X-Men (2000)
Genre: Actie / Sciencefiction
Speelduur: 104 minuten / 111 minuten ("X-Men 1.5")
Alternatieve titel: X-Men 1.5
Geregisseerd door: Bryan Singer
Met onder meer: Patrick Stewart, Hugh Jackman en Ian McKellen
Releasedatum: 28 september 2000
Bekijk via Disney+
Plot X-Men
"Trust a few. Fear the rest."
Mutanten, mensen met een afwijkende genetische opmaak, die hen zeer bijzondere krachten geeft. Sommige mensen zien het als een geschenk uit de hemel, anderen als een vloek. Professor Charles Xavier en zijn team behoren tot die eerste groep en proberen op Xavier's school jonge mutanten te laten opgroeien met hun speciale krachten. Maar niet iedere mutant gebruikt zijn krachten voor goede doeleinden. Zo wil de mensenhatende Eric Lensherr, alias Magneto, zijn krachten gebruiken om de mensheid uit te roeien. Het is aan Xavier en zijn team om Magneto te stoppen.
- Trailer (YouTube)
Senator Kelly
Raven Darkholme / Mystique
Victor Creed / Sabretooth
maxroelofs
De pakken uit de animatie-reeks zouden er niet belachelijk uit gezien hebben...
Dat is toch geen reden voor de regisseur om zon lelijke dingen neer te zetten. Iets meer aandacht had er wel aan besteed mogen worden.
Wat is er walgelijk aan Cyclops zijn krachten?
En als je verwacht om een kut te zien in de film dan zit je toch wel in het verkeerde genre films te zoeken vrees ik
Cyclops zijn kracht misschien niet, ik heb het over de manier waarmee het vormgegeven is. Een goedkoop techno maskertje die laserstralen schiet....
Je tweede alinea slaat werkelijk nergens op.
Verder heeft dit natuurlijk niks met Magnolia te maken, wat een perfecte film is.
Metalfist
Sommige shots hadden gewoon geen kut.
Yeah right...
Ik ben het overigens op sommige punten wel eens maar ik vraag me in godsnaam af wat je dan anders had willen zien aan Cyclops?
maxroelofs
Ik zie het nu pas, erg ongelukkige typefout. Ik heb eerlijk gezegd ook geen idee wat ik eigenlijk wilde typen maar dit in ieder geval niet...
Ik bedoel meer dat ik cyclops wat te goedkoop vind aan doen. Een retro pakje aan maar vooral dat achterlijke brilletje dat laserstralen schiet.
RuudC
dat brilletje is juist bedoeld om die straal tegen te houden. Wanneer je het reguleert, is het een nuttig wapen. Volgens mij moet hij iets indrukken op zijn bril om die straal te gebruiken. Niets vreemds aan toch?
Metalfist
Klopt, de stralen komen eigenlijk rechtstreeks uit Cyclops zijn ogen. Zijn ogen worden dan ook continu afgedekt met een stuk Ruby-Quartz dat in tijden van gevecht naar omhoog kan worden geschoven via een draaiknop (en in de comics heeft Cyclops ook knoppen op zijn vingers waarmee hij het schuifmechanisme in gang kan zetten)
maxroelofs
Dat wist ik niet, dat was eigenlijk niet waar mijn kritiek lag. Dat ligt bij de manier waarop het brilletje is vormgegeven. Ik vind het gewoon een verschrikkelijk lelijk ding.klik
Ik ben nog steeds overdonderd door mijn sommige shots hadden gewoon geen kut quote, ik heb namelijk geen idee wat ik echt wilde typen wat nogal frustrerend is. Maargoed er staan genoeg opsommingen van in mijn ogen negatieve kanten van de film.
namingway24
Na deze kijkbeurt besfte ik weer waarom ik Cyclops altijd zo'n vreselijk irritant personage heb gevonden. Dat betweterige, streberige hebben ze in deze film perfect overgebracht. Ook Storm boeide me niets; een waardeloze, nietszeggende rol van Halle Berry. De rest van de personages waren oké. Hugh Jackman een goede Wolverine en Anna Paquin was aandoenlijk als Rogue. Hun scènes met elkaar waren de beste van de film. De rest van de personages is beeldvulling, zoals de meeste leden van de Brotherhood.
Het plot van de film vond ik een beetje waardeloos. Magneto vind één of ander ongeloofwaardig apparaat uit dat van mensen mutanten maakt; ja dit is science fiction, maar zelfs als je het zo bekijkt is dit een zwak idee. Ook zijn plan zit vol gaten. Waarom zouden mensen zich erbij neerleggen als ze zelf mutanten zouden worden? Ik denk toch eerder dat ze een beetje kwaad zouden worden.
De actie vond ik in bepaalde scènes wel goed, maar soms zag het er een beetje stijf uit. Vooral bij Wolverine leek het vaak of hij aan touwtjes hing. wat ongetwijfeld zo was, maar toch zag het er stijf uit, net als heel veel poses van bijvoorbeeld Storm als ze dan eens iets mocht doen in de film. En haar krachten werden ook niet echt goed in beeld gebracht. De krachten van de andere personages waren niet echt indrukwekkend. Ik snap dat de makers een beetje bij de originele mutanten wilde blijven, maar dat waren nou niet echt de mutanten met de beste, spactaculairste krachten.
Uiteindelijk vind ik dit niet de beste introductie van de X-Men aan het grote publiek. De film was niet echt spectaculair genoeg en sommige personages vond ik zwak.
Sergio Leone
Gewoontjes.
Het verhaal is niet meer dan een standaard introductie naar de andere X-Men-films toe. Het begint nog wel redelijk met de introductie van Professor X en Magneto, Rogue en Wolverine. Maar al snel vervalt het allemaal in een verhaaltje dat iedereen al eens een keer heeft gezien.
Het had nog wat beter kunnen zijn door leuke personages, maar helaas, zitten we nu opgescheept met ondingen als Sabretooth en Cyclops.
Het eindgevecht is trouwens ook niet al te best. De spanning is ver te zoeken, en het vechten zelf laat te wensen over.
Patrick Stewart en Ian McKellen zijn beiden uitstekend gecast. Ook Hugh Jackman is niet onaardig (al liggen de droge one-liners er wel dik op). De overige castleden daarentegen hebben weinig tot geen toevoegende waarde. Halle Berry bijvoorbeeld - toch geen slechte actrice - loopt daar een beetje rond te huppelen, maar met welk doel, eigenlijk?
De special effects zijn soms erg lelijk. Hetzelfde kan gezegd worden van enkele kostuums en make-upcreaties. Hoe Sabretooth eruitziet, is lachwekkend.
Ik hoop dat die zaken er in X2 wat beter uitzien.
Nipte 3
K. V.
'k Vond het een leuke film die me wat aan "Heroes" deed denken. Dus wie graag "Heroes" ziet zal ook wel graag "X-men" zien en vice versa.
edje555
De eerste en de Beste!
vind deze deel toch wel de beste, de vervolgen van deze striphelden film zijn ook wel aangenaam, maar meer uitgemolken.
dit deel is verrassend, fris, en steen goed!
Insignificance
Kraak noch smaak. Vond het toen al niet veel, al is Wolverine wel blijven hangen. Jackman ziet er tenminste nog enigszins stoer uit, alhoewel zo'n You're a dick nu ook niet direct een geweldige one-liner is. Hij valt eigenlijk vooral op omdat de rest ontzettend saai is. Rassenhaat, ja, verder een dommig verhaaltje dat best voor lief te nemen valt, mits daar iets tegenover staat. De X-Men zijn dat in ieder geval niet; een suffe kliek acteurs en mutanten. Het gaat wel iets beter bij de tegenstanders.
Mystique met name, maar, ik kan er niks aan doen, ik moet lachen als Magneto met die malle helm in beeld komt. De actie en effecten zijn ook niet al te denderend. Niet al te gracieus vliegwerk en het onderonsje tussen Wolverine en zichzelf, mja, memorabel of zelfs spectaculair is het niet te noemen, terwijl de metamorfose van Kelly eenmaal op het droge wel wat explicieter had gekund. Zomaar wat scènes die toch het verschil kunnen maken. Nu is het tot en met de finale én daarna echt te karig.
notsub
X-men is best vermakelijk, maar ontstijgt soms maar net een stripverhaal. De vele supermutanten maken het een bont schouwspel, maar soms is het teveel van het goede. Er had wel wat beter gedoseerd mogen worden. Ook niet alles zag er even goed uit. Ik heb betere herinneringen aan Wolverine (2009). Ondanks dat heeft de film zeker zijn kracht, maar lang niet alles is eruit gehaald.
Beertje45
Mijn favoriete superhelden movie. Er zit wel wat weinig aktie in dit deel, is meer een intro, het volgende deel vond ik nog pakken sterker. Je leert in dit deel wel nog maar enkele personages kennen. Deel 1 en 2 ken ik, de volgende delen moet ik nog ontdekken.
Demeter
Ik heb deze film gisteravond opnieuw bekeken, want het was al weer een aantal jaren geleden en ik vind hem eigenlijk iedere keer beter worden. Een goede introductie van het X-men universum, met genoeg aandacht voor de belangrijkste personages, waar je je al snel bij betrokken voelt, en een bad-guy die geloofwaardige motieven heeft. Er is voldoende actie, die (en dat is het belangrijkst) ook erg spannend is. Dat vond ik nog het meest opvallend: dat ik het spannend vond, ondanks dat ik hem al vaker gezien had. Het enige waar ik maar niet aan kan wennen is dat apparaat van Magneto dat met al die stralen, wat mij betreft, wat over de rand gaat.
ipman-99
"Hey! It's me. Prove it! You're a dick. Okay." ...
" !!!
Fantastische (Heropfrissing)
!!! Moet het nog gezegd ...?! "X-Men" is gebaseerd op de strip
van Marvel Comics. Niet alle personages uit de strip zijn aanwezig, maar de meeste wel.
De introductie van verschillende personage was prima weergeven en uitgewerkt !
De actie en effecten mochten er zeker zijn ..., zodat ik hier weer volop kon van genieten !
Puur entertainment die lekker wegkijkt !
Je kan met comicfilms 3 kanten uit. Geef helden die hun krachten wat leren kennen, zorg dat het visueel overdonderend is zonder al te veel CGI of zorg voor een goeie actiefilm. Voor mij hoeven ze niet zo dicht bij de originele comics te blijven of in lelijke ongeloofwaardige werelden te leven. Veel comics nemen zichzelf te serieus, of denken net dat er in hun publiek enkel tieners zitten.
X-Men (1) heeft nog een goei verhaal met enkele boeiende figuren. Zelfs bij de vijanden merken we enkele sterke figuren. Dit zijn geen Bebop en Rocksteady duplicaten (cfr Ninja Turtles). Wolverine, Rogue, Mystique en zelfs Storm zijn de betere figuren. Jammer dat ze later eigenlijk meer zijn gaan focussen op Jean Grey. Soms had het net iets meer mogen zijn. Misschien omdat je met verschillende verhaallijnen zit, zodat er niet echt een opbouw kan gebeuren met 1 verhaal. Less is more zou ik zeggen!
X-Men is best wel leuk en één van de betere delen uit de reeks. Af en toe is het design wat lelijk en vond ik het gedoe rond Magneto en senator Kelly wat stoffig. Meer rond Wolverine of achtergrond voor Mystique of Storm had wel leuk geweest. Het verhaal rond Rogue is wel leuk en het zou dan ook tof zijn om haar terug wat centraler te zien in een later deel. (ipv Jean Grey).
Dominootje
Toch maar is aan het marvellen geslagen, de volgorde zal incorrect zijn, maar ach wat geeft het ook.
Het was een goede film maar op de een of andere manier had ik wat meer snelheid/actie verwacht ofzo? Naaa benieuwd naar de overige!
filmfan0511
Goede film!
Dit eerste deel uit de x-men-trilogie vind ik persoonlijk de minste van de drie, maar alsnog een goede film'. De film heeft een mooi verhaal, met enkele sterke scenes. Patrick Stewart en Ian Mckellen schitteren in hun rollen. Ook Hugh Jackman zet zijn rol van Wolverine met verve neer. De rest valt wel mee, maar zijn erg vlakke en eigenlijk oninteressante personages. De film heeft een goed tempo, met enkele actie-scenes, die er visueel meestal in orde uitzien. Wel konden de special effects hier en daar wat beter. Het einde is ook sterk uitnodigend om de rest van de delen te bekijken (wat ik dan ook heb gedaan).
Ebenezer Scrooge
Omdat ik nog geen mening had staan bij de letter X wil ik graag even vertellen wat ik van X-Men vind.
X-Men begint als een aangrijpend drama over de Holocaust; een scene die je bij de strot grijpt en de aandacht van de kijker al meteen weet vast te houden. Je snapt ook onmiddellijk waarom Magneto zoveel haat koestert jegens ons mensen, de Homo sapiens. Magneto zou je kunnen vergelijken met Malcolm X. De pacifistische Professor X is weer vergelijkbaar met Martin Luther King. Zijn school waar mutanten (Homo sapiens superior) les krijgen in het leren bedwingen van hun superkrachten lijkt een beetje op Hogwarts van Harry Potter, maar dan nét iets anders. Van de lessen op die school had ik eerlijk gezegd wel wat meer willen zien.
Hoe dan ook een X-troardinary X-perience!
(Ik zou overigens wel een dagje onzichtbaar willen zijn)
Balotelli
Ik begrijp Singer's obsessie niet met dat lelijke en saaie Anna Paquin-mens die een van de krachtigste vrouwelijke mutanten (spierkracht en vlieg-capabiliteit) neerzet als een nietszeggende verlegen tienermeid met een mond letterlijk zo groot als die van een paard.
Ook wordt Cyclops tenenkrommend flauw en slap neergezet door James Marsden, wat een baggeracteur. Zelfde geldt voor Tyler Mane die er bijloopt als een ongewassen gorilla, terwijl het personage Sabretooth zeer intelligent en welbespraakt is.
Glacius
Bij herzien toch een stuk minder goed dan dat ik me herinnerde. Het plot is eigenlijk best belachelijk, met een machine dat gewone mensen in mutants moet veranderen. Verder voelt het verhaal gehaast aan en is Sabretooth in deze film één van de slapste personages ooit gezien in de Xmen verfilmingen. Storm is daarnaast ook een vrij waardeloos en ongeloofwaardig personage en Cyclops is voornamelijk door het acteerwerk een teleurstelling. De rest doet het aardig, maar weten de film niet te redden. Binnenkort deel II herkijken, het deel dat ik oorspronkelijk het best vond van de trilogie.
B-200
Het lijkt wel of de special effect niet ver genoeg zijn om x-men goed te verfilmen, maar het kan toch beter dan dit. Dan konden ze beter wat bodybuilders wat acteerlessen geven, en die de personages laten spelen. Ik had zelf graag Jack nicholsen als wolverine gezien. Misschien dat kinderen tot 9 jaar hiervan onder de indruk zijn.
djordy von trier
B-200
Ja Jack nicholson. Als hij wat gespierd was, kon hij een goeie chagrijnige, klootzak wolverine spelen. Zoals het hoort. Niet pretty boy hugh Jack An met zijn symphatieke gedrag.
B-200
Wolverine is ook al een beetje oud dacht ik. Ik vond hem tenminste altijd een ouwe kop hebben, en dat had wel zn charmes.
Freud
Amusante film met een goed uitgangspunt, maar visueel nogal zwak (is 2000 dan al zo lang geleden?). De hele ontknoping vond ik ook mager, maar omdat dit de film is die me met het hele X-Men concept heeft doen kennismaken, vond ik het allemaal wel boeien. Magneto en Xavier dragen natuurlijk de film, maar zijn eigenlijk interessanter in deel 2 en 3.
IH88
Goed introductie van de X-men. Wat opvalt is de goede casting. Stewart, McKellen, Jackman, Janssen etc. Allemaal zijn ze perfect voor hun rol. De film zelf begint erg sterk maar houdt dit niveau niet vol.
MRDammann
Deze X-Men is zo'n beetje het begin van de superheldenfilms zoals wij die kennen. Er zitten heel veel interessante ideeën in, maar toch vond ik het een beetje tegenvallen. Veel mutanten lopen er maar een beetje bij en hebben niet echt een toegevoegde waarde. Daarnaast werden er oneliners uitgesproken waar de honden geen brood van lusten. Zo ongelofelijk fout soms. Ik moet daarbij wel bekennen dat de karakters echt geweldig zijn en ook de actie is dik in orde.
Daan258
Mijn eerste kennismaking met de X-Men films.
Jaren geleden heb ik al is de 2 Wolverine films gezien, waarvan ik deel 1 best goed vond, dus besloot ik toen maar om de X-men films ook is te gaan kijken. Maar om één of andere reden had ik er nooit echt zin in en spraken de films mij eigenlijk niet zo aan.
Gister toch maar begonnen met het eerste deel en ik ben blij dat ik eindelijk die stap gezet heb.
Ik vond het een behoorlijk vermakelijk filmpje. Het verhaal was inderdaad niet denderend maar zo slecht vond ik het helemaal niet. Het wist mij toch goed van begin tot het eind te boeien. Ook de personages waren erg leuk en de effecten voor zo'n oude film waren ook zeker niet slecht.
Actie had inderdaad iets meer gemogen, maar verder stoorde mij dat niet.
Al met al een heel tof filmpje en kijk ik zeker uit naar de volgende delen.
Ben erg benieuwd.

The Dark Knight
Actie / Misdaad, 2008

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980
mutantsuperheldgebaseerd op stripsuperhumanx-menfox's marvel universe