje, maar de film ging nog wel erg lang door. De film gaat door met een tegenaanval van Amerika, wat niet meer dan een kamikaze actie is. Ook weer erg spectaculair gemaakt, maar paste niet echt in de rest van de film. Daardoor raakte het hoofdverhaal een beetje op een zijspan en kreeg de film niet het einde waar ik persoonlijk op gehoopt had.

Desalniettemin een prima ervaring voor mij, wat zich niet uitsluitend op de oorlog richt. Als je hier tegen kan wacht je eigenlijk een degelijk drama gemixt met oogstrelende oorlogsbeelden.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

De beelden van Pearl Harbor zijn wel heel mooi en de setting is heel sfeervol. Maar ik vind het verhaal wat oppervlakkig. Ik vond het romantische gedeelte namelijk niet zo goed overkomen. De chemie tussen de twee hoofdrolspelers was er niet echt naar mijn gevoel. Nergens werd het echt bijzonder. En aangezien het verhaal daar het grootste gedeelte over ging was het voor mij allemaal nèt niet. En als je de titel zo prominent Pearl Harbor noemt had ik nog net iets meer geschiedkundige informatie verwacht. Toegegeven, de aanval zelf en de beelden eromheen komen wel indrukwekkend over.

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Wat een geweldige film is dit toch! Zo mooi, zo meeslepend....

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Dat ze (historische) feiten verdraaien is irritant. Dit heeft scenarist Randall Wallace overigens gewoon toegegeven. En dat we nu een vliegtuig zien tijdens een ondergaande zon i.p.v. een helikopter is nog veel irritanter!! En de film lijkt eigenlijk gewoon veel te veel op Titanic, maar dan met wat explosies erbij en een ondergaande zon.

Maar verder zitten er toch wel een aantal aangename scènes in de film waardoor ik op een hele magere 3 uitkom.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Pearl Harbor word als het goed is omschreven als de slechtste oorlogsfilm ooit. Opzich, snap ik hun punt wel want de eerste anderhalf uur is gewoon een hele som aan romantiek en soaps. Ik kon me er toch wel eens in vinden want de film is toch nog wel mooi opgebouwt en de hele bombardement op Pearl Harbor ziet er wel adembenemend uit en duurt ook zowat een uur. Daarna word de film een soort van oorlog's slagveld film en draait het erg om verwijtingen.

Verder vond ik Ben Affleck ook weer goed spelen en Josh Harnett was in zijn vroegere jaren ook wel leuk om te zien. Ook Kate Beckinsale is goed. Pearl Harbor is gewoon meer een blockbuster ipv een serieuze oorlogsfilm waar Bay alweer zijn portomonee in heeft leeggeschud. Maar ik wist me nog wel te vermaken.

avatar van wihu61

wihu61

Onze twee "American tough guys" doen niets liever dan vliegen en vechten...

Angst is voor hen een onbekend woord.

Dan nog een onzinnig liefdesverhaaltje erdoorheen en wat overblijft is

een grote flutfilm. Clichés op clichés op clichés...

avatar van booyo

booyo

Cuba Gooding Jr. nomineer ik bij deze voor slechtste rol ooit. Werkelijk alles wat hij zegt of doet is tenenkrommend. Sowieso staat de gehele film bol van de meest walgelijke one-liners, en heb ik niet eerder zo'n zoetsappige oorlogsfilm gezien. Toch blijft Pearl Harbor vanuit historisch perspectief interessant, waardoor de film geen hele dikke onvoldoende krijgt.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik vond dit wel een mooie oorlogsfilm! Ik vind de gebeurtenissen rondom de Tweede Wereldoorlog altijd wel interessant. Vreselijk natuurlijk, maar wel interessant. Pearl Harbor is een van die onderwerpen waar ik wel het een en ander van heb geleerd maar waar ik ook niet echt bij heb stilgestaan. Deze film liet de aanval echter heel goed zien. Wat was dat goed in beeld gebracht! Dan bedoel ik vooral de special effects. De ontploffingen en scenes die worden gefilmd in de lucht zagen er erg goed uit. Ik hoorde vooral dat de film kritiek kreeg wegens de vele romantiek scenes in de film. Ik vond die helemaal niet zo storen eigenlijk. Misschien had de film wat meer in beeld mogen brengen van de voorbereidingen die Japan trof. Misschien is de film dan ook af en toe een beetje té 'soap-achitg' maar ik had er ook niet echt problemen mee. De film bevatte goed acteerwerk van o.a. Ben Affleck, Kate Beckinsale en Josh Hartnett. Maar ook de rest van de cast was goed bezig. En de film had een erg mooie soundtrack van Hans Zimmer!

Eigenlijk wist ik ook helemaal niet dat de film zo lang zou duren. Ik rekende op zo'n standaard speelduur (± 100 min.) toen ik erachter kwam dat hij toch iets langer was.. Maar de tijd vloog voorbij, en ik heb me dan ook niet verveeld. De film bevat genoeg gebeurtenissen die ervoor zorgden dat de hele film mij bleef boeien van begin tot eind. Ik vind hem dan ook goed genoeg voor:

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Waarom deze film altijd zo afgekraakt wordt is me een raadsel. Nu staat Bay natuurlijk wel bekend om z'n enorme affiniteit met het woord blockbuster maar om van een slechte film te spreken, zeker niet!

Ik had ooit eens de eerste twee uur ofzo gezien op TV, maar nooit de hele film. Veel was dus nieuw voor me en ik heb me prima vermaakt.

Want ik vind dit een prima oorlogsfilm. De aanval op Pearl Harbor is fantastich weergegeven en je voelde gewoon de machteloosheid van de Amerikanen. Ook de scenes in de lucht zien er strak uit, nergens het gevoel van een vliegsimulator of computerwerk.

Het romantische gedeelte vond ik ook heel hard meevallen. Beckinsale is een mooie vrouw, ze ziet er prachtig uit en kan me dan ook goed voorstellen dat beide mannen snel verliefd op haar worden.

De muziek ondersteunt de film geweldig. Fantastische soundtrack en vooral aan het einde van de film kreeg in een brok in m'n keel van zowel de beelden als de ondersteunende muziek.

Eén van Bay's beste!

avatar van Film Pegasus

Pearl Harbor, één van de duurste, grootste en meest afgeschoten films. Een bekende formule van Michael Bay, die ondanks het feit dat hij de critici niet meekrijgt toch voor volle zalen zorgt. Al is dat natuurlijk ook weer niet de garantie op een goeie film. Maar Bay zorgt voor popcornfilms en is in dat genre best niet slecht.

De meeste kijkers schrijven Pearl Harbor vooral af als een slechte oorlogsfilm, terwijl het eigenlijk in de eerste plaats een romantische film is met een geromantiseerde versie van de slag op Pearl Harbor als achtergrond. Een film over vriendschap, liefde en hoe daar mee om te gaan. De film trekt blijkbaar de verkeerde kijkers aan, want velen hebben het hier over een slechte vertolking van Pearl Harbor. Kan mij wat schelen, daar zijn beter films voor. Of ze nu deze versie tonen of die van pakweg From Here To Eternity, om een historisch beeld te krijgen informeer ik me verder wel. Ik laat mijn geschiedkundige kennis niet afhangen van een film. Bay laat anderzijds wel zien welke inpact dit had langs Amerikaanse kant en waarom ze zo lang gewacht hebben om deel te nemen in de oorlog.

Een film dus uit twee delen, grotendeels het romantische en uiteraard ook een oorlogsgedeelte. De romantiek werkt wel. Natuurlijk is die vrij zoet, maar dat is nu eenmaal het genre. En het valt hier nog mee, veel Hugh Grant films kennen meliger oneliners en domme grapjes. Het oorlogsgedeelte is met momenten wel goed gedaan. Nadeel - maar dat is nu eenmaal Bay (samen met andere landgenoten in de filmindustrie) - is het overdreven patriotisme en eenzijdig beeld. Ik weet wel dat het bij dit romantisch verhaal niet nodig is om de visie van de Japanners of Britten te kennen, maar het is toch weer elke oorlogsfilm (dat is dit toch uiteindelijk evengoed) opnieuw dat Amerikanen zichzelf als de grote redder zien en alle andere landen slechts figuranten zijn. Kort door de bocht misschien en een logisch gevolg van de echte oorlogspropagandafilms, maar het stoort toch soms wel de niet-Amerikaanse kijker.

De film is ook wel wat te lang en mikt op te veel pistes. De sfeer van de vliegtuigscènes is wel goed, maar wat ben je met grootse scènes op die schepen als je verhaal rond twee piloten draait. Dat gedoe met die kok - Cuba Gooding Jr - had best weggelaten gemogen. Er is niet meteen een link met de drie hoofdpersonages.

Is Pearl Harbor een slechte film? Eigenlijk. Is Pearl Harbor een slechte oorlogsfilm? Dat dan weer wel. Er is al veel beter gemaakt op dat vlak, maar de film heeft nog voldoende te bieden om er toch nog van te genieten. Als je van de romantiek houdt natuurlijk. Meeste andere oorlogsfilms mikken op de oorlog zelf en op drama, dus moeilijk te vergelijken. Begrijpelijk dat een groot deel van de gebruikers hier niet echt een goeie film in ziet.

avatar van pierrrke

pierrrke

Volgens mij heeft Bay toch een beetje afgekeken bij Cameron. Op het eerste zicht niet meteen maar deze is best te vergelijken met Titanic. Vooral in het eerste gedeelte van film de nadruk leggen op het liefdesverhaal en dan over de helft kan de chaos losbarsten. Bij titanic pakt dat goed uit zeer goed zelfs, hier niet zo. Beter geen romantiek meer voor Bay, actie is nu eenmaal zijn specialiteit en dat valt dan wel weer te zien in deze film.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

De aanval ziet er schiiterend uit zoals de hele look heel aardig is, dus dat houdt de aandacht erbij. Script en acteurs zijn verschrikkelijk en de hele derde akte had geschrapt kunnen worden. 1,5*.

avatar van tbouwh

tbouwh

Heb deze film zojuist gezien en ik kan eigenlijk vrij weinig met alle negatieve reacties en stemmen.

De acteerprestaties vond ik geloofwaardig, het verhaal ontroerde. De aanval op Pearl Harbor werd mooi weergegeven. Ja, je zag de aanval aankomen. Maar daar gaat het ook niet om, wat mij betreft. Iedereen weet ook dat Hitler 'Der Untergang' niet overleefd, maar maakt dat het meteen een matige film ?

Het romantische intermezzo van de twee jongens en hun geliefde hoort bij een film als deze, noem het clichematig, maar dit verhaal pakte, en bleef pakken tot het einde toe.

Nationalistisch is deze film zeker, de Japanners zijn de badguys, de Amerikanen zijn heldhaftig. Hoeveel films zijn er echter niet met zo'n kijk ? Ik stoorde me er niet aan, als deze film de zaken van twee kanten had belicht was hij misschien geloofwaardiger geweest, maar ik betwijfel of het voor mij als kijker een groot pluspunt was geweest. Een realistische kijk haal ik wel uit de geschiedenisboeken ( die soms zelfs ook subjectief zijn ).

Ik was 3 uur aan de buis gekluisterd en in plaats van kritisch vragen te blijven stellen geef ik deze film de 5 sterren die ze verdient.

avatar van schram101

schram101

Na een aantal jaar geleden voor het laatst te hebben gezien werd het tijd voor een update. Erg benieuwd, omdat ik toch bijna een punt van het gemiddelde afzat.

Pearl Harbor heeft eigenlijk alle ingrediënten wat critici nodig hebben om een (oorlogs)film om af te zeiken. Sentimentele romantiek, een melodramatische soundtrack, patriottische helden met een groot vaderlandsgevoel en natuurlijk een stel veel te knappe acteurs. Toch is het allemaal niet zo vervelend als het kinkt. Sowieso vind ik het gebash op de heroïsche Amerikanen altijd wat overdreven. Ergens kunnen we er zelfs een voorbeeld aan nemen, vind ik.

Datgene waar Bay al zijn hele carriere het sterkst in is, is ook in dit geval het hoogtepunt van de film. Het middenstuk, waar de actie van het scherm spat is van grote klasse. Visueel bijzonder goed, een beetje spannend en vooral erg vermakelijk. Zeker na het soms ietwat langdradige intro is dit een verademing. Eigenlijk had de film hier moeten stoppen, maar dat zouden de Amerikanen natuurlijk niet hebben gewild. Er zou wraak komen. En die kwam er. Ook voor dit deel trekt Bay weer bijna een uur uit, wat lang klinkt en ook is, maar eigenlijk zelfs te kort is. Een en ander voelt wat afgeraffeld aan. Zeker omdat het allemaal een stuk kleinschaliger is dan de eerdere aanval op Pearl Harbor is dit best een anti-climax te noemen.

Dan nog even over de romance, toch niet echt om heen te draaien aangezien dit misschien wel het hoofdthema van de film is. Zoet? Ja. Verplicht? Ja. Vervelend? Soms wel wat ja. Toch heb ik me er niet echt aan gestoord, al kwam dat misschien wat doordat ik was voorbereid.

Halfje omlaag.