• 9.380.819 stemmen

Cannibal Holocaust (1980)

Horror / Avontuur | 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Genre: Horror / Avontuur

Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)

Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Ruggero Deodato

Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen

Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans

Plot Cannibal Holocaust

"Can a movie go too far?"

Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.

Manitobas

En Reinbo: respectvol van de Spaanse cultuur bij 't stierenvechten? Eh... heb je ooit wel echte beelden van zo'n 'gevecht' gezien? Er is helemaal niks respectvol aan hoe ze met stieren/paarden omgaan in de stierenvechtwereld.

Zou het eerlijk zijn als je met iemand een gevecht aanging die verzwakt is door diarree, het scrotum is afgebonden met touwen etc. en jij: kerngezond en met speren in je hand? En dan nog: de stier kiest niet voor dat gevecht.

BULLFIGHT IS BULLSHIT

Kijk maar eens op de site van het CAS (Comité Anti-Stierenvechten) en lees de echte waarheid over stierenvechten.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Wouter schreef:

[Dat is niet waar hjet hier om gaat. (Overigens weet ik niet of het die kunstenaars enkel daar om gaat, maar dat terzijde)

In ieder geval werden deze beesten gewoon opgegeten.

Gaat het bij die kunst wel om, ik heb de interviews gelezen. Spin, slang en varken worden niet opgegeten, slechts gedood. Maakt het dier waarschijnlijk ook bar weinig uit, of het opgegeten wordt of niet.

Wouter schreef:

Natuurlijk zou het dat wel.

En ik denk van niet. Die moorden op de de mensen zijn toch ook behoorlijk heftig in beeld gebracht.

Wouter schreef:

Het woordje dus is misplaatst. Het is nutteloos noch onethisch.

Sorry. Het is heel nuttig en vooral heel erg ethisch, dat deze dieren op zo'n respectloze wijze afgeslacht worden. Ik vind het erg mooi om te zien, dat de dieren eerst nog een beetje lijden en helemaal prachtig, dat er voor die scene met dat aapje er twee zijn geslacht, alvorens de scene goed ging. Erg nuttig.

Wouter schreef:

Ah. een dubbele moraal. Het mag wel als jij de film goed vindt?

Nee, ik keur het dan ook niet goed, dat kun je lezen. Ik vind het nooit leuk, zeker niet bij zo'n boutfilm als dit. Niet de conclusies trekken, die je graag wilt trekken, aub.

Maar genoeg gelachen. Jij hebt duidelijk een hele andere mening dan ik. En we zouden nog wel honderd berichtjes van elkaar kunnen gaan citeren en het vervolgens met (non-)argumenten gaan weerleggen en mierenneuken op de vierkante millimeter over bepaalde woordjes en eigen conclusies trekken. Tenzij jij een hele andere mening bent toegedaan en nog wel even zo wilt door "discussiëren".

Way to go, Psycholamp!!

avatar van Halcyon

Halcyon

Ik kan het met alles wat je zegt eens zijn psycholamp, behalve met het feit dat zonder de dierenmishandeling een zelfde effect mogelijk is. Ik denk namelijk dat net die dierenmishandeling voor dat ultieme nihilistische sfeertje zorgt. Er wordt een afstand gecreëerd tussen de kijkers en hetgeen op het scherm gebeurt. Een clash tussen twee beschavingen als het ware, de onze en die van in de film, waardoor een heus conflict in normen en waarden ontstaat. Daarom denk ik ook dat Cannibal Holocaust keer op keer en bij elke kijker verantwoordelijk is voor een zeer eigenaardige filmervaring (positief of negatief).

Manitobas

Een film over incest geeft misschien ook meer impact als je een daadwerkelijke verkrachting tussen kind en volwassene laat zien (en dan een echte net zo echt als de dieren in CH), maar dat moet je toch ook niet willen? Duh!

Manitobas schreef:

Nu heb je het plegen van illegale handelingen op film. Deodato werd destijds vrijgesproken, hoor.

Bij de slager gebeuren ergere dingen.

psycholamp schreef:

Gaat het bij die kunst wel om, ik heb de interviews gelezen.

Prima. Ik heb er geen mening over, want ik ken het niet. het heeft in ieder geval niets met deze film te maken.

Klopt, maar wij weten dat het doden dan een functionele reden buiten het filmen, heeft gehad

Ik spreek voor mezelf en ik weet zeker dat de film nu nog heftiger was. Enfin, het is uiteindelijk aan de filmmaker hoe hij het wil brengen. Zolang hij zich maar aan de wet houdt.

Het woordje dus is misplaatst. Het is nutteloos noch onethisch.

Sorry. Het is heel nuttig en vooral heel erg ethisch, dat deze dieren op zo'n respectloze wijze afgeslacht worden.[/quote]

Dat respectloos is jouw interpretatie.

Beide aapjes zijn gewoon opgegeten. Zoals daar iedere dag gebeurt. En de beesten leidden niet meer dan de koe in Apocalyopse Now of het gros van wat er hier iedere dag geslacht wordt. Hypocriet gezever.

Dan moet je niet met zulke argumenten komen.

Manitobas

Het martelen van een dier is zeer zeker een 'illegale handeling', in ieder geval wel in Nederland.

En ik denk dat ze bij de slager meer respect hebben voor het gevoel van een dier dan op de set van CH. Dan had je beter de bio-industrie kunnen noemen.

Manitobas schreef:

Er wordt geen dier gemarteld in deze film. Ze worden geslacht.

avatar van apolicum

apolicum

Manitobas schreef:

Lol, ga vooral mensen en dieren vergelijken

Als ik thuis een spin doortrap (gebeurt dagelijks wel een keertje) word ik niet gestraft. als ik thuis mijn dochter verkracht/vermoord, krijg ik ettelijke jaren (tot levenslange) celstraf.

Vergelijk deze zaken dus niet aub 8-)

Precies, apolicum.

Manitobas

Ik vergelijk ze niet, ik wil alleen laten zien dat het een belachelijk argument is om dergelijke misdaden te tonen in een film onder het mom van dat het de film 'iets meer' geeft. Snap je me nu?

Ik vergelijk ze niet,

Dat doe je wel

Nee, want je vergelijkt misdaden met iets wat jij misdaden vindt, maar niet zijn. Werkelijk enorm dom geblaat.

avatar van AGE-411

AGE-411

BULLFIGHT IS BULLSHIT

ah, schei toch uit. Ga lekker hamburgers eten in Mc Donalds of geld gaan ophalen voor save the wale of weet ik wat.

Stierengevechten zijn ten eerste en deel van een cultuur, en zijn bovendien nog spannend om te zien. (ik ben meer gewent dan een domme, dode koe op het einde)

Hypocriete houding van sommige groenen is echt om van te walgen. Laat die mensen met rust, ze doen het al 100den jaren.

En wat hebben stierengevechten in godsnaam met deze film te maken?

dutchtuga

Het was meer om aan te geven dat zo respectvol dat stierenvechten helemaal niet is denk ik. Wat ook zeer zeker zo is. Puur leedvermaak.

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Wouter schreef:

Wat heb je toch met die koe uit AC? Daar heb ik het nooit over gehad, zelfs niet bij de site van AC. Dat is nl. al de zoveelste keer, dat je dat beest aanhaalt.

DieHard,Willis schreef:

Nee, CH brengt wel degelijk een boodschap mee. De mensen zien de kannibalen altijd als slecht. Maar het is gewoon hun manier van leven, hun cultuur. Deze film laat zeer geslaagd zien hoe 'slecht' de hedendaagse mens is. De boodschap is dus eigenlijk: Wie zijn nu de echte barbaren ?

Wij, omdat we schildpadden slachten voor de lol. Dat is wel duidelijk. Mag ik daar dan ook (terecht) negatief op reageren?

En dat wist ik zonder deze film ook al. Daarom heb ik geen enkele waardering voor de wijze waarop deze film dat, zo voor de hand liggende punt, maakt.

Wouter schreef:

Baarlijke nonsens, natuurlijk. Coppola zag zo'n ritueel en heeft er daarna een gefilmd. Zoals Deodato gefilmd heeft dat beesten geslacht worden in de jungle. Wat er gebeurd met een beest na hij gedood is, kan shockeren (en Deodato gebruikt dat zeer bewust), maar de film daarop veroordelen is irrationeel.

Daar denkt de dierenorganiatsies heel anders over. Ook hier geldt: ik zou veel liever met de slang ruilen dan met de stier.

In deze film minstens zoveel.

Nogal kortzichtig. Wat wilde Coppola precies voor nobels wat Deodato niet ook wilde? Ik vind Deodato's redenen meer te prijzen.

Onzin Get your facts right! En dan nog blijft mijn punt van respectvol gedrag overeind.

BULLFIGHT IS BULLSHIT

Ach, de stier wint nog wel eens. Vertel mij eens wanneer de laatste keer was dat een waterschldpad een mens doodde?

Manitobas schreef:

Lijkt mij een nogal eenzijdige bron.

dutchtuga schreef:

Ik zou je aanraden er eens wat meer in te verdiepen. Niet dat ik he goed wil praten, maar het is wel iets minder plat en fout dan de gedragingen in CH.

psycholamp schreef:

Ik vind het hypocriet dat de discussie nooit bij die film gevoerd wordt. Sterker nog, een van de grootste kritikasters aangaande het zogenaamde dierenleed in deze film heeft AC bovenaan staan in zijn top tien...

Reinbo schreef:

Ach, de stier wint nog wel eens.

Zelden. Het beest wordt gemarteld. Nee, Reinbo, volgens mij ben jij degene die niet goed is ingelicht.

Reinbo schreef:

Onzin Get your facts right!

Waar heb ik het mis?

En dan nogb lijft mijn punt van respectvol gedrag overeind.

Welke respectvol gedrag?

avatar van Wouter

Ach, de stier wint nog wel eens.

maar het is wel iets minder plat en fout dan de gedragingen in CH.

De stier lijdt in ieder geval een stuk meer dan welk beest dan ook in CH. En heb je het over de gedragingen in beeld? Dat heet acteren.

Nee, dan liever een zogenaamd minder platte dood. Zoek maar op, de stier gaat een pijnlijke en stressvolle dood tegemoed. Erg respectvol allemaal. Dat hebben de dieren in HC niet meegemaakt, hoor.

dutchtuga

Reinbo. Ik kom zelf uit een land waar die gevechten gehouden worden en heb ze zat gezien. Verdiep jij je er eens wat meer in zou ik zeggen.

En je zegt dat je al wist dat de westerling barbaars was. Mogen er nu geen films meer gemaakt worden waar kritiek wordt geleverd op zaken die bij velen al bekend zijn? Deze doet het op een wijze die velen een klap in het gezicht geeft en misschien wel heel effectief is.

Welke respectvol gedrag?

Hetgeen ontbreekt in CH.

dutchtuga schreef:

Heeft minder met het verdiepen te maken dan het in nemen van een standpunt. En dan vind ik CH 100 keer meer verwerpelijk dan Habla con Ela.

dutchtuga

Punt is dat wanneer het zo direct gedaan wordt als in CH iedereen er verwerpelijk tegen ageert. Vingers wijzen naar een zondebok. Wanneer iets mooi verkleed wordt als in een traditioneel stierengevecht of als in een chique film als Apocalypse Now of i.d. er niemand meer naar omkijkt. Geef mij dat directe maar, is eerlijker en vooral veel minder misleidend. Respectvoller naar het publiek toe plus dat er nog eens een punt gemaakt wordt ook. Imo beter dan het stierengevecht wat niets meer dan spektakel is of Apocalypse Now waar niemand aan bv westerse barbariteit denkt.

Hetgeen ontbreekt in CH.

Waaruit blijkt dat? Waaruit blijkt dat het in AC respectvoller is?

Maakt het uit voor het beest? Vind je een pinloze dood niet belangijker?