Cannibal Holocaust (1980)
Genre: Horror / Avontuur
Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)
Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust
Italië
Geregisseerd door: Ruggero Deodato
Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen
Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans
Plot Cannibal Holocaust
"Can a movie go too far?"
Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.
Faye Daniels
Jack Anders
Mark Tomaso
Chaco Losojos
Alan Yates
1st Executive
2nd Executive
djelle
Maar je hebt wel gelijk, het gaat allang niet meer over de film. Voor discussies over dierenleed zijn vele andere fora beschikbaar.
En Jeniffer, Ga eens naar India, en kijk daar maar eens wat voor een respect die mensen hebben voor de dieren.
dutchtuga
Heeft dit iets te maken met de film dan? Ik lees meer over dierenmishandeling in het algemeen dan over de scenes in de film zelf.
djelle
Dan lees je niet goed. Ik verdedig mij o.a. tegen Deodato zijn beschuldigingen dat hij in de film gebruikt. Als je een beetje goed leest, zie je dat onmiddellijk.
Daarbij, dat was slechts een argument dat ik ooit eens gebruikte bij de discussie in de context. Door Jennifer het nu weer op te rafelen is het uit de context. Ik antwoord gewoon effen terzijde daarop.
Jennifer
En op de manier waarop de regisseur de enorme hitte van de Amazone weet over te brengen op de kijker: ik kon de hitte van de jungle bijna voelen, door mijn tv heen. Mede door de lugubere junglegeluiden. En dat vind ik erg knap, als je dat voor elkaar krijgt terwijl je alleen maar naar een tv zit te kijken in je huiskamer.
Maar je hebt wel gelijk, het gaat allang niet meer over de film..
Oneens. Deze discussie hoort hier.
En gelukkig maar! Zo'n dingen horen niet op film. En het mag nog "gespeeld" zijn, het beest wordt belachelijk gemaakt voor camera.
Een dood beest vind dat vast niet zo erg.
En ook al weet het er niet meer van, dat blijft hetzelfde imo.
Wil je dan alsjeblieft niet meer als argument gebruiken dat we ons verstand moeten gebruiken?!
En ik betwijfel sterk of die beesten niet afgezien hebben hoor. Maar goed, laat ons dat in het midden laten.
Dat doe ik niet, want dat is essentieel.
Op 1 punt heb je idd wel gelijk Wouter:
Om echt zeker te zijn (en dan nog) dat het beest een goed en respectvol leven gehad heeft, zou ik inderdaad Biovlees ofzo moeten kopen. Maar hypocriet vind ik het niet wanneer ik gewoon vlees eet. Ik moet (over)leven, dat wil dus ook zeggen dat ik de goedkoopste artikels prefereer en niet elke dag van dat duur Biovoedsel kan kopen.
Elke dag vlees eten heeft NIETS met overleven te maken. Dat is een keuze. Het is wel degelijk hypocriet.
Ik zeg het: wij, de consumenten moeten overleven en kunnen soms niet anders dan iets eten waarvan we niet zeker zijn dat het gewetensvol behandeld is geweest,
Hypocriet gezever.
neemt niet weg dat we wel zeker en vast sommige praktijken hoedanook veroordelen en ons steentje bijdragen om dit te verhinderen.
Te beginnen bij het kopen van vlees dat wel oké is....
Regisseurs als Deodato, die weerloze diertjes gebruiken om een of andere boodschap te laten overkomen (heeft ie dat eigenlijk zelf gezegd, of maken jullie dat ervan?)
Hij heeft gezegd wat zijn bedoelingen waren met deze film en die klonken integer. Of je hem gelooft, is een ander ding. Ik beoordeel de film, de argumenten van de makers zijn secundair.
, die hebben echt volledig zelf de keuze.
Ik vind dit toch heel erg makkelijk gelul. hoor.
Die zogenaamde boodschap (?) vind ik dus ook 1 grote farce. Enkele filmkenners zien er een statement in, maar de meeste kijkers worden gedreven door ziekelijke sensatiezucht en zien het als ranzige scenes "voor de entertainingswaarde" als schock-effect.
Nu leg je het bij de kijker. Er zijn allerlei mensen die allerlei films om de verkeerde reden kijken. Vind ik geen argument.
De gedachte dat het meegeeft dat wij in feite veel barbaarser zijn dan die bosjesmannen dat wij als wilden zien vind ik veel beter geslaagd (en voor die boodschap hadden we die dierenscenes niet nodig) en veel knapper gedaan.
Maar juist daarin spelen die gedode beesten een cruciale rol!
Wacht even. Je zegt net zelf dat je de boodschap over wie er barbaars is en wie niet wel degelijk kan apricieren. Dat is de boodschap waar we het nu over hebben en dat is de reden dat Deodato gekozen heeft de dieren op die manier in beeld te brengen.
djelle
Een dood beest vind dat vast niet zo erg.
Een dood mens zal het ook niet zo erg vinden wanneer ze met zijn ingewanden zitten te gooien voor een of andere film. Maar is het gepast? Neen.dutchtuga
Wat een heisa allemaal om o.a. een muskusrat en een schildpad zeg. Deodato heeft misschien gefaald in wat hij wou overbrengen maar het is gebeurd en hij zal het heus niet met een dikke grijns op zijn gezicht gedaan hebben. Hij had waarschijnlijk een fantastische boodschap in gedachten en bij sommigen komt dat verkeerd over. Get over it. Waarom hoor ik niets over bv het paardenhoofd in The Godfather? Dat was ook een echt hoofd. Niet speciaal voor de film gedaan maar uiteindelijk wordt er wel met een dood beest gepronkt wat uiteindelijk toch op hetzelfde neerkomt. Laten we het hier eens over de positieve aspecten van de film hebben, ik bedoel hijs niet voor niets door een vooraanstaand filmblad tot 10e beste horrorfilm ooit uitgeroepen. CH kan wel wat positieve reclame gebruiken ipv elke keer het gebruikelijke dierengezeur.
djelle
Wat een heisa allemaal om o.a. een muskusrat en een schildpad zeg.
Tjah...
dutchtuga
Zo bejubeld is ie nou ook weer niet als je naar de gemiddelde score kijkt. Hier en op meerdere sites. CH heeft genoeg haters en erg veel daarvan baseren het op de dierenscenes.
djelle
Ik denk niet dat het daarop gebaseerd is hoor...
Een dood mens zal het ook niet zo erg vinden wanneer ze met zijn ingewanden zitten te gooien voor een of andere film. Maar is het gepast? Neen.We hebben al eerder aangetoond dat vergelijkingen tussen mensen in deze discussie spaak lopen.
Ik zie geen onrechtmatig behandelen in deze film.
Larie. Eet dan enkel lamsvlees, daar is geen bio-industrie in. Goedkoop te krijgen bij de Turk.
Dan had je niet het beoogde effect gehad, want geen impact.
Dat moeten zij weten.
Voor mij niet. Voor anderen kan ik niet spreken.
Daarbij is het mogelijk om ook bij mensen die voor de exploitatieve kant komen iets van een boodschap naar binnen te krijgen.
Het was het moment waarop ik een hekel aan de karakters kreeg en dat is toch echt essentieel.
Ik denk niet dat het daarop gebaseerd is hoor...
het is wel waarom de film op sommige sites zo'n laag gemiddelde heeft. Sommige tegenstanders geven dan een extreem laag cijfer en dat drukt het gemiddelde aanzienlijk.
Naomi Watts
Is het de regel geen vlees te mogen eten als je die beruchte scenes afkeurt?
Als je slachten afkeurt (in een film of buiten een film) dan moet je ook geen vlees eten, simpel.
FisherKing
Dat klinkt wel erg fascistoïde mr Watts. Maar simpeler gezegd, als je vlees eet MOET je niet zeiken. Eet je geen vlees, maal er dan ook niet om. Film is film. Wellicht te simpel ingeschat wellicht...
djelle
Tsjah Wouter, je weet wat ik over CH en die bewuste dierenscenes denk. Veel discussie hieromtrent zal niet veel meer uithalen denk ik. Het is ook een erg moeilijk onderwerp eigenlijk...
En noem me gerust hypocriet omdat ik vlees eet, het kan me niet schelen. Lamsvlees..., bedankt voor de tip.
Wat je wil. Maar neem me niet kwalijk dat ik je bezwaren niet serieus neem.
mikey
Dus eigenlijk zou iedereen, die vlees eet, deze film moeten zien en inzien dat het eten vlees asociaal is?
Ik heb deze film gezien en peuzel gezellig elke dag mijn stuk vlees op, zonder schuldgevoel.
Nee, hoe kom je daar nu weer bij?
KrisV
Ik wil geen party-crasher spelen, maar er zijn films waar dergelijke discussies, die eigenlijk niets meer met de inhoud van de film te maken hebben, véél sneller naar het forum verplaatst werden. Op deze manier wordt het moeilijk de inhoudelijke van de etisch/filosofische berichten te onderscheiden.
djelle
Wat je wil. Maar neem me niet kwalijk dat ik je bezwaren niet serieus neem.
mikey
Naomi: Als je slachten afkeurt (in een film of buiten een film) dan moet je ook geen vlees eten, simpel
Mike: Dus eigenlijk zou iedereen, die vlees eet, deze film moeten zien zodat ze inzien dat het eten vlees asociaal is?
Wouter: Nee, hoe kom je daar nu weer bij?
Ik las het per ongeluk als: als je slachten goedkeurt dan moet je vlees eten. Maar als deze film de verschikkingen van de bio-industrie aankaart dan concludeerde ik dat je eigenlijk geen vlees zou moeten eten, althans dat zou de strekking van deze film kunnen zijn.
Ik ben trouwens van mening dat deze film daar niet expliciet over gaat. Dus ik ga mee met onderhond, ook na het kijken van deze film mag je gerust je gehaktbal oppeuzelen.
dutchtuga
Vind ik dus niet. Als ik de laatste paginas lees kom ik helemaal niks over de film te weten behalve dat er 1 of 2 scenes in komen waar arme diertjes worden afgeslacht en dat velen daar niet blij mee zijn.
djelle
En het is nu net dat dat besproken wordt. Niet zeuren he dutchtuga...

Paradiso Infernale
1988

Moordscènes in 'Cannibal Holocaust' waren zo echt dat de regisseur aangeklaagd werd voor moord

La Mala Ordina

Bad Boy Bubby
Komedie / Misdaad, 1993

Ôdishon
Thriller / Horror, 1999
verkrachtingoverspelfilm bedrijfculture clashslangleechspiderswampritueelpigdierlijke aanvalvomitfilmteam horrorcontroversyfilm in filmtribejunglehuman sacrificemartelenrape and murderwreedheidkannibaalhatchet south americafilmproductiecultfilmvermist persoonfake documentarymisogynyritual sacrificegevonden beeldenamazon rainforestdocumentaire filmproductietortoisevideo nastylost footage animal crueltykannibalismeamazon tribevomiting woman abused womanfilm within a film adulterous wifefilm censorshipreal animal killingfilm industryforced to watch rapeguerilla filmmakingbanned filmdisembowelingfilm reelyacomo