• 9.378.621 stemmen

Genre: Komedie / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland

Geregisseerd door: David Fincher

Met onder meer: Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter

IMDb beoordeling: 8,8 (2.568.700)

Releasedatum: 4 november 1999

Plot Fight Club

"Mischief. Mayhem. Soap."

Een man die voor een verzekeringsmaatschappij stad en land afreist als schade-expert, lijdt aan chronische slapeloosheid. Hij krijgt van een arts echter geen medicatie, maar een snerende opmerking: ''Ga maar eens kijken bij een praatgroep voor terminaal zieken, dan zal je zien wat pijn écht inhoudt.'' De man neemt het serieus en bezoekt een praatgroep, waar men aanneemt dat hij ook terminaal ziek is. Hij vindt er een uitlaatklep en bezoekt vervolgens ook andere praatgroepen. Bij één van die bezoeken treft hij de mysterieuze Marla Singer. Als hij op een dag thuis komt van een vlucht, blijkt er een explosie in zijn appartement te zijn geweest. Hij belt Tyler Durden, een extravagante man die hij net daarvoor in het vliegtuig ontmoet heeft. Tyler neemt op, en ze gaan samen een biertje drinken. Tyler blijkt er nogal eigenzinnige ideeën op na te houden.

Tyler Durden

Robert Paulson

Angel Face

Richard Chesler (Regional Manager)

The Mechanic

Intern at Hospital

Thomas at Remaining Men Together

avatar van Droopy

Droopy

Ik ben gisteren vol goede moed begonnen aan deze film (op TV). Het werd me alleen een beetje te laat dus moet ik hem nog een keer huren/lenen/kopen. Het begin vond ik wat traag overkomen maar ik zal niet oordelen voordat ik hem helemaal heb gezien. Wel prima acteerwerk trouwens...

avatar van Chrizzlle

Chrizzlle

Droopy schreef:

Wel prima acteerwerk trouwens...

Zo blijkt maar weer; Norton Rules!

• 1999 stemmen

A poke in the eye with a sharp stick

Dat citaat spookt door mijn hoofd na het zien van Fight Club. Het spijt me, gewaardeerde medemoviemetermensen, ik weet dat jullie deze film omarmen, maar nadat ik op twee achtereenvolgende avonden resp. Forrest Gump en Fight Club heb gezien weet ik het definitief zeker: ik kijk 100x liever naar het halfzachte Hollywood-sprookje Gump, dan naar deze ongetwijfeld hoogst intelligente, maar desalniettemin uiterst onplezierige nachtmerrie van een film. En heeeeeel eerlijk gezegd weet ik nog zo net niet welke van de twee films intelligenter is. Als ik toch moet kiezen tussen twee ongeloofwaardige films dan kies ik voor het quasi-optimisme van Gump en niet voor de super-negatieve visie die van deze film uitgaat. Zó erg zijn we er met zijn allen nou ook weer niet aan toe.

Ik hoop van harte dat Fincher nog veel goeie films aflevert (Se7en!) voor hij zichzelf van kant maakt, maar deze sla ik even over. Eerst wat masochistischer worden.

**½

avatar van Jordy

Jordy

Ik vond dat er wel degelijk "zonneschijn aan de horizon gloorde" in de wereld van Fight Club!

avatar van BoordAppel

BoordAppel

pinky schreef:

En Se7en is geen nachtmerrie van een film? Die vond ik toch nog ietsje grimmiger dan Fight Club en uit t einde van deze film kan ik toch meer positieve dingen halen dan uit Se7en.

Jordy schreef:

Dit is het punt waarop ik hoor te zeggen: "Licht dat eens toe, Jordy." Of bedoel je gewoon dat 'ie zichzelf nu voor z'n kop heeft geschoten en dat we dus verder geen last meer van 'm hebben? ...Daar zit wel wat in, ja.

BoordAppel schreef:

En Se7en is geen nachtmerrie van een film?

Haha, goed punt. Maar een niet onbelangrijk verschil is dat in Se7en 1 massamoordenaar rondloopt tussen (voornamelijk) good guys. In Fight Club is het zo ongeveer andersom. Alhoewel ik zo 1-2-3 niet zou weten wie die good guy was.

Of, al iets serieuzer: in Se7en zitten een paar personages waar je je mee kunt vereenzelvigen zonder direct in een gesticht te belanden. Dat op zich vind ik al een stuk rustgevender.

avatar van Yak

Yak

Even heel wat anders: weet iemand waar in de film de tekst "I'm Jill's smirking revenge" voorkomt?

Ramon K

Nergens toch? Wel de tekst 'I'm Jack's smirking revenge" en "I am Jill's nipple". (volgens een google search)

avatar van Yak

Yak

Het is de titel van een nummer van de Amsterdamse band Seedling. Volgens hun website:

"2. I'M JILL'S SMIRKING REVENGE

The album version is a different mix [...] influenced by 'The Portrait of Dorian Gray' by Oscar Wilde. The title is taken from the movie 'Fight Club'."

pinky schreef:

...en niet voor de super-negatieve visie die van deze film uitgaat. Zó erg zijn we er met zijn allen nou ook weer niet aan toe.

Pinky. Ik heb me hier ook al een ongeluk om zitten posten, maar op de één of andere manier raakt nooit iemand hiervan overtuigd.

Ramon K

Lollig! Misschien komt het omdat we WEL zo ver heen zijn? Alleen beseffen we het niet of willen we het niet geloven.

avatar van Wouter

....

Dat klinkt alsof je twijfelt wie de betere voetballer was. Marco van Basten of John van Loen.

Kwestie van halfvol en halfleeg glas Ramon

Wouter schreef:

Wie is Marco van Basten?

avatar van EmDee

EmDee

LOL

Die kwam ook uit Utrecht.

kos schreef:

Laten we elkaar over en weer maar wat schouderklopjes geven, Kos, want we staan er alleen voor, geloof ik. Net even jouw bericht erbij gepakt: we denken er ver hetzelfde over.

De veelverguisde Roger Ebert trouwens ook. Ik ben het in dit geval roerend met hem eens. En nog een aardig gegeven, nu we het toch over mannen met verblekende haardossen hebben: kijk eens op IMDB naar de stemverdeling op leeftijdscategorie. Hoe jonger, hoe hoger de waardering. Heeft iemand interesse om daar een mooie interpretatie aan te geven? Ouwe lullen moeten dood, misschien?

Ramon K

Of ouwe lullen hebben conservatieve, rooskleurige denkbeelden.....is maar hoe je het bekijkt.

Ramon K

En veel jongeren geven een hoog cijfer omdat ze kicken op het geweld en de populaire rolbezetting....niet om het statement en de waarschuwing die in FC steekt....

Ik ben pas 27 hoor

Ramon K

American History X wordt bijvoorbeeld ook door jonge rechts-extremisten gewaardeerd, terwijl die film juist de idiote kanten van die 'levensvisie' laat zien....it's a mad world!

In het geval van American History X is dat dom uiteraard, maar bij Fight Club, mwoa.

Ik bedoel, kom laten we een film maken vol met nutteloos geweld, zonder dat er ook maar iets in zit wat geweld niet verheerlijkt.

Goh, wat een sukkels zijn die kijkers dan zeg, die het zo hoog waarderen om het geweld, ..dat ze niet doorhebben dat juist het tegenovergestelde bedoeld wordt

Ramon K

Ik bedoel Kos, dat ze puur van de knokscene's genieten. Het geweld in Fight Club is natuurlijk geen verheerlijking, slechts een uiting van de onvrede (en het onbegrip van de massa voor deze onvrede) die bij een percentage van de mensen in onze maatschappij heerst. FC is absoluut geen verheerlijking van geweld!

kos schreef:

Ik ben pas 27 hoor

(De optimistische reactie:) Zo jong, en dan al zo'n volwassen kijk op de dingen!

(De negatieve reactie:) Zo Kos, ook al vroeg oud?

Ik begrjp het idee erachter inmiddels ook wel Ramon, ik wil alleen maar duidelijk maken dat ik compleet kan begrijpen dat veel mensen de film hoog waarderen voor de actie en het geweld. Mijns inziens een fout in de film dus. Boodschap komt totaal niet over en wat is daar een beter voorbeeld van dan dit.

Ramon K

Aha, dus ook American History X is dan een slechte film? Die mist ook zijn bedoelde uitwerking bij vele mensen....

Ramon K schreef:

Ik denk dat die groep vele malen kleiner is.

Ramon K

En de films van Bergman? Weinig mensen bekommeren zich nog over de afwezigheid/aanwezigheid van God. Bergman mist dus ook zijn uitwerking bij een groot deel van het publiek..

Fight Club is geen vechtfilm zoals de titel suggereert. Mensen die voornamelijk daarvoor de film zijn gaan kijken komen bedrogen uit denk ik. Lijkt me dus zeer sterk dat je om die reden de film in je top 10 lijstje zet.

Ramon K

Ik gaf ook slechts aan dat het een MOGELIJKE verklaring was voor het hoge stemgedrag van jongeren mbt deze film (en de meeste post hier hebben slechts weinig met de inhoud van FC van doen constateer ik).