X-Men (2000)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 104 minuten / 111 minuten ("X-Men 1.5")
Alternatieve titel: X-Men 1.5
Geregisseerd door: Bryan Singer
Met onder meer: Patrick Stewart, Hugh Jackman en Ian McKellen
Releasedatum: 28 september 2000
Bekijk via Disney+
Plot X-Men
"Trust a few. Fear the rest."
Mutanten, mensen met een afwijkende genetische opmaak, die hen zeer bijzondere krachten geeft. Sommige mensen zien het als een geschenk uit de hemel, anderen als een vloek. Professor Charles Xavier en zijn team behoren tot die eerste groep en proberen op Xavier's school jonge mutanten te laten opgroeien met hun speciale krachten. Maar niet iedere mutant gebruikt zijn krachten voor goede doeleinden. Zo wil de mensenhatende Eric Lensherr, alias Magneto, zijn krachten gebruiken om de mensheid uit te roeien. Het is aan Xavier en zijn team om Magneto te stoppen.
- Trailer (YouTube)
Senator Kelly
Raven Darkholme / Mystique
Victor Creed / Sabretooth
Jordy
Erg goede film. Op het eerste gezicht is het gewoon een stoere actiefilm met mooie special-effects, maar waarom ik deze film vooral erg goed vind is het verhaal: de personages worden goed neergezet en het verhaal heeft redelijk wat diepgang. 4 sterren.
mister blonde
ik vond er niet veel aan. de actie ziet er best ok uit, maar dat is het dan ook wel.
de film heeft de diepgang van een dakloze huismus. hij is niet spannend en door lang niet iedereen wordt goed geacteerd. dat hij geen diepgang heeft is op zich niet erg, maar deze film tracht heel nadrukkelijk diepgang te hebben. de dialogen hebben geen enkele toevoegende waarde, de rol van de professor in de rolstoel (what's his name) is behoorlijk belachelijk.
op alle fronten een gemiste kans, want die waren er zeker wel, of neem ik de film nu te serieus?
ik denk niet dat ik deel 2 ga zien. voor deze film 2 sterren, omdat sommige scenes er wel leuk uit zien.
otherfool
Amusante introductie in de karakters, die wel erg duidelijk ruimte overlaat om er een rits vervolgen aan vast te breien. Leuke spektakelfilm.
3,5*.
thunderball
Eerste X-men film is wat mij betreft nog steeds de beste!
Goede introductie van alle karakters en mooie special effects, min puntje is de lengte die is veel te kort, het had allemaal wel iets minder snel en kort gekund, dan was de film perfect geweest.
Jackman, McKellen, Steward en Janssen zijn erg goed!
Rianneke_Dan
Goeie film, met mooie effecten!
Ook leuke personages, en het verhaal was lekker spectaculair!
Ik ga zo snel mogelijk aan de andere delen beginnen, ben benieuwd!
Voor dit eerste deel 3,5*
The One Ring
Ik vond de serie op tv vroeger niks aan en de comics heb ik nooit aangeraakt, maar ik dacht dat het na een jaar of 10 tijd werd voor een herkansing.
Wat mij opviel was hoeveel potentie het verhaal op zich had, maar hoe weinig eruit komt. De vergelijking met de holocaust is makkelijk te maken, maar toch blijft het een standaard blockbuster, zonder ook maar enige verrassing. Hoe alles zou lopen zag ik eigenlijk met gemak aankomen.
Grootste minpunt is dat de meeste personages zo oppervlakkig zijn en dan is oppervlakkig nog zacht uitgedrukt. Natuurlijk verwacht ik van een comic-verfilming niet al te veel diepgang, maar dit is vrij ernstig. Bij Storm en Cyclops heb ik niet een karaktertrek kunnen ontdekken, waardoor ze niet eens typetjes, maar gewoon legen hulzen zijn. Toch vreemd voor schijnbaar belangrijke personages. En een superkracht telt natuurlijk niet als karaktertrek. De enige personages die goed overkwamen waren degene die moeite hadden met hun bestaan als een mutant, namelijk Wolverine, Rogue en Magneto. De motieven van Xavier bijvoorbeeld ontgaan me totaal en hoe hij precies gelijkheid met gewone mensen wil krijgen is mij onduidelijk. Hij kijkt alleen maar toe. De personages zijn duidelijk het zwakste punt van de film.
Je merkt ook duidelijk dat dit een deel 1 is. De helft van de film bestaat zowat aan uitleg over hoe alles precies in elkaar zit en dat is niet altijd even boeiend, maar helaas wel essentieel. In de vervolgen verwacht ik dit probleem niet meer. De actie was overigens wel vermakelijk.
De nieuwe kennismaking met X-men maakt uiteindelijk geen indruk, maar is prima als zaterdagavondvermaak. Niks meer, niks minder. Een door Tim Burton verfilmde X-Menfilm zou wat kunnen worden. De personages die buitenstaanders zijn liggen prima in zijn straatje.
gizmo_o
Zeker geen onaardige film in dit genre.
Goede special effects met daarbij de nodige botte actie.
Ook wordt er over het algemeen goed geacteerd. (mooie dames
De "leuke" band tussen Cyclops en Wolverine, maakt het af en toe ook nog komisch.
Al met al geen onaardige film waarbij ik me goed vermaakt heb: 3,5 *
Kijk uit naar deel 2 en 3.
Redelijke superhelden verfilming. Het eerste gedeelte van de film is nog het beste. Daarna wordt het minder en minder.
schram101
Heb het me wel tientalle keren afgevraagd of het wel een goed idee was deze film te huren. Moet zeggen dat hij bijzonder is meegevallen. Ben in ieder geval benieuwd naar de volgende delen die ik zeker zal gaan kijken! De personages zijn interessant en er spelen goede acteurs in de film! Actie is in orde en special effects zijn mooi gemaakt!
Elineloves
Ik zou deze film niet snel zelf hebben uitgekozen hebben om te kijken, maar omdat mijn vriend hem graag weer eens wou zien heb ik maar gezellig meegekeken. Ik heb nooit echt hoge verwachtingen van deze film gehad, maar ik moet toegeven dat deze film me erg meegevallen is. Het verhaal keek lekker weg, een goede cast.. een mooie introductiefilm, die nieuwsgierig maakt naar de andere 2 delen.
Saai! En dus niet al te boeiend.
Ik moet zeggen, ik heb niks met de X-Men gehad. Nooit gevolgd, nooit gelezen en dus ik ging neutraal de film kijken. Ik heb wel wat met superheldenfilms. De meeste verfilmingen van helden als Batman, Spiderman en Hell Boy om er een paar te noemen zijn me goed bevallen. Met X-Men heb ik een veel mindere klik. Ik vind het een stel nietszeggende lui in een nogal oninteressant plot. Het begin van de film was nog best goed in het kamp maar al snel verloor ik de interesse. Dankzij enkele aardige scene's en met sterke special effects heb ik het nog wel aardig uit kunnen kijken maar top werd het nooit. Het deel van de film in het Vrijheidsbeeld vond ik wel weer aardig. Ik hoop maar dat dit een lange inleiding was en dat de andere delen leuker zijn aangezien die ook op de planning staan.
sinterklaas
Toen ik 12 was was ik helemaal weg van de stripboekjes van X-men. Daarna is dat een beetje gaan liggen maar vond nu dat het tijd werd om ook de films maar eens te gaan zien. En heb ook de triology box gekocht.
Maar deel 1 vond ik iig al een geslaagde verfilming. Al oogde het hier en daar nogal goedkoop maar ach.... Verder vond ik dat de striphelden ook keurig werden nagespeeld. Vooral Wolverine die ook een beetje de hoofdrol in de hele X-men verhaal speelt. Die was net als in de strips ook weer lekker cynisch bezig en ook goed nagespeeld door Hugh Jackman. Verder zijn ook Cyclops en Storm perfect nagespeeld en gebouwt en vond ik de mutanten aan de slechte kant ook erg leuk: die Mystique oa die zich steeds in andere mensen kan veranderen, Toad ook natuurlijk die met zijn tong hele leuke kunstjes uithaalt. En dan moeten we natuurlijk Sabretooth ook niet vergeten. Ook is onze Famke Janssen van de partij.
Verder vond ik zoals gezegt de decors nog wel een beetje goedkoop overkomen maar ach, van bepaalde dingen konden ze het toch weer mooi maken. De actie/gevechten zijn ook ruimschots aanwezig met ieder zijn eigen eigenschap: Telekinetisch, of de ogen van Cyclopes en natuurlijk de messen die Wolverine in zijn handen heeft. Verder is het verhaal wel dunnetjes, maar dit soort films kijk je ook gewoon om bij leeg te lopen. De climax op Liberty Island was ook erg goed.
Gewoon (al) weer een prima stripverfilming en een mooi begin van de reeks. Heb me toch wel zeer vermaakt. Op naar de volgende 2.
wwelover
Een prima amusement film, geen hoogstaande verfilming van de comics, niet dat ik die ooit gelezen heb. Hoogstens dat ik wel eens de tekenfilms heb gezien op des tijds fox kids, net als Spiderman. En die films vond ik zeker leuk, wel leuker dan deze X-Men. Ik vond de speelduur wat kort bij deze film. Er zat wat weinig echte actie in de film, en dat was jammer. Maar aan de andere kant was het verhaal wat oppervlakkig en had het wel wat dieper mogen gaan, maar dat komt misschien nog in de vervolgen of in de Origin films. Voor de rest vond ik de Special Effects ook prima, en was het leuk om een keer te zien.
De cast is goed, kon ook niet anders. Maar het is moeilijk om natuurlijk iemand te vinden die goed zo'n stripfiguur kan naspelen. Gelukkig voor mij ken ik de strips etc niet zo goed, dus hoef niet zo te vergelijken. Stewart en McKellen zijn natuurlijk geweldig. De beste is natuurlijk wel Hugh Jackman, al meen ik dat Wolverine in de strip toch redelijk klein was en wat breder. Maar hij doet het echt briljant, komt ook omdat Wolverine de leukste van de X-men vind, mede door zijn norse en af en toe droge opmerkingen. De vrouwen vond ik niet zo opvallend goed, die waren wel okay. Heb sowieso niet veel met Famke Janssen. Michael Mardsen was wel goed net als de erg jonge Anna Paquin.
De muziek was verder ook erg sterk, ben benieuwd naar deel 2.
Flipman
Aardige ensemble-film. Dit was niet de eerste keer dat ik 'm zag, maar ik heb alle drie de films nu aangeschaft. Dus moest ik mijn korte mening van enkele jaren terug herzien.
Wel stom dat sommige dingen niet belicht worden en weggelaten, zoals het gebeuren tussen Wolverine en Sabretooth, die twee kennen elkaar in deze film niet eens!
Verder een spectaculaire Marvelstripverfilming, die niet zo pro-Amerikaans is als de beide films van Spider-Man en de Fantastic Four flick.
Nou, na X-Men Origins: Wolverine is dat eerste in ieder geval opgehelderd.
Eh, wat is er zo pro-Amerikaans aan die films?
Oh ja. Nou, dat sentimentele gewauwel, als 't maar effe kan een Amerikaanse vlag en hoe we allemaal voor elkaar klaarstaan, blablabla. Dat pro-Amerikaanse. Dat zie je in de X-Men serie nauwelijks terug. Eén keer zegt Wolverine zoiets in X-Men: The Last Stand;Then we stand together! Was niet oversentimenteel, gelukkig.
Anyway, terug naar de film.
Het uitgangspunt van heel de franchise -ook de strips- sprak me altijd al aan. Haat tegen alles dat anders is. Perfecte weerspiegeling van de hedendaagse samenleving, alleen dan wat spectaculairder. Echter, hoe de wereld tegen mutanten aankijkt zie je pas echt goed in het tweede deel. Hier vond ik dat soms een beetje missen en merkte je het alleen uit de meningen van de mutanten zelf. Natuurlijk waren de gewone mensen bang, maar ja, dat krijg je als een gebrilde gast het dak van het station eraf blaast met z'n ogen en één man met wat bewegingen van zijn handen politiewagens optilt en weggooit alsof 't papieren vliegtuigjes zijn. Onder andere.
Ook het feit dat twee van de machtigste mutanten op Aarde zo ontzettend verschillen van mening over de toekomst tussen mensen en mutanten vind ik een groot pluspunt aan het verhaal. In plaats van telkens een nieuwe mutant die de macht wil overnemen, blijft het Magneto die de weg vrij wil maken voor het mutantenras door de mensheid uit te roeien. Ook een beetje hypocriet; deze levensvisie hield ie over aan de Holocaust, maar heeft ie dan opeens ook geen sympathie meer voor de niet-mutante joden?
Maar goed, dat is slechts een detail.
Deze film gaat niet echt diep. We leren de personages kennen tot op zekere hoogte en de actie is vermakelijk, maar het plot doet een beetje gedateerd aan. Zo'n kinderstripverhaal met de Grote Slechterik die de mensheid bedreigt en er is slechts één team dat hem kan stoppen.
Ondanks dat de film al bijna tien jaar oud is, zijn de visuele effecten nog steeds geloofwaardig. Niet dat er op zoiets altijd een houdbaarheidsdatum zit, maar ik dacht tevoren dat de CGI een beetje gedateerd was. Dat viel mee. Niet adembenemend, maar wel goed genoeg.
Jammer dat de ethische kwesties een klein beetje wegvallen in deze introductie van de trilogie, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt, zelfs in het tegenvallende derde deel.
renske
Ik vind het altijd fijn als iemand het opneemt voor ons mutanten. Dankuwel, meneer Singer! En bedankt Youtube voor het plaatsen van de film in 12 delen!
X-men: na teleurstellende Spiderman en Batman-films eindelijk een overtuigende superheldenfilm! Waarin de continue en eenzame worsteling met het eigen talent en de sociale uitsluiting verteld wordt op een wijze waarin zelfs de slechterik te begrijpen valt.
Petje af.
Mooie rol van Paquin met een prachtig kostuum met die enorme capuchon.
Ook de verhaallijn van de senator die aanvankelijk strijdt tegen de mutanten en daarna noodgedwongen hun strijd om erkenning snapt, met alle geweldige visuele trucs, vond ik mooi. Het was waarschijnlijk voorspelbaar voor de meeste mensen, maar voor mij was het verrassend dat Mystique aan het eind van de film ook in zijn lichaam kroop.
Uiteraard heb ik ook altijd wel commentaar. Ik vond Janssens rol wat saai; hopelijk verandert dat in deel 2 en 3.
Het had van mij ook wel iets duidelijk mogen zijn wat Jackmans talenten waren. Nu moest ik van de IMDb karakter-biografieën aflezen dat Wolverine ook superieure reuk heeft en daardoor waarschijnlijk ruikt dat Mystique in Storms lichaam veranderd is .
Thorongil
Ik weet nog dat ik als kind in de jaren '90 naar de cartoonserie keek. Vooral de openingsgeneriek is me daar nog van bij gebleven. Nu krijgen we na Blade de tweede Comic-serie van Marvel die verfilmd wordt. Helaas vielen de special effects wat tegen, de actie in vooral het museum zag er allemaal wat knullig uit.
Ook de dialoog is soms van een wat bedenkelijk niveau.
Do you know what happens to a toad when it's struck by lightning? The same thing that happens to everything else. Tja...
Vooral Storm,Toad en Sabretooth zijn zwak uitgewerkt of komen weinig aan bod. Ook vond ik de make-up bij Sabretooth slecht gedaan.
Verder heb je natuurlijk voortreffelijke acteerprestaties van Ian McKellen, Stewart en Jackman.
Het is dus een dubbele film met langs de ene kant erbarmelijke scènes gewisseld met goede actie zoals Wolverine's kooigevecht, Wolverine vs. Mystique en Magneto vs Xavier (je weet wel de scenè met de geweren) Al bij al een serie met potentie die pas later in latere films tot zijn recht komen.
Lennert
Als fan van de tekenfilmserie (ook meteen mijn favoriete Marvel serie) was ik heel erg benieuwd of men dezelfde fantastische sfeer kon benaderen. Dit was niet compleet het geval, al valt het eindresultaat me alles nog best mee. Je zult altijd zien dat er enkele favorieten slecht van af komen (of gewoon niet eens in de film zitten, ik noem een Gambit), het uiterlijk van de meeste X-Men kwam in ieder geval goed overeen met wat ik van de tekenfilm serie herinnerde.
Famke Janssen, Patrick Stewart en Ian McKellen hebben hier wat mij betreft de beste rollen, al moet ik toegeven dat Jackman zeker zijn best doet maar helaas soms net iets te 'clean' over komt voor Wolverine. Misser is toch helaas de weergave van Rogue, die van foxy chick ineens getransformeerd is in een zielig emo meisje in kleding die niet bij het personage wat ik ken past. Cyclops en Storm hebben wat ondankbare rollen, maar waren voor mij als personages toch niet interessant genoeg dat ik me er echt aan stoorde.
Wat me wel stoorde was het feit dat de hele film een opbouw kent, maar geen echt spectaculair slotstuk. Er is verbazingwekkend weinig actie en de actie die wel aanwezig is, is verre van interessant te noemen. Als de film dan verder zou draaien om karakter-ontwikkeling zou dit me allemaal een stuk minder uitmaken, maar helaas is de film ook erg kort, waardoor dit niet zo uitkomt. De 104 minuten die hierboven vermeldt staan waren bij mij inclusief deleted scenes rond de 99 minuten (waar Jubilee er wel even inzat, ik had liever dat ze haar een grotere rol hadden gegeven) en zelfs dan voelt het allemaal nog wat onaf aan.
Maar goed, de film is bij vlagen humoristisch, oogt vlot en heeft een sterke cast die haar best doet. Daarnaast draagt men de boodschap die de serie ook uitdroeg prima uit, waardoor ik in ieder geval kan stellen dat de serie hier veelbelovend begint maar wel spannender mag worden.
Minotaures
Ben begonnen met het kijken van alle X-Men films.
Vroeger was ik erg gek op de tekenserie, die me aan actie nooit teleurstelde. Bij deze is het wat anders dan de tekenseries, maar een slechte film is deze Marvel zeker niet.
De gekozen karakters uit de tekenserie zien er in 'real live' best goed uit. Zo heb je de populaire Wolverine, de stoere Sabertooth, de machtige Magneto en de prachtige Storm - met nog vele anderen. Er zijn een aantal personages die ik ook hierin wou zien, maar die zullen ongetwijfeld in de volgende delen verschijnen, want al je favoriete personages in 1 film is zo goed als onmogelijk.
De effecten zagen er best mooi uit. Al is het 10 jaar geleden, er zijn films die de effecten van de jaren '70 nog niet eens kunnen overtreffen. Genoeg gevechten aanwezig hier. Met name de eeuwige strijd tussen aartsvijanden Sabertooth en Wolverine.
Qua verhaal is er niet al te veel ingewikkeldheid ingestopt en erg veel over nagedacht. Gewoon een beginfase van een oorlog tussen mensen en mutanten. De introductie's per personage, het uitleg en achtergrond van mutanten en het exacte doel van Xavier's school wordt hierin duidelijk en volgbaar voorgeschoteld. Erg belangrijk en volgbaar om het als kijker door te nemen.
Ik heb weinig Marvel films gezien - ben een aantal aan het herkijken - maar als begin doet deze het uitstekend.
dave
Goede verfilming, die sterk eindigt en een hevige nieuwsgierigheid opwekt naar de vervolgen. Beetje jammer dat het overduidelijk het eerste deel in een cyclus betreft. Weinig echt interessante gebeurtenissen die eerder een opzet vormen en dus vooral narratief zijn. Alle personages zijn hierdoor wel goed vormgegeven en hebben de kans gekregen om een inzicht in hun krachten te permitteren. Gelukkig blijft voor sommigen de achtergrond deels mysterieus. Verder is de setting meestal knap en zijn de effecten meer dan oké. Prima acteerwerk ook, met als uitschieter McKellen.
3,00 (3,25)
Shinobi
Op zich wel een oké verfilming van de stripreeks, alleen het deed mij niet zoveel. Met name Rogue vond ik slecht gecast en de andere X-Men (Storm, Cyclops en Jean) houden zich naar mijn mening teveel op de achtergrond. Waardoor het meer om Wolverine, Rogue en Professor X draait.
Bij de badguys heb je dan Sabretooth (vond ik ook niet zo denderend en er wordt met geen woord over gerept dat hij de broer van Wolverine is), Toad (een nietszeggende mutant) en de toch wel sterke Magneto.
De actie was op zich wel aardig, alleen sommige handgevechten vond ik er net wat amateuristisch uit zien. De special effects zitten op zich wel goed in elkaar.
3,0 Sterren.
Zeer matig.
Op de Wolverine spin-off na veruit de minste X-Men film (van de drie ik er nu gezien heb, enkel deel 2 nog). Hoewel de setup nog steeds voor genoeg potentieel vermaak lijkt te zorgen, is alles hier wel erg makjes uitgewerkt.
Vond personages als Storm en Cyclops nu niet al te veel toevoegen. Ook Wolverine is verre van m'n favoriete X-Man. Wel grappig om een aantal scenes terug te zien uit First Class, al illustreren ze enkel dat 10 jaar en een betere regisseur gewoon tot een betere film leiden.
Verder is het een eenvoudig verhaaltje, met duidelijke kampen (wat komt die Magento er trouwens bekaaid vanaf met z'n Sabrewolf) en alweer een zeer tegenvallende finale. Echt slechte effecten en saaie gevechten. Ik begrijp dat het wat extra moeite vergt om mutanten geloofwaardig tegen elkaar te laten vechten, maar dit soort scenes voelen erg snel erg random aan in dit soort films.
Binnenkort deel 2 ook maar kijken, maar ik heb de indruk dat Singer niet m'n favoriete X-Men regisseur gaat worden.
DVD-T
Na het succes van Blade in 1998 konde meer comic verfilmingen natuurlijk niet uitblijven. En ze bleken bijna allemaal erg succesvol te zijn. Inmiddels zijn we alweer vier X-Men verfilmingen verder, en de koek is nog niet op, want er blijft nog genoeg over om een leuke film van te maken.
Singers' X-Men zit verhaal technisch best goed in elkaar. Het verhaal snijd interessante vraagstukken aan. Jammer alleen dat er zo lang de tijd wordt genomen om de karakters te introduceren, en dat terwijl de film gewoon veel te kort aanvoelt om echt een leuk verhaal te vertellen. De krachten worden leuk gedaan, maar de gevechten zijn wel een beetje saai vormgegeven. Het gevecht tussen Sabretooth en Wolverine is dan wel weer erg leuk, maar graag had je ook wat meer van de rest willen zien. Tevenes is het jammer dat we niet veel meer krachten van meer mutanten zagen. Dit paste niet inhet budget word er dan gezegd. Wel een beetje jammer, want dat is nu juist wat de X-Men zo leuk maakt. En als er dan wat te zien is zijn het de meest duffe karakters die er in de rijke X-Men wereld te vinden zijn.
De film gaat niet echt een te comic kant op, en het "realisme" is dan ook een sterk punt van deze reeks. Vaughn pakte het echter wat beter aan in zijn First Class, waarin hij alles doet waar de fans al jaren op wachten. Deze X-Men is best vermakelijk, maar het gaat een beetje de mist in omdat Singer een grote introductie wil proppen in een wat te korte film. Wolverine en Cyclops blijven nog wel het tofste in deze film, al krijgt laatst genoemde wat te weinig screentime, en dat geld ook voor de rest van de X-men. Het verhaal van deze film, maar ook de andere twee, richt zich veel op het verhaal van Wolverine, waarbij de focus op de rest die best een interessant verhaal hebben wat naar de achtergrond verdwijnt.
Leuke film, maar een minder geslaagd introductie verhaal.
TMP
Na X-Men: First Class in de bioscoop te hebben gezien, ook begonnen aan de rest van de X-Men reeks. Deze eerste film viel me niet tegen. De personages worden goed geintroduceerd en het verhaal is best aardig. Acteerwerk is wisselend, vooral Halle Berry acteert hier niet geweldig. Vond First Class toch iets beter in elkaar zitten.
Tarkus
Uitstekende SF film dit eerste deel van X-Men.
De vergelijking met de holocaust is treffend en ook goed uitgewerkt in deze film.
Prima acteerwerk en zoals men mag verwachten in dit soort prenten zijn de special effects van prima kwaliteit.
Prima start om de volgende 2 ook te bekijken.
Opnieuw bekeken, dit keer op het wonderbaarlijke BD schijfje, en de film is nog eens stukken beter.
Prachtige film is het en blijft het.
Mirckje
Na de laatste X Men film wat een prequel is leek het me cool weer eens alle af te gaan. Nu de eerste gehad en heb me dr weer prima mee vermaakt. Nooit het idee gehad dat het een 11 jaar oude film was.
Sterke van de film is vooral de casting. De hoofdrolspelers passen prima bij de karakters. Het verhaal.is sowieso goed door de sterke comics waar het opgebaseerd is. Het tempo is perfect waardoor de ene leuke scene op de andere volgt.
Enige jammere is dat er weinig opbouw vertelt wordt over de karakters die dr zijn zoals Storm en Gene Gray. Prima Famke Janssen trouwens, past echt goed bij dat karakter. Maar heerlijke serieverder, heb alweer zin om de volgende te zien.
vLint
Ik ga me ook wagen aan de X-Men films. Zojuist de eerste gekeken en dat viel me niet tegen. Ik heb me prima vermaakt. Zeer sterke cast.
Snel op naar de volgende...!
Metalfist
Well, what would you prefer? Yellow spandex?
Een paar dagen geleden de TPB 'The Shattering' uitgelezen waarin een mengeling van de comics van Uncanny X-Men en Astonishing X-Men staan. Diezelfde avond had ik nog zin om een filmpje op te zetten maar zoals zo vaak had ik helemaal geen idee wat. Mijn oog viel op de X-Men trilogie en ik begon me af te vragen hoe lang het al geleden moest zijn dat ik die films nog had gezien. Ik weet dat ik ze ooit in volgorde heb gekeken om de derde film in de cinema te kunnen gaan zien en dat was meteen ook de laatste keer dat ik de DVDs had opgezet. Hoog tijd dus om mijn geheugen eens op te frissen.
Hoewel opfrissen is misschien niet het goede woord want ondertussen weet ik een stuk meer over X-Men dan vroeger dankzij de omnibussen die zijn uitgekomen met daarin de eerste X-Men verhalen waardoor ik mijn hart vasthield in de hoop dat ze het allemaal niet teveel hadden omgegooid. Dit was ijdele hoop natuurlijk want de comicverfilming die de grote lijnen volgt moet nog gemaakt worden maar ondertussen ben ik tot het besef gekomen dat dit eigenlijk als twee verschillende mediums moet worden gezien en dat de regisseur er zijn ding mee mag doen. De Harry Potter films vergelijk ik ook niet met de boeken dus moet ik dat hier ook maar niet doen. Al is het toch erg moeilijk om te zien hoe ze de personages hier eigenschappen geven die ze eigenlijk totaal niet zouden mogen hebben. Neem nu bijvoorbeeld Jean Grey. In de comics heeft ze niet veel medische kennis (die eer is weggelegd voor Beast) maar hier is ze opeens een erg deskundige verpleegster. Zo zijn er nog een aantal irritatiepuntjes waardoor ik me afvraag hoe het script van Joss Whedon er moet hebben uitgezien maar brutaal is afgebroken en verknipt tot dit script, van heel Whedon's draft zijn er twee lijnen overgebleven. Het grote probleem hier is dat de film nergens echt sterk uit de hoek komt. De angst van de mensheid voor mutanten hebben we al eerder gezien, en beter uitgewerkt, maar vooral Cyclops en Storm (toch wel twee belangrijke personages) stellen bijzonder weinig voor. Als je Cyclops in de film vergelijkt met Cyclops uit de comics, dan zit daar echt een wereld van verschil tussen en het is jammer dat ze niet de goede versie naar beeld hebben kunnen overbrengen. Gelukkig is het verhaal nog wel enigszins boeiend waardoor dit geen lange zit wordt om naar te kijken.
Al kan dat ook wel liggen aan een degelijke cast. Toegegeven, James Marsden is waardeloos. De enige scène die echt sterk overkomt is in het treinstation waar hij naar het jongetje lacht maar voor de rest is hij een enorme douche en straalt hij dat continu uit. Erg jammer want dan is bijvoorbeeld Hugh Jackman als Wolverine stukken beter gecast. Onder andere Aaron Eckhart, Jean-Claude Van Damme, Viggo Mortensen en Edward Norton waren in de running voor de rol van de Canadees maar uiteindelijk ging het naar Jackman en daar ben ik enorm blij om want die is gewoon de perfecte belichaming van Wolverine. Zelden een acteur gezien die een papieren personage zo perfect weet te benaderen. Wel een stuk beter dus dan de emo versie die we van Rogue krijgen voorgeschoteld door Anna Paquin. Waar is die heerlijke Southern Belle gebleven met het enorme sexy accent? En als je dan toch besluit om Rogue er in te steken (en de echte kernleden van X-Men zoals Angel of Beast er compleet uit te laten), zorg er dan wel voor dat Gambit er ook in voorkomt. De enige Rogue die ik tot nu toe goed vond was die uit de animatieserie en dat is een letterlijke kopie uit de comics dus dat is nogal logisch. Jammer want acteurs zoals Patrick Stewart als Xavier en Ian McKellen als Magneto bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is om je alter-ego geloofwaardig naar het beeld om te zetten.
Een verhaal dat zijn mankementen heeft, een aantal aanpassingen waar ik als enorme liefhebber van de comics moeilijk langs kan kijken en een aantal slechte keuzes om hoofdpersonages te portretteren zorgen ervoor dat deze X-Men een stuk daalt in mijn achting. Gelukkig is er het trio Jackman, Stewart en McKellen om de boel wat op te fleuren maar ik vraag me af wat deel 2 gaat brengen, en deel 3 want dat was zelfs mijn favoriet.
“The X-Men” hebben mij altijd wel getrokken. Vroeger keek ik altijd naar de tekenfilmserie en deze film heb ik de eerste keer dat ik hem zag ook in de bioscoop mogen aanschouwen.
Het lastige van een verfilming is dat er veel personages zijn. Regisseur Singer slaagt echter glansrijk door een prima film af te leveren, waarbij hij de meest interessante X-Men een grotere rol geeft en minder interessante personages, zoals Cyclops, op de achtergrond houdt. Door Wolverine de meeste tijd te geven maakt Singer de beste keus. Niet alleen heb ik Wolverine altijd al het meest boeiende personage gevonden, maar daarnaast vult Hugh Jackman die rol ook nog eens prima in. Hij is echt gemaakt voor de rol en vult hem perfect in. Naast Jackman zijn het vooral Ian McKellen als Magneto en Patrick Stewart als Professor Xavier, die ook erg goed spelen.
De film heeft boeiende actiescènes en daarnaast worden de personages van redelijk wat diepgang voorzien, zodat de film op dat gebied ook nog behoorlijk wat inhoud krijgt. De film kent daardoor een prima balans tussen drama en actie en blijft ook bij herziening prima overeind.
martijn011
- 2034 berichten
Mijn eerste kennismaking met de X-Men en ik moet eerlijk zeggen dat het me niet is meegevallen.
Grootste probleem is dat de film een te korte speelduur bezit. De grote hoeveelheid personages krijgen weinig diepgang waardoor alles behoorlijk aan de oppervlakte blijft. Misschien had een kennismakingsscene van elke X-Men in het begin van de film moeten zitten, net zoals de film 'the A-team' doet. Weet je meteen wat ze kunnen en het levert toch vaak vermakelijke cinema op.
Ik had ook wel wat meer actie willen zien, want daarvan heeft de film niet veel. Zo ontbreekt het de film ook aan een grote finale, want die is afgelopen voordat je het doorhebt. Ook is er totaal geen vleugje humor te ontdekken, iets wat ik altijd wel kan waarderen in een superheldenfilm.
Het einde biedt perspectief voor een vervolg en ik ga me ook maar eens aan de overige vier delen wagen.
Helaas is het eerste deel niet om enthousiast van te worden, ondanks de goede cast. Laten we hopen op een beter vervolg..

Dark Phoenix

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980
mutantsuperheldgebaseerd op stripsuperhumanx-menfox's marvel universe