Genre: Sciencefiction / Actie
8,7 (2.232.647)
Releasedatum: 17 juni 1999
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op meJane
Apoc
Mouse
Switch
Jordy
ik vind dat we het, na 9 pagina's discussieren over de film, best over magic-kaarten mogen hebben
Yekezzez
10 pagina's inmiddels en de reloaded zit al op 15 en dat is alleen nog maar voorpret
BoordAppel
Viel me net op dat de ingang en de hal van het gebouw waar Neo en Trinity ingaan om Morpheus te redden bijna helemaal is nagedaan in Max Payne (Aeser Corp. gebouw of zo geloof ik), en daar gaan de detectiepoortjes ook zo vrolijk af.
What the hell?!
andolini
Ondanks Reeves mijn stem verhoogd naar 4,5*, dankzij het goede verhaal, de prachtige sfx en de erg coole Fishburne.
edit: Oh ja, en ondanks de reclame om de 5 minuten (ging wel erg ver deze keer)
narva77 (crew films)
Elke keer als ik een poging waagde om "Costa" te kijken, zapte ik gelijk weer hier naartoe. In tegenstelling daarmee, is dit een absolute verademing!
Jordy
Sja je blijft toch hangen he, ondanks dat je 'm op dvd hebt
gisteren ook weer een groot deel gezien... jammer dat de magie een beetje verloren gaat door een SBS6-verkrachting
neo
Gister ook nog voor een klein gedeelte gekeken, terwijl ik em de laatste weken nog maar eens voor de verandering een paar had gezien. heb wel ff alle spotjes en alle mattixreclames ff op een band opgenomen en daarachter de making of. moest bij sommige scenes met morpheus ineens terugdenken aan de casting van the matrix toen die ergens in 98 bekend was en Val Kilmer de rol van Morpheus zou gaan spelen. Ik durf er haast niet aan te denken wat dat voor gevolgen zou hebben gehad...
gremlin gizmo
Sja je blijft toch hangen he, ondanks dat je 'm op dvd hebt
(beetje grof)
mister blonde
grof?? ik vind het nog netjes... zit je halverwege de film komt er een of ander @#*% showprogramma dat helemaal nergens over gaat, vooraf gegaan door hart van NL (met paulusma
begint de film weer, zit je net weer in de film komt er weer zo'n &*#$% reclame blok
wat een ellende. dood aan de commercielen...
pinky
- 1999 stemmen
Ik zal 't (een beetje) kort houden, dit forum zit al zo vol. The Matrix is bijzonder geslaagd als actiefilm en als visueel hoogstandje. Maar ik was zelf toch in de eerste plaats geïnteresseerd in het SF-verhaal The Matrix. En ook dat begint sterk, maar verzandt langzaam in een simpele semi-spaghetti-western (dat shot met die opwaaiende kranten is niet voor niks). Helaas pindakaas. En toch doe ik er een half sterretje bij sinds de eerste keer kijken, want vermakelijk is 'ie natuurlijk wel.
Iets anders nog. Het zal al eerder gezegd zijn, maar mij viel het nu pas op: wat is er veel leentjebuur gespeeld bij Star Wars! Luke Skywalker, Obi Wan Kenobi, Yoda: je haalt ze d'r zo uit. Kan gewoon geen toeval zijn. Grappig.
****
Phooze
FeZ
Misschien staat het ergens anders al, maargoed:
iemand enig idee wat op de MD(toch?) staat wat Neo voor $2000 verkoopt aan het begin van de film?
bioscoopzaal
Ik heb hem gisteren nog maar eens bekeken, ter voorbereiding van "Reloaded", en ik kan er in alle eerlijkheid niks slechts over zeggen. Prima acteerprestaties van de hele cast, regie en choreografie tot in de perfectie verzorgd, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de sublieme belichting, fotografie en special effects.
Een klassieker dan maar?
Stem verhoogd naar 5 sterren.
bioscoopzaal
Misschien staat het ergens anders al, maargoed:
Mijn gok is één af ander hacker-programma, vooral omdat Neo tegen die kerel die het koopt zegt: "If you're ever caught using this ... I don't exist"
Shyamalan
Ik vind dat de Matrix een spannende film is. Vooral die vechtscenes van Neo tegen de slechte agents. Het verhaal over de Matrix is ook goed. Wat ik mooi vond, was de vechtscene en schietpartij van Neo en Trinity tegen de agents om Morpheus te redden.En dan zie je dat Neo een salto maakt. De muziek in de film is mooi om te horen en het past bij de film. Ik geef voor deze film een 4,5 ster
renske
Heel erg mooi gefilmd, uitstekend gespeeld. Dat viel me alles mee. Ik schaam mij diep dat ik Fishburne niet in méér films heb gezien. Carrie-Anne Moss heeft iets prachtigs fascinerends in haar ogen en mond (nou ja, haar hele gezicht eigenlijk), alleen daarvoor al de moeite waard.
Het verhaal vind ik wel bijna te erg voor woorden. Het probeert wel heeel erg mythisch te zijn met Morpheus als Johannes de Doper, Neo als Jezus en dan ook nog woorden als Zion en er zijn meen ik nog wel meer van dat soort 'verwijzingen'.
Het leukst vond ik het orakel, waarschijnlijk omdat dat qua enscenering heel intiem bleef. Dan kreeg dat quasi-filosofische gezwam een degelijke (keuken)ondergrond. Het verhaal vond ik zoals gezegd gelul en heel veel dingen snapte ik niet. Wie zijn die agenten precies? En: als Neo in het begin in zijn computerkamer zit, is hij nog in de 'gewone wereld', toch? Waarom zegt Morpheus dan later dat de gewone wereld een soort kapotgeschoten (beelden: half afgekloven wolkenkrabbers etc.) Twelve Monkeys bovengrond is. Ik vond het praten wel grappig van Agent Smith. Keanu Reeves vind ik trouwens helemaal niet slecht. Hij is misschien wat kleurloos maar Harry Potter vind ik nog tien keer kleurlozer.
Later misschien meer.
Ik zag The Matrix in bioscoop Rembrandt. Er waren nogal wat projectieproblemen. Op gegeven moment werd zelfs de film even stilgelegd. Maar het beeld bleef vaag op bepaalde plekken. Behoorlijk irritant en geen enkele uitleg of verontschuldiging van de bioscoopmensen. Slecht hoor, zoiets.
GerwinF
Omdat hij dan nog In The Matrix (Nep wereld) zit. Volgens mij heb je het niet helemaal begrepen
Ook de vergelijking met Harry Potter vindt ik een beetje vreemd
neo
Ik schaam mij diep dat ik Fishburne niet in méér films heb gezien.
Apocalypse Now toch wel?
Ramon K
Als je de letters van de titel "The Matrix" door elkaar gooit, krijg je " Thema Trix", een verwijzing naar een diepere laag in het verhaal van deze film betreffende het Nederlandse Koningshuis.......het is maar dat jullie het weten.....
Ramon K
Verrek! Je hoeft de letters niet eens door elkaar te gooien.....verplaats een paar hoofdletters en het staat er al! Duidelijke verwijzing als je het mij vraagt.
Chrizzlle
Mega vette film, normaal gesproken vind ik dit genre (science-fiction) niet zo heel boeiend. Maar de Matrix vind ik echt de beste film in het genre dat ik heb gezien!
Er is ook een wallpaper in de omloop, met het Nederlandse Koningshuis ipv de cast...
neo
had em net al gezien dankzij een andere gebruiker die ik anoniem wil houden
Wat een poster
Hahahaha!! Wat een mop. Je ziet het al voor je: Beatrix in een leren pakje.....:D

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave