Cannibal Holocaust (1980)
Genre: Horror / Avontuur
Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)
Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust
Italië
Geregisseerd door: Ruggero Deodato
Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen
Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans
Plot Cannibal Holocaust
"Can a movie go too far?"
Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.
Faye Daniels
Jack Anders
Mark Tomaso
Chaco Losojos
Alan Yates
1st Executive
2nd Executive
Menni
Tja, dat is het uitgangspunt van horror. Beetje vreemde redenering.
Met het laatste ben ik eens, maar dat shockeren hét uitgangspunt van horror 'is', wil ik toch graag tegenspreken. Da's vaak slechts gevolg van de vorm die wordt gekozen. Bepalen of Cannibal Holocaust als 'shockerend' is opgezet, kan enkel door het aan de makers te vragen (en dan nog kunnen ze liegen, bovendien is het allemaal niet zo erg interessant, dat uitgangspunt). En ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat vrij veel lui één blik op de hoes werpen en hun oordeel al klaar hebben.
.. dat gelukkig zeer regelmatig wordt bijgesteld als de film dan toch eindelijk is gezien.
Hemdale
Zeer coole de beste in het cannibal genre... alleen het dieren afslachten (wat echt is!) vind ik wel erg, maar voor de rest erg origineel!
4,5*!
Mindflight
- The film is banned in over sixty countries making it the most banned film in history.
was Faces of Death niet 'the most banned film'?
Sjan
Bizarre film...ik weet niet goed hoe ik m moet beoordelen. Soms vind ik het te ver gaan (zoals met de dieren), maar het komt allemaal wel weer zo grof en indrukwekkend over dat ik soms met een open mond zat te kijken. Idd heeft de blair witch wel redelijk naar deze film gekeken denk ik. Het verhaal van de film was ook redelijk goed, en met het acteerwerk was ook niet veel mis.
de scene met de schildpad en de scene waarin de lul van die gast afgesneden werd, hebben de meeste indruk op me gemaakt . Ik weet alleen niet goed wat de makers van de film nu precies willen laten zien. Maar als ze geprobeerd hebben een schokkende en indrukwekkende film te maken, zijn ze volgens mij wel geslaagd. 4*
bioscoopzaal
Ik vond dit maar ziek en zielig. Ik ben toch al niet zo'n fan van dit soort kannibalen-rommel (alhoewel
), maar het totale gebrek aan stijl, sfeer en relativeringsvermogen maken dit maakwerkje toch compleet ongenietbaar.
Het had wel iets van een sadistische peep-show. Bovendien is dat geklooi met beestjes onvergeefelijk. Ik ben niet echte een fervente dierenliefhebber, maar ik vind niet dat een dier moet lijden, gewoon omdat wij er dan naar kunnen kijken. Dat is fout, en degradeert een op zich aardige genrefilm tot totale troep.
1 ster.
bioscoopzaal
Inderdaad. You said it, brother
Dat ze die beesten opeten is nog tot daaraantoe, maar dat ze dat dan zo nodig als op het scherm entertainment moeten uitsmeren, vind ik eigenlijk niet kunnen ... ook toen waren de special-effects al goed genoeg om een nep-muskusrat te maken.
Ik wil hier natuurlijk niet de moraalridder uithangen, want ik ben net zo dol op verwerpelijke horrorfilms dan jullie, maar ergens moet er toch een grens getrokken worden. Laten we die dus maar trekken bij dierenleed, want dat is echt niet nodig ...
Hemdale
Helemaal mee eens Bioscoopzaal. Maar afgezien van het dieren afslachten vond ik het wel een erg goeie film want ik vond de sfeer en vooral de originaliteit van de film erg goed. Ik vind het anders niet echt in het horror genre passen, meer in het exploitation genre wat ook erg in trek is in japan.
Hemdale
En 24 jaar na de film is er toch nog een officiele website van Cannibal Holocaust.
De Knip
Vond de film toch bij vlagen indrukwekkend. Bij de scene met de schildpad heb ik maar fftjes een minuutje 'doorgespoeld', yak!
Ik had eigenlijk lage verwachtingen bij deze film en ik vind hem indrukwekkender dan Blair-Witch-Project, wat juist niet spannend/eng was. Cannibal holocaust is toch wel af en toe afschuwelijk om te zien, maar wel een goede film.
***
ToNe
Ik vind deze toch wel de beste van dit genre.
Alhoewel het één grote (en soms ook overbodige) exploitatie is, moet ik toch wel credit geven voor het verhaalverloop.
Het is ook best ironisch dat men in de film predikt over barbaarsheid en sensatiezucht terwijl deze film daar duidelijk aan meedeoet.
Gisteren gezien. Mijn God, wat een film. Nog nooit zoiets verontrustends gezien. Weet niet goed wat ik er mee aan moet. Enorm exploitatief en verre van integer. Desalniettemin doet het heel wat met je. Geen idee wat ik dit voor cijfer moet geven. Was er gisteren behoorlijk kapot van.
sydney
Ja, dit is geen gewone film waar je ff voor gaat zitten.
Yak
Je reactie komt sterk overeen met de mijne toen ik deze film voor het eerst zag.
streeter
Ik ben helemaal weg van de cannibal subgenre, maar de beste heb ik nog niet gezien.
De zoon van Sylvester Stallone (Sage, uit Rocky V en Daylight) heeft de rechten van deze film in de VS (net als The Beyond, Cannibal Ferox en I Drink Your Blood, onder andere) en is al heel lang met de DVD bezig. Ik kan niet wachten!
Hemdale
Hij is toch al uncut anamorph 16:9 op dvd?
sydney
Ik heb de koop-DVD gisteren zien liggen bij de Cinematheek.
streeter
Niet in R1.
Hoe is het a/v kwaliteit op de R2 DVD? Stallone heeft een restoratie uitgevoerd, maar ik weet niet of die voor de R2 DVD is gebruikt.
Ik heb de koop-DVD gisteren zien liggen bij de Cinematheek.
Let op voor 4:3 en ingekorte versies.
Yak
Ik heb hier een regio 1 dvd anamorph 16:9. Volgens mij uncut.
Zelf heb ik 'm op een halfgare VHS, onwetend of het is ingekort of niet. Wat zou er moeten zijn weggehaald op een niet-uncut versie?
sydney
Misschien zijn dan de gruwelijkheden met dieren weggehaald. Zoals die Schildpad. Dat mogen ze van mij ook weghalen hoor. Dit is namenlijk niet in scene gezet.
Tja, op zich doen ze niets wat écht niet door de beugel kan. Of was het een bedreigde diersoort?
ToNe
ik las ergens dat de gedode dieren als avondmaal golden voor de crew...
FisherKing
Klinkt eng en fout, wellicht nog enger en fouter dan de film.
Jordy
Sja, dieren doden om vervolgens op te eten, het moet toch niet gekker worden...
Zo te horen moet dit wel heel erg ziek zijn. Ben op de één of andere manier wel erg benieuwd...

Paradiso Infernale
1988

Moordscènes in 'Cannibal Holocaust' waren zo echt dat de regisseur aangeklaagd werd voor moord

La Mala Ordina

Bad Boy Bubby
Komedie / Misdaad, 1993

Ôdishon
Thriller / Horror, 1999
verkrachtingoverspelfilm bedrijfculture clashslangleechspiderswampritueelpigdierlijke aanvalvomitfilmteam horrorcontroversyfilm in filmtribejunglehuman sacrificemartelenrape and murderwreedheidkannibaalhatchet south americafilmproductiecultfilmvermist persoonfake documentarymisogynyritual sacrificegevonden beeldenamazon rainforestdocumentaire filmproductietortoisevideo nastylost footage animal crueltykannibalismeamazon tribevomiting woman abused womanfilm within a film adulterous wifefilm censorshipreal animal killingfilm industryforced to watch rapeguerilla filmmakingbanned filmdisembowelingfilm reelyacomo