Cannibal Holocaust (1980)
Genre: Horror / Avontuur
Speelduur: 95 minuten / 89 minuten (heavily cut, Verenigd Koninkrijk) / 90 minuten (animal cruelty-free, VS)
Alternatieve titel: Ruggero Deodato's Cannibal Holocaust
Italië
Geregisseerd door: Ruggero Deodato
Met onder meer: Robert Kerman, Francesca Ciardi en Perry Pirkanen
Gesproken taal: Spaans, Engels en Italiaans
Plot Cannibal Holocaust
"Can a movie go too far?"
Een groep jonge journalisten gaat op expeditie naar het Amazone-gebied om een documentaire te maken over de laatst nog overgebleven stammen die kannibalisme bedrijven. De groep verdwijnt spoorloos. Twee maanden na hun vertrek wordt een reddingsteam gestuurd onder leiding van professor Monroe. Deze komt in contact met twee rivaliserende stammen, hun schokkende levenswijze en barbaarse rituelen. Al spoedig ontdekt Monroe de stoffelijke resten van de vermisten en vindt hij bij een van de stammen filmmateriaal.
Faye Daniels
Jack Anders
Mark Tomaso
Chaco Losojos
Alan Yates
1st Executive
2nd Executive
Dit neemt wel niet weg dat het "in" is momenteel dit soort films een 5 sterren te geven...
Over welke films heb je het nog meer dan? En kijk eens naar het gemiddelde van deze film....
Lad
Dat is dankzij Reinbo en anderen enzo, die ik meer geloofwaardiger vind als niet-liefhebbers van het genre, maar een neutraal beeld schetsen aan ons...
Saw is ook zo, deze zou ook zo zijn denk ik, mits hij in 2000 ofzo uitkwam...
Saw heeft niets met deze film te maken. (Ik vond Saw trouwens niet goed)
Lad
Als deze uitkwam in 2005 ofzo, was het ook een soort hype denk ik, in kleine vorm...
Neutraal? Met irrationele kritiek die die niet heeft op zijn eigen favoriete film, die precies hetzelfde doet? Kom zeg.
Lad
Hij heeft meer gezegd dan over die dieren alleen...
Maar liefst 6 mensen die deze film 5 sterren gaven in 2008. Wow. Bovendien was horror een jaar of 25 terug echt veel populairder dan nu. Ik zie echt geen buitengewone horrortrend op dit moment.
Goede en interessante film trouwens. Ook voor niet-genre-liefhebbers zoals ik. Heeft totaal niks met Saw te maken verder.
Lad
Goede en interessante film trouwens. Ook voor niet-genre-liefhebbers zoals ik. Heeft net zoveel met Saw te maken als Apocalypse Now met Rambo.
Ik maak toch geen vergelijking met Saw, ik zeg alleen maar dat ik denk dat sommige mensen deze film een positief cijfer geven omdat ze het gore goed vinden, wat ik persoonlijk redelijk belachelijk zou vinden...
En ik zei toch dat als deze film in 2000 of 2005 zou uitkomen, het... ach lees het vorige, alles is al bijna gezegd geweest...
dutchtuga
Ik vind vooral dat CH één van de mooiste soundtracks ooit heeft. Naast een paar corny nummers heeft het album (dat ik thuis heb liggen) een aantal vreemd melodieuze tunes die dagenlang door je hoofd blijven spoken. Neem die scene met de gespieste vrouw. Shockerend en poetisch tegelijk.
Hij heeft meer gezegd dan over die dieren alleen...
Nou nee, al zijn berichten gaan over de dieren.
Weet ik wel, maar dat is dus een vreemde redenatie. De films hebben vrijwel geen overeenkomsten.
Die Hard,Willis
Ze worden ook als geestelijk gestoorden geportreteerd in de film.
Je mag je favo film verdedigen wat je wil Reinbo maar AN wordt niet zo bekritiseerd omdat de film inmiddels al een status bereikt heeft dat niemand dat meer durft lijkt het wel. CH is de zondebok in deze materie.
Volgens mij (en voor mij) is dat totaal niet de reden. Het gaat mij er (zoals ik al vaker heb aangegeven) vooral om hoe er met de beesten wordt omgesprongen.
In Apocalypse Now werd overigens een slachtingsritueel gefilmd dat sowieso plaatsvond en niet speciaal voor de film in scene is gezet. Ik heb ook minder problemen met Habla Con Ella (ook een slechte film IMO) waar de stier geslacht wordt. Omdat dit op een respectvollere manier gebeurd. (Zo zie ik de Spaanse cultuur rondom het stieren vechten).
En in die andere films betreft het één verhaal ondersteunende scene. In deze film is het zo'n beetje de hoofdzaak. Men wil (slechts) shockeren en doet dit over de rug van dieren. Nou dan kan je dus ook dit soort reactie verwachten.
dutchtuga
Ik zie het niet als hoofdzaak. De hoofdzaak van de film of in ieder geval de hoofdzaak van de regisseur lijkt mij het zo slecht mogelijk neerzetten van de mens in uit de westerse samenleving. Dit wordt mede door deze scenes versterkt. Ik zie dus wel degelijk het nut van deze methode in. Ik persoonlijk had het anders gedaan maar nutteloos wil ik het niet noemen.
Verder ben ik van mening dat eerst even aaien en dan de strot doorsnijden ik hetzelfde vind als direct de strot doorsnijden. Hypocriet gedoe allemaal.
Conclusie: Deodato heeft mijns insziens wel functionaliteit gestopt in de beruchte scenes.
apolicum
Lol inderdaad! Kzie het een moordenaar in de rechtbank al als verzachtende omstandigheid aankaarten. "Ja meneer de rechter, ik héb haar vermoord... Maar deed het wél op een respectvolle manier hoor!"
In een rechtbank wordt wel degelijk rekening gehouden met de brutaliteit van de moord.
Baarlijke nonsens, natuurlijk. Coppola zag zo'n ritueel en heeft er daarna een gefilmd. Zoals Deodato gefilmd heeft dat beesten geslacht worden in de jungle. Wat er gebeurd met een beest na hij gedood is, kan shockeren (en Deodato gebruikt dat zeer bewust), maar de film daarop veroordelen is irrationeel.
Daar denkt de dierenorganiatsies heel anders over. Ook hier geldt: ik zou veel liever met de slang ruilen dan met de stier.
En in die andere films betreft het één verhaal ondersteunende scene.
In deze film minstens zoveel.
Nogal kortzichtig. Wat wilde Coppola precies voor nobels wat Deodato niet ook wilde? Ik vind Deodato's redenen meer te prijzen.
- 1960 berichten
Deze film laat zeer geslaagd zien hoe 'slecht' de hedendaagse mens is. De boodschap is dus eigenlijk: Wie zijn nu de echte barbaren ?
Dat wordt inderdaad op het laatst van deze film gezegd, maar dat is echt een boodschap van lik-me-de-vest. Als ik wil zien hoe slecht de hedendaagse mens zie, kan ik ook naar het nieuws kijken, heb je geen acteurs voor nodig die dieren slachten, lijkt mij.
Ik vind die boodschap meer een soort goedpratertje, dan een ik-druk-je-met-de-neus-op-de-feiten boodschap. Ik vind het net zoiets als, dat Faces of death (neppe schijtfilm met een stuk minder inpact overigens) als documentaire wordt gebracht. Niemand kijkt het, omdat het zo interessant is. Of dat je de Playboy koopt voor de interviews. Zo is er ook bijna niemand, die deze film kijkt voor de goede boodschap. Je zou toch ook geen porno kijken, omdat het verhaal zo goed is en de sex het verhaal versterkt? Nee, men kijkt puur voor de sex.
mister blonde
En men kijkt deze film voor de goede horror.
Helemaal eens met Wouter, verder. Volstrekt onzinnige kritiek en als je hem dan wilt staven kun je niet opeens zeggen dat het bij bijvoorbeeld AN niet erg was. Het is niet erg dat dieren worden geslacht, als we het maar niet hoeven te zien. En als we het wel zien bedenken we er zelf wel bij wat voor oneerbare bedoelingen er wel niet achter zaten. Tja...
LOL. Hier wordt even het hele wezen van cinema - wat zeg ik - van kunst, teniet gedaan.
Er valt niet te ontkennen dat er nogal een exploitatief geurtje aan deze film zit, maar dat sluit niet uit dat Deodato echt iets wezelijks heeft willen uitdrukken.
Hoe dan ook, zie ik niet waarom Coppola wel een slachtpartij mag filmen (gefilmd omdat ie geen fatsoenlijk einde kon bedenken) en Deodato niet.
Maar ja, Apocalypse Now is een stuk chiquer en dan mag het wel...
- 1960 berichten
Dat dacht ik ook, totdat ik ´m zag. Ik vind dit echter geen horror. Ik vind het niet eng en niet goor, alleen maar zielig en dup. Meer een tradgedy, dus.
mister blonde
Dat mag dus allemaal. Maar dan niet gaan liggen miepen over een paar diertjes. Of je dat nu zielig vindt of niet.
Persoonlijk vind ik hem vooral verontrustend en een klap in het gezicht.
Vond ik ook. De meest shockerende en verontrustende film die ik ooit zag. Man, weet heeft ie in mijn hoofd rondgespookt.
Ik sluit me aan bij Sergio Leone...
- 1960 berichten
Ik vind het net zoiets als die kunstenaar, die hond vastbindt en laat verhongeren als kunstwerk, of die gast die een haai heeft gedood en daarna op sterk water gezet als kunstwerk. Of die gast met die goudvisjes in de blender. Allen met de boodschap: Hoe ver mag/kan je gaan om kunst te maken? Kom op, zeg, alsof je dat van tevoren niet weet. Ik denk niet, dat CH aan kracht zou inboeten, als er geen dieren zouden worden geslacht. Het geslacht is dus nutteloos en onethisch, van geen toegevoegde waarde, dus. Zeker niet voor zo´n boutfilm als dit.
Dat is niet waar hjet hier om gaat. (Overigens weet ik niet of het die kunstenaars enkel daar om gaat, maar dat terzijde)
In ieder geval werden deze beesten gewoon opgegeten.
Natuurlijk zou het dat wel.
Het geslacht is dus nutteloos en onethisch, van geen toegevoegde waarde, dus.
Het woordje dus is misplaatst. Het is nutteloos noch onethisch.
Ah. een dubbele moraal. Het mag wel als jij de film goed vindt?
dutchtuga
Maar ja, Apocalypse Now is een stuk chiquer en dan mag het wel...
Helemaal to the point.
Manitobas
Persoonlijk vind ik hem vooral verontrustend en een klap in het gezicht.
Als je vindt dat we niet moeten 'miepen' over een paar diertjes, wat was voor jou dan het verontrustende en de klap in je gezicht in deze 'film'? De 'boodschap' misschien? Laat me niet lachen.

Paradiso Infernale
1988

Moordscènes in 'Cannibal Holocaust' waren zo echt dat de regisseur aangeklaagd werd voor moord

La Mala Ordina

Bad Boy Bubby
Komedie / Misdaad, 1993

Ôdishon
Thriller / Horror, 1999
verkrachtingoverspelfilm bedrijfculture clashslangleechspiderswampritueelpigdierlijke aanvalvomitfilmteam horrorcontroversyfilm in filmtribejunglehuman sacrificemartelenrape and murderwreedheidkannibaalhatchet south americafilmproductiecultfilmvermist persoonfake documentarymisogynyritual sacrificegevonden beeldenamazon rainforestdocumentaire filmproductietortoisevideo nastylost footage animal crueltykannibalismeamazon tribevomiting woman abused womanfilm within a film adulterous wifefilm censorshipreal animal killingfilm industryforced to watch rapeguerilla filmmakingbanned filmdisembowelingfilm reelyacomo