• 9.379.405 stemmen

Genre: Sciencefiction / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Australië

Geregisseerd door: Lilly Wachowski en Lana Wachowski

Met onder meer: Keanu Reeves, Laurence Fishburne en Carrie-Anne Moss

IMDb beoordeling: 8,7 (2.224.869)

Releasedatum: 17 juni 1999

Plot The Matrix

"Believe the unbelievable."

De computerhacker Neo (Keanu Reeves) komt er achter dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie, opgezet door machines om de mensheid in bedwang te houden. Hij wordt door enkele vrijheidsstrijders uit deze "Matrix" gehaald, en samen met hen begint hij een strijd tegen de machines, om de mensheid haar vrijheid weer terug te geven.

avatar van Vinokourov

Vinokourov schreef:

Remember: There is no spoon

avatar van rja

rja

Beste matrix film! Klassieker voor mij hehe

4,5

avatar van nckos

nckos

Beste actiefilm ooit. Erg goed bedacht, vernieuwend en overtuigende science-fiction elementen.

5,0 sterren.

avatar van kleez

kleez

Vinokourov schreef:

Lepels kunnen uit zichzelf niet ombuigen ofzo

Ik wordt zo ont-zet-tend moe van dit soort dingen hé!

Zeg dan gewoon dat je de film niet snapt!! Als je hem

wel snapt, moet je toegeven dat deze film gewoon

een klassieker is!

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Ik snap deze film wel Die is wel aardig. Maar er zitten geen grote fauten in.Aleen als ze af en toe een actie doen zit er een faut in de omgeving.Is er soms wat weg gelaten als je goed daar oplet. Geen grote dingen

BlueSword

enige ''fout'' die ik zie is jou spelling, maargoed. ik heb zelf nog geen fouten gezien maarja ik let daar ook niet zo erg op...

avatar van Vinokourov

Vinokourov

kleez schreef:

Ik wordt zo ont-zet-tend moe van dit soort dingen hé!

Zeg dan gewoon dat je de film niet snapt!! Als je hem

wel snapt, moet je toegeven dat deze film gewoon

een klassieker is!

Hehe, kijk eens naar mijn top10 .

avatar van Roowland

Roowland

Deze film kon mij niet boeien, mischien omdat ik hem niet snapte, maar als ik hem wel zou snappen zou ik hem denk ik nog steeds nix vinden.

Ik vraag me dus ook af (met alle respect) wat mensen leuk aan deze film vinden.

Wel goede acteerprestatie's daarom:

avatar van cohnuh69

cohnuh69

goede film alleen jammer van de twee vervolgen

The One Ring

Yup, jammer van de twee vervolgen. Aanvankelijk vond ik dit een hele goede film, maar na het zien van de twee vervolgen was ik The Matrix zo zat dat ik ook de eerste film een tijd niet meer wou zien. Eergisteren de film maar weer eens voor het eerst gekeken sinds ik Revolution in de bioscoop zag. De 3,5* die ik al eerder aan de film gaf bleken op hun plaats.

De film maakt natuurlijk niet meer dezelfde impact als na de eerste keer kijken (dit is overigens de derde keer dat ik hem zag), maar na de kijkbeurt twee dagen terug merkte ik dat de film eigenlijk wel veel kansen laat liggen. Het verhaal is wat aan de ingewikkelde kant, wat eigenlijk in het nadeel werkt. Ik vind dat er met name in de eerste helft veels te veel uitleg zit. Er wordt een hoop afgepraat en de film zit vol met vreemde dialogen die het mysterie groot moeten houden. Dan doel ik op vage uitspraken als: "Het is nu nog niet de tijd om dat te weten" of "Niemand kan gezegd worden wat de Matrix is". Hoe meer ik over deze uitspraken nadenk hoe minder ze ergens op slaan. Ze zijn er alleen maar om de kijker in spanning te houden voor wat komen gaat.

Qua gemiste kansen vind ik het vooral jammer dat er niet meer gedaan wordt met het gegeven dat in The Matrix alles zou kunnen. Niks is echt en als je dat weet zou je toch denken dat je alles zou kunnen. Lepels kunnen verbogen worden, liften kunnen zomaar kapot, de zwaartekracht geldt niet meer en deuren verdwijnen. Maar waarom heeft het dan zin om Morpheus in de boeien te slaan? Hij weet toch dat ze niet bestaan en moet ze dus gewoon af kunnen doen. Ergens is het ook jammer dat met "alles kunnen" hier vooral bedoelt wordt dat Neo alle vechttechnieken kan. Het zou leuk zijn als hij ook de wereld in The Matrix naar zijn hand kon zetten.

Ook kwam ik deze kijkbeurt met een vreemde vraag te zitten: heeft die hele rebellie wel echt zin? Ik snap dat de mensen niet als slaven van machines willen leven, maar wat hebben ze nou eigenlijk als ze winnen. De Aarde is een woestijn geworden en er is nog maar een plek waar mensen kunnen leven. Als alle mensen bevrijdt worden uit de Matrix, waar laat je die dan in Godsnaam? In de woestijn, waar niks kan leven? Het komt mij plotseling wat doelloos over. De mens verliest hier eigenlijk altijd.

Gelukkig is dit allemaal verpakt in een lekker science-fictionsfeertje en zitten er een paar heerlijke actiescènes in. Ook vind ik de rol van Weaving erg leuk. En zelfs Reeves is voor een keer niet irritant slecht. Vermakelijke film. Leuk genoeg voor een kleine 3,5*, maar echt goed is het achteraf ook weet niet.

avatar van Grafmat

Grafmat

The One Ring schreef:

Inderdaad een vreemde vraag... Ik vrees hierdoor een beetje dat jij bij het soort mensen hoort dat de nep-biefstuk verkiest boven de waarheid en het echte leven. Beetje de ziekte van deze tijd, als je het mij vraagt: Waarom zouden we ons nog inspanningen getroosten in het 'normale' leven als je jezelf dagelijks verschrikkelijk voor de gek kan houden met behulp van internet...? Second Life is better...

• 1979 stemmen

Dat is precies de meest interessante vraag van de film. Als hedonisme of "genieten van het leven" het hoogste goed is, wat zou je je dan bekommeren om de waarheid? Of om vrijheid? Of om kennis?

Kortom: de mens als een varken dat heerlijk in de modder ronddart terwijl allerhande ellende afketst op een dikke speklaag.

The Matrix stelt door hoofdpersoon Neo juist dat de mens meer is dan een machine en het bestaan meer dan genieten. Tegen ratio en emotie in wordt in feite de keuze voor een klote leven gemaakt. Maar het is wel een menselijk leven, voor wat het waard is...

The One Ring

Begrijp me niet verkeerd, ik kan goed begrijpen dat je kiest om tegen de machines te vechten zodra je de waarheid weet. Dat is alleen maar logisch. Maar het nadeel is dat het in deze film eigenlijk helemaal geen echt nut heeft aangezien de ellende die volgt minstens zo groot is. Een dilemma? Zeker, maar ik vind dat het de film minder zin geeft. Neo komt trouwens nooit op dit idee, dus de film wuift het een beetje weg, ondanks Cypher.

The One Ring schreef:

Jij praat in termen van geluk en ellende, waarbij het resultaat ellende dient te worden vermeden omdat dit geen 'nut' heeft. Maar The Matrix laat zien dat er hogere waarden zijn. Een mens is meer (of zou meer moeten zijn) dan een wezen dat onbekommert de weg van de minste weerstand kiest en slechts aandacht heeft voor behoeftebevrediging. Vieze kleding en ranzig eten in een echt ruimteschip zijn alleen daardoor veruit te verkiezen boven een virtuele biefstuk op aarde die druipt van het vet.

En Neo maakt die keuze wel degelijk: het slikken van de blauwe of de rode pil is een sprong in het diepe, maar wel een bewuste sprong. Hij vind de waarheid belangrijker dan zijn maatschappelijke positie, misschien zelfs belangrijker dan zijn leven. Ook daarna, als Cypher hem aanspreekt (en weer begint over de pilkeuze), wordt Neo geconfronteerd met het dilemma tussen geluk en waarheid.
Sterker, in vele kleine dingetjes komt dit thema telkens weer terug. Denk maar aan the woman in red.

The One Ring

Het gaat mij helemaal niet om vies eten of vieze kleding of zelfs persoonlijk geluk. Mijn punt is juist dat er voor de gehele mensheid nooit geluk kan bestaan volgens The Matrix. Verslaan de mensen de machines dan hebben ze een probleem opgelost, maar wat moeten ze in Godsnaam doen met al die miljoenen mensen in de Matrix als die allemaal bevrijd worden? Die kunnen nergens heen, aangezien de Aarde onbewoonbaar is geworden op een stad na. Die stad kan natuurlijk nooit miljoenen of zelfs miljarden mensen herbergen. Het is van de regen in de drup. De film biedt dus uiteindelijk geen sprankje hoop waardoor alles een beetje zinloos over komt.

Maar dit hele thema wordt straal genegeert door de makers. Morpheus noemt dit probleem niet en Neo komt er niet op. Zelfs Cypher vind de zaak niet zinloos omdat ze altijd te grote problemen zullen hebben, maar gewoon omdat hij het zelf allemaal zat is. Persoonlijk leed is een ding, maar eeuwig leed voor ieder bestaand persoon gaat wat ver. Maar dat is waar deze film op uit loopt. Ik snap uiteindelijk ook niet waarom de Wachowski's dat hele gedoe met de Aarde als woestijn erin gestopt hebben want nu hebben ze een grote fout in het script. Het diende uiteraard alleen als excuus om een reden te hebben waarvoor de robots de mensen in de matrix gestopt hebben.

• 1979 stemmen

Persoonlijk geluk praat wat makkelijker maar in wezen geldt hetzelfde natuurlijk voor de hele mensheid. Accepteer je het dat de mensheid leeft in een heerlijke waan van totale verblinding of is het beter ze de ogen te openen om de verschrikkelijke realiteit te zien.

Daarbij zijn er nog wel wat oplossingen te verzinnen; de ondergrondse aarde uitbreiden bijvoorbeeld. Vergeet ook niet dat Neo en companen vooral vechten voor de vrije mensen. Ze offeren daarvoor anderen op (immers, wie in de matrix sterft gaat ook echt dood).

avatar van orginaliteit

orginaliteit

Eerlijk gezegd heb ik heb nog nooit gezien. Dat kan eigelijk wel niet eh . Een groot schandaal vind ik

ik zal hem wel is gaan huren want ik heb net de trailer gezien en ik ben overtuigd .Zien dus

avatar van 606

orginaliteit schreef:

dat moet je zeker doen en kijk ook gelijk 2,3 maar

als je die ook nog niet gezien hebt

en veel kijk plezier.

avatar van gizmo_o

gizmo_o

Dit is veruit de beste van de trilogy.

Alles facetten kloppen gewoon bijna in deze film.

Reeves speelt bijzonder goed zijn rol en de special effects zijn meesterlijk. Tevens is er een boeiend verhaal omheen gemaakt, gebaseerd op een goed boek. (geloof ik)

avatar van LuckyK3

LuckyK3

BlueSword schreef:

Zo goed :

BlueSword

mja die had je zeker niet zelf ontdekt of wel?

avatar van replicator

replicator

BlueSword schreef:

Het is: jouw spelling. Tssj!

woops.

avatar van sofripa

sofripa

Foutjes in de film? Hoe film? Het is gewoon een prachtige documentaire! 5*

avatar van 606

sofripa schreef:

Foutjes in de film? Hoe film? Het is gewoon een prachtige documentaire! 5*

docu is het niet toch of bedoel je er wat anders mee.

maar foutjes heb ik ook niet gezien.

avatar van wennie24

wennie24

Het zal best wel een goeie film zijn maar ik snap hem echt niet! Dus kan ik hem automatisch ook niet goed vinden denk

avatar van L. luchtloper

L. luchtloper

wennie24 schreef:

Is niks mis mee, ik snapte er in het begin ook niks van. Maar na gesprekken met vrienden en na het zien van onder andere David Icke heb ik er nu wel een goed beeld van.

Het is een figuurlijke film zeg maar... dingen waar je aan kunt denken zijn:

(on)gekoppeld zijn aan een systeem (the matrix). Aan de hand van de systeemtheorie van Parsons kun je dat vergelijken met integratie of desintegratie in een systeem/samenleving.

Daarnaast vind ik het idee van de agents geweldig. Zij bewaken het systeem voor mensen die ontkoppeld zijn (en een revolutie willen starten). Maar waarom denk je dat ze de rol kunnen aannemen van ieder gekoppeld individu in de film? Dit is denk ik figuurlijk het idee dat alle individuen een soort agent zijn in een systeem/samenleving en over het systeem waken. Het is een misdaad om anders te zijn. Het systeem wordt zo in stand gehouden. De sheepdog theory van David Icke

Daarnaast wordt Neo er bewust van dat dit een schijnwereld is (the matrix). Deze wereld wordt in stand gehouden door een relatief onbekende elite en de individuen in het systeem worden onwetend gehouden en leven hun leven. (Denk ook aan wat agent Smith tegen Morpheus zegt: Billions of people living there lifes... etc.

Persoonlijk interpreteer ik dat ons systeem/maatschappij ook een soort schijnwereld is. Ik denk dat er een hoop achter de schermen gebeurd en dat we ook onwetend gehouden worden en gestuurd worden. Denk maar aan de war on terror.

Dit zijn elementen die de film The Matrix geweldig maken en het is aan jouzelf hoe je het interpreteerd, maar er is door de makers wel degelijk over nagedacht. Het is niet alleen een fancy sci-fi actie-film.

ps: kijk bijvoorbeeld naar mijn vorige berichten: zoek bericht> gebruikersnaam> L. luchtloper. Maar ik denk ook dat menig ander gebruiker goed beseft of misschien beter beseft waar the matrix voor staat.

avatar van Halrod

Halrod

Ik vond hem gewoon niet leuk. Ik weet het ook niet.

Daarom 2.5*

Het boeide mij gewoon niet :S

avatar van Kevin13

Kevin13

altijd nog eens leuk om naar te kijken, spijtig dat de 2 vervolgen op geen zak trekken, maar ja

deze gaat nog, vooral laurence fishburne vond ik fantastisch spelen in deze film.

het verhaal vind ik ook al punten waard + de special effects, nu maken ze tenminste geen misbruik van de special effects zoals in Matrix reloaded en Matrix revolutions