Genre: Sciencefiction / Actie
Releasedatum: 17 juni 1999
Bekijk via Netflix
Plot The Matrix
"Believe the unbelievable."
De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- The Matrix (MusicMeter)
- The Matrix [The Deluxe Edition] (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Mouse
Switch
petey
- 1901 berichten
dat wordt weinig slapen vannacht, heeft iemand schuurpapier voor mijn netvlies?
Jordy
wat als de film eigenlijk over Pizza's zou gaan?
en dan vooral het filmpje downloaden waar je een zooi mirrors voor ziet staan, erg komisch
Phooze
Damn, na gisteren Reloaded gezien te hebben word deze nog een stuk beter. Zoveel verwijzingen naar Reloaded. Het thema "keuze" zit hier heel duidelijk in en op sommige momenten word er al verwezen naar de architect. Muziek is goed en dan heb je natuurlijk nog de mooie memorabele actiescenes. een upgrade van 0,5, dus 5 sterren.
sn@ke
- 2077 berichten
Het beste woord om deze film te beschrijven is "grensverleggend". Ik heb zelden zo een veelzijdig en origineel verhaal tegengekomen als dat van the matrix. Het verhaal biedt plaats voor spanning, actie , romantiek en diepgang. The matrix is een actiefilm met diepgang en dat is zeer uitzonderlijk in dat genre. Het minpunt aan deze film is voor mij het nogal trage begin. Hij komt maar traag op gang, maar een verhaal als dit heeft natuurlijk een grote inleiding nodig. Dus dat kan de pret niet echt volledig drukken. Keanu Reeves speelt hier gewoon zeer( de hele cast ook trouwens) goed en is perfect voor deze rol. Bij dit alles komt dan nog is het visuele aspect. Prachtige special effects die zeer indrukwekkende actie weergeven. Vooral op het einde is de actie subliem. Een dikke vier sterren.
neo
Ik zal maar eens ff nog wat scenes toelichten uit de film.
Bv de spiegeltje spiegeltje aan de wand scene en de dingen daar om heen:
Neo heeft dus net gekozen voor de rode pil.Morpheus zegt hierover: ''The pill you took was part of a trace program desgined to disrupt your input and output carrier signals so we can pinpoint your location''
Volgende scene met de spiegel is een hallucinatie die als gevolg van de pil optreedt, wat de andere mensen aanwezig op Neb niet kunnen zien. Dan raakt hij de spiegel aan en ziet hij voor het eerst duidelijk, zijn eerste kennis making met het ''echte'' leven en ziet zich zelf zoals hij is. De vloeistof treedt steeds verder in zijn lichaam tot hij schreeuwt en in de volgende scene in de pod zit. Vanaf het moment dat hij schreeuwde van de pijn, kon zijn locatie ge-pinpoint worden door de crew.de spiegel maakt dus onderdeel uit van de fase waarin de crew iemands mind bevrijden. om het nog even simpel te zeggen geven ze de matrix het signaal dat neo die in de pod zit dood is waardoor hij bij het afval wordt gedumpt en vlak daarvoor nog disconnected wordt door een machine en kan worden opgevangen door de Neb.
Dit vind ik wel weer even genoeg, misschien dat ik het later nog wat uitgebreider en gedetailleerder uitleg
neo
Misschien dat ik het later een nog wat uitgebreider en gedetailleerder interpretatie zal posten
manic
uitleg? interpretatie
Tja Jordy, ik geloof dat Neo er zelf bij was, niet?
Van de week herzien (vóór Reloaded), en ik twijfel of ik een half puntje erbij zal doen. In het sci-fi genre is het wel één van mijn grote favorieten....
neo
Tja Jordy, ik geloof dat Neo er zelf bij was, niet?
haha daar heeft Jordy niet van terug
Als het je grote favoriet is en de film zelfs in je top 10 staa zie ik het probleem niet zo
cornelis
uitleg? interpretatie
interpretatie (v.) 1 verklarende of toepassende uitlegging.
(Van Dale 12e uitgave)
Jordy
ok dan houd ik 'm mond
dacht dat interpretatie per definitie een persoonlijke uitleg was
NERD
Ik hoorde laatst trouwens ook dat als je de tijd opneemt van wanneer Neo doodgaat, en wanneer hij weer herreist, en je deze getallen opzoekt in de bijbel je dan bij het stuk komt over de herreizenis (of is het met "ij")van Jezus...
Klinkt wel cool iig
tovenaar
NERD schreef:
Hoe zoek je getallen op in de bijbel?
Daar zakt mijn broek van af. Zeker bedacht door een Matrix fan die als hobby nummerologie heeft.
Ramon K
Ik heb wel eens een boek gelezen over de Bijbelcode......maar geloof er niet veel van.
NERD
Hmm, lijkt me niet zo behoorlijk moeilijk om het op die manier te verwerken in de film.
ook niet echt onwaarschijnlijk aangezien Neo op zo veel manieren met "here Jezus" vergeleken kan worden
NERD
Hoe zoek je getallen op in de bijbel?
Geen idee, ik heb nog nooit een bijbel van binnen gezien. Misschien pagina nummers of hoofdstukken of hoe dat dan ook in bijbeltermen heet....
Verbal
Aan mij niet besteed om 2 uur naar een nieuwe
camera en computertrucje te kijken bij vechtscene's met slowmo's en vliegende vechtlustige acrobaatjes. Ik vond er dus niets aan maar beloof hem nog een keer te gaan zien opdat ik niet meer wordt afgeleid door al dat gehups en gespring en ik me op het "diepere" verhaal kan richten.
neo
Er zit echt zoveel in uit allerlei dingen waaronder idd de bijbel.
Het gene waar NERD het overhad klopt niet helemaal goed denk (want ik heb ernog nooit van gehoord) Natuurlijk wordt er veelvuldig verwezen naar bepaalde psalmen bv uit de bijbel. Maar in die scen bij room 303 zit wel een bepaalde nummeriek (noem je dat zo?} achter:
Neo's huisnummer is 101, hij is de ware zoals iedereen nu wel weet.Hij wordt neergeschoten in kamer 303. De tijd tussen zijn herrijzing is 72 sec, wat gelijk staat aan zal maar zeggen 72 uur. 72 uur is drie dagen, dus 101 keer 3 dagen is 303.
En laat ik gelijk nog maar even wat bijbel dingen erbij halen (zonder gelijk te verwijzen naar allerlei lappen tekst eruit,ander keertje maar):
Personen worden dus 'wakker gemaakt'' en unplugged wat een link is naar verlossing.
Jezus Christus wordt ook vaak naar verwezen:
In de scene waarin Troy zijn illegale software bij Neo komt ophalen zegt hij:
"Hallelujah. You're my savior, man. My own personal Jesus Christ." Dus vaak wordt hij in verband gebracht met Jezus.
Ook veelvuldig wordt het woord ''miracle'' gebruikt in quotes als It's a miracle'' die in de film zitten die dus verwijzen naar god.
Het karakter Cypher is ook erg bijzonder goed gekozen.Judas is in de bijbel degene die Jezus verraade. Vlak voordat Neo en Cypher ''some good shit'' van Dozer drinken schrikt Cypher en zegt:"Whoa, Neo. You scared the bejeezus out of me."
En ook als Cypher met een andere identiteit (hij wordt op een ingewikkelde manier vertaal als zero zijn naam, weet even niet meer hoe mensen daar ook alweer opkwamen)als Mr. Reagan in het restaurant zit verteld hij over een steak dat hij deze zo lekker vind. Judas hield daar ook van heb ik gelezen. En dit is ook de eerste stap waarmee hij eigenlijk al Neo/Jezus verraad.
En ik gooi er ook nog even wat Griekse mythelogie tegen aan:
Morpheus is zal maar zeggen de leermeester van Neo in de film. Morpheus was in de Griekse mythologie de god van dromen en was de zoon van een god die Hypnos heet. Morpheus heeft er ook alles voor over om ruimte te maken voor een messiah.En dan was er een of andere doper uit de bijbel diehetzelfde streven had.
En nog wat anders
Het schip van de crew, de Neb (voluit Nebuchadnezzar) is een referentie naar het Boek van Daniel, waarin hij een een machtige koning was van Babylon en last had van dromen. De naam betekend simpel gezegd ook wel Protect te crown. Babylon was een stad die verborgen lag en de Neb is dus een beschermer van Zion.
Binnenkort meer
Mik
Er zit echt zoveel in uit allerlei dingen
Niks numeriek, dit is gewoon gelul. Dingen zien die er niet zijn. Zo kan ik er ook wel 10 verzinnen.

The Matrix Resurrections
2021

The Matrix Revolutions

The Matrix Reloaded

The Animatrix

Netflix haalt binnenkort 'The Matrix'-reeks uit het aanbod

Parels op Netflix: Dit zijn de 25 best beoordeelde sciencefictionfilms in het aanbod

Dit zijn enkele van de beste films uit de koker van Warner Bros.

'The Matrix' is straks weer te streamen: 'Nog steeds is deze film een genot om naar te kijken'

The Shawshank Redemption

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
saving the worldkunstmatige intelligentieman vs machinefilosofieprophecyvechtsportenself sacrificedroomstrijdhackerinsurgencesimulated reality virtuele realiteitdystopietruthcyberpunkdream worldvrouwelijke regisseurmessiahaction herognosticismcomplextrans directorallegory of the cave