• 9.379.405 stemmen

Avatar (2009)

Genre: Fantasy / Avontuur

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sam Worthington, Sigourney Weaver en Zoe Saldana

IMDb beoordeling: 7,9 (1.483.783)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 17 december 2009

Plot Avatar

"Enter the world of Pandora."

Dr. Grace Augustine

Colonel Miles Quaritch

Parker zichzelfridge

Norm Spellman

Net gezien in Imax-3D. Voor een lange film van ruim 2,5 uur geen minuut verveeld. Deze special effects luiden een nieuwe tijd voor de film in! Een beetje gecopieerd van de stripboeken over Storm en Flash Gordon. Alleen het verhaal van Avatar heeft zelf weinig om 't lijf. Goed vs kwaad op z'n Amerikaans. Dus megalomaan, theatraal en veel bommen en granaten... Jammer dat ze 't concept van een bijzondere planeet met een volk dat 1 is met de natuur niet verder hebben uitgediept, maar deze op de bedreigingen van de 'mensen' laten reageren als indianen met Vietnamoorlog-explosies en Madagascar-dansen. Daarnaast hadden ze meer 3D-effecten kunnen toevoegen, waardoor je echt even je stoel moest vastgrijpen. 3,5 sterren, maar dat had meer kunnen zijn.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Mijn voorspelling

De volgende Oscars gaan ongetwijfeld naar Avatar:

De vogende mogelijk ook:

Make-up? (weet eigenlijk niet waar de grens tussen make up en CGI lag, was niet te zien )

Music (Score)

8-10 Oscars, want ze hadden volgens mij geen liedje, in ieder geval niet iets opvallends.

Wel toch? Dé officiëele song van "Avatar" is toch "I See You" van Leona Lewis?

Clip "I See You"

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

apolicum schreef:

lol..? je geeft toch zelf een 4? het "extreem hoge" gemiddelde is slechts 0.25 hoger? :s

Rare jongen

Hahaha. Tja, je hebt gelijk. Maar als ik mijn stem zou verlagen naar een 3,5 dan zou ik meteen 200 5-sterren stemmers op me af krijgen denk ik. Nee, grapje, daar licht het niet aan . Alhoewel je toch wel kans hebt dat ik het verlaag nadat ik de minder spectaculaire DVD-versie heb gezien. Het is gewoon... als deze film nu de top 250 binnen zou komen, zou hij op de nr. 6 komen te staan. En ja... de nr. 6 van beste films aller tijden? Nou... ik pas .

avatar van Tharoy

Tharoy

Stephanovic schreef:

In deze reactie volgt het ene na het andere cliche elkaar pas op... Als je van te voren weet dat Cameron gezegd heeft dat het niet een film is voor mensen die een diepgaand verhaal verwachten, waarom kijk je het dan uberhaupt nog als je na afloop daar alleen maar tegenaan gaat schoppen? Ik heb het al eerder aangehaald, maar had je liever gezien dat al de Na'avi de grond ingestampt werden dan?

Oja, krijgen we dit weer. Echt. Wat een ontzettend harde bullshit. Dat Cameron zegt dat je geen diepgaand verhaal mag verwachten heeft er verdomme niks mee te maken. Als de acteerprestaties tegenvallen dan is dat een minpunt, en dat mag best gezegd worden. Ga alsjeblieft niet zulke bullshit uitkramen en dit wegwuiven met dit soort praatjes. Accepteer gewoon dat de film op dat vlak het matig doet en dat hij gelijk heeft.

De oscar voor special effects is imo toch wel genoeg voor deze film trouwens. Ik zie niet in waarom Avatar een oscar voor acteerprestaties of beste soundtrack zou krijgen.

avatar van Reinbo

Acteerprestaties vielen tegen? Wat vond je er slecht aan? Hoe hadden ze het dan moeten spelen? Ze spelen exact op dezelfde manier en dezelfde rollen als in eerdere Cameronfilms...

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Totaal niet.

Tharoy schreef:

Acteerprestaties idd niet, script ook niet, maar dan blijven er nog een hoop over.

Best Picture

Sound Editing

Sound Mixing

Visual Effects

Music (Score)

Muziek kan ik slecht inschatten, maar gezien het budget voor de film zal Horner wel alle ruimte hebben gekregen om iets groots neer te zetten. Overigens is mij nog geen enkele film om de soundtrack opgevallen dit jaar.

avatar van johanneman

johanneman

jorriroosen schreef:

Maar er is wel een verschil tussen een weerwoord en een mening opleggen. Soms worden mensen echt voor gek uitgemaakt omdat die een andere visie heeft. Ieder zo zijn ding dat is standaard ja maar het is wel zo. Reageer op een ander zoals jij zou willen dat ze op jou zouden reageren.

juist dat bedoel ik en dat hebben veel niet in de gaten dat er een verschil is tussen een mening opleggen en het accepteren dat een ander ook een mening heeft die anders is dan de jouwe bij het beoordelen van een film

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Tharoy schreef:

Nou, misschien geen Oscar, maar een beetje meer waardering voor Zoe Saldana's sterke optreden mag toch wel.

Reinbo schreef:

Dat doet er ook niet toe, maar als jij je er niet in hebt kunnen inleven dat is dat jammer. De visuele bombast en vakmanschap zal voor de meeste mensen al genoeg plezier moeten geven voor een dikke voldoende. Een ook is het niet zo moeilijk om partij te kiezen voor de natuur. Maar als je dar ook al niets mee hebt, dat heeft de film je schijnbaar weinig te bieden.

Visuele bombast en vakmanschap en geen verhaal dus had het toch ook een film van Roland Emmerich kunnen wezen, 2012 is ook visuele bombast en vakmanschap maar ook een flut verhaal.

En ik geef wel om de natuur net als de meeste van ons denk ik maar wees is eerlijk wie van ons rijdt allemaal in een auto ?

Stephanovic schreef:

Ja dat is je goed recht, maar Cameron heeft van tevoren wel aangegeven dat het geen film is met een vernieuwend verhaal, maar een boodschap over hoe de mens is. Wat dat betreft vind ik het dus niet erg fair om een film op het verhaal te veroordelen, terwijl het verhaal niet de prioriteit had.

Ik vind het juist wel fair om een film te beoordelen op het verhaal anders had ik wel naar de poppenvoorstelling van Jan Klaassen en Katrijn gegaan.Van cameron had ik toch wel een iets minder cliche verhaal verwacht , ik vind dat de mensheid wel erg zwart-wit wordt uitgebeeld alsof we allemaal een stel domme bruten zijn die nergens om geeft.

avatar van deft0nes

deft0nes

Bratwurst schreef:

Nounounou, als je het verhaal van 2012 gaat vergelijken met het verhaal van Avatar, dan is het een beschreven stukje, half afgeveegd toiletpapier vergelijken met Shakespeare (en kijk nou, laten er ook nog eens Shakespeareaanse elementen in Avatar zitten, oooooooh!).

avatar van Tharoy

Sound Editing

Sound Mixing

Visual Effects

Music (Score)

Tja, dat soort awards zal avatar waarschijnlijk inderdaad krijgen, maar het zegt heel weinig over de rest van de film. Het is ook geen slechte film, en de technische awards zijn zeker verdiend, maar verder is het nog net wat te gewoontjes voor mijn gevoel.

deft0nes schreef:

Avatar en Shakespeare ? sorry maar dat stukje heb ik dan even gemist zou je dat even kunnen uitleggen.

avatar van wingstone

wingstone

Prachtige plaatjes, mooi beeld. Heb hem helaas niet in 3D kunnen kijken, dan had ie al helemaal geweldig moeten zijn. Helaas is het verhaal cliché, dit hebben we al 10x in een andere film gezien. Het einde is ruimschoots van te voren te voorspellen en is totaal niet verrassend naar mijn mening.

Ik geloof dan ook niet dat Meneer Cameron hier al, naar eigen zeggen, vanaf zijn 18de (dat dacht ik tenminste) mee bezig is geweest. Mooie plaatjes, maar voor de rest is het allemaal een beetje herzenloos. Toch zou ik graag als blauwe Navi op Pandora rondbanjeren na het zien van deze film.

avatar van deft0nes

deft0nes

Bratwurst schreef:

Gaat allemaal wat snel, niet?

Als je mijn post nog eens goed leest, dan zie je dat ik zeg dat áls je 2012 qua verhaal gaat vergelijken met Avatar, dat het dan Shakespeare vergelijken is met een half afgeveegd stukje beschreven toiletpapier. (en als je het nu nog niet snapt; 2012 is poep en als je geen poep vergelijkt met poep, kom je er al snel achter dat geen poep veeeeeeel beter is.)

Bratwurst schreef:

Ik vind het verre van een flut verhaal, ik vind het verhaal zelfs sterk, het hele gegeven van de Avatar is compleet nieuw, dat lijkt iedereen voor het gemak maar even over het hoofd te zien. Bij Roland Emmerich zijn het altijd een groepje everymen die de strijd aan gaan met een groot kwaad of ramp en elkaar op de meest ongeloofwaardige manier tegen het lijf lopen. Ik vind de strijd tussen wetenschap en het leger en commercie vs natuur en de thematiek rondom identiteit die in Avatar aan de orde worden gesteld stukken interessanter dan de onzin die Emmerich uitpoept. Ook zijn de personages van Cameron altijd stoer vs gewoon bij Emmerich, gewonde mensen interesseren mij de ballen.

Daarbij is de uitwerking en regie van Cameron stukken scherpen dan het middelmatige gedoe van Emmerich. Kan ze absoluut niet vergelijken.

Emmerich's oeuvre bestaat uit de volgende lege hulzen, rampenfilmpjes....

Universal Soldier

The Abyss

Terminator 2

True Lies

Titanic

Vrijwel allemaal, moderne klassiekers. De slechtste Cameron is al stukken beter dan de beste Emmerich....

deft0nes schreef:

Gaat allemaal wat snel, niet?

Je had het ook zonder die poep mogen uitleggen hoor.

Reinbo schreef:

Emmerich's oeuvre bestaat uit de volgende lege hulzen, rampenfilmpjes....

Universal Soldier

The Abyss

Terminator 2

True Lies

Titanic

Als jij het een sterk verhaal vind laten we er dan maar over ophouden blijkbaar heb jij nog nooit een film gezien met een echt sterk verhaal.Het gehele gegeven van de Avatar is nieuw ? en de Surrogate van Bruce Willes in Surrogates is toch ook een soort Avatar vanuit je luie stoel een ander zijn.Ik mis in het rijtje van Cameron Piranha 2.

avatar van Reinbo

Ik heb ook het eerdere werk van Emmerich buiten beschouwing gelaten. En ik mag hopen dat er tussen de ruim 4000 films die ik gezien heb, films met een goed verhaal zaten, maar binnen het actiegenre, waarbinnen je het volgens mij moet beoordelen, vind ik Avatar helemaal niet slecht.

Reinbo schreef:

Een Gehandicapt marinier moet de besturing van de Avatar van zijn overleden tweelingbroer overnemen en infiltreren in de lokale kolonie van de planeet Pandorra. Daar is een grote corporatie met hulp van een ingehuurd leger bezig grondstoffen te delven. De grootste mijn ligt onder de 'woning' van deze kolonie (Natives = Na'vi's). Onze marinier moet proberen de lokale kolonie over te halen vrijwillig weg te trekken. Maar de Kolonel heeft andere plannen en wil bepaalde tactische info van hem hebben. Tijden het eerste bezoek aan het oerwoud raakt hij losgesneden van zijn team..... etc, etc...

Geef mij maar voorbeelden van actie/sf films met een beter verhaal... Zijn vrijwel altijd zwart wit verhaaltjes et de strijd tussen goed en kwaad en een hoofdrolspeler die in de problemen komt.

Maar ik sta altijd open voor tip van actie/sf films met een goed verhaal. Surrogates is nog niet uit, dus die ken ik nog niet, doet verder ook niets af aan mijn statement.

Een behoorlijk sterke set up zou ik zeggen. En het is ook veel te kort door de bocht om hetgeen volgt af te doen als Pocahontas. Verder wordt er ook nog de nodige moeite genomen om de hele situatie (de Na'vis spreken engels) uit te leggen. Nee ik zou nadat ik de film herzien heb juist eerder willen stellen dat de film een zeer behoorlijk verhaal heeft.

PS. Beerfest is geen actiefilm, dus die mag niet.

planet_of_death

Star Wars heeft een zeer goed verhaal.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Officieel moet Piranha 2 the Spawning in het lijstje ja, maar hij heeft uiteindelijk maar 8 dagen geregisseerd.

Bekijk even dit interview waarin Cameron wat vertelt over Piranha 2.

Vanaf 6:35 ! YouTube - James Cameron on The Hour with George Stroumboulopoulos

planet_of_death schreef:

Star Wars heeft een zeer goed verhaal.

Even zwart/wit als dat van Avatar. Rebellen gaan strijd aan met militair sterkere tegenstander. Vind Avatar een stuk sterker.... Beide films moeten het overigens van hun uitwerking hebben.

planet_of_death

Dat zie ik vanavond wel.

Reinbo schreef:

PS. Beerfest is geen actiefilm, dus die mag niet.

Beerfest is zo leuk als je dronken bent

avatar van bennyboy

bennyboy

ik ga vanavond naar avatar(3d)

de reacties zijn hier goed.

ik denk dat deze binnenkort in de top 250 staat

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik ga er vandaag ook nog een keertje heen!

Begin 2012 zal hij denk in de top 250 staan.... Dat schiet al lekker op inderdaad.

bennyboy schreef:

ik ga vanavond naar avatar(3d)

de reacties zijn hier goed.

ik denk dat deze binnenkort in de top 250 staat

Naar welke bioscoop ga je?

Beerfest is zo leuk als je dronken bent

Misschien moet je Avatar dan ook eens dronken kijken, (of juist nuchter). Maar ik wacht nog steeds op voorbeelden.....