• 9.379.484 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.569.534)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van Wouter

roda schreef:

een film hoort geen kunstwerk te zijn, maar is bedoelt voor entertainment.

Sluit dat elkaar uit dan?

Agony schreef:

(al blijft het een steengoede film, waarvan jij denk ik de essentie hebt gemist... ik heb tenminste nog geen overtuigende argumenten gehoord)

De essentie is in mijn ogen steengoed, de uitwerking daarvan naar het medium "film" echter niet. De film is onnodig 'hip' (bij gebrek aan een beter woord) bijvoorbeeld, met z'n computer effecten en stijlvol camerawerk. Dat doet het effectief uitdragen van een boodschap de das om voor mij. Een wat rauwer en natuurlijker uiterlijk had dat zeker gedeeltelijk kunnen verhelpen. Ik heb ook het gevoel dat veel mensen deze film meer waarderen om het uiterlijk, dan om de maatschappijkritiek.

avatar van Brooklyn

Brooklyn

De film valt nou ook weer niet op door het felle kleurgebruik. De stijl vind ik vrij donker te noemen.

The whole package, meneer zilverpistool. EN de mooie vormgeving EN de mooie manier van vertellen EN het absurde verhaal EN de weirde karakters EN de discussiegroepen EN de naam Tyler Durden EN de heftige soundtrack EN de ambiguïteit van het verhaal EN de geweldige hoofdrollen EN de maatschappijkritiek EN het prachtige intro EN de IKEAcatalogus EN....... zovoorts!

kappeuter schreef:

Ik probeerde dus aan te geven dat ik al die prachtig opgesomde elementen geen coherent geheel vind vormen.

avatar van FisherKing

FisherKing

Dat ben ik niet oneens met je.

SilverGun schreef:

Ben ik het niet met je eens. Vind het geheel juist ZEER coherent.

Het sluit naadloos op elkaar aan. Misschien dat je met de gelaagdheid van het verhaal geen raad weet.

avatar van jassonn

jassonn

SilverGun schreef:

[ Ik heb ook het gevoel dat veel mensen deze film meer waarderen om het uiterlijk, dan om de maatschappijkritiek.

Mag dat niet dan?

Yekezzez

Ik snap weer wel dat je die samenhang niet ziet. In de documentaire over Palahniuk, de schrijver van het boek, werd verteld dat het verhaal is ontstaan uit allemaal losstaande verhaaltjes die later tot een geheel werden gebreid. Het verhaal van de steungroepen, de aanklacht tegen IKEA en daarmee de consumtiemaatschappij becritiseerd, twee jongens die een vechtclub organiseren enz. Het feit dat deze verhaaltjes bij elkaar zijn gevoegd maakt het tot een apart, vreemd doch interessant en uniek verhaal, die meerdere lagen creëert. De overtuigende, wellicht overacting en daarmee gekarikaturiseerde personages, acteurs weten een onderbuikgevoel perfect naar boven te brengen. De sfeer die Fincher neerzet maakt het geheel tot een verwarrende boel, zelfs na een tweede, derde en zelfs meerdere keren. Kortom ik vind de film niet slecht.

kappeuter schreef:

Misschien dat je met de gelaagdheid van het verhaal geen raad weet.

Je hebt gelijk. Ik begrijp de film gewoon niet. Met jou ben ik uitgepraat.

Nou moe. Moet dat zo ?

avatar van mister blonde

mister blonde

SilverGun schreef:

Met jou ben ik uitgepraat.

komt je goed uit zeker....

Yekezzez

Dat er geen tegengas aan mijn visie op de film wordt gegeven vind ik opvallend. Ik had van de 'kenners' wel wat op- en/of aanmerkingen verwacht of dat ik de film wel al dan niet begrepen had. Anders wel over de kromme zinsconstructie die ik toegepast heb. Toch leuk om eens een keer geen commentaar te horen.

Misschien moet je de 23 vorige pagina's even lezen, we blijven niet aan de gang

Misschien moet je de 23 vorige pagina's even lezen, we blijven niet aan de gang

95% van die berichten zijn dan ook discussies over wie wel en wie niet de film heeft begrepen. 'Maar zie je het dan niet, het is de consumtiemaatschappij' Ik denk alleen dat er meer in zit. In het licht gezien van losse, opzichzelfstaande verhaaltjes behandeld elk verhaaltje zijn moraal. Individualisme, kapitalisme, anarchisme, rebelisme en weet ik wat voor isme's nog meer. Heb aan elkaar plakken van die verhaaltjes heeft ervoor gezorgd dat elementen van het ene verhaal doorgevoerd worden in het andere verhaal. Of daarin gevonden kunnen worden. Ik denk dat niemand de aanklacht tegen de CM gezien had als hij of zij alleen het stukje vechtclub had gezien. Ook niet als het IKEA gedeelte er niet in had gezeten. (Sommige doen het met al niet.) Het verbaasd mij ook dat niemand meer ziet dan alleen die aanklacht of ben ik niet de enige.

Ramon K

Volgens mij is ook elke dialoog , monoloog en situatie in Fight Club een aanklacht tegen de huidige maatschappij..........(maar ik vind acteerprestaties, humor, vertelwijze en de snelle flitsende beeldenstroom ook fantastisch.....of is dat niet je vraag?)

Ramon K

Ik vind dat er van karikaturen en overacting geen sprake is. De personages zijn wel heel herkenbaar en werken mede daardoor op de lachspieren.....

Yekezzez

Ik begon al aan mijzelf te twijfelen, maar ik ben dus niet de enige.

avatar van Zavo

Zavo

Ramon K schreef:

De personages zijn wel heel herkenbaar

Oh ja? Bij mij niet hoor...

Yekezzez

9 tot 5 mensen die eens wat anders willen doen, een man die langzaam afglijdt naar de rand van de samenleving, eenzame mensen die contact met de buitenwereld zoeken, meelopend gedrag, een baas waar je blijkbaar ook iets tegen terug kunt zeggen. Allemaal wel herkenbaar. Al is het niet alleen uit je directe omgeving.

Alleen de manier waarop dat in de film terugkomt is zo ongelofelijk vergezocht.

avatar van starbright boy

Vind ik nogal meevallen hoor. Origineel zou ik eerder zeggen.

starbright boy schreef:

Vind ik nogal meevallen hoor. Origineel zou ik eerder zeggen.
Ja, mensen die zich verrot laten slaan, de maatschappij op een ongelooflijk domme manier terroriseren en dan als zwaktebod ook nog eens schizofreen blijken te zijn erg geloofwaardige maatschappij-kritiek.

kos schreef:

[psycholoog]En wat zegt dat over jezelf dat je dit uit de film hebt gehaald? En hoe voel jij je erbij?[/psycholoog]
Toch jammer, want voor mij ligt het er met een een dikke saus op.

avatar van starbright boy

Geloofwaardig? In de zin van "het zou echt moeten kunnen gebeuren"? Moet dat dan? Ongeloofwaardig (bij veel films onbegrijpelijke kritiek, maar goed) en vergezocht zijn heel verschillende dingen, vind ik.

Deze film zit zo boordevol humor dat de toon bijna satirisch is. En in satirische films worden dingen vaak wat dikker aangezet. Erg passend bij deze film. Bigger than life.

Vind ik niet, als je als film zogenaamd serieus wil worden genomen met een maatschappijkritisch standpunt (want het is geen actiefilm zoals we al zo vaak gehoord hebben), mag je toch wel verwachten dat er een bepaalde mate van identificatie plaats moet vinden. Als ik naar lompe figuren met lompe denkbeelden en nutteloze acties wil kijken, zoek ik wel een andere film uit.

kos schreef:

Dat is jouw oordeel. Ik vind het geen lompe figuren en lompe denkbeelden. Integendeel. Blijkbaar is dit niet jouw film.

Zavo schreef:

Oh ja? Bij mij niet hoor...

Bij mij wel, griezelig herkenbaar zelfs........vooral Norton (mensen die zich definieren met hun bezit), Pitt (mensen die hun levensvisie willen opdringen dmv geweld......ik noem maar een 11 sept)....etc.

Eng he, die echte wereld waarin we leven?

Ramon K

En ik herken mezelf er ook in; mijn tegendraadse houding ten opzichte van de maatschappij (gelukkig niet via geweld) En verder...... de slaafse volgzaamheid in de Fight Club (hier Pitt, elders Hitler), de slaafse volgzaamheid van bijna iedereen mbt de regels die men maatschappij noemt (met als ideaalbeeld werken, vrouwtje, tuintje, hondje, kindje).........etc

avatar van Brooklyn

Brooklyn

En toch blijf ik met de hoofdpersonen meeleven. Echt onsymphatieke figuren vind ik ze niet, ze willen verandering alleen de manier waarop is niet goed...