X-Men (2000)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 104 minuten / 111 minuten ("X-Men 1.5")
Alternatieve titel: X-Men 1.5
Geregisseerd door: Bryan Singer
Met onder meer: Patrick Stewart, Hugh Jackman en Ian McKellen
Releasedatum: 28 september 2000
Bekijk via Disney+
Plot X-Men
"Trust a few. Fear the rest."
Mutanten, mensen met een afwijkende genetische opmaak, die hen zeer bijzondere krachten geeft. Sommige mensen zien het als een geschenk uit de hemel, anderen als een vloek. Professor Charles Xavier en zijn team behoren tot die eerste groep en proberen op Xavier's school jonge mutanten te laten opgroeien met hun speciale krachten. Maar niet iedere mutant gebruikt zijn krachten voor goede doeleinden. Zo wil de mensenhatende Eric Lensherr, alias Magneto, zijn krachten gebruiken om de mensheid uit te roeien. Het is aan Xavier en zijn team om Magneto te stoppen.
- Trailer (YouTube)
Scott Summers / Cyclops
Senator Kelly
Raven Darkholme / Mystique
Victor Creed / Sabretooth
Enkele die ik zo voor de geest kan halen; Spider-Man 1&2, Burton's Batman, Hulk...
remorz
Een lichte tegenvaller, deze film. Hoewel het verhaal redelijk in orde is, de (hoofd)personages de nodige uitwerking hebben en er leuke actiescenes in zitten, vond ik het grootste nadeel dat deze film zich zelf heel erg serieus neemt. Wat meer zelfrelativering had wel gemogen. 3*
Wat meer zelfrelativering had wel gemogen. 3*
Dat doet de film nu juist erg goed vind ik, in de vorm van Wolverine.
What do they call you, Wheels?
remorz
Het cynisme van Wolverine was welkom, maar hoort vooral een beetje bij zijn hele macho-zijn. Het hele idee van mutanten en evolutie van de mensheid is op zijn zachtst gezegd fantasierijk (niet negatief bedoeld), maar wordt tegelijk heel erg serieus gebracht (alleen de openingsscene al, met de plaatsing in een historisch, waargebeurd kader). Dat had voor mij wel wat minder gemogen. Een film als Hellboy doet veel hetzelfde, maar op een luchtigere manier, met meer zelfspot.
Naomi Watts
De grootste storingen van mij zijn in dit deel de onsamenhangheden met de comic.
- Rogue heeft opeens de rol van Jubilee overgenomen.
- Iceman is een jong jochie terwijl hij van de oude garde was.
- Wolverine die moet lachen als hij de naam SabreTooth hoort
Wel een geweldige vertolking van Jackman. De enige die zijn personage op het personage van de comic kon laten lijken. Geweldige cynische opmerkingen en niet te vergeten zijn vete met Scott Summers
BoordAppel
Dat is dan weer een voordeel als je de comic niet kent
.- Wolverine die moet lachen als hij de naam SabreTooth hoort

Dat is in de film in ieder geval volkomen logisch. Waarom vind hij die naam in de comic niet raar?
Naomi Watts
Omdat Wolverine niks herinnert behalve SabreTooth. Zijn voormalig beste vriend en partner maar sindsdien grote vijanden omdat hij Logan en zijn andere geheime eenheid collega's voor dood achterliet. Om er nog bij te voegen dat SabreTooth de (schijn)dood van Yuriko op zijn geweten heeft.
BoordAppel
Al die zijplotjes zijn eruit gelaten of veranderd dus in de film blijft het volkomen normaal maar ik kan wel begrijpen dat het voor de liefhebbers van de comic minder is.
Naomi Watts
Het blijft inderdaad volkomen normaal. Maar inderdaad als je de comics kent is er moeilijker mee om te gaan.
Diesel
Freddy1953
Ik heb der geen comics over gelezen,maar ik vind het een goede onderhoudende film.Je mag deze film volgens mij ook niet gaan vergelijken met een andere film zoals hierboven wel gebeurd.Het verhaal staat op zichzelf.Ik heb 3,5 gegeven en kan hem aan iedereen aanbevelen.
jessis
Ook helemaal mee eens,Sabretooth wordt wel als een lulletje neer gezet zeg,terwijl hij in de comic heel hard en slim is.
Ook Scott Summers kreeg een ondergewaardeerde rol,terwijl hij in de comic juist een van de personen is waar het om draait.
Wel leuk gemaakt, daarom 3 sterren
Phil Leotardo
Een tijd geleden die 2-in-1 DVD box gekocht met de 2 films (Special Edition) erin. Ik was aangenaam verrast. Zelf ben ik helemaal niet "into the comics" maar ik vond het een erg vermakelijke film. Goed acteerwerk en degelijke actie. Het vervolg is nog beter dan het eerste deel vind ik. Ik geef de film 3.5 sterren.
Miss////
Vette film, vette actie, vette personages... Erg leuke vermakende film. Net als deel 2...
ToNe
Over het verband tussen comic en film gesproken:
De Marvel films met hun aangepaste chronologie hebben toch wel hun stempel weten te drukken op de comics-markt.
Het is bijna een kannibalistisch te noemen, hoe een 'vrije' interpretatie, het bronmateriaal zo weet te verminken.
Singer's X-Men had blijkbaar zoveel invloed, dat Marvel deze aangepaste chronologie intact hield om de nieuwe generatie die kennis maken met comic-helden 'tegemoet' te komen. [lees: niet te verwarren, denk: uit te melken]
Marvel had, om Singer voor te zijn, op zijn beurt zelf maar een reeks [Origin] uitgebracht over het verleden van Wolverine.
Iets, wat mij betreft, niet perse gehoeven had. De mysterie rondom Logan is nou net wat hem als comicfiguur boeiend maakt.
Dus,
wij 'ouwe rotten' die nog teveel refereren naar de comics: het is nutteloos omdat elke minuut dat de film verder loopt, er weer 'geschiedenis' herschreven wordt en onze refentiepunt opeens gedateerd is.
En alleen vorm lijkt te hebben in onze herinneringen...
soom
Geweldige film met een goede sterrencast. Het verhaal was echt geweldig!!!!!!!!!!! Deze film is zeker weten toppie!
HORROR fan
film is super !
zeer goed geregisseerd en coole effecten.Gebaseerd op de marvel comics is dit een mega-movie.
het 3de deel komt uit in mei 2006.
silhoupin
Een redelijke film die me ondanks het mijn genre niet is me toch zeer aansprak. De film zit goed in elkaar, de vertolkingen van de acteurs zijn redelijk goed, buiten die van famke janssen, filmisch is hij ook mooi en de comic is naar mijn mening goed in een film gegoten, sommige details zijn weliswaar niet hetzelfde maar dit verpest het verhaal niet.
één nadeel vind ik is dat de film misschien iets te snel ging, alles volgde elkaar razendsnel op.
Dit deel is wel minder als het tweede deel vind ik, het tweede deel heeft meer inhoud.
voor de rest een goie film van singer en ik benieuwd naar het derde deel.
3,5 sterren.
Materny
Goede film en ze hebben het slim aangepakt om als een van de 1e met een genre als dit te beginnen.
Want binnen de 5 jaar na deze film kwam Spiderman 1+2, de Hulk, Fantastic 4.
De mensen waren in hun nopjes met zo'n nieuwe frisse film en daarom is het ook uitgelopen tot een gigantisch succes.
Buiten dat wordt naast het verhaal ook het acteerwerk en de Special Effects tot in de details uitgewerkt.
Geen reden tot klagen met deze topper uit 2000 mensen.
otherfool
Amusante introductie in de karakters, die wel erg duidelijk ruimte overlaat om er een rits vervolgen aan vast te breien. Leuke spektakelfilm.
3,5*.
Diesel
Prachtig (!) verhaal (love the cartoons) maar de uitwerking is bijzonder ongeïnspireerd en Hugh Jackman is matig als Wolverine.
john constantine
Een goeie comicverfilming. Het verhaal word goed uitgelegd en er zitten goeie actiescenes in. Het 2e deel is nog beter. Ik kan niet wachten tot deel 3 uitkomt. 4 sterren!!!!
Lotteke
Zeer goed. Ben normaal niet zo van de ''action hero's'' films, maar deze zit gewoon erg goed in elkaar en X Men was vroeger altijd al mijn favoriete tekenfilm, dus was dan ook zeer benieuwd naar de film en die valt alles behalve tegen. Goede actie scene's, mooie verhalen en goede acteurd. Deel 1 is al zeer goed, deel 2, naar mijn mening, nog veel beter en na wat stukjes van de komende deel 3 gezien te hebben, denk ik dat dat de klapper gaat worden!
deze is goed in elkaar gezet zelf keek ik naar de tekenfilm heel vaak maar met deze echte film lijkt het of ze uit de strip zijn gestapt
Avitas Sibannac
Hier had ik blijkbaar nog niet op gestemd.
Het lijkt alsof dit weer maar eens een doodgewone actiefilm is met knappe special effects zonder
Maar voor de verandering is het verhaal bij X-men zeer goed.
Er zit behoorlijk wat diepgang in en ik vind dat er goed in geacteerd wordt.
4 sterren voor dit eerste deel.
KaniffNL
Grotendeels Mee eens.. Hugh Jackman is gewoon Wolverine en de gelijkenis is gewoon goed.. Patrick Stewart speelt ook een goeie overtuigende rol als Charles Xavier. Tyler Mane valt in mijn ogen wel wat tegen.. En Famke brengt een puik resultaat in Hollywood met deze film... Ken de Comics, Tekenfilm en de anime en ben zeker een fan van X-Men... En daarom kan ik er gewoon niet genoeg van krijgen en idd het lijkt net alsof ze recht uit de strip zijn gestapt.

Dark Phoenix

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980
mutantsuperheldgebaseerd op stripsuperhumanx-menfox's marvel universe